12/3/16

Κανονικό δούλεμα από τη Βικτόρια Νούλαντ: Αλληλέγγυες στην Ελλάδα για το Προσφυγικό οι ΗΠΑ

Η υφυπουργός εξωτερικών προέτρεψε την κυβέρνηση στο να «κλείσει» την αξιολόγηση
 Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Βικτόρια Νούλαντ:  Αλληλέγγυες στην Ελλάδα για το Προσφυγικό οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Ελλάδος σε αυτή την τόσο δύσκολη πρόκληση που αντιμετωπίζει στο Προσφυγικό, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» δήλωσε το πρωϊ της Παρασκευής η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.
Η έμπειρη αμερικανίδα αξιωματούχος είχε νωρίτερα συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο.

Ερωτηθείσα για ποιον λόγο δεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά απάντησε ότι η συνάντησή της προγραμματίστηκε ουσιαστικά την τελευταία στιγμή και δεν υπήρχε χρόνος στο πρόγραμμα του τελευταίου. Όπως πάντως είπε, συνεργάζεται στενά με τον κ. Παρασκευόπουλο, τον οποίο και πρόσφατα συνάντησε κατά τη διάρκεια των πολιτικών διαβουλεύσεων του Γενικού Γραμματέα στην Ουάσιγκτον.

Η κυρία Νούλαντ εξήρε τη δουλειά που έχει γίνει στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, το οποίο επισκέφθηκε χθες. Χαρακτήρισε τις εγκαταστάσεις που δημιούργησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις ως «μοντέλο» που έχει οργανωθεί και διοικείται πολύ καλά. Ωστόσο, εξέφρασε τον σοβαρό προβληματισμό της για την κατάσταση που συνάντησε στην Ειδομένη, την οποία χαρακτήρισε «απελπιστική». Εξήρε βέβαια τις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο η Ελληνική Αστυνομία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όσο και ο τοπικός πληθυσμός.

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι έλληνες συνομιλητές της της ζήτησαν συγκεκριμένη ανθρωπιστική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η σημερινή έκτακτη κατάσταση. Δεν αναφέρθηκε όμως με λεπτομέρειες στα αιτήματα που δέχθηκε. Ερωτηθείσα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να δεχθούν περισσότερους σύρους πρόσφυγες είπε ότι «αυξάνουμε τον αριθμό των Σύρων που δεχόμαστε», αλλά υπογράμμισε ότι η χώρα της δέχεται αυτή την περίοδο μεγάλο αριθμό ασυλούχων από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Η κυρία Νούλαντ δεν επισκέφθηκε μόνο την Ειδομένη αλλά και την άλλη πλευρά της ελληνοσκοπιανής μεθορίου στη Γευγελή. Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί στις διμερείς σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων λόγω του Προσφυγικού θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες για την ονομασία αλλά και την ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας ενόψει και της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η κυρία Νούλαντ υπήρξε προσεκτική. Σημείωσε ότι αυτή την περίοδο η πΓΔΜ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που ερμηνεύεται ότι μάλλον δεν διαβλέπει κάτι άμεσο να γίνεται στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία. Πρόσθεσε πάντως ότι η Ουάσιγκτον πάντα υποστηρίζει την επίλυση της εκκρεμότητας, χωρίς να σημαίνει ότι το θέμα αποτέλεσε βασικό κομμάτι των συνομιλιών της στην Αθήνα.    

Η ίδια πιστεύει ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας μπορεί να προχωρήσει και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν όσο μπορούν. Άλλωστε, ο ρόλος της Ουάσιγκτον είναι κεντρικός τόσο στην εκεχειρία στη Συρία όσο και στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης, εξελίξεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις προσφυγικές ροές.

Τέλος, η κυρία Νούλαντ είπε ότι στις συνομιλίες που είχε (σσ. προφανώς με τον κ. Παππά) συζητήθηκε τόσο το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας όσο και αυτή της αξιολόγησης από το κουαρτέτο. Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί την επιστροφή του κουαρτέτου για μία επιτυχή κατάληξη που θα άνοιγε τον δρόμο για τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος.

3 σχόλια:

  1. Μεγαλη πο@τ@να αυτη η Νουλαντ. Επρεπε να ηταν persona non grata στη χωρα μας. Να παει στη Τουρκια να γλυφτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το συγκεκριμένο νεοταξίτικο κάθαρμα κατά πάσαν πιθανότητα ήρθε για να εκβιάσει την κυβέρνηση στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

    Η ανυπόφορα φασιστική προσπάθεια των Αμερικάνων να βάλουν στο ΝΑΤΟ αν είναι δυνατόν όλα τα κράτη του κόσμου, προκαλεί βάναυσα και αποτελεί ένα από τους κυριώτερους παράγοντες αστάθειας στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πουτάνα...κάθαρμα... Τι να πούμε...Όσα δεν φτάνει η αλεού τα κάνει κρεμαστάρια. Νά 'χαμε 5-6 Νούλαντ κι εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.