21/12/15

Κυπριακό και Εγγυήσεις

Νίκος Παναγιωτίδης
Το «πλανάσθαι ανθρώπινον, αλλά το ομολογείν την πλάνην είναι ανώτερος πολιτισμός και ευγενέστερος ανδρισμός» είχε πει κάποτε ο Νικόλαος Πλαστήρας, τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή-ΕΡΕ Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, κάνοντας αυτοκριτική στο βιβλίο του του To Kυπριακό Πρόβλημα: Ιστορία Χαμενων Ευκαιρίων (τόμ. Β΄, σ. 238-240), είχε το θάρρος να παραδεχτεί ότι έπρεπε να υπάρξει στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τα δικαιώματα της Τουρκίας σε σχέση με το επίμαχο θέμα της Συνθήκης Εγγυήσεως. Όπως και να ’χει, ο Ευάγγελος Αβέρωφ θα κριθεί από την ιστορία αν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που διακυβευόταν το μέλλον της Κύπρου έκανε την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση με τον Τούρκο ομόλογό του Zoρλού.
Οι Έλληνες της Κύπρου δικαίως είναι πολύ ευαίσθητοι στο θέμα των Εγγυήσεων, καθώς η ύπαρξη του άρθρου IV της Συνθήκη Εγγυήσεως, σε συνδυασμό με λάθη της δικής μας πλευράς, αποτελεί την κακοδαιμονία του Κυπριακού. Η επίκληση από την Τουρκία της Συνθήκης Εγγυήσεως αποτέλεσε το εφαλτήριο για να εισβάλει και να καταλάβει το 37% της Κύπρου, να επιβάλει συνθήκες εθνοτικού διαχωρισμού και να οδηγήσει στην προσφυγιά 200.000 Ελληνοκύπριους.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

2 σχόλια:

  1. Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι τα κράτη έχουν στόχους και οι οποιεσδήποτε συμφωνίες κάνουν είναι εργαλείο προς εξυπηρέτηση των στόχων τους. Η Τουρκία επιδιώκει ένταξη της Κύπρου στην δική της σφαίρα επιρροής και για να γίνει αυτό πρέπει να περιοριστούν οι δυνατότητες του ελληνισμού στην Κύπρο: γι' αυτό και η Τουρκία εκμετελλεύτηκε την συνθήκη εγγυήσεως με τον τρόπο που το έκανε.

    Η πολιτική ισότητα εγκαινιάστηκε το 2004 - Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος σε πορεία συνομοπονδοποίησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραιο σχολιο! το προσωπικο οχι το λινκ(δε το διαβασα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.