21/12/15

Κύπρος: Συμφωνήσαμε σε Κράτος που θα Καταρρεύσει εν τη Γενέσει του;

του Φοίβου Κλόκκαρη*
Με βάση τα δημοσιεύματα στο τύπο, για τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις διακοινοτικές συνομιλίες(9.7.2014, 17.9.2015 και13.12. 2015) φαίνεται ότι συμφωνήσαμε στη συγκρότηση ενός κράτους, τόσο δισλειτουργικού, που θα καταρρεύσει σε ελάχιστο χρόνο.
Ένα κράτος, το οποίο θα βασίζεται σε εξαιρετικά πολύπλοκη δομή (3 Κυβερνήσεις, 4 Βουλές, 3 Αστυνομίες, εις διπλούν ημικρατικοί οργανισμοί, δυαρχία αξιωματούχων) και καταστρατήγηση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, με την εισαγωγή αναρίθμητων ΒΕΤΟ, στη λειτουργία όλων των εξουσιών τού κεντρικού κράτους, και συγκεκριμένα:
- Στη νομοθετική εξουσία, ξεχωριστές πλειοψηφίες στη βουλή για τα σημαντικά θέματα.
- Στην εκτελεστική εξουσία, σύμφωνη γνώμη 1 ή 2 μελών εκάστου Constituent State (συνιστώσα πολιτεία κατά τους ΕΚ, ιδρυτικό κράτος κατά τους ΤΚ).
- Στη δικαστική εξουσία/μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων, ίση εκπροσώπηση των constituent states και προσφυγή σε ξένο δικαστή, σε περίπτωση ισοψηφίας, για τα συνταγματικής φύσεως θέματα.
Η κυβέρνηση μας, δεν έχει διαψεύσει αυτές τις συγκλίσεις, που έχουν κατ’ επανάλειψη δημοσιευθεί στο τύπο και οι πολίτες εύλογα ανησυχούν για τη δυνατότητα λειτουργίας ενός κράτους στο οποίο θα συσσωρεύονται τόσα πολλά αδιέξοδα, που θα παραλύσουν την κρατική μηχανή.
Μια υποθετική, πιθανή περίπτωση, που ενδέχεται να υπάρξει μετά τη λύση: Το ΕΚ Constituent State, εισηγείται τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Αίγυπτο και το ΤΚ, θέτει ΒΕΤΟ στο ομοσπονδιακό επίπεδο.  Τότε, το θέμα παραπέμπεται προς επίλυση στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων, όπου σε περίπτωση ισοψηφίας δημιουργείται αδιέξοδο.  Πως επιλύεται το αδιέξοδο, όταν το θέμα δεν είναι συνταγματικό; Αυτά που έχουν δημοσιευθεί, οδηγούν στην εκτίμηση, ότι δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης αυτής της μορφής αδιεξόδων.  Αλλά και στις περιπτώσεις συνταγματικής φύσεως θεμάτων,όπου σε περίπτωση ισοψηφίας θα έχουμε  προσφυγή σε ξένο δικαστή , καταστρατηγείται η δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, πλήττεται το κύρος του κράτους και η ικανότητα του να αυτοκυβερνηθεί  ,με εμφανή και τον κίνδυνο εξαγοράς  απο το  βαθύ κράτος της Τουρκίας ,του δικαστή  που θα κληρωθεί.Να μη μας διαφεύγει, ότι στόχος της Τουρκίας, παραμένει ο έλεγχος όλης της Κύπρου,και μεθοδεύει την υλοποίηση του με λύση του κυπριακού ,η οποία να τον εξυπηρετεί(τα κατεχόμενα να είναι ουσιαστικά επαρχία της μέσω  των εποίκων και μεγάλου αριθμού διμερών συμφωνιών-συναπόφαση των δύο constituent states στο επίπεδο του κεντρικού κράτους για όλα τα θέματα).
Το βασανιστικό ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί η κυβέρνηση μας, με τόσους νομικούς συμβούλους, συμφώνησε σε ένα κράτος δισλειτουργικό, που θα καταρρεύσει από τα αδιέξοδα;  Αν δεν έχουν έτσι τα πράγματα, ας προβεί σε διάψευση και ενημέρωση των πολιτών γι’ αυτά που συμφωνήθηκαν.  Οι ανησυχίες μας ενισχύονται και από τις δηλώσεις του κ. Ακκιντζή και των ΗΠΑ, ότι  σοβαρά προβλήματα, παραμένουν μόνο  στο εδαφικό, περιουσιακό και εγγυήσεις.  Ενισχύονται και από το γεγονός, ότι στόν τομέα της διακυβέρνησης, υπάρχουν παρόμοιες συγκλίσεις και στο έγγραφο των συγκλίσεων Ντάουνερ της προηγούμενης κυβέρνησης.Δεν τρομάζει τους πολιτικούς και τους πολίτες ,οτι συμφωνήσαμε σε ένα κράτος που δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις,και θα καταρρεύσει εν τη γενέσει του απο τα αδιέξοδα ;Σε ένα κράτος που θα εναποθέτει τις αποφάσεις για   τα συνταγματικής φύσεως θέματα του, σε ένα δικαστή,  πολίτη ξένης χώρας, o οποίος δεν θα είναι υπόλογος  έναντι του οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου και του οποίου οι αποφάσεις θα είναι αμετάκλητες;
                                                                                                         *αντιστράτηγος ε.α

5 σχόλια:

  1. Η συμβολή του κυρίου Κλόκκαρη είναι σημαντικότατη για τον ελληνισμό και πολύ καλά κάνουν οι άσχετοι που έχουν τα ηνία της Κυπριακής Δημοκρατίας να λάβουν τις αναλύσεις του υπ' όψιν.

    Η πολιτική ισότητα εγκαινιάστηκε το 2004 - Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος σε πορεία συνομοπονδοποίησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ, μέχρι σήμερα, δεν είχε φθάσει σε τέτοιο πάτο ο Ελληνισμός!
    Μπήκαν μέσα στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ χώρα, την κατέλαβαν, την εποίκισαν και συνεχίζουν να την κατέχουν και οι δικοί μας διαπραγματεύονται μαζί τους για να νομιμοποιήσουν την κατοχή.
    Αυτό και αν είναι κατάντια.....
    Πολλές φορές ο Στρατηγός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά... «στου κουφού και του πουλημένου την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»
    Απόστολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λοιπόν, σύρει μου ο Τούρκος ένα,… μπώς το λαλούν , μια χειροβομβίδα.
    Εν κ΄επαιξεν.
    Σύρω του τούρκου ένα…. ρρότσον!
    Εφοήθηκεν ο τούρκος και εβούρησε τα πισώ, ερράψά τον!
    Μετάφραση:
    Μού πέταξε ο τούρκος, πώς το λένε, μια χειροβομβίδα!
    Δεν λειτούργησε!
    Πετώ του τούρκου μια πέτρα, (ρρότσον) και το έβαλε στα πόδια.
    Τον γάζωσα!
    Ύψωμα 1023, 2 Αυγούστου 1974.
    Αυτή ήταν η μία πλευρά του Κυπριακού το καλοκαίρι του 1974.
    Ας δούμε ακόμη μία περίπτωση.
    Ραδιοφωνικός σταθμό Μπαυράκ:
    Ονομάζομαι δεκανέας Ανδρέας Θωμάς, της 31 ΜΚ.
    Την 22α Ιουλίου τραυματίσθηκα σοβαρά,……με περισυνέλεξαν οι τούρκοι και με περιέθαλψαν.
    Είμαι καλά!
    Τελικώς Απελευθερώθηκε.
    Το γεγονός ότι ο τραυματισθείς-περισυλλεχθείς στρατιώτης δεν εξαφανίσθηκε στα βάθη της Ασίας σίγουρα ήταν χαράς ευαγγέλιο για την οικογένεια του.
    Είναι όμως αυτό κριτήριο για να αποδεχθούμε ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν Ανθρωπιστική αποστολή;
    Προφανώς κάποιο τέτοιο κόκκαλο πέταξαν πάλι οι τούρκοι και ………..
    Κατάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το αν ήταν "ανθρωπιστική αποστολή", George, μάλλον δες τις συνεντεύξεις Καλεντερίδη και Γιαννόπουλου:

      http://folders.skai.gr/main/theme?locale=el&id=152

      Διαγραφή
    2. To ανθρωπιστική αποστολή το έγραψα εκφράζοντας την τουρκική άποψη περί της εισβολής ....για να μην υπάρχει παρεξήγηση!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.