Στους διχασμούς που έχει δημιουργήσει η κρίση χρέους των τελευταίων έξι χρόνων στην Ευρώπη απέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με τον Guardian, την προβληματική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, έχοντας διαιρέσει τα κράτη και έχοντας στρέψει το ένα εναντίον του άλλου.

"Ρίξτε μια ματιά στα γεγονότα στην Ευρώπη από τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης. Το project έχει αποτύχει παταγωδώς”, είπε ο πρώην υπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αυστραλία, πάντα σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. "Οι φυγόκεντρες δυνάμεις της νομισματικής ένωσης έχουν κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Υπό μία έννοια, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.”

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέκρινε τη σημερινή προσφυγική κρίση με αυτήν του 1945 και είπε πως χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία είναι προϊόντα του δυτικού ιμπεριαλισμού.

Στην ίδια ομιλία, ο Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως υπουργός Οικονομικών λέγοντας πως παρότι θα άλλαζε πολλά, η γενική στρατηγική ήταν σωστή. "Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει. Αυτό θα είχε πείσει τους δανειστές να αλλάξουν γνώμη και να προσφέρουν ένα συμβιβασμό, αλλά δε μου επιτράπηκε να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο (της χρεοκοπίας).”