31/1/16

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Gas Hub, ένα... μακρινό ενδεχόμενο

Gas Hub, ένα... μακρινό ενδεχόμενο

Oι δυνατότητες να λειτουργήσει η Ελλάδα σαν κέντρο αερίου -gas hub- στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών όπως της ΔΕΠΑ και πιθανώς των ΕΛΠΕ σε κάποια από τα σχήματα που θα δημιουργηθούν είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, εκτιμώντας ότι ο αγωγός EastMed και ίσως και η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελούν πολύ μακρινά ενδεχόμενα...
Το Ισραήλ, το οποίο επί χρόνια κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στη διαδρομή που θα επιλέξει για την εξαγωγή αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ, ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου τη συμφωνία για την εξαγωγή 5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως στην Αίγυπτο, όπου το αέριο θα υγροποιείται προκειμένου να μεταφερθεί με ειδικά πλοία στον τελικό προορισμό του. Νωρίτερα, στα μέσα Νοεμβρίου οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται το γειτονικό κοίτασμα Λεβιάθαν είχαν υπογράψει επιστολή προθέσεων για την εξαγωγή 4 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως στην Αίγυπτο για τον ίδιο σκοπό.
Τα τερματικά της Αιγύπτου έχει συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει και η Κύπρος, όταν θα αρχίσουν οι εξαγωγές από το κοίτασμα Αφροδίτη, καθώς το αρχικό σχέδιο της Λευκωσίας για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης στα Βασιλικά εγκαταλείφθηκε, μετά την ανακάλυψη ότι οι ποσότητες αερίου της «Αφροδίτης» δεν επαρκούσαν για τη δημιουργία τερματικού στο νησί. Για αρκετό καιρό, το Ισραήλ «φλέρταρε» με την ιδέα ενός αγωγού μέσω Τουρκίας -σχέδιο που κατά καιρούς έχει φανεί να υποστηρίζει η Ουάσιγκτον- όμως η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας - Τελ Αβίβ, ειδικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η άρνηση της Κύπρου και βέβαια οι εξελίξεις στη Συρία έχουν απομακρύνει το σχέδιο αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον.
Ωστόσο, ο κ. Νετανιάχου δεν έχει αποκλείσει τον αγωγό μέσω Τουρκίας, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του. H πτώση των διεθνών τιμών του αερίου πάντως και η υποτονική ζήτηση αερίου στην Ευρώπη δεν ευνοούν την υλοποίηση μεγαλεπήβολων σχεδίων, παρότι η Ε.Ε. στηρίζει την προοπτική της εισόδου του αερίου της ΝΑ Μεσογείου στην Ευρώπη, ως έναν ακόμα τρόπο μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Μανταλένα Πίου
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.