5/1/16

Χαμηλές προσδοκίες από την επίσκεψη Αϊντε - Συνάντηση με Κοτζιά

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Ν. Κοτζιά.
Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό και με πολύ μικρές προσδοκίες αναμένει η Αθήνα σήμερα την επίσκεψη του κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο κ. Ν. Κοτζιάς θα δεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον κ. Αϊντε σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να συνομιλήσουν για την προοπτική προώθησης πρωτοβουλιών για την υπέρβαση των προβλημάτων που υπάρχουν στην κατεύθυνση επίλυσης του Kυπριακού, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η ανάγκη αυτή είναι, βεβαίως, επιτακτική και για την Αθήνα, υπό το φως των πολύ σοβαρών εξελίξεων που φαίνεται να υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντσί.
Για την Αθήνα η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς επιθυμεί να πληροφορηθεί την άποψη που έχει ο ΟΗΕ για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Και τούτο, όχι για λόγους διπλωματικούς και πολιτικούς, αλλά κυρίως για να διαπιστωθεί αν ο κ. Αϊντε έχει τροποποιήσει τις απόψεις του για μια σειρά ζητημάτων. Τονίζεται ότι στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Αϊντε στη Νέα Υόρκη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο κ. Κοτζιάς είχε, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορήσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για μεροληπτική στάση υπέρ ενός εκ των μερών που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού (εννοούσε, βεβαίως, την Τουρκία). Με βάση, λοιπόν, το κλίμα που έχει επικρατήσει στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και τις επιφυλάξεις που η Αθήνα εξακολουθεί να διατηρεί, είναι απολύτως σαφές ότι οι συνομιλίες μεταξύ των κ. Κοτζιά και Αϊντε, σήμερα το απόγευμα, δεν αναμένεται να αποδειχθούν ιδιαιτέρως παραγωγικές.

Οσον αφορά την ουσία του θέματος, για την Αθήνα είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά το καθεστώς των εγγυήσεων, το οποίο ο κ. Κοτζιάς έχει εδώ και αρκετούς μήνες χαρακτηρίσει αναχρονιστικό και απαρχαιωμένο. Και τούτο, διότι το συνδέει ευθέως με τη διατήρηση των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Ο δεύτερος άξονας, επίσης γνωστός και δημοσίως διατυπωμένος από τον κ. Κοτζιά, αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους κ. Αναστασιάδη και Ακιντσί. Ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ότι σε μια σειρά ζητημάτων (π.χ. περιουσιακό), η Αθήνα δεν οφείλει και δεν πρέπει να έχει άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.