1/3/16

Σιζόπουλος: Όσο επιδεικνύουμε καλή θέληση, τόσο σκληραίνει η στάση της Τουρκίας

Για Κυπριακό
Μια δημοκρατική λύση του Κυπριακού, με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, θα διασφαλίζει τις ανησυχίες Τ/κ και Ε/κ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη για συμπερίληψη της τουρκικής γλώσσας στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, λέγοντας πως μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιδείξει πολλές φορές καλή διάθεση χωρίς να πάρει, ούτε και στο ελάχιστο, κάτι από την Τουρκία.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου για το θέμα της επιχορήγησης της λύσης, των εγγυήσεων και της αποστρατικοποίησης, ο κ. Σιζόπουλος είπε αρχικά πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε δει κανένα βήμα από πλευράς Άγκυρας προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ούτε ένα βήμα υποχώρησης από τις πάγιες της θέσεις.
Στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί εάν και εφόσον οι αρμοδιότητες που θα παραχωρηθούν στα συνιστώντα τμήματα μέσα από τη λύση είναι τέτοιες που θα επιτρέπουν στην Τουρκία έμμεσα ή άμεσα να παρεμβαίνει ή και να κηδεμονεύει τη λειτουργία του κράτους, τότε δεν χρειάζεται τις εγγυήσεις και θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να δημιουργεί ένα συνταγματικό πρόβλημα που θα της επιτρέπει την επέμβαση.
“Εξάλλου, η Τουρκία είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στις προβοκάτσιες και βλέπουμε και τη συμπεριφορά την οποία επιδεικνύει σήμερα στα θέματα της Μέσης Ανατολής”, είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως από τη στιγμή που θα υπάρξει μια δημοκρατική λύση του Κυπριακού με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων πολιτών και πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, η εγγύηση που θα διασφαλίζει τις ανησυχίες Τ/κ αλλά και Ε/κ θα είναι η ίδια η ΕΕ και η δημοκρατική και λειτουργική λύση.
“Σε αυτό το ενδεχόμενο η ΕΔΕΚ δεν είναι αντίθετη ακόμα και να παραχωρηθούν προς τους Τ/κ, αυτοδιοικητικά υπερπρονόμια όπως επίσης και άλλα προνόμια κοινωνικής και οικονομικής φύσης για να βοηθήσουμε στο ανέβασμα του βιοτικού τους επιπέδου, στην εξίσωση ακριβώς του βιοτικού επιπέδου και κυρίως στο να διασφαλίσουμε και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις όποιες ανησυχίες τους”, είπε.
Πρόσθεσε πως μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο η λύση του Κυπριακού θα είναι λειτουργική, βιώσιμη, δεν θα αναπαράγει τις συγκρούσεις του παρελθόντος. “Ο φυλετικός διαχωρισμός, τα εγγυητικά δικαιώματα, τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, απλά θα είναι αιτία αναπαραγωγής και αναμόχλευσης μίσους και συγκρούσεων”, είπε.
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς την ΕΕ για συμπερίληψη της τουρκικής γλώσσας στις επίσημες γλώσσες της Ενωσης, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με αυτή την ενέργεια.
Όπως είπε, πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και αφορούν την Κύπρο. Αντίθετα, συνέχισε, όχι απλώς δεν το πράττει η Τουρκία αλλά έχει καταθέσει και συγκεκριμένο έγγραφο στο οποίο χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα.
“Αντί, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γίνεται αρωγός ενίσχυσης ουσιαστικά της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη θέση μας στην ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία ώστε -για να ικανοποιηθούν οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες- να προχωρήσει σε σοβαρές παραχωρήσεις στο Κυπριακό για να μπορέσει να διανοίξει η προοπτική επίλυση τους”, είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αν η Τουρκία δεν δεχθεί πιέσεις και αν δεν εμπλακεί σε διεθνές επίπεδο στη συζήτηση για το Κυπριακό, ο συνεχιζόμενος διακοινοτικός διάλογος δεν πρόκειται να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα.
Ερωτηθείς αν είναι κακή αυτή η κίνηση του Προέδρου έστω ως ένδειξη πως δεν υπάρχουν αισθήματα εχθρότητας, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν θα ήταν αντίθετος αν και η άλλη πλευρά επεδείκνυε την ελάχιστη διάθεση επίλυσης του Κυπριακού. “Οσο η πλευρά η δική μας επιδεικνύει καλή διάθεση, τόσο περισσότερο σκληραίνει η τουρκική θέση”, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.