26/2/16

Σαουδαραβικά μαχητικά στη βάση του Ιντζιρλίκ πριν την εκεχειρία στη Συρία

Παύση πυρός από τα μεσάνυχτα
Τέσσερα σαουδαραβικά καταδιωκτικά F-15 έφθασαν την Παρασκευή στην Τουρκία για να συμμετάσχουν στα πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μερικές ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Τα αεροπλάνα αναπτύχθηκαν στη στρατιωτική βάση του Ιντζιρλίκ στη νότια Τουρκία, όπου σταθμεύουν ήδη αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη που παίρνουν μέρος στους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Γύρω στους 30 σαουδάραβες στρατιώτες καθώς και στρατιωτικό υλικό είχαν φθάσει στη βάση από την Πέμπτη, όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το καθεστώς της Δαμασκού, η ένοπλη αντιπολίτευση και οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι θα σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός, που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Ρωσίας και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). 

Από την εκεχειρία αποκλείονται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και οι μαχητές του Μετώπου Αλ-Νόσρα, συριακού κλάδου της Αλ Κάιντα.

Η Τουρκία εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» για τη «βιωσιμότητα» της εκεχειρίας και βλέπει την προσφυγική κρίση να μεγαλώνει. Την ίδια στιγμή επαναλαμβάνει ότι δεν έχει σχέδια για χερσαία επιχείρηση μονομερώς ή με την Σαουδική Αραβία.

«Κατ'αρχήν υποστηρίζουμε την εκεχειρία. Η Τουρκία έπαιξε ενεργό ρόλο στη λήψη μίας τέτοιας απόφασης» δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν για δηλώσει στη συνέχεια απαισιόδοξος για τη βιωσιμότητά της εξαιτίας «των γεγονότων του παρελθόντος». 

«Ανησυχούμε σοβαρά για το μέλλον αυτής της κατάπαυσης του πυρός λόγω της συνέχισης των ρωσικών βομβαρδισμών και των επιθέσεων στο πεδίο των δυνάμεων του [Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ] Άσαντ» υπογράμμισε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συνεχίζει να βομβαρδίζει τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Συρία, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν πραγματοποίησε πλήγματα το πρωί, κυρίως κατά προπυργίων ανταρτών, κι όχι τζιχαντιστών.

Ο Καλίν προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε περιστατικά απειλήσoυν την εθνική της ασφάλεια βάσει των κανόνων εμπλοκής που έχει.

Η κρίση με τους πρόσφυγες θα μεγαλώσει, υπογράμμισε επίσης στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, αν, όπως πρόσθεσε, δεν δοθεί ένα τέλος στις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. 

Η Άγκυρα έχει απελάσει έως και 3.800 άτομα μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της μάχης της κατά του Ισλαμικού Κράτους, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου σημείωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση στη Συρία και ότι θα εργαστεί ευθυγραμμιζόμενη με τον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων.

«Έχουμε πει επανειλημμένως ότι θα ενεργήσουμε ευθυγραμμιζόμενοι με τον συνασπισμό. Επομένως αποκλείονται οποιεσδήποτε προετοιμασίες για [μια χερσαία εισβολή στη Συρία], μονομερώς ή με τη Σαουδική Αραβία ή άλλες χώρες» κατέληξε.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.