15/10/15

Συντάξεις υπερηλίκων Ποντίων: Το Πολυνομοσχέδιο καταργεί την επαναχορήγησή τους – Ρεπορτάζ

  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ιγκόρ Ταλάεβιτς)
Περιμένοντας να ξαναπάρουν τη σύνταξή τους, έστω και πετσοκομμένη –260 ευρώ– συγκριτικά με το... αστρονομικό ποσό των 360 που έπαιρναν, 12.000 ομογενείς (Πόντιοι, Βορειοηπειρώτες κ.ά.)... έφυγαν. «Όχι για μια καλύτερη ζωή· αποδήμησαν εις Κύριον» όπως με την τραγικότητα που μόνον η σκληρή πραγματικότητα μπορεί να έχει, περιέγραψε στο pontos-news.gr η Σβετλάνα Λαβασά, πρόεδρος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Ποντίων και Βορειοηπειρωτών.
Ήταν 42.000 οι άνθρωποι αυτοί και έμειναν περίπου 30.000. Και ο Οκτώβριος περνάει και παρέρχεται, και με την ψήφιση του διαβόητου Πολυνομοσχεδίου, που πλήττει μια σειρά από κοινωνικές ομάδες, χάνουν και οι εναπομείναντες κάθε ελπίδα για τη διόρθωση μιας αδικίας.
Στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, που έγινε στη Βουλή την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, το σύνολο των συμμετεχόντων εκ μέρους της κυβέρνησης –των υπουργών και υφυπουργών συμπεριλαμβανομένων– αλλά και οι παριστάμενοι βουλευτές, δέχτηκαν ότι είναι άδικο να μην δίνεται αυτό το (ελάχιστο) ποσό του ΟΓΑ στους ομογενείς. Η αδικία όμως θα παραμείνει.
Η μηνιαία σύνταξη των 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς, δεν επανέρχεται στο πολυνομοσχέδιο.
Αν κάτι, ελάχιστο και πάντα σε επίπεδο προφορικών δεσμεύσεων, προέκυψε από τη διαβούλευση, ήταν ότι ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος άφησε να εννοηθεί πως το θέμα θα λυθεί με κάποιον τρόπο σε διάστημα ενός μηνός.
Η Σβετλάνα Λαβασά (φωτ. αριστερά), μιλώντας στο pontos-news.gr, τόνισε ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή υπήρξαν βουλευτές που υποστήριξαν ότι θα γίνει προσπάθεια να λυθεί σύντομα το ζήτημα, έστω και με έμμεσο τρόπο – π.χ. να ενσωματωθεί η σύνταξη των ομογενών σε κάποια άλλα προνοιακά επιδόματα.
«Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, αλλά η ανησυχία μας παραμένει. Πώς θα βγάλει ο υπερήλικας το χειμώνα; Θα έχει την 1η Νοεμβρίου ένα ποσό στα χέρια του για να ζήσει; Ξέρετε, είναι πάρα πολλοί Πόντιοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και πλέον τους κόβεται και το μοναδικό έσοδο που έχουν. Το πρόβλημα είναι οξύ και πρέπει να λυθεί άμεσα.
»Νομίζω ότι θέλουν να πληγώσουν τον ποντιακό ελληνισμό. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι με τα περίπου 80 εκατ. ευρώ που γλιτώνουν, θα σωθεί  η οικονομία της χώρας. Άρα θέλουν να πλήξουν το ποντιακό στοιχείο», είπε η Σβ. Λαβασά.  

Από την (προεκλογική) συνάντηση του Ιανουαρίου με τον πρόεδρο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Στην Επιτροπή Διαβούλευσης ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης διατύπωσε το ερώτημα πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια που δεν παίρνουν το επίδομα. Την κατάστασή τους περιέγραψε για λογαριασμό της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα ο αντιπρόεδρός της Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος κάλεσε τους πολιτικούς να μην συνδέσουν τις ενέργειές τους με το θάνατο ανθρώπων που δεν έζησαν για να πάρουν αυτή τη μικρή σύνταξη.
«Μην ταυτιστείτε με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, που αγγίζουν τα όρια της Γενοκτονίας.»
Αν δεν μπορούν να νομοθετήσουν για τη σύνταξη, ο Κ. Αλεξανδρίδης πρότεινε ως εναλλακτική λύση να δοθεί το επίδομα με κάποιον άλλο τρόπο. Ο αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Ποντίων και Βορειοηπειρωτών είπε στο pontos-news.gr ότι κατά την έξοδό τους από την Επιτροπή, σε σύντομη συνομιλία του με τον υφυπουργό Εργασίας, ο Αν. Πετρόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι μέσα σε έναν μήνα το πρόβλημα θα λυθεί με κάποια μορφή επιδόματος.
«Προσωρινές λύσεις δεν μας ικανοποιούν», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και μέλος της Επιτροπής Νεοπροφύγων της ΠΟΕ, Χριστίνα Χαφουσίδου (φωτ. αριστερά). Η αίσθησή της ήταν ότι ναι μεν αναζητούνται λύσεις, αλλά «στην ουσία, σήμερα, δεν παίρνουμε τίποτα».
Η Χρ. Χαφουσίδου επισήμανε με έμφαση ότι επανειλημμένως η κυβέρνηση, και μάλιστα «πανηγυρικά» διά υπουργών της, είχαν διαβεβαιώσει ότι το θέμα της επαναχορήγησης των συντάξεων έχει λυθεί· έγινε μάλιστα νόμος του κράτους, βγήκε και ΦΕΚ, που τώρα αποσύρεται.
Οι διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου –σε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τότε– και πριν από το δημοψήφισμα. Εσχάτως, πριν από τις τελευταίες εκλογές, με δεδομένη, όπως πίστευαν, την εγγύηση της έναρξης χορήγησης του επιδόματος την 1η Οκτωβρίου, οι προσδοκίες των Πόντιων νεοπροσφύγων ήταν υψηλές. Διαψεύστηκαν όμως.
«Δεν φαίνεται να αποτελεί εθνική στρατηγική η ανθρώπινη και δίκαιη αντιμετώπιση των υπερήλικων ομογενών», είπε χαρακτηριστικά στο pontos-news.gr η εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Συγκινητική ήταν και η αποστροφή του λόγου της όταν έδωσε σε μας την απάντηση που θα έδινε στον βουλευτή Αλ. Τριανταφυλλίδη, όταν ρώτησε πώς ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια που δεν παίρνουν αυτό το βοήθημα.
«Ζούσαν με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει, εξαιτίας των δεσμεύσεων που είχαν διατυπώσει υπουργοί», είπε η Χριστίνα Χαφουσίδου.
Δυσαρεστημένος από τη θέση της κυβέρνησης να καταργηθεί, κατόπιν απαιτήσεων των τροϊκανών, όπως είπε, ο νόμος του περασμένου Ιουλίου, που επαναφέρει τις συντάξεις των νεοπροσφύγων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, δήλωσε στο pontos-news.gr ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ), Στέφανος Τανιμανίδης (φωτ. δεξιά), που ήταν επίσης παρών στην Επιτροπή.
«Αυτό δεν μας ικανοποιεί. Το σύνολο των βουλευτών λέει ότι έχουμε απόλυτα δίκιο. Δεν είναι δυνατό ο πρωθυπουργός να αποδέχεται το αίτημά μας, οι υπουργοί και οι βουλευτές να συμφωνούν, και τελικά να κάνουμε ό,τι θέλει η τρόικα.
»Εφόσον συμφωνούν οι βουλευτές με το αίτημά μας, θα πρέπει να καταψηφίσουν το νόμο που καταργεί τις συντάξεις και, αν χρειαστεί, ακόμα και να παραιτηθούν. Διαφορετικά, να σταματήσουν να εμπαίζουν τον ποντιακό ελληνισμό», δήλωσε ο Στ. Τανιμανίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.