23/11/15

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Οι Ρώσοι παραμένουν μέσα στο «παιχνίδι»

Από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Arkady Dvorkovich
Από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Arkady Dvorkovich
Της Μαρίας Μόσχου
Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Arkady Dvorkovich, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε χθες Παρασκευή με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζη και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.
Αν και πριν από περίπου ένα μήνα, στις 15 Οκτωβρίου, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι RZD αποφάσισαν να ζητήσουν με εισήγησή τους προς την ρωσική κυβέρνηση να μη συμμετέχουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ ή Rosco) ο κ. Dvorkovich έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Υποδομών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Ρώσων για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το αν θα συμμετέχει η RZD (Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι) και πάλι στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (πρόκειται για την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού).
Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση της RZD ο κ. Σπίρτζης δήλωσε: «Αυτό είναι μια εκτίμηση που θα την κάνει η ρωσική εταιρεία που συμμετέχει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Το ενδιαφέρον όμως της Ρωσίας και τους ελληνικούς σιδηρόδρομους και για τα ελληνικά λιμάνια και για ευρύτερες συνεργασίες, είναι δεδομένο.
Ωστόσο άφησε αιχμές, για τον τρόπο που σχεδιάστηκε ο διαγωνισμός αναφέροντας ότι, αν δεν ευοδωθεί, κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με τον τρόπο αυτό, εξέφρασε -και πάλι- τη διαφωνία του με τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ.
«Δεν χειρίζομαι εγώ τη διαδικασία του διαγωνισμού», συμπλήρωσε. «Είναι λάθος σχεδιασμός που δεν συνάδει με τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Νέα συνάντηση
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρόεδρος απέφυγε να κάνει δηλώσεις ωστόσο ο υπουργός Υποδομών είπε ότι για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα θα υπάρξει νέα συνάντηση μέσα στο επόμενο διάστημα με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών. Λίγο νωρίτερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε διαγωνισμούς που είναι εν εξελίξει και όπου εκδηλώνεται το ρωσικό ενδιαφέρον. «Συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών και σε άλλους τομείς που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Έμφαση δόθηκε σε τομείς Υποδομών, Τουρισμού και Ενέργειας», αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου.
Σημειώνεται ότι κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, αποβλέποντας στην περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών του και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αποφάσισε τη λήψη και δεύτερης ανεξάρτητης αποτίμησης καταρχήν για όλες τις εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης συμμετοχών του (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ). Υπενθυμίζεται ότι για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτός από τους ρωσικούς σιδηροδρόμους σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ Τέρνα, μη δεσμευτική προσφορά έχουν καταθέσει η ρουμανική Grup Feroviar Roma, η οποία θα «κατέβει» στον διαγωνισμό μαζί με την αμερικανική Watco Companies και οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι.
Για την ΕΕΣΣΤΥ μη δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει εκτός από τη RZD, η γαλλική Alstom σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου και η γερμανική Siemens. Σημειώνεται ότι στην τρέχουσα β’ φάση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ είχαν προκριθεί οι APM Terminals, Deutsche Invest, η Duferco, η ICTS, η Mitsui, η P&O, η Yilport και η κοινοπραξία RZD με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Συνδυασμός στις  μεταφορές
Οι συνδυασμένες σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και οι τηλεπικοινωνίες, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο κ. Σπίρτζης με τον κ. Dvorkovich. Παράλληλα εξετάστηκαν ζητήματα συνεργασίας σε τρίτες χώρες, δηλαδή οι όροι που οι ρωσικές και οι ελληνικές εταιρείες από κοινού, θα συμμετέχουν σε έργα τόσο των βαλκανικών χωρών, ασιατικών χωρών αλλά και χωρών της Μέσης Ανατολής. «Το αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η στενή συνεργασία των δύο χωρών με αμοιβαίο όφελος σε μια σειρά από τομείς. Ένας τομέας είναι οι σιδηροδρομικές μεταφορές, ένας άλλος είναι οι αερομεταφορές, ένας τρίτος είναι τα θέματα τηλεπικοινωνιών και η συνεργασία στις τηλεπικοινωνίες νέων τεχνολογιών, λιμανιών. Είναι πάρα πολλά τα θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία», είπε ο κ. Σπίρτζης.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.