6/10/15

Για 'κείνα τα φουγάρα μη βάζετε στοίχημα κ. Τζάκρη...

Στα ύψη η φορολόγηση της ενέργειας στην Ελλάδα

Πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια συνεχίζει να είναι η Ελλάδα στη φορολόγηση της ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου, θέμα που καίει τη βιομηχανία.
Αναδεικνύοντας το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους που πλήττει την ελληνική βιομηχανία, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα EurΑctiv που ειδικεύεται σε θέματα γύρω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαπιστώνει ότι ακριβώς εξαιτίας της υψηλής φορολογίας οι τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου στη χώρα μας, παρά την αισθητή μείωσή τους λόγω της βουτιάς του πετρελαίου, παραμένουν 33% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Σε σύγκριση με τη γειτονική Βουλγαρία και την Τουρκία, η τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία είναι υψηλότερη κατά 42% και 72% αντίστοιχα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι και οι τρεις γειτονικές χώρες εισάγουν φυσικό αέριο σχεδόν στην ίδια τιμή χονδρικής.

Αιτία της κάκιστης ελληνικής επίδοσης, η υψηλή φορολογία. Δίχως μείωση της φορολογίας στην ενέργεια, όλες οι άλλες ενέργειες υποστήριξης της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως η σύσταση υπουργείου υπό τη Θεοδώρα Τζάκρη, θα αποτελέσουν ασπιρίνη σε καρκινοπαθή.
Στην Ελλάδα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και ηλεκτροπαραγωγή συνεχίζει να είναι μακράν ο υψηλότερος στην Ευρώπη.
Στα επίπεδα των 5,4 ευρώ/μεγαβατώρα, ο φόρος αυτός είναι διπλάσιος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δεκαπλάσιος του προβλεπόμενου από τη σχετική Οδηγία ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου για επαγγελματική χρήση και πενταπλάσιος του ελάχιστου ορίου που επιτρέπεται για μη επαγγελματική χρήση. Ως αποτέλεσμα ο φόρος προσαυξάνει κατά 27% το κόστος του φυσικού αερίου, περιορίζοντας σημαντικά τα όποια οφέλη από τη μείωση των διεθνών τιμών του.
Μιλώντας στο EurActiv, πηγές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι «στο πλαίσιο του Μνημονίου η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει τη φορολογία στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο αέριο», προσθέτοντας ότι έτσι θα βελτιωθεί και η εισπραξιμότητα στα έσοδα. Διόλου τυχαία, λόγω της ύφεσης και της συνακόλουθης μείωσης της παραγωγής των μονάδων αερίου, τα έσοδα από τον ΕΦΚ επί της ηλεκτρικής ενέργειας καταβαραθρώθηκαν κατά 40% το 2014.
«Το θέμα της φορολογίας στην ενέργεια είναι συναρμοδιότητα πολλών υπουργείων. Στόχος μας είναι να τεθεί κι αυτό στο τραπέζι όταν έρθει η ώρα» λέει από την πλευρά του στα «ΝΕΑ» συνεργάτης της υφυπουργού αρμόδιας για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη.
Κοινοτικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η φορολογική πολιτική της Ελλάδας στο αέριο έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή Οδηγία του 2003, η οποία ορίζει τα φορολογητέα ενεργειακά προϊόντα και τις χρήσεις για τις οποίες έχουν φορολογηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.