29/1/16

Stratfor: Η Αγκυρα κρισιμότερος «παίκτης» στη Μέση Ανατολή

Το πεδίο μάχης της Συρίας θα βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Stratfor. Ο ρόλος της Τουρκίας και η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά ISIS. Η επιστροφή του Ιράν στην πετρελαϊκή αγορά και ο κίνδυνος αστάθειας σε Αλγερία και Λιβύη.

Η Τουρκία θα είναι το πλέον σημαντικό κράτος για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Stratfor από καιρό αναφέρεται στις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από την επανεμφάνιση της Τουρκίας, αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Αν και η Άγκυρα έχει αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια, μια πιο πολιτικά ασφαλής κυβέρνηση υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι πολύ πιο διεκδικητική πέραν των συνόρων της Τουρκίας φέτος.
Η Τουρκία ήδη ετοιμάζεται για επιχείρηση δυτικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία για να διώξει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στα σύνορά της. Πέραν της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, η Τουρκία θέλει να έχει υπό έλεγχο την κουρδική επέκταση στη βόρεια Συρία και τελικά θέλει να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» για τους Σύριους πρόσφυγες εντός της Συρίας.
Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να απορροφήσει περισσότερους πρόσφυγες για χάρη της Ευρώπης, όμως η Άγκυρα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το άγχος της Ευρώπης για τις προσφυγικές ροές προκειμένου να ενισχύσει το «αποτύπωμά» της στην Ευρώπη και να διασφαλίσει στήριξη για τις στρατιωτικές ενέργειές της στη Συρία.

Για τη συνέχεια Euro2Day

4 σχόλια:

  1. Ωραία "ανάλυση"! Επιπέδου CNN! Από πού χρηματοδοτείται το ίδρυμα που παράγει τέτοιου βάθους "ανάλυσεις" από το State department;
    Πραγματικά αστείο! Επιχειρήσεις της τουρκίας εναντίον της ΙΣΙΣ! Χα...χα...χα....χα.... αλλά μην τα ανεβάζετε στην Ελλάδα βρε παιδιά. Αυτά είναι για τους Αμερικανούς και Καναδούς ηλιθίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία είναι ένα κατασκευασμένο κράτος των Άγγλο- Γάλλων και μπολσεβίκων Λένιν, Γερμανίας ( German Empire (Deutsches Reich or Deutsches Kaiserreich), which lasted from the unification of Germany in 1871 until its collapse after World War I, during the German Revolution of 1918–1919; Second Reich (German: Zweite Reich): the German Empire (German: Deutsches Kaiserreich) 1871–1918). Είναι ένα τεχνητό κράτος το οποίο το συγκολλούν με πολύ γόμμα ο Αγγλοσαξονικός (και όχι οι Εβραίοι) άξονας * Καναδάς, ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία Σκοτία κτλ Commonwealth countries το ΝΑΤΟ-ΟΤΑΝ όταν λέμε ΝΑΤΟ μιλάμε για Άγγλογαλλικό κατασκεύασμα Eisenhower Churchill - De Gaulle όπου οι περισσότεροι Γάλλοι είχαν παραδοθεί στην Γερμανία μέχρι και σήμερα.

    Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ήττα τον Άγγλων κατά τον Α ΠΠ στην Κωνσταντινούπολη και τα ναυάγια τους μαζί με τους Μπολσεβίκους και Γερμανούς (*Second Reich 1918-1919) αφαίμαξαν τoυς ενδογενής κατοίκους της Ανατολίας σχηματίζοντας ένα Τεχνικό κράτος και άρα όχι Φυσικό.

    Φυσικό Κράτος είναι η Ελλάδα Ιστορικά και το σημερινό Ισραήλ (όσο ουτοπικό και αν ακούγεται το φυσικό κράτος του Ισραήλ είναι περάν για πέραν ρεαλιστικά, Ιστορικά και επιστημονικά αποδεδειγμένο σε ποιους και ποιοι είναι η Σύριοι της Παλαιστίνης κατά την Ηρόδοτου Ιστορία) όπου βρίσκεται στην Ιστορική περιοχή ξανά μετά από 2000 χρόνια στην οποία φυσικά ποτέ δεν έπαψε να υφίσταται ως λαός-φυλή ανέκαθεν από τους πανάρχαιους χρόνους πάντα κατοικούσαν εβραίοι στα Ιεροσόλυμα διότι και οι Ισραηλινοί πολέμησαν κατά της Αγγλίας και φυσικά προϋπήρχαν πριν την ανακηρύξει κράτους της Κύπρου με τα άγγλο-γαλλικά κατάλοιπα που υφίσταται σήμερα το Ισραήλ αλλά και η Κύπρος μάλιστα το Ισραήλ έχει και Οθωμανικά κατάλοιπα όπως και η Κύπρος λογο Sykes–Picot Agreement.Η Τουρκία δεν μπορεί να σταθεί στον φυσικό χώρο της Ανατολίας λόγο του ότι τα τεχνικά σύνορα (Sykes–Picot Agreement) έχει καταρρεύσει εκ της φυσικής κατάστασης και τους φυσικούς λαούς και κοινότητες και τον *Παναραβισμό (*Al-qaedas, ISIS ,Boko haram, Hamas etc...).

    Τέλος, η Τουρκία είναι Τεχνικά Υπερδύναμη και δεν είναι παρά φούσκα. Φυσική δύναμη στην Περιοχή είναι η Περσία (Ιράν) και οι γνήσιοι Μουσουλμάνοι Σουνίτες της Σ. Αραβίας με τους συμμάχους της. Η Τουρκία είναι ένα μωσαϊκό και πολύ σωστά ο γέροντας Άγιος Παισιος της ορθοδοξίας διαβλέποντας την φυσική και ρεαλιστική πραγματικότητα έκανε μια γέωστρατηγική προσέγγιση στο ζήτημα χωρίς να ασπάζομαι τα περί Κωνσταντινούπολης που δεν έκανε κανένας επιστήμονας αναλυτής μεχρι σημερα. Η φυσική τον δικαίωσε. Πράγματι αυτός ο Διορατικός άνθρωπος περίγραψε γέωστρατηγικά, γεωπολιτισμικά την πολιτισμική γεωγραφία της Τουρκίας. Η Φυσική πολιτισμική κληρονομία Ασυριων – Αλεβιτων – Κούρδων (βαβυλωνίων) αρχαίοι λαοί της Μ. Ανατολής ασφυκτιούν στο τεχνικό παραμόρφωμα της Τουρκίας η οποία θα εκραγεί. Όση τεχνική γόμωση και να ρίξει το ΝΑΤΟ λόγο δόγματος *Αγγλοσάξονα δεν πρόκειται η φυσική (ρεαλισμός) να αφήσει να υπάρξει οποιαδήποτε τεχνική υπερδύναμη είτε περιφερική είτε οθωμανική. Το δόγμα Νταβουτογλου όπου μιλάει για κοινό θρήσκευμα και άρα μηδενικά προβλήματα δεν επαληθεύεται στην πράξη αντίθετα ένα πολυπολιτισμικός άξονας σχηματίζεται στην Μέση Ανατολή λόγο συμφερόντων όπως λόγο συμφερόντων κατασκευασμένα τεχνικά κράτη της Μ. Ανατολής κρατήθηκαν μόλις 50 με 70 χρόνια στην ζωή. Σε μια περιοχή που από τους Ασυριους μέχρι σήμερα έχουμε συνεχόμενους Πολέμους ο τεχνικός πολίτικος χάρτης της Μέσης Ανατολής θα αλλάξει με τον φυσικό χάρτη της Μέσης Ανατολής όπως έγινε και τους προηγούμενους αιώνες στους οποίους διαμορφώθηκαν τα φυσικά σύνορα Γαλλίας- Γερμανίας και λοιπών Ευρωπαϊκών χορών.

    Αντιρρεαλιστικά τα σενάρια Stratfor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν να ακούω την Τσιγγάνα να διαβάζει σφαίρα είναι! Λυπάμαι αλλα η στράτφορ εκμεταλλεύεται την ανάγκη για προγνώσεις. Αφού είναι τόσο καλοί στις προγνώσεις πως δεν πρόβλεψαν ότι η Κριμαία θα είναι περιοχή της Ρωσίας? Πως δεν πρόβλεψαν ότι το ISIS θα πολεμάει σε 4 μέτωπα fgia 5 χρονια? Πως δεν πρόβλεψαν ότι ο Τσίπρας και η Χριστοδουλοπουλου θα ανοίξουν τα σύνορα δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκια να πιέσει μέσω των διακινητών ανθρώπων, "ανρκωτικων", και οπλων? Και όντως γιατί αποσιωπάται η σχέση ISIS με την Τουρκια. Αυτή τη σχέση πως δεν έχει προβλέψεις? Οι αντιπολιτευτικές σουνιτικές δυνάμεις ποίες είναι αλήθεια στη Syria? Το πρόβλημα είναι ότι όντως τέτοια άρθρα αποκτούν αξια γιατί κάποιοι άνθρωποι τους δίνουν βάση ειδικά στην Αμερική, και το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούν πολλά πιο πολλά προβλήματα χωρίς να λύνουν κανένα! Εγώ για προβλέψεις πάντως προτιμούσα τον Χορταρέα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα έλεγα ότι η Τουρκία είναι ο κρισιμώτερος σκύλος των Αμερικάνων στην περιοχή, για να βοηθάει στο γενικώτερο αιματοκύλισμα της Μέσης Ανατολής.

    Μία Pax Americana πολιτική που έχει ήδη καταρρεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.