16/3/16

ΕΔΕΚ: Καμία εποικοδομητική ασάφεια για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας

Είναι απαράδεκτο να ζητείται από την Κύπρο να ανοίξει τα πέντε κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από τη στιγμή που η τελευταία δεν έχει εκπληρώσει ούτε και μία από τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι προφανές ότι το Βερολίνο και οι συνεργάτες του θα ασκήσουν πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα και επενδύσεις, και αφετέρου να προσφέρει ανταλλάγματα στην Τουρκία για μείωση των προσφυγικών ροών προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε δεδομένου ότι:

  • Ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης που το Μάρτιο του 2013 συμφώνησε στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας επειδή τάχα του έβαλαν “το πιστόλι στον κρόταφο”.
  • Ήταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη που συναίνεσε στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17 την ώρα που η Τουρκία με τον πιο επίσημο τρόπο αποκαλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα».
Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία θα θυμίσει στην Τουρκία αλλά και στους εταίρους μας, πως δεν είναι «εκλιπούσα» αλλά παρούσα.
Το μήνυμα της Λευκωσίας προς τις Βρυξέλλες και ειδικότερα προς το Βερολίνο πρέπει να είναι ξεκάθαρο: δεν αποδεχόμαστε καμία γκρίζα ζώνη, καμία εποικοδομητική ασάφεια, καμία φραστική φόρμουλα η οποία στην πραγματικότητα θα προωθεί την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Οποιοδήποτε κράτος σέβεται στοιχειωδώς την κυριαρχία του θα έθετε βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας η οποία θα περάσει μέσα από την υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεών της και τη δημοκρατική λύση του Κυπριακού.
Εκπρόσωπος Τύπου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.