8/10/15

FT : Οι ελληνικές τράπεζες αντιμέτωπες με ανακεφαλαιοποίηση και... ζόμπι

Οι τράπεζες προσπαθούν απελπισμένα να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές. Φοβούνται περαιτέρω εμπλοκή του κράτους που είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχός τους. Έχουν δεκάδες χιλιάδες εταιρίες ζόμπι στα βιβλία τους ενώ τα κακά δάνεια αυξάνονται.

Πριν από μόλις ένα χρόνο, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας προετοιμάζονταν να χρηματοδοτήσουν την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Οι διεθνείς επενδυτές είχαν δώσει περισσότερα από οκτώ δισ. ευρώ σε νέο κεφάλαιο. Οι καταθέτες πήραν τα χρήματά τους από τα στρώματα για να ξαναγεμίσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Οι ιδιοκτήτες εταιρειών μπήκαν στην ουρά για νέα δάνεια.
Οι προοπτικές για την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Alpha Bank ΑΛΦΑ -6,96% και τη Eurobank βελτιώνονταν. «Οι καταθέσεις επέστρεφαν, τα κακά δάνεια εξομαλύνονταν και η προοπτική ήταν υποσχόμενη», τόνισε ανώτατος τραπεζίτης στην Αθήνα. Αλλά όλα άλλαξαν όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο. «Τώρα παλεύουμε να επιπλεύσουμε, ενώ περιμένουμε να μας σώσουν».
Έπειτα από μία ταραχώδη χρονιά για τους Έλληνες, τους πολιτικούς τους και τις τράπεζές τους, μία νέα κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ στην κεφαλή πρέπει μέχρι την επόμενη εβδομάδα να νομοθετήσει μέτρα για την ανακεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων τραπεζών με περίπου 15 δισ. ευρώ από την τρίτη διάσωση των 86 δισ. της χώρας.

Για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

  1. Άμα χαθεί η πίστη…
    Η αρχή έγινε με τους μικρομολογιούχους…
    Σειρά έχουν οι καραπτωχευμένες τράπεζες που θα καταρρεύσουν υπό το βάρος των αυξανόμενων κόκκινων δανείων (κάτι σαν τους Ερυθρούς Χμέρ). Έτσι και αλλιώς κανείς δεν θα πληρώνει σε μια καταρρέουσα οικονομία για δάνεια σε Assets που οι τιμές τους καταρρέουν…
    Απλά η ώρα του crash πλησιάζει…
    Όσοι γνωρίζουν φόρεσαν ήδη τις ζώνες και τα σωσίβια, οι ποιο μπασμένοι στα κόλπα κατέβηκαν στην τελευταία στάση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο ειναι αποδειξη για το ποσο στρεβλη ειναι η συγχρονη οικονομια.Αληθεια τα 120 δις απο το psi που πηραν οι τραπεζες που πηγαν και ποιος θα τα πληρωσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.