30/1/16

Μεταρρυθμίσεις ζητούν από την Αθήνα οι επικεφαλής των μεγαλύτερων funds

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλικός προς τους επενδυτές, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε ιδιωτικοποιήσεις και στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Από την πλευρά τους, οι επενδυτές διατύπωσαν την αισιοδοξία τους για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ανησυχία τους ότι αν η χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη μπορεί να βρεθεί και πάλι σε αδιέξοδο.

Προτεραιότητες
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού, παρουσία του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους περίπου 10 ξένων funds συζητήθηκε η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος. Στη συνάντηση μετείχαν οι κ. Πρεμ Γουάτσα (Fairfax Financial Holdings), Τζον Πόλσον (Paulson & Co), Στέφεν Τζόνσον (Wilbur Ross & Co), Τζόναθαν Χέικ (Brookfield Capital Partners Ltd), Σαμίρ Παρέκ (Capital Research & Management Company), Μπεν Γουάτσα (Lissom Investments), Λόρενς Τσιν (Mackenzie Cundill), Τζέιμι Λόρι (Schroder’s Investment Management), Ντάνιελ Πόζεν (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank). Οπως έγινε γνωστό από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι επενδυτές επισήμαναν στον πρωθυπουργό ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και γι’ αυτό ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο. Ουσιαστικά, οι επενδυτές τόνισαν στην κυβέρνηση ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψει η οικονομία. Παράλληλα αναφέρθηκαν στο ζήτημα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, και ο πρωθυπουργός τους μετέφερε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα και επιτυχία στη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και τις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη Ζώνη του Ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας. Η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας».
Οι επενδυτές είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε κλειστό δείπνο που είχε προγραμματιστεί για χθες το βράδυ. Οι επενδυτές συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Πιτσιόρλα, ο οποίος τους μετέφερε την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Προβληματισμοί

Παρά την αισιοδοξία για τις προοπτικές, αρκετοί επενδυτές εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι από τις εξελίξεις και τις επιλογές της κυβέρνησης που κατέστρεψαν τη δυναμική της οικονομίας το 2015 και προκάλεσαν μια νέα, την τρίτη σε διάστημα τριών ετών, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, προβληματισμό προκαλούν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας. Οι επενδυτές στην πλειονότητά τους εμφανίζονται εξαιρετικά αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι αν απελευθερωθεί από την πολιτική αβεβαιότητα τότε θα επιστρέψει πολύ γρήγορα σε ισχυρή θετική πορεία. Οπως τονίζουν, το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και εκτιμούν ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει το σοκ της πολύμηνης διαπραγμάτευσης του 2015, η οποία κατέληξε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εξοστρακισμού της από την Ευρώπη, η οικονομία θα έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 άνω του 3%. Εκτιμούν ότι αν υπάρξει σταθερότητα και ξεπεραστούν οι πολιτικές δυσκολίες, η ελληνική οικονομία θα απογειωθεί. Ποιες είναι οι πολιτικές δυσκολίες; Η πρώτη είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, με την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η χώρα, είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεών της για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, υπόθεση που αν δεν έχει θετική έκβαση μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες περιπλοκές.

Μεταξύ των επενδυτών βρίσκεται και ο Τζον Πόλσον, ο οποίος ελέγχει το 6,6% της Τράπεζας Πειραιώς, το 7,3% της Alpha Bank και το 9,9% της ΕΥΔΑΠ. Ο κ. Πόλσον, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Δημήτριο Μαντζούνη και άλλα στελέχη της τράπεζας, καθώς και με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. Σημειώνεται ότι ο κ. Πόλσον παρακολουθεί στενά την πορεία των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει. Μάλιστα, είχε αντιδράσει πολύ δυναμικά στην απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει με 20 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Επίσης, αντέδρασε στις πρόσφατες διοικητικές αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς. Συναντήσεις με τις διοικήσεις της Εurobank καθώς και της Eurolife, την οποία η Fairfax εξαγόρασε πρόσφατα, είχε ο κ. Γουάτσα.
Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Εν ολίγοις πλάκωσαν τα κοράκια, μας τα έπρηξαν να τελειώσει η "αξιολόγηση" που καταστρέφει συστηματικά την οικονομίας μας, και μετά αυτοί από την μεριά τους, θα αγοράσουν φτηνές μετοχές για να έχουν την σχετική κονόμα.

    Κατά τα άλλα η Καθημερινή αποκαλεί τους σπεκουλαδόρους επενδυτές, γνωρίζοντας καλά ότι δεν βάζουν ούτε μία βίδα στην πραγματική οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.