25/11/15

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η Ρωσοτουρκική κρίση


Του Γεωργίου Κ. Φίλη Ph.D.*
Η κρίση στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις ακόμα και εάν η κατάσταση δεν κλιμακωθεί περεταίρω είναι σίγουρο πως ανοίγει ένα ολόκληρο κεφάλαιο δυνατοτήτων αλλά και προκλήσεων για την χώρα μας και τον ελληνισμό γενικότερα. Το να μπορέσει κάποιος να αναλύσει το πώς ακριβώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από μία τέτοια εξέλιξη είναι προφανές πως είναι πρόωρο αλλά και δύσκολο να το κάνει, αφού η κατάσταση είναι μεν κρίσιμη, αλλά τα πρώτα σημάδια -τουλάχιστον από την πλευρά της Δύσης- καταδεικνύουν πως υπάρχει η θέληση αποκλιμάκωσης και διαπραγμάτευσης.
Επιπροσθέτως η κατάσταση είναι ρευστή ενώ η πιθανότητα συνέχισης των προκλητικών ενεργειών όλων εκείνων οι οποίοι δεν εξέλαβαν θετικά το rapprochement ΗΠΑ και Γαλλίας με τη Ρωσία μετά την σφαγή των Παρισίων και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη είναι μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση, μία αρχική αποτίμηση κάποιων παραμέτρων που θα επηρεαστούν από την πιθανότητα κλιμάκωσης μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας καλό θα ήταν γίνει, έχοντας πάντα υπόψη πως η κατάσταση λόγο της φύσης του προβλήματος μπορεί να κινηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Για τη συνέχεια Liberal

9 σχόλια:

  1. Πολύ μπερδεμένα μας τα λέει ο κ.καθηγητής! Λοιπόν εγώ που δεν είμαι ούτε μορφωθείς ούτε διαβασθείς, να του συστήσω να ψάξει για παράδειγμα,το οικονομικό μέγεθος του έργου που έχει αναθέσει η Τουρκία στη Ρωσία για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu.

    Τίποτα δραματικό δε θα γίνει ,άλλωστε ο Πούτιν είναι πολύ έξυπνος για να την πατήσει από κουτοπόνηρες τουρκο-αμερικάνικες προβοκάτσιες. Και θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ισχυροποιήσει την Ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

    Τη νύφη θα την πληρώσουν οι Τουρκομάνοι μογγόλοι, που οι Ρώσοι θα τους αλλάξουν τα φώτα στους βομβαρδισμούς. Και αν καταφέρουν να παρασύρουν τίποτα Τουρκικά F-16 να επιχειρήσουν πάλι τσαμπουκά, τα Su-35 που θα πετάνε CAP θα πάρουν τη ρεβάνς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Τίποτα δραματικό δε θα γίνει<

      Κρεμλίνο: Δεν εξετάζουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

      Eμείς, με το φτωχό μας το μυαλό, επιθυμούμε/βλέπομε άλλα. Εκεί που παίζονται τα χοντρά παιχνίδια, όπου η Ελλάδα ούτε κατά διάνοιαν δεν μπορεί να πλησιάσει, γίνονται άλλα.

      Λυπάμαι μόνο τούς ... γερονττολάγνους, αυτούς δηλαδή που είδαν να έρχεται η ώρα της εκπληρώσεως των "προφητειών" των διαφόρων Γεροντάδων και ετοιμαζόταν για την Πόλη.

      Χρόνια Πολλά, Στέλιο, πολύχρονος και να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς.

      Διαγραφή
  2. Εάν συγκρουστεί ευθέως η Τουρκία με τη Ρωσία τοτε θα υποστηρίξουμε την Τουρκία και για να απελευθερωθούν τουρκικές δυνάμεις μπορεί ο ελληνικός στρατός να μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη για να φυλάξει αυτος τα στενά του Βόσπορου ώστε οι τουρκικές δυνάμεις να πάνε στο μέτωπο με τη Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ποιον Φιλη μιλαμε ; Για τον χοντρο αρνησιπατρη αριστερο που μοιαζει με τον Πολντο απ' το ποπαυ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,δεν το έμαθες; Αναγνώρισε και την Γενοκτονία!

      Διαγραφή
    2. Αυτός ο Φίλης που λές αν του πεις τι ειναι το PhD θα νομίζει συστατικό για σαμπουάν (ph5.5)

      Διαγραφή
    3. E ενταξει μην γινομαστε και υπερβολικοι, καθηγητης ειναι και ο πολντο . Απλα ειναι του κυκλου των αριστερων στρατευμενων καθηγητων που μεταπολιτευτικα τσακισαν τα θεμελια της Ελλαδας. Την εποχη οπου διανοουμενος συνεπαγοταν Μαρξιστης-Νεοφιλελευθερος. Η τελος παντων οτιδηποτε αρκει να σκοτωνει την Ελλαδα , σε ολες της τις διαστασεις !

      Και να μαστε στο 2015 μια χωρα χωρις καμια ανεξαρτησια χωρις καμια πρωτοβουλια θλιβερο Αμερικανικο προτεκτορατο. Χωρις ΑΟΖ χωρις καμια συμβολη στα γεγονοτα της περιοχης. Χωρις καμια κινητικοτητα απλα περιμενουμε να δουμε ... Κι οτι κατσει, κι αυτο δεν ενοχλει κανεναν γιατι οι καθηγηταραδες φυτεψαν καλα το σπορο τους τα τελευταια 40 χρονια.

      Διαγραφή
  4. Simaioforidis26 Νοεμβρίου 2015 - 8:11 π.μ.
    Ναι,δεν το έμαθες; Αναγνώρισε και την Γενοκτονία!

    ΧΑχα χα χα ωραιος με εκανες και γελασα.
    Την πατησα, γιατι με αυτα που ζουμε λειτουργω αντανακλαστικα και προκατειλημενα. Ειδα Φιλης, ειδα ph.d. ειδα και σιτε Λιμπεραλ απο κατω, και λεω παει, αυτος θα ειναι.
    Τον εψαξα ομως και βρηκα βιντεο του απο ομιλια στο Χιλτον για την γενοκτονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.