11/2/16

FT : Ευρωσχέδιο απευθείας απελάσεων στην Τουρκία ανάβει φωτιές στην Αγκυρα

Τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας» προωθούν οι Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να στέλνονται πίσω οι μετανάστες. Αντίδραση κύκλων στην Αγκυρα, που μιλούν για εκτροχιασμό της συμφωνίας για τα 3 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ αποπειράται να ανοίξει μια νόμιμη οδό, ώστε η Ελλάδα να στέλνει συστηματικά αιτούντες ασύλου πίσω στην Τουρκία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να απογοητεύσει την Άγκυρα και να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο δράσης τριών δισ. ευρώ που συμφώνησε για την αναχαίτιση της ροής προσφυγών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να εξετάσουν τον χαρακτηρισμό χωρών με λειτουργικά συστήματα ασύλου στα σύνορα του μπλοκ ως «ασφαλείς τρίτες χώρες», επιτρέποντας τη γρήγορη απέλαση σε αυτές των αιτούντων ασύλου που τις διέσχισαν.
Η πρόταση έχει αναστατώσει την Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει πως οι υπάρχοντες κανονισμοί δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να επιστρέψει «γνήσιους» πρόσφυγες. Τούρκοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως το μήνυμα της Κομισιόν υπονοεί πως οποιοσδήποτε έχει περάσει από την Τουρκία, θα μπορούσε να επιστρέψει εκεί.
Ένας Τούρκος αξιωματούχος προειδοποίησε πως μια τέτοια κίνηση θα «βύθιζε» τη συμφωνία-ναυαρχίδα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, που αποσκοπεί στη μείωση της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη. «Αν συμβεί αυτό, το σχέδιο δράσης Τουρκίας-ΕΕ θα έχει πρόβλημα», τόνισε.

Για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

  1. «Αν συμβεί αυτό, το σχέδιο δράσης Τουρκίας-ΕΕ θα έχει πρόβλημα» Και λοιπόν; Έτσι κι αλλιώς η Τουρκία ούτε το εφαρμόζει, ούτε σκοπεύει να το εφαρμόσει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι τραγικό κοτζάμ ευρώπη να ασχολείται με ηλίθιες πορδές του τύπου του εντογαν και συμπαρορματούντων...άει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.