14/11/15

Συνέντευξη του Σάββα Καλεντερίδη για την κρίση στη Συρία, το ζήτημα των προσφύγων και την εμπλοκή της Τουρκίας (βίντεο)

Η συνέντευξη δόθηκε στο στο rezoome.gr, που το λειτουργούν φοιτητές του ΕΚΠΑ, Σχολή Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής.
Δείτε παρακάτω την τηλεοπτική συνέντευξη:

10 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη μερικές ερωτήσεις διευκρίνισης:

    1. Γιατί ήταν οι εξελίξεις στη Συρία που άλλαξαν τη στρατηγική ροπή του Ερντογάν να δεχτεί ανεξάρτητες κουρδικές οντότητες; Γιατί ναι στο Β. Ιράκ και όχι στη Συρία.

    2. Αφού ο στρατός ήταν αντίθετος σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο (Β. Ιρακ, Συρία κτλ) γιατί δεν δέχθηκε την εισήγηση Νταβούτογλου για επέμβαση στη Συρία και δημιουργία ζώνης ασφαλείας;

    3. Ο μηχανισμός Γκουλέν είναι υπέρ της ίδρυσης κουρδικών καντονιών στη Συρία ή όχι και γιατί (δεδομένου ότι ο ίδιος είναι υπό την προστασία των Αμερικάνων);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ερντογάν δέχτηκε να αναγνωρίσει το Νότιο Κουρδιστάν και το έκανε.
    Ακολούθησε την πολιτική που ήθελαν οι ΗΠΑ και έδωσε δρόμο στο κουρδικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.
    Επίσης, ο Ερντογάν συμπορεύτηκε με τις ΗΠΑ, άδειασε τον προσωπικό του φίλο Άσαντ και εξόπλισε ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης για να τον ανατρέψει και να διαλύσει τη Συρία.
    Όταν το παιχνίδι στράβωσε και είδε να μην πέφτει ο Άσαντ και ταυτόχρονα να εμφανίζονται τα τρία κουρδικά καντόνια, αποστασιοοποιήθηκε από την πολιτική των ΗΠΑ και άρχισε να εξοπλίζει πρώτα την Αλ Νούσρα - Αλ Κάιντα και μετά το Ι.Κ.
    Ο στρατός ήταν αντίθετος στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, γιατί φοβάται τον βούρκο της Μέσης Ανατολής.
    Αν δεν το στηρίξει η Ουάσιγκτον, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει βήμα στη Συρία, φοβούμενη επί πλέον τις αντιδράσεις του Αραβικού κόσμου, του Ιράν, της Ρωσίας και της Κινας.
    Τέλος, ο μηχανισμός Γκιουλέν είναι ευθυγραμμισμένος με τις επιλογές της Ουάσιγκτον. Την περίοδο αυτή, όμως, είναι αδύναμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ. Καλεντεριδη ειπατε οτι
    α) η Κυπρος δεν θα ειχε προβλήματα αν το 1974 ηταν στο ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοι δεν θα επετρεπαν να συμβει η εισβολη.
    Η Ελλαδα ομως που ειναι μέλος του ΝΑΤΟ καθημερινα υφισταται τις παραβιασεις του εναεριου χωρου και τις υπερπτησεις ελληνικων νησιων όπως και τη μετατροπη των Ιμια σε γκριζα ζωνη......
    β) η συμμετοχη μας στην Ε.Ε.αποκλείει την απωλεια της Θρακης.
    Το προφανες ενδεχομένο να χάσει η Τουρκια εδαφος λόγω της δημιουργιας του κουρδικου κράτους δεν θα πρεπει να μας προετοιμαζει για ενδεχομενο αντιστάθμισμα, τον προσεταιρισμο της Δυτ. Θράκης?? Αλλωστε πολλοι εδω στην Ελλαδα αναφέρουν πως υπάρχει κυριαρχία του Τουρκικου προξενειου σε πολλους τομεις.Από την άλλη οι θρακιωτες ηδη μιλουν για κρυφη συνκυριαρχία στην Θρακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλιππε
      Η εισβολή στην Κύπρο έγινε για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να στραφεί η Κύπρος προς τη Ρωσία.
      Αν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα υπήρχε αυτή η πιθανότητα.
      Όσον αφορά τη Θράκη, η Ε.Ε. γενικώς, ως περιβάλλον, δεν ευνοεί τις αποσχίσεις, χωρίς να αποκείονται αυτές.
      Απλά, λέω ότι δεν τις ευνοεί.
      Αυτή η διασύνδεση του Κουρδικού με τη Θράκη είναι άνευ νοήματος.
      Η Τουρκία θα κληθεί τις επόμενες δεκαετίες να διαχειριστεί ένα τεράστιο ζήτημα, που θα την συνταρράξει συθέμελα.
      Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα απόφασίσει να υπερασπιστεί τη Θράκη, θα είναι από εξαιρειτικά δύσκολο έως αδύνατο να εκδηλώσει αποσχιστικές τάσεις εκεί η Τουρκία.

      Διαγραφή
    2. Φίλιππε,

      Το αμερικανικό σχέδιο για να φέρουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, πρέπει να ήταν το εξής (δική μου εικασία):

      α) Το ελλαδικό πραξικόπημα επικρατεί και η Κύπρος προσαρτάται στην Ελλάδα.
      β) Το ελλαδικό πραξικόπημα δεν επικρατεί και η Κύπρος μοιράζεται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, των τμημάτων προσαρτουμένων στις δύο χώρες.
      γ) Η Κύπρος καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από την Τουρκία.

      Και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, η Κύπρος θα περιήρχετο στο ΝΑΤΟ. Το σχέδιο (Κίσινγκερ;) στράβωσε εξ αιτίας των Βρετανών, που έσωσαν τον Μακάριο, ο οποίος μπόρεσε να επιστρέψει και να αναλάβει πάλι καθήκοντα στην Κύπρο. Γιατί οι Βρετανοί χάλασαν τα σχέδια των Αμερικανών; Ποιος ξέρει. Ίσως δεν ήθελαν οι Βρετανικές βάσεις να γίνουν νατοϊκές, δηλαδή δεν ήθελαν να τις μοιρασθούν με άλλους, έστω και νατοϊκούς συμμάχους.

      Σήμερα η Κύπρος θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, μπλοκάρει την ένταξη αυτή με βέτο.

      Διαγραφή
    3. Διόρθωση:

      "για να φέρουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ"
      για να φέρουν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ

      Συγγνώμη.

      Διαγραφή
    4. Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, ο Κίσιντζερ δεν ήθελε το νησί να είναι υπό τον έλεγχο μόνο μιας εθνότητας ή δύναμης. Ήθελε πάντα να υπάρχουν σε αυτό αντικρουόμενες δυνάμεις, ώστε πάντα μέσα από μια από αυτές να υπάρχει εκεί πάτημα ανα πάσα στιγμή.
      Δεν είχαν εμπιστοσύνη ούτε στους Άγγλους τότε οι οποίοι ήταν έντονα αντιαμερικάνοι την εποχή εκείνη, με δυνατό φιλοπαλαιστινιακό κίνημα.
      Δεν είχαν πλήρη εμπιστοσύνη σε εμάς, ούτε και στους Τούρκους. Το να επικρατούσε μόνο μια δύναμη στο νησί δεν ήταν μακροχρόνια εγγύηση ότι θα είχαν πάντα πάτημα εκεί. Μία μόνο δύναμη μπορεί να αλλάξει ηγεσία και στρατηγική σε βάθος χρόνου. Πολλές αντικρουόμενες δυνάμεις πάντα θα θέλουν να φάνε η μια την άλλη, και πάντα θα δίνουν πάτημα στο νησί σε τρίτους.

      Αυτή είναι η φιλοσοφία και του Κισ, των Γερμανών και του Ισραήλ που παραδοσιακά χρηματοδοτούν αντίθετες πολιτικές δυνάμεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, και αλλού.

      Εμείς, όπως και ο περισσότερος άλλος κόσμος, βλέπουμε τα πράγματα άσπρα - μαύρα. Έτσι μας έχουν μάθει, φυτά.

      Η ΕΟΚΑ ήταν μεν ηρωϊκή, υπήρξε όμως το τρίτο μεγάλο στρατηγικό λάθος του νέου Ελληνισμού. Το πρώτο ήταν ο εθνικός διχασμός 1914-, το δεύτερο τα Δεκεμβριανά 1944 και το τρίτο η ΕΟΚΑ. Λυπάμαι, αλλά και τα τρία λάθη τα σχεδίασαν άνθρωποι με αυτιστικά Γερμανικά μυαλά, με Γερμανική παιδεία, και ακολούθησαν τη στρατηγική τους αναγκαστικά όλες οι κυβερνήσεις μας.

      Οι Βρετανοί από την άλλη πλευρά δεν έδιναν ανεξαρτησία, παρά το ότι η Ελληνική πλευρά τους έδινε από την αρχή βάσεις. Επίσης, δεν έτρεξε να μπει στο ΝΑΤΟ άμεσα η Κύπρος. Λάθος μεγάλο η ουδετερότητα του Μακάριου με τους αδέσμευτους.

      Διαγραφή
  4. Σάββα πριν δύο περίπου χρόνια είχες γράψει σε ένα άρθρο συ εδώ στον Ινφογνώμωνα ότι εάν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα των λαθρομεταναστών έγκαιρα σύντομα θα κληθεί να το αντιμετωπίσει κυνηγώντας τους στις γειτονιές τους.

    Να καταγράψω ότι με πρόσφατα τα γεγονότα στην Γαλλία δικαιώθηκες πλήρως, τιμώντας τις σπουδές σου και το σώμα των Ελλήνων Αξιωματικών.

    Συγχαρητήρια, αν και με 153 Γάλλους νεκρούς μέχρι στιγμής μοιάζει άκομψο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Χίος τούρκεψε. Παραδόθηκε μόνη της στην Τουρκία που της δίνει δώρο τους πρόσφυγες. Ορισμένοι Χιώτες με τις πολιτικές τους έδιωξαν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων τουριστών από το νησί, ακύρωσαν 10 από τις 14 διεθνείς πτήσεις προς το νησί πριν ακόμα εμφανιστούν οι μεγάλες φουρνιές προσφύγων. Έφτιαξαν ξενοδοχεία μέσα σε σκουπιδότοπους, υπερχρέωναν συστηματικά, οι κοριοί στα κρεββάτια σύννεφο, έβγαλαν κακό όνομα σε όλη την δυτικοευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Επίσης, ορισμένοι συστηματικά εμποδίζουν τη σύντομη σύνδεση του νησιού με Ραφήνα από τα Μεστά και θέλουν το βαπόρι να πηγαίνει μόνο στην χώρα κάνοντας τον τριπλάσιο χρόνο, με αποτέλεσμα η ναυτιλική γνωστών λαμογίων που κάνει το δρομολόγιο Χίο Μυτιλήνη να θησαυρίζει. Υποχρεώνει επιστροφή μέσα στο βράδυ και σε βάζει να κάνεις μεγάλο ταξίδι με αντίστοιχο μεγάλο κόμιστρο. Όλα αυτά στημένα εδώ και χρόνια για να κόψουν τους Έλληνες να πηγαίνουν Χίο και Μυτιλήνη. Ο εμπορικός σύλλογος της χώρας της Χίου θησαυρίζει από τους Τούρκους μόνο τουρίστες, και το άλλο νησί ρημάζει. Πολλοί πρόγονοι σημερινών Χίων ήρθαν στη Χίο από αλλού μετά τη σφαγή, όπου τους έδωσαν άδεια σπίτια και περιουσίες σφαγμένων οι Τούρκοι, και που δεν έχουν πρόβλημα στις αγάπες με την Τουρκία. Ξεπουλάνε το νησί δίχως πρόβλημα. Δεν πονάνε το νησί και δεν καταλαβαίνουν ότι θα τους σφάξουν και αυτούς μια μέρα, αφότου πρώτα εγκλωβίσουν εκεί χιλιάδες μουσουλμάνους.

    Εσείς τα λέγατε εδώ και καιρό. Και εγώ, το 1994, άρχισα να γράφω παρόμοια. Από τότε, όταν ήμουν ενεργό μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μιλούσα σε ιερείς και αρχιερείς για την επερχόμενη δημογραφική καταστροφή του Ελληνισμού, για την καταστροφή της χώρας μέσω εποικισμού κτλ. Τα αυτιά τότε ήταν κλειστά με βουλοκέρι. Μου ζητούσαν οι παπάδες να εστιάζω στην προσευχή και στην ποιότητα των λίγων, και να μην με απασχολούν οι πολλοί. Θεωρήθηκε ότι τα έβλεπα τραγικά τα πράγματα. Σε συμφοτητές μου προ είκοσι και βάλε ετών επίσης έλεγα ότι η χώρα μας με νδ-πασοκ θα τα τινάξει, ότι το κράτος πνίγει το λαό κτλ. Τότε κάποιοι με έλεγαν απαισιόδοξο και εκτός πραγματικότητας. Σήμερα, αυτοί που με κατέκριναν ο ένας είναι μετανάστης στον Καναδά, ο άλλος Αυστραλία, και δύο άλλα πρόσωπα καθηγητές πανεπιστημίων στην Ελλάδα που πεινάνε με τους μισθούς της πλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.