19/11/15

Μεγάλη Βρετανία: Στροφή σε πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο

BLOOMBERG
Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον απομακρύνεται από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, που είχαν γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια λόγω των επιδοτήσεων.
Η ενεργειακή στρατηγική της Βρετανίας για την εξασφάλιση επάρκειας στρέφεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ενώ απομακρύνεται από τον έντονα ρυπογόνο γαιάνθρακα.
Οι δε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες μέχρι πρόσφατα επιδοτούνταν, τώρα θα φορολογούνται. Η Αμπερ Ραντ, υπουργός Ενέργειας της χώρας, διευκρίνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κατασκευαστούν νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.
Ωστόσο, δεν γίνεται λόγος για ανανεώσιμες μορφές, όπως η ηλιακή και η αιολική, για τις οποίες προβλέπονταν επιδοτήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα. Η εν λόγω στρατηγική αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην ελάττωση του κόστους για τους καταναλωτές. «Αμφότερες οι επιλογές φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας είναι απαραίτητες, ώστε να αντικαταστήσουμε τις παλαιές μονάδες παραγωγής με βάση τον γαιάνθρακα» τόνισε η Αμπερ Ραντ. «Είναι επιβεβλημένο την προσεχή 10ετία να οικοδομήσουμε νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και να πραγματοποιηθούν τεράστιες επενδύσεις.

Προσβλέπουμε στην κάλυψη έως και του 30% των αναγκών μας με ενέργεια χαμηλών ρύπων έως τη δεκαετία του 2030». Οσοι σταθμοί παραγωγής με γαιάνθρακα δεν εξοπλιστούν με τα αναγκαία για τη δέσμευση των εκπομπών, θα κλείσουν μέχρι το 2025, ενώ οι σχετικοί περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ το 2023.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον απομακρύνεται από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, οι οποίες είχαν γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια με την επικουρία των κρατικών επιδοτήσεων. Κατά την υπουργό Ενέργειας η επιλογή πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα βοηθήσει τη Βρετανία να εκπληρώσει τις προδιαγραφές στα όρια των ρύπων, όπως έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον, η Αμπερ Ραντ ανέφερε πως θα επιβληθεί φόρος και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ένωση βιομηχανιών της Βρετανίας χαιρέτισε την κυβερνητική επιλογή, «η οποία μεταφέρει το σωστό μήνυμα στους επενδυτές να κατασκευάσουν νέους σταθμούς τροφοδοτούμενους με φυσικό αέριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.