31/3/16

«Επόμενη μέρα» με προβληματισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η αναγνώριση από πλευράς κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «από μόνη της αυτή η ατζέντα δεν μπορεί να μας πάει μακριά» αποτυπώνει τον προβληματισμό όσον αφορά τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει πλέον για την κυβέρνηση η επιμονή στο θεωρητικά προνομιακό πεδίο των ζητημάτων διαφθοράς - διαπλοκής.
Η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, δεν απέφερε κάτι εντυπωσιακό από πλευράς αποκαλύψεων, κάτι που θα μπορούσε να συντηρήσει τη δημόσια συζήτηση σε αυτό το πεδίο και να επιτύχει μετατόπιση της ατζέντας από τα δύσκολα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και της διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι από μόνη της η ατζέντα της διαπλοκής δεν μπορεί να δώσει ανοχή και αντοχή στην κυβέρνηση προσθέτουν ότι αυτό στο οποίο η κυβερνητική ηγεσία επενδύει είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κάποια θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας από εκεί και μετά, όπως και η έναρξη της συζήτησης για απομείωση του χρέους. Το χρονοδιάγραμμα συντέλεσης όλων αυτών δείχνει να ταιριάζει απόλυτα με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, την οποία προανήγγειλε ο κ. Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, ο οποίος ανέφερε ότι οι εργασίες της θα είναι εντατικές και το πόρισμα θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαΐου.

«Αντιπερισπασμός»

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση δεν χάρηκαν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Ν.Δ. κατάφερε να δείξει χθες καλύτερα αντανακλαστικά και να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση της δικής της πρότασης για Εξεταστική, η οποία αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή τη διερεύνηση των γεγονότων που επέφεραν οικονομική ασφυξία το περασμένο καλοκαίρι, οδήγησαν στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες και, τελικά, στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου. Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την πρόταση αυτή. Μάλιστα από το Μαξίμου ανέφεραν ότι πρόκειται για αντιπερισπασμό έναντι της αναμενόμενης πρότασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική των δανειοδοτήσεων. Οσον αφορά την οικονομική ασφυξία και τους κεφαλαιακούς ελέγχους, η κυβέρνηση απαντά ότι ασκήθηκαν ως πίεση για το δημοψήφισμα και, εν κατακλείδι, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι όλα αυτά είναι γνωστά και ετέθησαν ενώπιον της λαϊκής ετυμηγορίας στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ήταν χθες σαφής η προσπάθεια συνεργατών του κ. Τσίπρα να την αποδομήσουν. Σύμφωνα με την ανάγνωσή τους, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε ως δέσμιος ομαδοποιήσεων μέσα στο κόμμα του, που δεν του επιτρέπουν να αποδοκιμάσει και να αποπέμψει στελέχη για τα οποία παρουσιάσθηκαν στοιχεία από τον κ. Τσίπρα. Οσον αφορά το αίτημα για εκλογές, από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως απόδειξη εξαρτήσεων, καθώς κάνουν λόγο για αίτημα που υπαγορεύθηκε από τη διαπλοκή. Ενώ, πάντως, από το Μαξίμου έσπευδαν να χαρακτηρίσουν «γκάφα» του κ. Μητσοτάκη την αναφορά του σε συμβόλαιο της ΝΕΡΙΤ με τη Μαυρίκος ΑΕΒΕ, του κατηγορούμενου για εμπλοκή σε κύκλωμα εκβιαστών Π. Μαυρίκου, η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι συνελήφθη ψευδόμενος στη Βουλή όταν είπε ότι επί κυβερνήσεώς του η ΕΡΤ δεν υπέγραψε συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία. Ειδικότερα, από το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. δόθηκε στη δημοσιότητα συμφωνία της ΕΡΤ με τη Μαυρίκος ΑΕΒΕ με ημερομηνία σύναψης τη 18η Φεβρουαρίου 2016, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη σύλληψη Μαυρίκου.
Καθημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.