5/3/16

Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας με αστερίσκους - Ομοφωνία διαβλέπει ο Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής

Ομοφωνία διαβλέπει ο Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής
REUTERS, A.P., AFP
Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ κατά τη χθεσινή συνάντησή τους διαβεβαίωσαν ότι αντιμετωπίζουν το προσφυγικό «με το ίδιο πνεύμα».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ότι η Τουρκία προτίθεται να δεχθεί την επιστροφή στο έδαφός της όλων των μεταναστών που εντοπίζονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αγκυρα, ο Τουσκ δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης που διαβλέπει ομοφωνία. Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ διαβεβαίωσαν ότι αντιμετωπίζουν το προσφυγικό «με το ίδιο πνεύμα» και έστειλαν το μήνυμα ότι προτεραιότητα της Ε.Ε. πρέπει να αποτελέσει η προστασία των εξωτερικών συνόρων και του καθεστώτος της ζώνης Σένγκεν.
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι οι μονομερείς κινήσεις ως απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι αντιπαραγωγικές και ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση και όχι εθνικές. «Οι μονομερείς λύσεις δεν μας βοηθούν» είπε, ενώ εξέφρασε την κατανόησή της ότι «και η Τουρκία περιμένει από την Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η υποστήριξη της Ελλάδας θα έλθουν στο επίκεντρο της συνόδου της Δευτέρας, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας εργασιών η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.

O πρέσβης της Ε.Ε. στην Αγκυρα, Χανσγιέργκ Χάμπερ, περιέγραψε χθες τα κύρια σημεία της συμφωνίας που θα υπογραφεί ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία. Η κομβική ημερομηνία στη συμφωνία αυτή είναι 1η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το πρωτόκολλο επανεισδοχής ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αγκυρα. Ως τότε, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει ή να μειώσει αισθητά τις εισόδους παράτυπων μεταναστών. Ο Χάμπερ δήλωσε χθες ότι η Ε.Ε. έχει ήδη καταβάλει 400 εκατ. ευρώ, από το συνολικό πακέτο των 3 δισ. που υποσχέθηκε στην Τουρκία τον Οκτώβριο. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια και σχολεία, ενώ μέρος των 3 δισ. θα διατεθεί για έργα υποδομής στις τουρκικές κοινότητες που έχουν υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Εκτιμάται ότι στην Τουρκία βρίσκονται τουλάχιστον 2 εκατ. πρόσφυγες, εκ των οποίων μόλις το 10% ζει σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ως προς τα ανταλλάγματα που θα λάβει η Τουρκία, ο Χάμπερ ανέφερε ότι ισχύει η δέσμευση της Ε.Ε. για χαλάρωση του καθεστώτος βίζας Τούρκων υπηκόων που ταξιδεύουν στην Ενωση ώς τον Οκτώβριο, αλλά ότι αυτή η χαλάρωση δεν θα γίνει αυτόματα. Ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Χάμπερ ανέφερε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι σημαντική προϋπόθεση, σε μία σαφή αναφορά στην απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να θέσει την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Ζαμάν» υπό δικαστική επιμέλεια.

«Για πρώτη φορά από την αρχή της προσφυγικής κρίσης βλέπω να αναδεικνύεται μια ευρωπαϊκή συναίνεση» έγραψε ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή με την οποία καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της Δευτέρας. «Συναίνεση γύρω από μία συνολική στρατηγική, που αν εφαρμοστεί, μπορεί να μετριάσει τις ροές και να αντιμετωπίσει την κρίση».

Στην επιστολή του ο κ. Τουσκ υπογραμμίζει την ανάγκη να επανέλθει σε πλήρη ισχύ η συνθήκη Σένγκεν, επισημαίνοντας ότι οι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων είναι έτοιμες και αποφασισμένες για την πλήρη εφαρμογή των κοινών κανόνων και αποφάσεών μας. «Αυτό σημαίνει τον τερματισμό της πολιτικής “wave through” για τους μετανάστες».

O Γάλλος πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι είναι καλύτερο για τους πρόσφυγες να μένουν κοντά στη χώρα τους και ότι η προτεραιότητα της Ε.Ε. πρέπει να είναι να ενισχύει τη ζώνη Σένγκεν. «Εντέλει, ο στόχος μας είναι να λειτουργήσει ξανά σωστά η Σένγκεν και αυτό θα γίνει με συντονισμό, αλληλεγγύη και ενίσχυση των αμοιβαίων δυνατοτήτων μας» σημείωσε. «Η Κομισιόν δεν θα ανακοινώσει ποτέ ότι η Σένγκεν δεν υπάρχει» σχολίασε καυστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. «Αυτό θα ήταν τεράστιο πολιτικό πλήγμα γι’ αυτούς, θα ήταν η πρώτη πραγματική οπισθοδρόμηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Θα ήταν σαν να ανακοινώνει ο Πάπας ότι δεν υπάρχει Θεός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.