5/12/15

Ρωσοτουρκική διένεξη με βαθιές ρίζες…

του Σάββα Καλεντερίδη

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους φέρνει και πάλι στην επιφάνεια ένα μείζον κοσμοϊστορικό ζήτημα, αυτό του γεωπολιτικού ανταγωνισμού Δύσης-Ρωσίας, με τη Δύση να προσπαθεί πολλές φορές να αντιμετωπίσει τη Ρωσία με την κλασική μέθοδο που ακολουθούσαν οι Βυζαντινοί, δηλαδή βάζοντας έναν τρίτο να μάχεται και να αποδυναμώνει τον δικό της αντίπαλο.


Στην προκειμένη περίπτωση ο τρίτος είναι η Τουρκία, η οποία εκούσα-άκουσα σύρεται σε μια κρίση με τη Ρωσία που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς μέχρι πού μπορεί να φτάσει.
Να περιγράψουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Τουρκία πήρε την απόφαση για κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

11 σχόλια:

  1. Σάββα καλημέρα.
    Με αφορμή την ανάλυση που παραθέτεις, θα αναφερθώ σε ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα το οποίο αφορά την Ελλάδα .
    Το ζήτημα αυτό δεν είναι και δεν μπορεί να είναι άλλο από την επικινδυνότητα της σύγχρονης Ρωσικής στρατηγικής.
    Η επικινδυνότητα της Ρωσικής στρατηγικής , ας μην ερμηνευθεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από την Ρωσία, αλλά το κατά πόσο κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με αυτήν την στρατηγική ειδικά αν αυτή εφαρμοσθεί από την Τουρκία στην δυτική Θράκη.
    Έχω ξαναγράψει ότι τόσο η Ουκρανική κρίση όσο και ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τα Ελληνικά επιτελεία να αντλήσουν πληθώρα διδαγμάτων.
    Ειδικά του στρατού ξηράς και βέβαια το επιτελείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
    Για να κατανοήσουμε την Ουκρανική κρίση, η οποία ταιριάζει περισσότερο σε μία μελλοντική κρίση στην Δυτική Θράκη, πρέπει να ανατρέξουμε στην μελέτη του Ρωσικού στρατηγικού μοντέλου.
    Η Ρωσική στρατηγική σκέψη είναι εξαιρετικά ευφυής .
    Ιστορικά, η στρατηγική του Τριανταφίλλοφ, εφαρμόσθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Κεμάλ εναντίων του Ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία και φυσικά κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εναντίων των γερμανών.
    (Ζούκοφ: Εφαρμόσαμε την στρατηγική Τριανταφίλλοφ κατά γράμμα)
    Σήμερα, η Ρωσική στρατηγική περιλαμβάνει 8 στάδια-φάσεις .
    Εκείνο τα στάδιο πού έχει ιδιαίτερη σημασία μελέτης για την Ελλάδα είναι το 5 στάδιο, το οποίο ναι μεν στην Ρωσική στρατηγική κατέχει αυτή την θέση, μπορεί όμως κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο, εμπλουτισμένο με στοιχεία από τα άλλα στάδια.
    Εδώ να ληφθεί υπόψη, ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό και υλικά για να υλοποιήσουν αυτή την στρατηγική.
    Το σπουδαιότερο δε όλων, διαθέτουν φιλικό - ανθρώπινο δυναμικό στις χώρες-περιοχές στόχους.
    Ουκρανία –δυτική Θράκη αντίστοιχα.
    Τι περιλαμβάνει το 5 στάδιο της Ρωσικής στρατηγικής;
    (………………….)
    ( Παρένθεση
    Εδώ να ληφθούν υπόψη ότι στην Τουρκία λειτουργούν περίπου 740 κέντρα εκπαίδευσης ιδιωτικών αστυνομικών στα αντικείμενα :
    ………………..τέλος παρένθεσης).
    Δίδεται δε και η αναλογία 4 ιδιώτες προς ένα (1) στρατιωτικό (σύμβουλο- σύνδεσμο)
    Με βάση το ανωτέρω πλαίσιο ,την πληθώρα ιδιωτικών εταιρειών,, οι οποίες μπορούν να στηθούν εν ριπή οφθαλμού , την ευχέρεια διακίνησης κάθε μορφής όπλων, την φιλική διάθεση ικανής μερίδας του πληθυσμού στην δυτική Θράκη και λοιπούς γενικούς και ειδικούς παράγοντες , γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι από ελληνικής πλευράς απαιτείται εδώ και τώρα:
    Η άμεση εκτίμηση της απειλής σε συνδυασμό με τον παράγοντα λαθρομετανάστευση.
    Κατάρτιση εξειδικευμένων σχεδίων, συγχρονισμένων-συντονισμένων , τόσο από την Ελληνική αστυνομία όσο και από τα στρατιωτικά επιτελεία.
    Όπως δε προτρέπουν και εισηγούνται καταξιωμένοι στρατηγιστές, τα κράτη και τα έθνη οφείλουν να έχουν πολυεπίπεδα συστήματα αντιμετώπισης της Ρωσικής στρατηγικής.
    Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-έθνη που πρέπει να λάβει σοβαρότατα υπόψη αυτές τις παραινέσεις .
    Όπως δε επισημαίνεται, ακόμα και οι δυνάμεις ασφάλειας να είναι ικανές να ανταπεξέλθουν , ο αιφνιδιασμός των πολιτικών θα είναι τόσο ισχυρός που θα τις αφήσουν ανεκμετάλλευτες.
    Περισσότερα στο :
    http://combatraining.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.analystsforchange.org/2015/12/blog-post_36.html?m=1

    Τα παράδοξα της Μέσης Ανατολής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΟΥΝΤΕΣ ΤΟΥΣ
    ( και ὄχι καθ'ἑαυτές οἱ ἰδιωτικές ἑταιρεῖες )

    Διάβασα τό ἄρθρο στό ὁποῖο παραπέμπει το ΣΧΟΛΙΟ του Τζώρτζ Ντογκιβάνη. Δέν εἶδα κάποια ἰδιαίτερη ἐπικινδυνότητα στήν στρατηγική χρήσεως ιδιωτικῶν ἑταιριῶν ἀπό τήν Ρωσία στήν Οὐκρανία. Καθ' ὅσον, πρόκειται γιά στρατηγική πού ἁπλῶς μιμεῖται τήν ἀντίστοιχη δυτική στρατηγική. Ἡ Ἄστον ἔλεγε στόν Λεττονο ΥπΕξ στό περίφημο τηλεφώνημα πού ὑπεκλάπη καί πού, ἀναρτηθέν στό διαδίκτυο, ἀποκάλυπτε τί ἔγινε πράγματι στήν πλατεία Με:iντάν, ὅτι ἤθελαν ἀπό Ε.Ε. νά πᾶνε στήν Οὐκρανία "business leaders" ἀπό τήν Δύση καί νά "ἐξευρωπαῒσουν" ... (τά πάντα). Συνεπῶς, μέ τίς ἰδιωτικές ἑταιρεῖες ἀσκεῖται πλέον σήμερα, παγκοσμίως, κρατική πολiτική ἐπεκτάσεως καί κυριαρχίας.
    Βγάλτε ὅμως τό ἔνδυμα τῶν ἰδιωτικῶν ἑταιρειῶν, ἑκατέρωθεν, καί θά δεῖτε ὅτι ἡ Ρωσία στήν Οὐκρανία, ἀμύνεται τοῦ πατρίου ἐδάφους, ἀκριβῶς ὅπως ἐμεῖς θα πρέπει νά ἀμυνόμαστε γιά τήν Κύπρο ἄν λυθῆ τό Κυπριακό σέ βάρος τῶν Ἑλληνοκυπρίων καί μέ κίνδυνο πλήρους ἐπικρατήσεως τῆς Τουρκίας.
    Ἀλλοῦ εἶναι ἡ πραγματική ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ἐπικινδυνότητα, ἡ ὁποία καί κάνει χρήση ἰδιωτικῶν ἑταιρειῶν καί ἄλλων μεθόδων διαβρώσεως καί ΔΙΑΡΡΗΞΕΩΣ τῶν προστατευτικῶν ὁρίων ὅπως τά σύνορα.....
    Καί γιά τήν Ἑλλάδα καί γιά τήν Θράκη, ἡ πραγματική ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ἐπικινδυνότητα, δέν εὑρίσκεται στήν μέθοδο χρήσεως ἰδιωτικῶν ἑταιρειῶν, καθ' ἑαυτήν.
    Οἱ πλέον ἐπικίνδυνες, εἶναι οἱ μυστικές ἑταιρεῖες: Ἡ τυχόν μυστική "διεθνιστική" καί ἄρα ὑπονομευτική τοῦ κράτους καί τοῦ ἔθνους μας δράση τους, σέ σύμπνοια μέ ἀντίστοιχες μυστικές ἑταιρεῖες ἄλλων χωρῶν (ἤ μη μυστικές ἐκεῖ), ἀκόμη καί ἐχθρικῶν πρός τήν Ἑλλάδα. Π.χ. Ἵδρυμα Σόρος…. ἴσως κάποιες Μασωνίες….Τέτοια δράση ἔχουν ἄλλωστε καί "κλίκες" στά πολιτικά κόμματα ἤ στό στράτευμα μιᾶς χώρας.
    Πρόκειται γιά χοῦντες δεξιᾶς ἤ ἀριστερᾶς, πού εἶναι τό ἴδιο καταστροφικές. Ὅλες τους, κανονικά, τελειώνουν μέ μιά καταστροφή πού ὁλοκληρώνει τόν ρόλο πού παίζουν γιά λογαριασμό παικτῶν τοῦ ἐξωτερικοῦ. Μέ χρήση ὄχι ἁπλῶς ἰδιωτικῶν ἑταιρειῶν ἀλλά τῶν ἴδιων τῶν δομῶν καί θεσμῶν τοῦ κράτους.

    Υ.Γ. Ἡ χρήση τῶν δομῶν τοῦ κράτους γίνεται, φυσικά, μέ παραπλανητική ἐπίκληση τοῦ δημοσίου συμφέροντος, ἐκεῖ ὅπου αὐτό ἔχει φθάσει νά μήν ἐλέγχεται : δικαστικῶς, κοινοβουλευτικῶς ἀπό ἀμυντικῆς (στρατιωτικῆς-στρατηγικῆς) ἀπόψεως. Ἄν προσπαθούσαμε νά ἀμυνθοῦμε, θά κάναμε,φυσικά, ἐπίκληση τῶν θεσμικῶν ὁρίων μιᾶς τέτοιας καταχρηστικῆς ἐπικλήσεως τοῦ δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή για ἐπίκληση τῶν ΘΕΣΜΩΝ ταῆς Πατρίδος. _ Στήν Ἑλλάδα σήμερα ὅμως, σημειωτέον, γίνεται τέτοια ἐξειδικευμένη και προσεκτική χειραγώγηση, ὥστε, ἀκόμη και ἡ ἔννοια τοῦ θεσμοῦ ἔχει ὑπονομευθῆ. Ὄχι μόνο θα μᾶς σώσουν τάχα τήν οἰκονομία οἱ ἀναμενόμενοι και μή ἐρχόμενοι "θεσμικοί ἐπενδυτές" , δηλαδή αὐτοί πού εὔκολα ἔρχονται καί εὔκολα φεύγουν, ἀλλά και οἱ "Θεσμοί" τῶν δανειστῶν… Ποιός μπορεῖ να ΜΙΛΗΣΕΙ πλέον σήμερα στην Ἑλλάδα, για θεσμικά ὅρια πού ὑπερβαίνει μία Κυβέρνηση και για θεσμούς; Φρικτή, μελετημένη καί πολύ ἐξειδικευμένη ἡ χειραγώγηση….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχετε την καλοσύνη, εξηγήστε αυτό το οποίο γράφεται:
      Δέν εἶδα κάποια ἰδιαίτερη ἐπικινδυνότητα στήν στρατηγική χρήσεως ιδιωτικῶν ἑταιριῶν ἀπό τήν Ρωσία στήν Οὐκρανία.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  4. Συμπληρωματικά δε ως προς την αρχική μου τοποθέτηση, να επισημάνω ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ρωσικής στρατηγικής είναι ο πόλεμος εναντίων της πνευματικής ηρεμίας και ισορροπίας του αντιπάλου.
    Απώτερος στόχος είναι να εξαναγκαστεί τόσο το στρατιωτικό δυναμικό όσο και οι πολίτες να στραφούν εναντίων των ηγεσιών τους , ενώ ταυτόχρονα να γίνει βίωμα ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι φυσιολογική και έτσι πρέπει να ζουν.
    Αν το ανωτέρω το συγκρίνουμε με την τακτική της Τουρκίας σε θέματα όπως :
    Οι παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο
    Η προξενική δράση στην Δυτική Θράκη.
    Η συχνότητα παραβάσεων και παραβιάσεων σε συγκεκριμένους τομείς του αιγαίου ώστε να καλλιεργηθεί αίσθημα και αίσθηση της φυσιολογικής δραστηριότητας ! ; και αρκετών άλλων παραμέτρων, τότε έχουμε:
    Ένα λαό, ο οποίος έχει απωλέσει ή δεν διαθέτει καν κουλτούρα ασφάλειας και αυτοσυντήρησης .
    Ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές και πολυεπίπεδες απειλές δεν θα μπορούν ,(βλέπε Ουκρανία) , αφού οι πολίτες , ως εφεδρεία, δεν θα έχουν σημεία στήριξης να ερμηνεύσουν τα γεγονότα και θα αντιδρούν- συμμετέχουν συναισθηματικά και παρορμητικά.
    Ως γνωστόν τόσο ο παρορμητισμός όσο και ο συναισθηματισμός, καταρρέουν μετά από λίγο μπροστά στην ψυχρή και ωμή βιαιότητα και πραγματικότητα.
    ( Όταν κυβερνητικό στέλεχος χαρακτήρισε τους μακεδονομάχους ως ΙΣΙΣ, ξέχασε να αναφερθεί στην επιστολή του Παύλου Μελά, ο οποίος έγραψε:
    Ήρθαμε στην Μακεδονία να πολεμήσουμε.
    Αυτό που συναντήσαμε μόνο πόλεμος δεν ήταν!
    Ασφαλώς και αναφέρονταν στις σφαγές και βιαιότητες των Βουλγάρων και όχι μόνο.)
    Το γεγονός ότι ο ανθρωπισμός ακόμα και στις σκληρές συνθήκες της πρώτης γραμμής δεν πρέπει να προσπερνάτε, έχει ερμηνευτεί εσφαλμένα από την δεσπόζουσα θολοκουλτούρα η οποία το έχει αναγάγει σε ειρηνισμό –ηττοπάθεια και κυρίως υποχωρητικότητα.
    Το ότι αλωνίζουν οι τούρκοι στο αιγαίο και την δυτική Θράκη, έλαβαν αυτό το δικαίωμα από τις υποχωρητικές κινήσεις και διαθέσεις όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων.
    Οι αερομαχίες και οι καταρρίψεις τουρκικών αεροσκαφών της δεκαετίας του 1970, Σκαμπαρδώνης, είχαν κρατήσει την τουρκική πολεμική αεροπορία μακράν του Αιγαίου, η οποία επανήλθε δριμύτερη και αποφασιστικότερη από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων.
    Αυτά τα κενά και η διαμόρφωση της κοινωνίας ως κοινωνίας κατανάλωσης και ευδαιμονίας το μόνο στο οποίο συνηγορούν και βοηθούν, είναι τα φαινόμενα των χιλιάδων ετησίως παραβιάσεων της ελληνικής επικράτειας και της εισροής , πλέον, εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών αγνώστων στοιχείων και παρελθόντος.
    Η παραγκώνιση των ντόπιων και της εντοπιότητας είναι οφθαλμοφανής.
    Να θυμίσω δε στο σημείο αυτό, την περίφημη ιστοσελίδα MONOMAXOΣ, η οποία λειτουργούσε από στέλεχος του στρατεύματος , δυσαρεστημένου!;, και δημοσίευε εσωτερικά ζητήματα , πάσης μορφής και φύσεως ,μονάδων προκάλυψης της Ελληνοτουρκικής μεθορίου.
    Πχ , είμαστε εδώ και (χ) μέρες χωρίς μπαταρίες στα Μ-113. Τάδε μονάδα, τάδε λόχος …κλπ!
    (Ο Κακαουνάκης , είχε ασκήσει τότε σκληρή κριτική και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργίας έκλεισε!)
    Οι κυβερνητικές αντιδράσεις όχι μόνο δεν υφίστανται αλλά θυμίζουν εκείνη την ιστορική ρήση του Μουσολίνι για την υποχώρηση του Ιταλικού στρατού, κυνηγημένου και αποκαρδιωμένου :
    Η υποχώρηση μας γίνεται με τέτοια τάξη που οι Έλληνες δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν!!!!!!
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. " να επισημάνω ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ρωσικής στρατηγικής είναι ο πόλεμος εναντίων της πνευματικής ηρεμίας και ισορροπίας του αντιπάλου.Απώτερος στόχος είναι να εξαναγκαστεί τόσο το στρατιωτικό δυναμικό όσο και οι πολίτες να στραφούν εναντίων των ηγεσιών τους ..." Προφανῶς άναφέρεστε κυρίως στήν Σοβιετική Ενωση καί πάντως ὄχι στήν περίπτωση τῆς Οὐκρανίας.

      Διαγραφή
    2. Κάθε άλλο!
      Στην υφιστάμενη Ουκρανική κρίση.

      Διαγραφή
    3. Ἡ ἴδια δράση μέ ὑποστήριξη ὁμάδων, ἰδιωτικῶν ἑταιρειῶν, ψυχολογίας πληθυσμοῦ κ.λ.π., ΔΙΑΦΕΡΕΙ ἀνάλογα μέ τό ἄν εἶναι ὑποστήριξη σέ συμπατριῶτες πού εἶναι ΙΣΤΟΡΙΚΗ πλειοψηφία σέ μία περιοχή (ὅπως στήν Ἀνατολική Οὐκρανία), καί μέ τό ἄν εἶναι εἴτε διάβρωση ξένου πληθυσμοῦ, εἴτε,,ὅπως στήν δυτική-δυτική Οὐκρανία , οἱ συμπατριῶτες τῶν Ρώσων, εἶναι ΙΣΤΟΡΙΚΗ μειοψηφία. Πῆγαν οἱ Ρῶσοι στήν δυτική Οὐκρανία καί ἔκαναν "διάβρωση";
      Ἄν πεῖτε ὅτι διάβρωση εἶναι, ὅπου καί νά γίνεται χρήση ἰδιωτικῶν ἑταιρειῶν ἤ ἀποστολή συντονιστῶν κλπ., καί ἀνεξαρτήτως ἐθνικότητας πληθυσμῶν καί ἱστορίας τους, τότε θά εἶσθε ὑποχρεωμένος, μέ ἠθική ἀχρωματοψία νά ἑρμηνεύσετε ὡς μορφή διαβρώσεως καί τελικά τρομοκρατίας κάθε ἐθνικο-ἀπελευθερωτικό ἀγῶνα ὅπως αὐτόν τῶν Κούρδων (γιά νά μήν μιλήσουμε γιά τήν ἀπελευθέρωση τῆς Μακεδονίας).
      Τήν Οὐκρανική κρίση τήν προκάλεσε ἡ Δύση (πέραν τοῦ προαναφερθέντος ἀπό ἐμένα τηλεφωνήματος μέ τήν Ἄστον τῆς Ε.Ε.)., τό ἀποδεικνύοηυν καί ὅσα λέει ἀκόμη καί ὁ Κίσσινγκερ. Ὁ μόνος πού λέει τά ἀντίθετα εἶναι ὁ Ποροσένκο καί ὁ Γιαννούκοβιτς καί μία ξύλινη γλῶσσα τῶν μμε τῆς Δύσεως, διαμορφούμενη ἀπό ἐπιτόπια μονοσήμαντη παραπληροφόρηση ὅπως φάνηκε ἀπό κείμενο "ἀναφορᾶς" πού διέρρευσε στό Γουήκι λῆκς (πού ἐμένα τουλάχιστον,μοῦ θύμισε κείμενα ἠθικῆς ἀντιστροφῆς πού ἀπαντῶνται σέ ἀκραῖες καί καταστροφικές τῶν προσώπων καί τῆς οίκονομίας αἱρέσεις).

      Διαγραφή
    4. κ. Αλεξανδρινέ, έχω την εντύπωση ότι ξεφύγατε από την ουσία της συζήτησης.
      (Σύνηθες φαινόμενο σε συζητήσεις Ιδεοκαταιγισμού.)
      Η επιχειρηματολογία μου, στηρίζεται στην σύγχρονη Ρωσική στρατηγική και σε ένα κεφάλαιο αυτής το οποίο περιλαμβάνει το :
      Δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, εμπόδια στην μετακίνηση και εκτεταμένη χρήση ιδιωτικών εταιρειών , (private military companies) οι οποίες θα επιχειρούν σε στενή συνεργασία με τοπικές οπλισμένες ομάδες.
      Δίδεται δε και η αναλογία 4 ιδιώτες προς ένα (1) στρατιωτικό (σύμβουλο- σύνδεσμο)
      ( δίνω σχετική παραπομπή για την πλήρη ανάγνωση του σκεπτικού )
      Πρόκειται για σαφέστατη τοποθέτηση.
      Στην Ουκρανία επιχειρούν 20-30 ιδιωτικές ρωσικές εταιρείες , ενδεδυμένες πολλούς και διαφορετικούς μανδύες και μικρότερος αριθμός στην Συρία.
      Τα υπόλοιπα στα οποία αναφέρεστε:
      Το ποιος ευθύνεται για την Ουκρανική κρίση .
      Ιστορική πλειοψηφία-μειοψηφία.
      Διάβρωση ξένου πληθυσμού,
      είναι πασιφανές ότι δεν σχετίζονται ούτε με το σκεπτικό μου , ούτε με την πηγή αυτού του σκεπτικού.
      Υ.Γ
      Ο όρος Διάβρωση Ξένου Πληθυσμού πώς ερμηνεύετε ;

      Διαγραφή
  5. H HΠΑ πετυχαν με μια κινηση να επαναφερουν την Τουρκια στο μαντρι της Δυσης-Νατο( η Τουρκια τα τελευταια χρονια ακολουθουσε την δικη της ατζεντα στην περιοχη),και να ανοιξουν στην Ρωσσια ενα νεο μετωπο, Η Ρωσσια μπορει πληγωθηκε το γοητρο της με την καταριψη του su-24,ομως βγηκε κερδισμενη,ισχυροποιει την παρουσια της στην Συρια με υπερσυγχρονα οπλικα συστηματα, τα οποια προηγουμενως δεν θα ηταν ευκολο γιαυτην να τα δικαιολογησει,εχει ανατρεψει τις ισσοροπιες στην περιοχη με αποτελεσμα εχει λογο για την επομενη μερα της Μεσης Ανατολης,και αναβαθμισε την θεση της σχετικα με το Ουκρανικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.