16/3/16

Τσίπρα, διώξε και τον Φίλη, γιατί σε περιμένουν δύσκολες μέρες την 19η Μαΐου - Δεν είναι όλοι οι Πόντιοι κόττες και υποκριτές

Κρίση στην κυβέρνηση για τη «Μακεδονία» του Μουζάλα, ο Τσίπρας συσκέπτεται αυτή την ώρα με Δραγασάκη, Σκουρλέτη, Φίλη, Βούτση, Γεροβασίλη

Καμμένος: Ή εγώ ή ο Μουζάλας - Κλίμα «εμφύλιας» σύγκρουσης με τις σημερινές δηλώσεις του υπ. Αμυνας - Τηλεφώνημα του υπ. Αμυνας σε Τσίπρα, συγκαλεί αύριο την ΚΟ των ΑΝΕΛ και δηλώνει «δεν θα κάνω πίσω»

Σε μείζονα κυβερνητική κρίση εξελίσσεται το ζήτημα Μουζάλα, που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία», καθώς ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, κόντρα στο Μαξίμου που καλύπτει τον υπουργό, επιμένει να ζητά την παραίτησή του, θέτοντας ουσιαστικά το ζήτημα «ή εγώ ή αυτός».
Ο κύριος Καμμένος διαμορφώνει έτσι κλίμα σύγκρουσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα χωρίς την παρουσία Καμμένου. Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που έχουν προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Παιδείας Ν. Φίλης, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της Βουλής Ι. Βούτσης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι η σύνθεση της σύσκεψης είναι κομματικού χαρακτήρα, άρα ανάλογες θα είναι και οι αποφάσεις...

«Ό,τι συγγνώμη και να ζητήσει, από εδώ και πέρα θα παίζει ένα βίντεο όπου Έλληνας υπουργός θα αποκαλεί τα Σκόπια "Μακεδονία"», επισήμανε και ξεκαθάρισε: «Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας, σας λέω καθαρά ότι ο κύριος Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη μας. Με την στάση μου στα εθνικά θέματα εδώ και 25 χρόνια δεν πρόκειται να στηρίξω έναν υπουργό που κάνει τραγικό έγκλημα».

«Αφού έκανε γκάφα, όπως ο ίδιος λέει, πρέπει να έχει την ευθιξία να πάει σπίτι του!», είπε.

«Η κυβέρνηση στηρίχθηκε σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές και πήραμε αποφάσεις πολύ σκληρές για εμάς», είπε ο κύριος Καμμένος μιλώντας για το κόμμα του, αναφέροντας με τη σειρά τα παραδείγματα των στελεχών του Παναγιώτη Σγουρίδη, Δημήτρη Καμμένου και Παύλου Χαϊκάλη, που όπως είπε, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στην συνοχή της κυβέρνησης. 

«Ο κύριος Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί, αν κάνεις γκάφα στην πολιτική ή λάθος, το πληρώνεις» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνέχισε: «Την ώρα που συζητάμε το τέλος της αξιολόγησης και την διαγραφή του χρέους, δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιες δηλώσεις». Μάλιστα, ο κύριος Καμμένος, αναφέρθηκε και στο παρελθόν, λέγοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος Μουζάλας κάνει τέτοια λάθη και τα καταπίνουμε, είχε μιλήσει για 150.000 πρόσφυγες, μετά μίλησε για ενσωμάτωση...».

Πρέπει να παραιτηθεί, τόνισε, «το ίδιο έκανε και ο Σγουρίδης, Καμμένος, Χαϊκάλης χωρίς τόσο σοβαρούς λόγους». 

Αναφορικά με την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρωθυπουργό, είπε: «Την ώρα που μίλησα με τον πρωθυπουργό, δεν είχε δει τίποτα, τον ενημέρωσα και μου είπε ότι θα το δει γιατί δεν είχε ιδέα ο άνθρωπος και μου είπε πως θα μιλήσουμε σήμερα. Δεν μπορούμε τώρα να αφήσουμε τέτοιου είδους ζητήματα να απειλήσουν την κυβερνητική συνοχή. Έχω ήδη συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ αύριο το πρωί».

Πάντως ο ίδιος ο κύριος Καμμένος, παρά το ότι ουσιαστικά έθεσε το ζήτημα με τις θέσεις του, απέφυγε να δηλώσει ρητά πως εφόσον δεν παραιτηθεί ή αποπεμφθεί ο Γιάννης Μουζάλας θα φύγει εκείνος από την κυβέρνηση: «Να δούμε τι θα κάνει ο ίδιος ο κύριος Μουζάλας σήμερα και θα μιλήσουμε με τον πρωθυπουργό και θα ληφθούν οι αποφάσεις».

Η ενδοκυβερνητική κρίση προκλήθηκε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε χθεσινή του συνέντευξη στον Σκάι αποκάλεσε τα Σκόπια«Μακεδονία».  

Αναφερόμενος στα προχθεσινά γεγονότα στην Ειδομένη και στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους πρόσφυγες παρασύροντάς τους να περάσουν τα σύνορα, ο κ. Μουζάλας είπε: «...νομίζουμε, έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη, και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία...». 

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο κ. Μουζάλας ζήτησε συγγνώμη: «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα» ανέφερε σε άλλη του δήλωση στον Αθήνα 9.84. 

Ήταν όμως αργά αφού το πολιτικό σκηνικό είχε πάρει φωτιά. Δεν ήταν μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντέδρασαν. Η πιο σκληρή τοποθέτηση ήλθε από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο ο οποίος σε tweet του ανέφερε: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του». 

Το tweet του Πάνου Καμμένου



Μάλιστα, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και την παρασκηνιακή προσπάθεια από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμιστεί το θέμα, οι ΑΝΕΛ επέμειναν μετά τα μεσάνυχα με ανακοίνωσή τους στην οποία αναφέρουν: «Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές. Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και "γκάφες", ούτε μια φορά. Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του". Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα "Μακεδονία" και την ιστορία μας».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ζήτησε με ανακοίνωσή της την παραίτηση του υπουργού: «Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα.  Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων. Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες. Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».

Μέσω Twitter τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης: «Είναι δυνατόν υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια "Μακεδονία"; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια;». 

Το tweet του Άδωνι Γεωργιάδη 

Να πάρει θέση ο πρωθυπουργός ζήτησε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με το ατόπημα του αυτό ο υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση». 

Το σαρδάμ δεν είναι λόγος παραίτησης επισημαίνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα».

Ντροπιαστική χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων την γκάφα του Γιάννη Μουζάλα που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Καλεί μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες: «Ένα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια "Μακεδονία"Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα. Η πράξη αυτή είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες. Καλούμε αμέσως τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Συναγερμός στο Μαξίμου που υποβαθμίζει το θέμα
Στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και μετά τις πρώτες εξηγήσεις του κ. Μουζάλα αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η γραμμή της υποβάθμισης του θέματος, ενώ απορρίφθηκε το ενδεχόμενο παραίτησης που θα αποτελούσε πλήγμα στην κυβέρνηση σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με ανοικτό το προσφυγικό και την διαπραγμάτευση. Έτσι παράλληλα με τις εξηγήσεις και την συγγνώμη του κ. Μουζάλα το Μαξίμου διέρρεε ότι δεν πρόκειται για διαφορετική θέση του υπουργού αλλά για παραδρομή και είναι τουλάχιστον υπερβολική η απαίτηση για παραίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο απαντούσε στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όχι όμως και του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου. 

Στην διαρροή του το  Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ". Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

Λίγο μετά την 01:00 τα ξημερώματα, ο ίδιος ο κύριος Μουζάλας επανήλθε στο θέμα με επίσημη ανακοίνωσή του, όπου αναφέρει: «Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά  τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».
Πρώτο Θέμα

7 σχόλια:

  1. Αξιοσημείωτη είναι η αντίδραση του Ποταμιού: μετά τις εκπομπές του Στ. Θεοδωράκη που ανακάλυπτε "μακεδονικές" μειονότητες στα χωριά της Δυτ. Μακεδονίας και τη συνέντευξη του Βοσκόπουλου του "Ουράνιου Τόξου" σε μια από αυτές, τώρα το θολό Ποτάμι, μιλάει για σαρδάμ, σπεύδοντας να στηρίξει έναν... πολιτικό του αντίπαλο!
    Πιο Σκοπιανόφιλος από τον Γκρουέφκσι ο Νεοταξίτης με το σακίδιο.
    Γιαυτό θα πάει ακόμα πιό άπατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Του κ. Μουζάλα μάλλον του ξέφυγε. Αυτών όμως κατωτέρω;; Του μισού ΣΥΡΙΖΑ;;
    Είναι δυνατόν να μην τους ήξερε ο κ. Καμμένος;;
    Και αν τους ήξερε και ξιφουλκεί τώρα μόνον για τον κ. Μουζάλα, τότε γιατί το κάνει;;
    Ευριπίδης Μπίλλης

    193 ΜΕ ΜΗΛΙΟΣ, ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΣΙΑ, ΤΑΣΙΑ ΚΤΛ, ΘΑ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    http://syriza-vyrona.pblogs.gr/2008/02/211571.html
    Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 12:44 πμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι δηλώσεις Μουζάλα είναι ντροπιαστικές, είτε ως σφάλμα, δεν θυμάμαι ωστόσο ποτε στη ζωή μου να έχω κάνει τέτοιο σφάλμα στο εξωτερικό που είμαι, δεν ανέφερα ποτε τη χωρα αυτή ως Macedonia ούτε σε ιδιωτικές συζητήσεις ακόμα και αν άλλοι την έλεγαν έτσι, πως έκανε τέτοιο σφάλμα ο Μουζάλας? Ντροπή λοιπόν! Πιο μεγάλη ντροπή όμως στους υπερασπιστές του Μουζάλα. Δημάρ και Ποτάμι βγήκαν να τον υπερασπιστούν μαζί με έναν τυχάρπαστο από το υπουργείο παιδείας! Οποια εκπλήξεις για τον τελευταίο γνήσιο φερέφωνο του αρνητή της γενοκτονίας των Ποντιων Φίλη!

    Για Δημάρ και Φίλη δεν λέω τίποτα ο αγώνας τους είναι κοινός με αυτός των γκρίζων λύκων και του Γκρούεβσκι, αλλα το ποτάμι είπε πως για ένα sardam δεν πειράζει. Κύριοι στο ποτάμι αν ο υπουργός κάνει τέτοιο sardam σε μια συνέντευξη εκεί που υπάρχει πίεση τι αλλα sardam θα κάνει? Γιατί να πάει ένας τέτοιος κύριος να διαπραγματευτεί? Βεβαια θα μου πείτε σίγουρα ο Σύρριζα θα βρει κάποιον χειρότερο να στείλει! Τα ίδια sardam κάνει ο Ξυδάκης συχνά, ενώ τα σφάλματα Τασίας και Φίλη είναι ισάξια. Τι να πω ας τα βλέπει ο ελληνικός λαός, ας αναρωτηθούν όλοι αν τέτοιοι άνθρωποι θα διαπραγματευτούν και θα νοιαστούν για τους Έλληνες ας αναρωτηθούν εντέλει τι ρολο παίζει αυτό το κράτος που έχουμε με τα καλά και τα κακά του και πως θέλουμε να λεγόμαστε τι θέλουμε να είμαστε αν μας ενδιαφέρει η απλώς θεωρούμε ότι χωρίς ρίζες και χωρίς τον πολιτισμό μας θα μπορέσουμε να σταθούμε πουθενά ως ελεύθεροι άνθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν υπάρχει ντροπή εκεί στην κυβέρνηση????????? Ας ξυπνήσει ο λαός , όλοι εκεί το ίδιο σκ.... είστε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ανθελληνικό κόμμα. Οι ΣΑΝΕΛ βρήκαν την ευκαιρία για "ηρωική έξοδο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αξιοπρόσεκτη και η ... "ψυχραιμία" τού Τζήμα. "Αριστερός" κι αυτός στο κανάλι του Αλαφούζου. Μετά την συνέντευξη, θα μπορούσε να επισημάνει το λάθος στον Μουζάλα και να κάνουν κάτι στο μοντάζ, ώστε να μην ακουστεί. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και είναι συνήθεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Εκτός κι αν η συνέντευξη μεταδίδονταν ζωντανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >μεταδίδονταν<
    μεταδιδόταν, ασφαλώς. Συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.