20/2/16

Habemus συμφωνία για τη Μεγάλη Βρετανία στη Σύνοδο Κορυφής: «Ειδικό καθεστώς» εντός ΕΕ και ο Κάμερον τα πήρε όλα

Μετά από μια δραματική ημέρα, με συνεχείς μεταθέσεις της ώρας που θα διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το βρετανικό ζήτημα, τελικά λίγο πριν τις 23.30 το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαίκου Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία. Όπως έγραψε η συμφωνία ήταν ομόφωνη.
Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση να αρχίσει το πρωί, παίρνοντας στη συνέχεια την μια αναβολή μετά την άλλη, τελικά άρχισε στις 22.40, μετατρέποντας την συνεδρίαση σε English dinner. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε ζητήσει γη και ύδωρ από την ΕΕ και τα πήρε. Όπως έγραψε ο ίδιος στο twitter, η Μεγάλη Βρετανία παίρνει ειδικό καθεστώς (και με τη βούλα της ΕΕ).

Για τη συνέχεια HP

4 σχόλια:

  1. Αν τελικώς υλοποιηθεί τέτοια (όπως ακούγεται) συμφωνία, θα πρόκειται για μαύρη ημέρα (από τις χειρότερες) τής Ευρώπης.
    Θα τρίζουν τα κόκκαλα τού μεγάλου Σαρλ Ντε Γκώλλ και τού Ρομπέρ Σουμάν που ξεκίνησαν να θεμελιώσουν μιάν Ευρώπη με όραμα, αρχές και αξίες.
    Βέβαια θα πεί κανείς "μήπως και είναι η πρώτη ή η μόνη παρακμιακή κίνηση τής Ευρωπαϊκής ηγεσίας στα πρόσφατα χρόνια;". Σίγουρα έχουμε σωρεία εκφυλιστικών δειγμάτων, αλλά το να σύρεται η Ε.Ε. να υπογράψει ειδική προνομιακή συμφωνία υπέρ των αγγλικών συμφερόντων είναι πράγματι διασυρμός, κατάπτωση και τελικά απόλυτη έκπτωση τής Ευρωπαϊκής υπόθεσης. Έστω τού ό,τι έχει μεινει από αυτήν.
    Ντροπή σε όποιους Ευρωπαίους υπογράψουν τέτοια ειδική συνθήκη.
    Ντροπή και αίσχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειλικρινά χαίρομαι τούς Βρετανούς, οι οποίοι βγαίνουν πάντα κερδισμένοι. Άλλωστε, ειδικά με την ΕΕ, δεν είναι η πρώτη φορά, που επιτυγχάνουν προνομιακή μεταχείριση. Θυμηθείτε απλώς την Θάτσερ(*) και όχι μόνο. Πάντα η σχέση τού ΗΒ με την ΕΟΚ/ΕΕ ήταν προβληματική.

    (*)"Η Θάτσερ όμως επέμενε πως η Μεγάλη Βρετανία αδικείται από το υπάρχον σύστημα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θέλω τα λεφτά μου πίσω».

    Τελικά, το 1984, μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου πρόεδρου, Φρανσουά Μιτεράν, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φοντενεμπλό συμφωνήθηκε ένας νέος μηχανισμός επιστροφής χρημάτων στη Μεγάλη Βρετανία ο οποίος ισχύει μέχρι και σήμερα και τον οποίον προσπαθεί η κυβέρνηση Μπλερ να διατηρήσει.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της Θάτσερ από το 1985-2000 χάρη στη συμφωνία που πέτυχε η Μεγάλη Βρετανία έχει γλιτώσει 28 δισεκατομμύρια λίρες"
    (εδώ).
    Μήπως λίγα πλήρωσε η ΕΕ στην Βρετανία για το σφάξιμο των "τρελών αγελάδων", κάτι για το οποίο αυτή και μόνη έφερε την ευθύνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. We will never join the Euro.
    We will never be part of Eurozone bailouts, never part of the passport free area, a European army or a European superstate."

    Και η περίληψη από τον Κάμερον, για όσους ενδεχομένως δεν κατάλαβαν ακριβώς την περήφανη συμφωνία που υπέγραψαν οι Γερμανοί και οι υποτελείς τους για το καλό της ΕΕ.

    Μήπως πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι πλέον, το κοινοτικό κεκτημένο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κάμερον και οι Βρετανοί συνολικά πολύ καλά κάνουν και προασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα, το νόμισμά τους και την εθνική ανεξαρτησία τους από το να μετατραπούν σε εξαρτόμενο μέλος μιας ένωσης που οδεύει στο να γίνει ένας δυνάστης των πιο αδύναμων κρατών εξυπηρετώντας πια τα Γερμανικά συμφέροντα ουσιαστικά.
    Από την άλλη βέβαια ποιός ο λόγος ύπαρξης της Ένωσης πλέον αν κάθε χώρα αρχίσει να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο; Πολύ σημαντική εξέλιξη ότι η Ε.Ε υποχώρησε και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλα νομίσματα εκτός από το ευρώ, αφού ο σκοπός της ήταν μελλοντικά να ενωθούν όλοι στο ίδιο νόμισμα. Ποιό το μέλλον της Ε.Ε λοιπόν; Μήπως να αρχίσουν να προβληματίζονται οι διάφοροι Σόιμπλε, Σουλτς, Γιούνκερ κλπ για τα πεπραγμένα τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.