22/1/16

ΠτΔ: Ενημέρωσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ με τετρασέλιδο έγγραφο

Για συγκλίσεις, αποκλίσεις και την «πραγματική εικόνα»
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Νταβός: Έχοντας ενώπιον του ένα τετρασέλιδο έγγραφο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να παρουσιάσει τη μεγάλη εικόνα της εν εξελίξει διαδικασίας των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Σε γεύμα εργασίας, στο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση Μπαν Κι Μουν με Αναστασιάδη και Ακιντζί.

 Στη Λευκωσία είχε ειπωθεί από την ανακοίνωση αυτής της συνάντησης, πως ο Πρόεδρος θα την αξιοποιούσε για να δώσει την πραγματική εικόνα που υπάρχει στις συνομιλίες, τοποθέτηση που θεωρήθηκε και αιχμή κατά του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος παρουσιάζεται υπερβολικά αισιόδοξος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσήλθε με καθυστέρηση στη συνάντηση καθώς διήρκησε περισσότερο από όσο ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση του με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν. (Γι’ αυτό και οι συνδαιτυμόνες του είχαν ήδη τελειώσει και το φαγητό τους, όταν έφθασε με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο).
Ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε χρόνο για να παρουσιάσει τα στοιχεία που περιέλαβε στο τετρασέλιδο έγγραφό του. Ο Γενικός Γραμματέας του είπε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα και ο Πρόεδρος προχώρησε και ανέγνωσε το γραπτό κείμενό του.
Πρώτο, αναφέρθηκε σε συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα (διακυβέρνηση, Ε.Ε., οικονομία κ.λπ.). Έδωσε έμφαση σε αυτά τα θέματα, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι σε κάποια σημεία διαφόρων πτυχών, όντως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Δεύτερο, αναφέρθηκε στις διαφωνίες που υπάρχουν παραπέμποντας στα διάφορα ζητήματα όπως στο περιουσιακό.
Τρίτο, έκανε αναφορά στα κεφάλαια που δεν έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί, όπως το εδαφικό και αυτό των εγγυήσεων.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί ό,τι είχε γίνει το 2004. Σημειώνοντας πως ο ίδιος αποδέχθηκε τότε το σχέδιο Ανάν και η πλειοψηφία όχι, είπε πως δεν θα πρέπει σε μια συμφωνία να υπάρχουν «εποικοδομητικές ασάφειες». Περαιτέρω είπε στον Γενικό Γραμματέα και τον Μουσταφά Ακιντζί πως θα πρέπει από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας να υπάρξουν αποτελέσματα από την εφαρμογή, να υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα.
Ο Μουσταφά Ακιντζί που τοποθετήθηκε σε διάφορα ζητήματα, είπε σε κάποια στιγμή πως το εδαφικό θα συζητηθεί στο τέλος. Αυτό δεν θα γίνει, ήταν η απάντηση του Προέδρου. Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε τόσο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να συνεχίσουν στην Κύπρο τις προσπάθειες τους για επίτευξη λύσης. Στη δήλωση που ανέγνωσε μετά τη συνάντηση,  ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε πως διαπιστώνει σημαντική πρόοδο, σημειώνοντας ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας επί όλων των θεμάτων είναι δυνατή. Ο κ. Μπαν δήλωσε παράλληλα ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι είχε την πρώτη του συνάντηση με τους δύο ηγέτες, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να ακούσει απευθείας από τους ίδιους αναφορικά με τις προσπάθειές τους, από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάιο του 2015.
«Οι ηγέτες και εγώ είχαμε μια πολύ περιεκτική συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό», είπε, ενώ τους επαίνεσε για τις προσπάθειές τους.
«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτήν την υπό τους ηγέτες καθοδηγούμενη διαδικασία κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, που καταδεικνύει ότι με πολιτική θέληση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία επί όλων των θεμάτων», είπε.
Παράλληλα, ενθάρρυνε τους ηγέτες να αξιοποιήσουν την τρέχουσα θετική δυναμική, γεγονός σημαντικό καθώς θα προχωρούν προς τα εμπρός για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα στα διάφορα κεφάλαια.
«Ενθάρρυνα τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη να συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, προς όφελος όλων των Κυπρίων», κατέληξε.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.