6/12/15

Διευκρινίσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

"Ο νόμος δεν επηρεάζει περιορισμούς στους κανονισμούς για το διεθνές εμπόριο όπλων στις αμυντικές μας συναλλαγές με την Κύπρο".

Διευκρινίσεις γύρω από τις σχετικές αναφορές στην Κύπρο του νόμου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, που υπέγραψε στις 25 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κάνει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναφέρει ότι «το εδάφιο 1276 του νόμου απαιτεί από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας να υποβάλουν έκθεση προς το Κογκρέσο, εκτιμώντας της σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Κύπρο, περιλαμβανομένων και των επιπτώσεων των σημερινών περιορισμών στις συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την άμυνα. Ο νόμος αυτός δεν επηρεάζει τους περιορισμούς στους κανονισμούς για το διεθνές εμπόριο όπλων (ITAR) στις αμυντικές μας συναλλαγές με την Κύπρο».

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου δεν έχει αλλάξει.
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις υπό τη διευκόλυνση του ΟΗΕ κυπριακής ηγεσίας προσπάθειες για την επανενοποίηση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Η σχετική έκθεση για τις αμυντικές ικανότητες της Κύπρου και πως επηρεάζονται από το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να υποβληθεί στο Κογκρέσο σε λιγότερο από 90 μέρες.

Ο κανονισμός για το διεθνές εμπόριο όπλων (ITAR) του 1992, αναφέρει σχετικά για την Κύπρο ότι είναι πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να αρνείται αδειοδοτήσεις ή άλλες εγκρίσεις για τις εξαγωγές ή εισαγωγές αμυντικών συστημάτων και υπηρεσιών που προορίζονται για την Κύπρο. Εξαιρούνται κατά περίπτωση υποθέσεις που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή τελικούς χρήστες που είναι μη στρατιωτικοί.

Διπλωματική πηγή μας είπε ότι τα δύο αμερικανικά σκάφη ανοιχτής θάλασσας που θέλει να πάρει η Κύπρος για τις ανάγκες του Λιμενικού της, δεν θεωρούνται πολεμικό υλικό.
Πηγή: Αντ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.