20/1/16

Ανιχνεύσεις στο TV-100: 20 Χρόνια μετά τα Ίμια - Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η Τουρκία;

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η Τουρκία;

24-1-744x464
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια απο την τουρκική μεθόδευση στα Ίμια. Για πρώτη φορά- απο τότε- τέθηκε σε αμφισβήτηση έδαφος της ελλαδικής επικράτειας. Παρά τα όσα λένε, και ισχυρίζονται, οι εκάστοτε κυβερνητικοί επιτελείς, στα Ίμια υπάρχει σήμερα ένα ιδιότυπο καθεστώς. Οι γκρίζες ζώνες, προέκυψαν απο την κρίση των Ιμίων, αν και εν σπέρματι, οι Τούρκοι αμφισβητούσαν απο τις αρχές του ’70 την ελληνική κυριαρχία στις περιοχές αυτές.
Είκοσι χρόνια μετά, η Τουρκία κάνει ένα ακόμη ποιοτικό άλμα. Δεσμεύει, για ασκήσεις, περιοχές του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού για ανησυχητικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όλο το έτος. Στις περιοχές αυτές εγκλωβίζονται, απο την Τουρκία, πολλά ελληνικά νησιά.
Υπάρχουν δύο ακόμη χαρακτηριστικά που καθιστούν την Τουρκία νευρική. Η αποτυχία της μεσανατολικής της πολιτικής, αποτυχία που σημαίνει σημαντικότατο περιορισμό των στρατηγικών επιδιώξεών της στην περιοχή και η εσωτερική αιμορραγία από το κουρδικό. Ο τουρκικός στρατός διεξάγει αυτήν τη στιγμή κανονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.
Μια τρίτη διάσταση που προκαλεί νευρικότητα στην Άγκυρα είναι το γεγονός ότι ο προσανατολισμός της πολιτικής της προς τη Δύση- και δη την ευρωπαϊκή- δεν μπορεί να προχωρήσει ομαλά. Υπάρχουν χώρες που αντιδρούν.
Ο κουρδικός παράγων, πάντως, είναι ο σημαντικότερος εφιάλτης της Άγκυρας διότι γνωρίζει καλά ότι η στρατηγική των ισχυρότερων διεθνών κέντρων επιδιώκει την ανάδυση μιας, συγκροτημένης σε κράτος, κουρδικής οντότητας.
Όλα αυτά δημιουργούν μια Τουρκία απρόβλεπτη στις αντιδράσεις της στο άμεσο μέλλον. Αντιδράσεις τις οποίες εισπράττει και η Ελλάδα.
Υπάρχουν, ωστόσο, εξελίξεις που δεν ευνοούν την τουρκική επιθετικότητα, όπως ο παράγων Ρωσία και μια αισθητή αμερικανική αντίθεση στην τουρκική γεωπολιτική απληστία.
Πόσο επιθετική, λοιπόν, μπορεί να γίνει η γειτονική χώρα και ποια πολιτική είναι η ενδεδειγμένη απέναντί της;
Αυτό θα είναι το θέμα της εκπομπής “Τομές στην Επικαιρότητα” της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100 την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 10 μμ.
Προσκεκλημένοι της εκπομπής είναι:
Ο Ναύαρχος ε.α Παναγιώτης Λίτσας, πρώην Αρχηγός Στόλου
Ο Επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πάντειου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος
Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. Δημήτρης Τσαϊλάς.
Το σήμα της TV-100 μεταδίδεται:
Μέσω της Digea στην Κεντρική Μακεδονία
Απο την OTE TV οπουδήποτε
Διαδικτυακά απο τη διεύθυνση: www.anixneuseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.