6/12/15

Γιατί το «Ισλαμικό κράτος» ή ISIS αποκαλείται τώρα Ντάις - Daesh (Daish)

Η τρομοκρατική ομάδα που μέχρι τώρα αποκαλούνταν «Ισλαμικό Κράτος» (όπως επίσης IS ή ISIS ή ISIL) στα διεθνή μέσα ενημέρωσης άρχισε από τις αρχές Δεκεμβρίου να αποκαλείται Ντάις – για παράδειγμα στα ρωσικά ДАИШ (Ντάισς) ή στα αγγλικά Daesh-Daish.

Αυτή η συντομογραφία προέρχεται από τα αραβικά «αλ Ντάουλα αλ Ισλαμίγια φιτ Ιράκ για ας Σαμ» δηλαδή: Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Σάμ (παχύ σ) που είναι η αραβική ονομασία της περιοχής Λεβάντε (Συρία-Λίβανος και Παλαιστίνη).

Έτσι το Ντάις είναι ο ίδιο με αυτό του «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε –ISIL, αλλά στην αραβική του εκδοχή.

Γιατί μετονομάζεται το ‘Ισλαμικό Κράτος’

Η ονομασία της τρομοκρατικής ομάδας «Ισλαμικό Κράτος» ή ISIL προσβάλουν την έννοια του ‘Ισλάμ’ και την έννοια ‘κράτος’.

Η εγκληματική οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό Ισλάμ, ούτε, βέβαια, με υπόσταση κράτους.

Επίσης, οι τρομοκράτες οι οποίοι κατέλαβαν τμήμα του Ιράκ και της Συρίας, ονειρεύονται τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χαλιφάτου- ενός καθεστώτος που θα μπορούσε να ζήσει σύμφωνα με τους νόμους του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Με τη συνεχή χρήση της φράσης «ισλαμικό κράτος» προωθείται εμμέσως η ιδέα κάποιας έννοιας αναγνώρισης ενός κράτους ή ομάδας.

Επιπλέον, η ονομασία Ντάις έχει μόνο ένα γράμμα διαφορετικό από την αραβική λέξη που είναι προσβλητική για τα μέλη της ομάδας. Έχει την έννοια της «καταπάτησης» και του «κακοποιού».

Οι τρομοκράτες δεν επιθυμούν την ονομασία αυτή, την θεωρούν ως προσβολή της κατάστασής τους.

Πως αποκαλούν τα μέλη του «Ισλαμικού κράτους» την οργάνωσή τους;

Την αποκαλούν ‘Ισλαμικό κράτος’ χωρίς συντομογραφίες και δεν την θεωρούν ως οργάνωση.

Για το πώς γεννήθηκε η οργάνωση αυτή πρέπει να πάμε πίσω στο 1999, όταν υπήρχε στο Ιράκ η ομάδα «Ενότητα και Τζιχάντ» της οποίας οι ηγέτες ήταν στην Αλ Κάιντα και μετονομάστηκε λίγο αργότερα σε «Αλ Κάιντα του Ιράκ».

Το 2006 αποφάσισαν τα μέλη της οργάνωσης να κόψουν τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα και ονομάστηκε «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» τότε έγινε γνωστή η συντομογραφία ISIL.

Το 2014, ο αρχηγός της ομάδας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Χαλιφάτου που θα ένωνε όλους τους πραγματικούς μουσουλμάνους.

Μετά από αυτό η οργάνωση έλαβε την ονομασία ‘αλ Ντούλα αλ Ισλαμίγια’, δηλαδή ‘Ισλαμικό κράτος’ χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Ποιος αποφάσισε να αντικαταστήσει το ISIL με το Ντάις

Οι αντίπαλοι του ‘ισλαμικού κράτους’ στον αραβικό κόσμο άρχισαν να το αποκαλούν ‘Ντάισς’ την άνοιξη του 2013.

Στον δυτικό κόσμο πρώτη η Γαλλία καθόρισε την ονομασία αυτή (Daesh). Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο υπουργός Εξωτερικών Λωρέντ Φαμπιούς κάλεσε να εγκαταλειφθεί ο όρος «Ισλαμικό Κράτος», επειδή θολώνει τη γραμμή ανάμεσα στο Ισλάμ, του Ισλαμιστές και τους μουσουλμάνους.

«Οι Άραβες τον αποκαλούν ‘Ντάισς’ και προσωπικά πιστεύω πως αυτή είναι η ονομασία τους (κακοποιοί)».

Τον Ιανουάριο του 2015 παρόμοια δήλωση έγινε από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ.

Στις 2 Δεκεμβρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί αυτήν την ονομασία.

Ακολούθησαν οι ΗΠΑ και οι λοιπές χώρες, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

Αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας
Γιατί ο Κάμερον αποφάσισε να αποκαλεί «Daesh» το Ισλαμικό Κράτος

Γιατί ο Κάμερον αποφάσισε να αποκαλεί «Daesh» το Ισλαμικό Κράτος


Εύα Παυλάτου

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι επίσημες αναφορές από εδώ και στο εξής για τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα γίνονται με το όνομα «Daesh» - Η σχετική ανακοίνωση έγινε, παράλληλα, με την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του έλαβε την απόφαση να αποκαλεί σε όλες τις επίσημες αναφορές της το Ισλαμικό Κράτος, με τον όρο «Daesh», μια λέξη μισητή για τους τζιχαντιστές. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ντέιβιντ Κάμερον την ίδια μέρα που το κοινοβούλιο στην Βρετανία ενέκρινε την  έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η λέξη «Daesh» θυμίζει στους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους την αραβική λέξη «Daas» που σημαίνει «ποδοπατώ» ή «συνθλίβω κάτι που έχει πέσει καταγής», μια λέξη που ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χρησιμοποίησε στο διάγγελμά του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας που χρησιμοποιεί την μισητή για τους τζιχαντιστές λέξη και επέκρινε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC που αρνείται να κάνει το ίδιο. Ο Κάμερον δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Rehman Chishti, βουλευτή του κόμματος των Συντηρητικών, ότι το BBC θα πρέπει να αναθεωρήσει την «περίεργη πολιτική του» να αποκαλεί τους τζιχαντιστές με τον όρο «Ισλαμικό Κράτος» και συμπλήρωσε ότι ο όρος αυτός τους νομιμοποιεί.

Η λέξη «Daesh» προέρχεται από την συντομογραφία της αραβικής φράσης «al Dawlah al-Islameyah fi Iraq wal-Sham», που σημαίνει ISIS, δηλαδή «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας». Ο Κάμερον μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε και εκείνος τον όρο ISIS, αλλά, όπως δήλωσε θα ακολουθήσει το παράδειγμα των συμμάχων του, της Γαλλίας και των Κρατών του Αραβικού Συνδέσμου και θα αποκαλεί τους τζιχαντιστές με τον όρο «Daesh».

Από τον περασμένο Ιούνιο, που ο Ντέιβιντ Κάμερον επέκρινε σε εμφάνισή του στο «Today programme» το BBC για την χρήση του όρου «Ισλαμικό Κράτος», το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο απάντησε ότι αρνείται να χρησιμοποιήσει την λέξη «Daesh», επειδή αυτό θα καταπατούσε τους κανόνες αμεροληψίας που έχει θεσπίσει και θα έδινε εσφαλμένα την εντύπωση ότι προσφέρει την στήριξή του σε «άλλους Σύρους μαχητές»

http://www.protothema.gr/world/article/532923/o-deivid-kameron-tha-apokalei-daesh-to-islamiko-kratos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.