28/1/16

Ωρα μηδέν για τη Συρία στη Γενεύη


Μαρίνα Χατζηκώστα
Θολό είναι το τοπίο για τις επικείμενες συνομιλίες για το Συριακό, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής στη Γενεύη. Ο αποκλεισμός του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας προκαλεί τριγμούς, πριν καλά καλά αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Δεν πήρε πρόσκληση από τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το Συριακό. Ο Στεφάν Ντε Μιστούρα προσκάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές του διαλόγου αφήνοντας έξω τους Κούρδους, οι οποίοι σύμφωνα με τη Δυτική Συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπροσωπούνται από την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Θέση που πρώτη εξέφρασε η Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου, να είναι από χθες, κατηγορηματικός όσον ζήτημα της κουρδικής παρουσίας. 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι «Το κουρδικό κόμμα δημιουργούσε τα περισσότερα προβλήματα, από ότι με ενημέρωσε ο κύριος Ντε Μιστούρα, δεν του έχει αποστείλει πρόσκληση.». 

Πριν καλά καλά αρχίσουν οι συνομιλίες το τοπίο άρχισε να θολώνει. Ήδη ένας εκ των ηγετών της Συριακής Αντιπολίτευσης προειδοποιεί με αποχή από το τραπέζι του διαλόγου και ενδεχόμενο αδιέξοδο, αν δεν κληθούν και οι εκπρόσωποι των Κούρδων. 

Ο Συμπρόεδρος Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου είπε ότι «Θα πάμε με τους φίλους μας (τους Κούρδους) ή καθόλου. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση σε αυτό το θέμα». 

Η έναρξη των συνομιλιών για πολιτική λύση στη Συρία έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής, στη Γενεύη.
ΑΝΤ1

1 σχόλιο:

  1. Βασικά νομιζω πλέον πως ο ΟΗΕ κάνει επισήμως αποδεκτά καποια πράγματα που άλλες χώρες δεν δέχονται. Πρώτον στη Συρία δεν μιλάμε για εμφύλιο πόλεμο αλλα για εισβολή άλλων χωρών με μεσάζοντες και κάποιες δυνάμεις από τη Συρία. Δεύτερον, οι χώρες που έχουν εισβάλει ειναι η Τουρκία και η Σαουδικη Αραβια κατα βάση, αφου αυτές συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία. Κατα τα αλλα τι είδους ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί όταν λείπει ένα βασικό μερος της συριακής κοινωνίας ήδη αλλα και πως θα μπορέσουν να συνεργαστούν όλοι αυτοί για μα καταπολεμήσουν το Isis που κατέχει μεγάλο μερος της Συιριας; Γενικά νομιζω πρόκειται για άλλη μια διαδικασία παρωδία υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ για να δικαιολογήσουν κάποιοι τους παχυλούς μισθούς τους στη Νέα Υόρκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.