7/12/15

Ευρω-μεσογειακή Κρίση, ή περί Υβριδικού Πόλεμου μεγάλης κλίμακας

«Όλο και πιο γρήγορα, το χρονικό δίνει σχήμα στην ιστορία αυτού του νέου πολέμου, ο οποίος απλώνεται μεγάλος και τρομερός».

Réseau International (Γαλλία)
Επίσημα, ένας πόλεμος «εναντίον του χάρτινου τίγρη που ονομάζεται ΙH/ISIS/DAESH, ανεπίσημα ανάμεσα σε δύο μπλοκ που ανταγωνίζονται για τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο, τo Συράκ (Συρία + Ιράκ) και το μονοπώλιο στον Περσικό Κόλπο».
Ανάλυση των γεγονότων από τον Giuseppe Masala και τον Maurizio Blondet.

Όλο και πιο γρήγορα, το χρονικό δίνει σχήμα σε αυτό τον νέο πόλεμο, ο οποίος απειλεί, μεγάλος και τρομερός, εδώ είναι τα τελευταία γεγονότα:

- Πολύ ισχυρή επίθεση του Πούτιν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης: ο Vladimir Vladimirovich αμφιβάλλει για την ψυχική υγεία της ηγεσίας της Τουρκίας και δηλώνει ότι η Άγκυρα θα λυπηθεί οικτρά για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
- Το ΝΑΤΟ θα στείλει ένα πλοίο διοίκησης και έλεγχου στις ακτές της Τουρκίας και νέα αεροσκάφη σε τουρκικές βάσεις.
- Η Ρωσία θα ανοίξει τρεις νέες αεροπορικές βάσεις στη Συρία: Λαοδίκεια (Λατάκια), Χομς και Χάμα.
- Η Ρωσία θα εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας σε αντι-τουρκική συνάρτηση.
- Η Γερμανία θα ενταχθεί στους βομβαρδισμούς στη Συρία χωρίς συντονισμό με τους Ρώσους,
- Η Βρετανία βομβαρδίζει στη Συρία χωρίς συντονισμό με τους Ρώσους,
- Σύντομα θα βομβαρδίσει και το Ιράν στη Συρία, με βάση της συμμαχίας με τη Ρωσία και τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και, επομένως, χωρίς συντονισμό με το ΝΑΤΟ.
- Οι φήμες λένε ότι η Τουρκία ξεκινήσε μια στρατιωτική επιχείρηση για να σφραγίσει τα σύνορά της με τη Συρία. Μεταφράζοντας τη μεταφορά, αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Συρία πριν οι Ρώσοι να κλείσουν τα σύνορα με την Τουρκία. Μια τουρκική εισβολή θα ήταν μια πολύ σοβαρή κατάσταση, ένα άλμα προς το πιο επίφοβο επίπεδο των στρατηγικών αλληλεπιδράσεων και μαχών με παγκόσμιες επιπτώσεις.
- Οι Ρώσοι υποθέτουν ότι σε λίγες εβδομάδες (εκτός αν υπάρχει πραγματική αποκλιμάκωση) η τουρκική κυβέρνηση θα κλείσει το Βόσπορο για τα ρωσικά πλοία.
- Με σαφή και κατηγορηματική παραβίαση της συμφωνίας Μινσκ 2, οι ουκρανικές αρχές κατάλαβαν δύο χωριά (Pavlopil και Hnutove) στα βορειοανατολικά της Μαριούπολης που ανήκουν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη (πράσινη ζώνη).
- Καθώς το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την επικείμενη προσχώρηση του Μαυροβουνίου, επιταχύνει τις διαδικασίες για να εισάγει στη τροχιά του τη Βοσνία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, αντλώντας έτσι στο ευρωπαϊκό θεσμικό καθεστώς και τους αντικρουόμενους λασπότοπους των Βαλκανίων και του Καυκάσου.

Ενδιαφέρον γεγονός, ανακοινώθηκε ότι η ομάδα επίθεσης του αεροπλανοφόρου USS Truman δεν θα τοποθετηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά στο Περσικό Κόλπο. 
Προφανώς, το βαρύ καταδρομικό εκτοξευτή πυραύλων Moskva και τα ρωσικά υποβρύχια που τοποθετήθηκαν ανοικτά των ακτών της Συρίας (και της Τουρκίας) κρατάνε πολύ κόσμο σε ασφαλή απόσταση...
Ο άνεμος που πνέει στη γραμμή του ρήγματος Ουκρανία-Μαύρη Θάλασσα-Τουρκία-Ιράν-Συράκ αρχίζει και γίνεται αρκετά κρύος.

Giuseppe Masala και Maurizio Blondet
******
Προς τον πόλεμο με γιγάντιο βήμα: ένας παράφρονας γίγαντας - από τον Maurizio Blondet

Το ΝΑΤΟ είναι το οποίο καθορίζει πλήρως την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, η οποία παρασύρεται μέσα σε μια δίνη προκλήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο

Obama et Erdogan
Ομπάμα και Ερντογάν

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος μας», δήλωσε ο Ομπάμα στο Παρίσι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για το κλίμα. Τα (συντριπτικά) στοιχεία που έφερε η Μόσχα ότι ο Ερντογάν και η οικογένειά του διακινούν το πετρέλαιο του ΙΚ/Daesh; «Εντελώς παράλογα», απάντησε ο Steve Warren, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Αποφάσισε να τοποθετήσει συστοιχίες Patriot στα σύνορα Τουρκίας/Συρίας, όπως ήθελε ο Ερντογάν (και δεν το είχε καταφέρει μέχρι σήμερα).

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ  -με τη σύσταση του Αμερικανού σύμβουλου της συμμαχίας-  καλεί το μικροσκοπικό Μαυροβούνιο (630.000 κάτοικοι) και διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία με το καθεστώς του Κίεβου. Στο οποίο έχει ήδη παράσχει θανατηφόρα όπλα. Από τη πλευρά του ο Iatseniuk, ο κυβερνήτης του καθεστώτος του Κιέβου, που έχει χρεοκοπήσει και κρατιέται όρθιο με τα δισεκατομμύρια χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και την ΕΕ, προτίθεται να δώσει στη Τουρκία «καλαμπόκι και ηλιέλαιο και πετρέλαιο» (sic) στον Ερντογάν να τον βοηθήσει στον αγώνα κατά της Ρωσίας.

Ο Κάμερον πήρε από το κοινοβούλιο του το πράσινο φως για να «βομβαρδίσει τις βάσεις του ΙΚ/ISIS» στη Συρία και το κάνει χωρίς συντονισμό με τους Ρώσους. Πρακτικά, μια πράξη εχθρότητας.

Και η ΕΕ έχει αποφασίσει   -κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς διαβούλευση με τα κοινοβούλια της με το θέλημα της Άνγκελα Μέρκελ-  να επεκτείνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. 
Ποιο το παράπονο εναντίον της Ρωσίας; ακριβώς, κανείς δεν ξέρει. Ένα πράγμα είναι σαφές: «Είναι το ΝΑΤΟ που καθορίζει πλήρως την εξωτερική πολιτική της ΕΕ» σχολιάζει η Deutsche Nachrichten Wirtschaft.

 Kerry et Stoltenberg instruisent Klimmkin (ministre de Kiev) au sommet OTAN de mercredi
Οι Κέρι και Stoltenberg δίνουν εντολές στον Klimmkin (Υπουργό του Κιέβου) στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ της Τετάρτης

Το Βερολίνο δεσμεύεται για πρώτη φορά για την αποστολή των Tornado του για να βομβαρδίσουν τη Συρία  -από τούδε και στο εξής μια καθαρή δυτική επιχείρηση για να αποτραπεί η ρωσική νίκη εναντίον του ΙΚ/ISIS-  παρότι από τα 93 Tornado  που είχε αγοράσει μόνο 29 παραμείνουν σε λειτουργία, αεροπλάνα ηλικίας έως 34 ετών που θεωρούνται παρωχημένα. Από τα πιο σύγχρονα 68 Eurofighter, λειτουργικά παραμένουν τα 37. Αλλά ακόμα και το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα βομβαρδίσει «χωρίς συντονισμό με τη Ρωσία».

Η άθλια αδυναμία με την οποία οι Ευρωπαίοι επιδίδονται σε αυτές τις παρανοϊκές προκλήσεις κατά του Πούτιν αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, από τότε που η Μόσχα τοποθέτησε τα S-400 για την αντιμετώπιση των τουρκικών αεροσκαφών, ο Γάλλος  Charles De Gaulle σταμάτησε «να βομβαρδίσει το ΙΚ/ISIS».  
Οκτώ, εννέα ημέρες χωρίς επιδρομές στη Συρία, χωρίς την άδεια του Ασαντ  -την οποία δεν θέλει θα ζητήσει- ο Ολάντ (που είχε υποσχεθεί μια «αδυσώπητη απάντηση»), δεν τολμά να διακινδυνεύσει το μοναδικό αεροπλανοφόρο του. Για αρκετές ημέρες, ωστόσο, το Charles De Gaulle κρυβόταν. Και μετά  ανακαλύφθηκε ότι είχε εγκαταλείψει την Ανατολική Μεσόγειο για «να καταφύγει πίσω από τα Patriot των ΗΠΑ στην Τουρκία».

Ο Ερντογάν, ο οποίος δεν πιστεύει να βρει κάθε μέρα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται στο βρώμικο πόλεμο του, χορήγησε αμέσως στα γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα την άδεια να πάνε να «βομβαρδίσουν το ΙΚ/ISIS» (ήτοι να παρεμποδίσουν τους Ρώσους) από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ.

Με λίγα λόγια ολόκληρη η Δύση, με άριστη κακιά πίστη, οργανώθηκε για να συμφωνήσει με τον Ερντογάν και έτσι ουσιαστικά να υποστηρίξει το ΙΚ/Daesh που αργοπεθαίνει κάτω από τα ρωσικά πυρά.

Ο αριθμός των προκλήσεων που προκύπτουν αυτές τις ημέρες παραείναι μεγάλος, για να μην διακρίνουμε μια ξεκάθαρη θέληση. Διαπιστώνεται ότι, όταν τα τουρκικά F-16 κατέρριψαν το Sukhoi, βοηθήθηκαν από μερικανικά F-16 ως πρόσχημα για μια ρωσικά αντίποινα. «Αν αυτό αληθεύει, αυτό σημαίνει ότι ο Ομπάμα δεν έχει κανένα ενδοιασμό για την έναρξη μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Μόσχα», δήλωσε ο Michael Jabara Carley, ερευνητή στη διεθνή πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Η τελευταία μέχρι σήμερα και ίσως η πιο ενοχλητική πρόκληση: δύο τουρκικά υποβρύχια (Dolunay και Burakreis) συνοδευόμενα από το αμερικανικό καταδρομικό USS Carney  που φέρει βαλλιστικούς πυραύλους Aegis, 
παρακολουθούν στενά το πολεμικό πλοίο Moskva, οπλισμένο με πυραύλους S-300 στα ανοικτά της Κύπρος, σε διεθνή ύδατα.

Το γεγονός είναι ανησυχητικό, διότι μπορεί να είναι το προοίμιο για το αντίποινο που η Μόσχα φοβάται το περισσότερο από την εποχή των Τσάρων: Η Τουρκία να κλείνει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων για τα ρωσικά πλοία. Μη επαληθεύσιμες φήμες λένε ότι ο Ερντογάν ήδη το κάνει: η κυκλοφορία των ρωσικών πλοίων στα στενά έχει εμφανώς επιβραδυνθεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τουρκικό καθεστώς το σκέφτεται, το επιδιώκει. Ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου απείλησε, «Η Ρωσία έχει επίσης πολλά να χάσει» με αντι-κυρώσεις.

Αν ο Ερντογάν έκλεινε τα στενά, θα διέπραττε ένα διεθνές ποινικό έγκλημα με ελάχιστα  προηγούμενα, μια παραβίαση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας που τιμωρείται - για τα στενά - από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936.

Η Μόσχα θα μπορούσε να ζητήσει την εφαρμογή της σύμβασης και να καταφέρει μια καταδίκη της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας. Αλλά που; Στον ΟΗΕ; Στην Ευρώπη; Είναι σαφές ότι η «διεθνής κοινότητα» κυριαρχείται από την αυτοκρατορία του χάους και δεν θα της έδινε δίκιο.

Les Détroits
 Τα Στενά

Αν εμποδίζονται τα πλοία να περάσουν μέσω των Στενών, η Ρωσία κινδυνεύει να μη μπορεί εύκολα να ανατροφοδοτήσει τις δυνάμεις της στη Συρία. Ακόμη χειρότερα: κάθε είδος ρωσικό εμπόριο θα παραλύσει πρακτικά, θα είναι δύσκολο και δαπανηρό.

Σε αυτή τη περίπτωση, ο πόλεμος ενάντια στο ΝΑΤΟ για τον Πούτιν δεν θα είναι πλέον μια επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.
  
Ακριβώς όπως οι κυρώσεις Ρούζβελτ οι οποίες άφηναν την Ιαπωνία χωρίς αποθέματα πετρελαίου για οκτώ μήνες, έπεισαν τότε το Τόκιο ότι ο πόλεμος ήταν μια αναγκαιότητα, αλλιώς θα σήμαινε το στραγγαλισμό: και ήταν το αναμενόμενο, επιθυμητό, ιδιαίτερα επιθυμητό Περλ Χάρμπορ. Σαν σχολικό παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες «γίνονται αντικείμενο επίθεσης»  για να ξεκινήσουν τους παγκόσμιους και τοπικούς πολέμους.

Για τους πύραυλους Aegis, δείτε το αγγλικό και το ιταλικό κείμενο:

***

Ο υβριδικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας, προς την άβυσσο - από τον Giuseppe Masala

G.Masala © megachip.globalist.it
 © megachip.globalist.it G.Masala

Ενώ με τα λόγια όλοι μιλάνε για αποκλιμάκωση της συριακής κρίσης (ή όπως είναι πιο σωστό να την ονομάσουμε: η ευρω-μεσογειακή κρίση) τα γεγονότα μας λένε για μια εντελώς διαφορετική ιστορία:

-Η Ρωσία έστειλε στη Συρία το πιο θανατηφόρο στον κόσμο αντιαεροπορικό σύστημα: το S-400. Πράγματι, δημιουργήθηκε μια φυσαλίδα όπου είναι αδύνατο να πετάξει κανείς χωρίς τη σιωπηρή συγκατάθεση της Ρωσίας. Αυτή η φούσκα έχει διάμετρο τουλάχιστον 300 km, αρχής γενομένης από το αεροδρόμιο της Λατάκιας.
- Η Μόσχα θα αποστείλει τουλάχιστον 12 καταδιωκτικά Sukoy Su-30.
- Φήμες διαδρόμου μιλούν για μια Ρωσία έτοιμη να οπλίσει με φορητά αντιαεροπορικά βλήματα Igla τα κουρδικά στρατεύματα που μάχονται κατά του ΙΚ/ISIS και που  ταυτόχρονα μάχονται εναντίον των Τούρκων.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί:

-Στέλνουν την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Τρούμαν που αναμένεται στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή εβδομάδα.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό τμήμα της κρίσης:

-Οι ΗΠΑ θέτουν στον ισολογισμό τις πρώτες βοήθειες στην Ουκρανία με θανατηφόρα όπλα. Προηγουμένως τα παρέχονταν ανεπίσημα, αλλά τώρα το γεγονός είναι επίσημο και εκτίθεται στο δικτυακό τόπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
-Οι Ρώσοι κόβουν τη παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στη μέση του χειμώνα.
-Οι Ουκρανοί εθνικιστές ανατινάζουν 4 πυλώνες κοντά στο ισθμό της Κριμαίας, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα όλη τη Κριμαία.

Αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά γεγονότα για τα οποία κανείς δεν μιλάει.

Αν κοιτάξουμε έναν γεωγραφικό χάρτη, από τούδε και στο εξής ολόκληρο το τόξο της κρίσης ξεκινά από την Ουκρανία, διαπερνά τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη Τουρκίας, και καταλήγει στο Συράκ (Ιράκ + Συρία) χωρίς λύση της συνεχείας. Ένα τεράστιο μαζικός τάφος, φτιαγμένο από κυρώσεις, συγκρούσεις χαμηλής έντασης, τρομοκρατικές επιθέσεις και κηρυγμένο πόλεμο (επίσημα κατά του χάρτινου τίγρη που ονομάζεται ΙΚ/ISIS, ανεπίσημα ανάμεσα σε δύο μπλοκ που ανταγωνίζονται για τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο, το Συράκ και το μονοπώλιο στον Περσικό Κόλπο).

Δεν φτάνει πλέον να προσδιοριστεί αυτό το γεγονός ως έναν «παγκόσμιο πόλεμο με προθεσμίες», όπως το λέει ο Πάπας Φραγκίσκος. 
Ίσως είναι πιο σωστό να τον ορίσουμε ως υβριδικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

πηγές:
http://www.maurizioblondet.it/alla-guerra-a-passi-da-gigante-gigante-demente/.

Μετάφραση από τα γαλλικά, Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά.



1 σχόλιο:

  1. http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/12/blog-post_936.html#more
    Μιλώντας για την διεθνή πολιτική χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Λάθος εκτιμήσεις σημαίνει ζημιές ή και κρατικός θάνατος.
    Πολλά τα σενάρια και πολλές οι προβλέψεις. Προβλέψεις όμως δεν μπορεί κανείς να κάνει. Μπορεί εν τούτοις να μιλήσει έγκαιρα στην βάση της τυπολογίας βάσιμων θεωριών (σίγουρα όχι στην βάση ιδεολογικά εκπορευμένων θεωρημάτων και ιδεολογημάτων). Τα αξιώματα βρίσκονται στον Θουκυδίδη (Το Θουκυδίδειο «Παράδειγμα» της επιστημονικής μελέτης της διεθνούς πολιτικής και οι «επιστημονικές επαναστάσεις» http://wp.me/p3OlPy-Lb). Η θεωρητική τυπολογία που περιγράφει και ερμηνεύει το σύγχρονο διεθνές σύστημα απαιτείται βρίσκεται σε συμβατότητα με τα αξιώματα του Παραδείγματος. Στην σύγχρονη μελέτη των διεθνών σχέσεων δεν υπάρχουν πολλά αξιόλογα κείμενα τα οποία κανείς θα μπορούσε να εμπιστευτεί. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, η ιδεολογία δεν είναι επιστήμη και όταν εμφανίζεται επιστημονικά μεταμφιεσμένη είναι τσαρλατανιά (βλ. μεταξύ άλλων Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΔΥΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ ΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟ http://wp.me/p3OlPy-ZB και Μοντερνισμός, το ιδεολογικό φαινόμενο και η μεταμοντέρνα διολίσθηση προς τα ανθρωπολογικά Σόδομα και Γόμορρα. http://wp.me/p3OlPy-Zv).
    Συντομογραφικά, η καλή θεωρία διεθνούς πολιτικής που στηρίζεται στα αλάνθαστα Θουκυδίδεια αξιώματα αναπτύσσει τυπολογίες οι οποίες ενδέχεται να μην προβλέπουν με την έννοια της μελλοντολογίας ή προφητείας αλλά καταγράφουν τις τάσεις. Στο αριστούργημα του John Mearsheimer «Η τραγωδία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων» θεμελιώνονται τα αξονικά ζητήματα της σύγκρουσης των ηγεμονικών δυνάμεων από τους Ναπολεόντιους πολέμους μέχρι τις μέρες μας. Για μια ανάλυση περί την Συρία που στηρίχθηκε σε αυτή την τυπολογία και σήμερα δεν έχει κάτι να προσθέσει βλ. Η σύρραξη στη Συρία κ ο ανελέητος ηγεμονικός ανταγωνισμός ως παράγων των περιφερειακών διενέξεων http://www.ifestosedu.gr/130MearsheimerSyria.htm …

    Τέλος, όσον αφορά την επέκταση της σύγκρουσης Δυτικά και Ανατολικά (εδώ εμάς μας ενδιαφέρουν τα Βαλκάνια) τίποτα δεν το αποκλείει. Πρόσφατα όπως και πολλοί άλλοι υπογραμμίσαμε ότι η μετατόπιση ή επέκταση του κέντρου βάρους των ηγεμονικών διενέξεων από την Μέση Ανατολή προς τα Δυτικά είναι εντός της λογικής των ανελέητων αναμετρήσεων για τον έλεγχο της κατανομής ισχύος και την παρεμπόδιση άλλων δυνάμεων να γίνουν περιφερειακοί ηγεμόνες.

    Η τραγωδία των Ελλήνων έχει τα αίτιά της.

    Επί δεκαετίες τσαρλατάνοι –κυριολεκτικά τσαρλατάνοι - κήρυτταν την έλευση του ανθόσπαρτου μεταψυχροπολεμικού βίου ενώ η αναλγησία των εγχώριων ξενοκρατούμενων ολιγαρχών έριξε το νεοελληνικό κράτος στο έδαφος. Ριγμένη κάτω η Ελλάδα όταν όλα γύρω κινούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Για να μην αναφέρουμε την Κύπρο που χρήσιμοι ηλίθιοι αποδέχονται να ενταχθεί στον ισλαμικό χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.