8/2/16

FT : Κατάρρευση παραγωγής έφερε ράλι 20% στην τιμή του ελαιολάδου

Τα βακτήρια που χτύπησαν τα ελαιόδεντρα στη νότια Ιταλία και η πτώση της παραγωγής στην Ισπανία ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές. Πτώση 26% στην παραγωγή την προηγούμενη περίοδο. Εκρηξη εξαγωγών για την Τυνησία.


Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια αύξηση της τάξης του 20%στην τιμή του ελαιόλαδου, αφού ο κακός καιρός και οι αρρώστιες κατέστρεψαν τη σοδειά της ηπείρου.
Οι παραγωγοί ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία, στο μεταξύ, έχουν δει την κορυφαία θέση τους ως εξαγωγείς να διαβρώνεται από την Τυνησία.
«Οι αγοραστές ξόδεψαν το 2015 συνολικά 231 εκατ. ευρώ παραπάνω σε ελαιόλαδο», ανέφερε ο ερευνητικός όμιλος IRI, αφού η τιμή λιανικής αυξήθηκε κατά ένα μέσο όρο 19,8% σε όλη την Ευρώπη τους 11 πρώτους μήνες του περασμένου έτους.
Οι τιμές χονδρικής του ελαιολάδου υψηλής ποιότητας εκτοξεύτηκαν πέρυσι έπειτα από μια έξαρση βακτηρίων στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, που μόλυνε τουλάχιστον ένα εκατ. δέντρα. Αυτό ήρθε καθώς οι τιμές του ελαιολάδου είχαν ήδη αυξηθεί λόγω φτωχών σοδειών στην Ισπανία και την Ιταλία, τους δύο παραδοσιακά κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου.
«Η σοδειά της Ιταλίας πέρυσι ήταν η μικρότερη εδώ και 25 χρόνια. Ήταν καταστροφή», σχολίασε ο Βίτο Μαρτιέλι, αναλυτής στη Rabobank με έδρα την Ολλανδία.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.