12/11/15

Τα αιτήματα της απεργίας


Έλαβα σήμερα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο το παρακάτω “μήνυμα-πρόσκληση” από τον σύλλογο αρχιτεκτόνων.
Γράφει ο Γιώργος Μπιλλίνης
” Καλούμε τους συναδέλφους αρχιτέκτονες να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις της πανεργατικής απεργίας αύριο 12.11.15, ενάντια στην εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου, που στόχο έχουν την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη συνέχιση της καταστροφής της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
1. Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις, υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Πρόνοια για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως οφειλών.
2. Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών, ριζική μείωσή τους, με αναδρομική ισχύ, διαγραφές χρεών των ανέργων και των συναδέλφων με χαμηλό εισόδημα.
3. Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά, πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων των αποθεματικών των ταμείων, έξω το ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο.
4. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ, να σταματήσουν οι κατασχέσεις και η βεβαίωση των ασφαλιστικών χρεών των εργαζόμενων στην εφορία. 5. Κατάργηση της ποινικοποίησης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
6. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

7. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
8. ΟΧΙ στην ανταποδοτικότητα και στην επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση.
9. Για τους μισθωτούς, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων για τις ΣΣΕ και τα εργασιακά δικαιώματα. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων.
10. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων / υποαπασχολούμενων.
11. Επίδομα ανεργίας για όλους ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής. Άμεση αύξηση του επιδόματος ανεργίας σε ανεκτά επίπεδα διαβίωσης. Επίδομα ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας. Αναδρομική διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για όλο το διάστημα της ανεργίας.
12. Όχι στον κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με συνεργό το ΤΕΕ.
13. Να ανοίξει άμεσα το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ για όλους τους συναδέλφους.
14. Να καταργηθεί η απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας ως προϋπόθεση άσκησης του επαγγέλματος.
15. Πλήρη σταθερή εργασία για όλους.”



Τα παραπάνω δεν τα ζητάνε άνθρωποι αμόρφωτοι, άσχετοι, ηλίθιοι, χαχόλοι. Τα ζητά η διοίκηση ένας κορυφαίου επιστημονικού συλλόγου. Που εκπροσωπεί πάνω από 30.000 αρχιτέκτονες μηχανικούς, που έχουν την ατυχία να ζούν και να δραστηριοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας. Και που η πλειοψηφία των μελών του πιστεύει προφανώς ότι τα παιδιά τα φέρνει ο … πελαργός και τα λεφτά τα … τρυγάμε από το λεφτόδεντρο. Χαμπάρι δεν έχουν πάρει έξι χρόνια τι ακριβώς συνέβη. Πάλι καλά που δεν γίνεται λόγος αν η επαγγελματική μας κατάρρευση και η ανυπαρξία εργασιακού αντικειμένου συνιστά εθνοκάθαρση ή γενοκτονία των μηχανικών.
Από πού να πιάσει και που να τελειώσει ο σχολιασμός;
Δώστε μας, εξασφαλίστε μας, κατοχυρώστε μας. Ξαναγυρίστε μας στην εποχή της επίπλαστης ευημερίας. Που όμως τότε πάλι δεν μας άρεσε και απεργούσαμε για να γίνει το κράτος πιο … φιλολαϊκό. Και από ποιόν απαιτούμε να μας τα εξασφαλίσει όλα αυτά; Από το κράτος. Από το χρεοκοπημένο κράτος. Δηλαδή από τους φορολογούμενους !!!
Ας εξετάσουμε ένα προς ένα τα αιτήματα:

1&10. Πράγματι η πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Ακόμη κι εκείνων που ατύχησαν επαγγελματικά και δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις εισφορές τους για περίθαλψη. Έτσι συμβαίνει σε ένα ευνομούμενο κράτος. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται προς όλους και είναι αποσυνδεδεμένη από την παροχή σύνταξης.
2.Οι συνάδελφοι της διοίκησης του ΣΑΔΑΣ είτε δεν γνωρίζουν πώς είναι δομημένο το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, είτε λαϊκίζουν ασύστολα. Αν δεν καταβάλεις τις εισφορές σου, πώς απαιτείς να εξασφαλίσεις σύνταξη; Η συγκυρία είναι δυσμενής, ναι. Ας ζητήσουμε διευκολύνσεις, ρυθμίσεις, διακανονισμούς. Αλλά αναδρομική ακύρωση και διαγραφές χρεών; Και από ποια πηγή θα αντικατασταθούν οι πόροι που θα χαθούν; Προφανώς εννοούν να μπεί κι άλλο το μακρύ χέρι του κράτους στη τσέπη των φορολογουμένων. Γιατί εμείς διαθέτουμε ευγενές Ταμείο. Γιατί καλομάθαμε τόσα χρόνια με τους φόρους υπέρ τρίτων. Και κάποιοι άλλοι οφείλουν να μας καλύπτουν. Μα η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί. Δεν το έχουμε αντιληφθεί; Όσο περισσότεροι φόροι επιβάλλονται, τόσο μικρότερη είναι η συγκομιδή τους. Η καμπύλη ΛΑΦΕΡ σας λέει τίποτε συνάδελφοι;
3. Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. «Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά». Ποια αποθεματικά; Τα τρία δίς που είχε ως αποθεματικά το ΤΣΜΕΔΕ το 2008 και που το κατέτασσαν στην καλύτερη θέση από πλευράς βιωσιμότητας και περιουσιακής κατάστασης μεταξύ των Ταμείων, δεν υπάρχουν. Χάθηκαν λεφτά από τα δομημένα ομόλογα, από κακούς επενδυτικούς χειρισμούς στο ΧΑΑ και βέβαια από το PSI του 2012. Όσα απέμειναν διοχετεύτηκαν στη μαύρη τρύπα της τράπεζας Αττικής (κάπου 560 εκατομμύρια αν έχω μετρήσει σωστά). Μάλιστα τώρα με τις ΑΜΚ που διενεργούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κος Γαμβρίλης δήλωσε πως το ΤΣΜΕΔΕ προτίθεται να συμμετάσχει και σε αυτή την αύξηση, ώστε να διατηρήσει το ποσοστό του (στο τίποτα συμπληρώνω εγώ, 5.000.000 η αποτίμηση της τράπεζας στο χρημτιστήριο). Τα υπόλοιπα υποχρεούται το Ταμείο να τα δανείζει (δανεικά κι αγύριστα) κάθε τόσο στον ΟΑΕΕ, για να είναι σε θέση κι αυτός να καταβάλει τις συντάξεις στους δικαιούχους του. Κι αφού ο ΟΑΕΕ χρειάζεται κάθε χρόνο πρόσθετα κονδύλια από όσα εισπράττει, προκειμένου να καλύπτει τις δαπάνες του, από πού θα βρεί να επιστρέψει τα δανεικά; Μόλις δε ολοκληρωθεί και η κυοφορούμενη συνένωση όλων των Ταμείων σε ένα ή έστω του ΕΤΑΑ με τον ΟΑΕΕ (νέο ταμείο ελευθεροεπαγγελματιών), τα δανεικά θα έχουν απωλεσθεί για πάντα. Τι ζητά λοιπόν ο σύλλογος μας; Να μας επιστρέψει το κράτος τα τρία δίς που … χάθηκαν. Ζητάμε δηλαδή από ένα χρεοκοπημένο να μας εγγυηθεί ότι θα μας σιτίζει. Όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει πια ούτε τον εαυτό του !!!
4&5 Να καταργηθούν οι κατασχέσεις και η ποινικοποίηση των οφειλών. Ορθόν. Αλλά εκείνων που έχουν πραγματική αδυναμία να τις εξοφλήσουν. Διαφορετικά θα συμβεί ότι και με το νόμο Κατσέλη για τα στεγαστικά δάνεια. Οι πρόνοιες του νόμου έθεσαν υπό προστασία το 95% των δανειοληπτών και βέβαια οδήγησαν και τους δυνάμενους να πληρώσουν σε δυστροπία, αφού δεν υπόκειντο σε κίνδυνο και δεν υπήρχε διακύβευμα. Το ίδιο θα συμβεί και στη περίπτωση των ασφαλιστικών εισφορών. Και μετά από ποιους πόρους θα καταβάλλονται οι συντάξεις των δικαιούχων, που όμως απαιτείτε να καταβάλλονται αδιαλείπτως;
6,7,8. Και φθάσαμε στο ζουμί. Στην ουσία του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας. Το οποίο είναι αναδιανεμητικό. Οι εισφορές δηλαδή των νύν ασφαλισμένων πληρώνουν τις συντάξεις των νύν συνταξιούχων. Δεν πηγαίνουν σε κάποιο ατομικό λογαριασμό, όπως στο κεφαλαιοποιητικό-ανταποδοτικό σύστημα και να αποδίδονται στον δικαιούχο όταν εκείνος τερματίσει τον εργασιακό του βίο, είτε εφάπαξ, είτε υπό μορφή μηνιαίας σύνταξης. Για να μπορούμε λοιπόν να λάβουμε κι εμείς, οι νύν ασφαλισμένοι, σύνταξη, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, θα πρέπει να υπάρχουν τότε επαρκείς εργαζόμενοι να εισφέρουν. ΑΝ δεν υπάρχουν, λυπάμαι, χάσαμε.
Εσείς αγαπητοί συνάδελφοι τάσσεσθε ευθέως κατά της μερικής η ολικής μετατροπής του συνταξιοδοτικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό-ανταποδοτικό. Προβάλετε την απαίτηση να παραμείνει η ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια, αναδιανεμητική, υποχρεωτική και κοινωνική. Αυτός κι αν είναι ο έσχατος λαϊκισμός. Αυτή κι αν είναι η πιο μεγάλη αντίφαση. Την ίδια ώρα που απαιτείτε από το κράτος να εξασφαλίζει συντάξεις ικανοποιητικού ύψους σε όλους, ανεξαρτήτως των καταβληθεισών εισφορών τους, ζητάτε να μην διώκονται εκείνοι που δεν πληρώνουν, να έχουν άφεση οφειλών, να μην οργανωθεί με επιχειρηματικό τρόπο το σύστημα (προφανώς γιατί αντιλαμβάνεσθε ότι τότε οι απολαβές θα είναι αντίστοιχες με τις εισφορές κι αυτό δεν συμφέρει). Κι ακόμη ζητάτε κατάργηση των «αντιασφαλιστικών» διατάξεων. Δηλαδή της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των χορηγουμένων συντάξεων ή της δυσμενοποίησης των κριτηρίων χορήγησης.
Ένα πράγμα δεν αναφέρετε μόνο στην τόσο φιλολαϊκή φιλοσυναδελφική σας πρόταση. Που θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, για να πληρώνονται υψηλές συντάξεις από μικρότερες ηλικίες με αντίστοιχη καταβολή χαμηλών εισφορών. Αυτό φίλτατοι μπορούσε να υλοποιείται όσο η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους μηχανικούς ήταν επτά προς ένα. Τα έξι χρόνια της κρίσης η αναλογία έχει ανατραπεί δραματικά. Σήμερα είναι τρία προς ένα. Και επειδή περίπου οι μισοί εκ των συναδέλφων που εμφανίζονται ως απασχολούμενοι, είναι μεν ενεργοί επαγγελματικά, αλλά δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, άρα δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τις εισφορές τους, η πραγματική αναλογία είναι 1,5 προς ένα. 
Αν δε αφαιρέσετε από τις ετήσιες άμεσες εισφορές (περίπου 5000 ευρώ ανά ασφαλισμένο) εκείνες που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τον ΟΑΕΔ και λοιπές χρεώσεις, οι απομένουσες συνταξιοδοτικές εισφορές (περίπου 3000) δείχνουν ότι για να συντηρηθούν τα σημερινά επίπεδα συντάξεων απαιτείται αναλογία πέντε εργαζομένων προς ένα συνταξιούχο. Και στη πράξη είναι 1,5 προς ένα. Το σύστημα αυτό ΔΕΝ επιλύεται. Γιατί έχει περισσότερους αγνώστους από εξισώσεις. Δεν το αντιάλαμβάνεστε;
15. Εδώ πραγματικά αξίζει να εστιάσει κανείς. Οι έλληνες αρχιτέκτονες μηχανικοί αιτούνται από τη πολιτεία ΠΛΗΡΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ !!! Λές και ήδη ζούμε στη σοβιετία. Και καλούμε τον κρατικό σχεδιασμό να μας λάβει υπόψη του και να μας φροντίσει. Θυμάμαι όταν ήμουν φοιτητής, εκεί στα μακρινά eighties , τη μεγάλη πλειοψηφία των τότε συναδέλφων φοιτητών να αγωνίζονται με ιερό πάθος ενάντια στην εντατικοποίηση των σπουδών και ενάντια στους φραγμούς για τη παιδεία. Τι σήμαινε αυτό το δεύτερο; Πολύ απλά, αν τα πολυτεχνεία της χώρας παράγουν κάθε χρόνο 5000 διπλωματούχους μηχανικούς, αντί πχ για 500, που χρειάζεται το χρόνο η αγορά εργασίας και μπορεί να απορροφήσει, τότε το φίλτρο της αξιολόγησης μοιραία τίθεται στην είσοδο στην αγορά εργασίας αντί για την είσοδο στη Σχολή. Αυτό είτε δεν το καταλάβαιναν, είτε έκαναν πως δεν το καταλαβαίνουν. Οι αγώνες ευοδώθηκαν και γέμισε η χώρα με γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, καθηγητές κλπ. Κι επειδή στην ελεύθερη αγορά το προσωπικό προσλαμβάνεται ανάλογα με τις ανάγκες εκείνων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν και ο αριθμός των αποφοίτων είναι αδύνατον να απασχοληθεί, ουσιαστικά ζητάμε από το κράτος να μας τοποθετήσει σε επετηρίδα διορισμού και εξεύρεσης εργασίας !!! Όπως γινόταν μέχρι πρότινος με δασκάλους και καθηγητές εκπαίδευσης. Οποία γελοιότης. Στόχος λοιπόν των ελλήνων αρχιτεκτόνων μηχανικών είναι να απορροφηθούν στο σύνολο τους από τις κρατικές δομές. Να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι !!! Διότι τι άλλο σημαίνει «απαιτούμε πλήρη σταθερή εργασία για όλους»; Έχετε εσείς κάποια διαφορετική εξήγηση;
Ντρέπομαι και θλίβομαι ταυτοχρόνως. Αυτή είναι η κατάντια ενός επιστημονικού συλλόγου υψηλού επιπέδου (;) Σκιαμαχεί. Αποστρέφεται την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στη κοινωνική ασφάλιση. Ζητά εξασφάλιση !!! Σαν τα νήπια που δεν διαθέτουν ατομική ευθύνη. Και αποθεώνει το κράτος. Παντού μόνο κράτος. Εκείνοι που θα έπρεπε να πρωτοπορούν στην επιχειρηματικότητα και να απαιτούν απόλυτη ελευθερία στις αγορές, αυτοί οι ίδιοι κάνουν έκκληση για απόλυτο και ολοκληρωτικό κρατισμό. Κακόμοιρη χώρα…Δύσμοιροι συμπολίτες…Το βαθύ σκοτάδι δεν κάλυψε ακόμη τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.