27/3/16

Ποιος είναι, ο έχων το... ηθικό πλεονέκτημα, ως αριστερός, Λεωνίδας Μπόμπολας

H ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑ  
Το 15% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανήκει στον μικρό γιο του Γιώργου Μπόμπολα, της οικογένειας που σήμερα διαχειρίζεται το 50% του εθνικού δικτύου της Ελλάδας, σωρεία δημοσίων έργων και σημαντικά ΜΜΕ στη χώρα.
Όταν στις αρχές του ’60 ο νεαρός πολιτικός μηχανικός Γιώργος Μπόμπολας αναζήτησε εργασία στο ελληνικό Υπουργείο Δημοσίων Έργων και απορρίφθηκε καθώς είχε «φακελωθεί» ως κομμουνιστής, σίγουρα δεν ανέμενε ότι μια μέρα θα χαρακτηριζόταν ως ο απόλυτος «άρχοντας» των δημοσίων έργων στη χώρα. Μια απόρριψη που αποδείχθηκε ευλογία, καθώς στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα. Το 1968 ίδρυσε την κατασκευαστική «Τεχνοδομή», με συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Κουλουμπή. Δέκα χρόνια μετά, το 1977 ίδρυσε την ΑΚΤΩΡ. Εκείνα τα χρόνια έκανε και τα πρώτα του βήματα στον Τύπο με την έκδοση της «Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας», εξασφαλίζοντας άδειες από το αρμόδιο σοβιετικό πρακτορείο χάρη στις άκρες που φημολογείται ότι είχε με την Κα Γκε Μπε (KGB)!
Μαζί με τον συνεργάτη του Αλέκο Φιλιππόπουλο μπήκε για τα καλά στον χώρο των εκδόσεων, δημιουργώντας το 1981 την πρώτη έγχρωμη ταμπλόιντ εφημερίδα στην Ελλάδα, το Έθνος. Η εφημερίδα, με ελκυστική θεματολογία, κέρδισε την πρώτη θέση στις κυκλοφορίες, ενώ στήριζε την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Παρόλα αυτά, οι σχέσεις τους κλονίστηκαν όταν το Έθνος κατηγορήθηκε επειδή χαρακτήρισε τον Κοσκωτά «μαφιόζο» και το ΠΑΣΟΚ σφύριξε αδιάφορα. Το Έθνος φρόντισε να εκδικηθεί, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ το ’89. Εκείνη τη χρονιά δόθηκαν προσωρινές άδειες για τη λειτουργία ιδιωτικής τηλεόρασης και ο Γιώργος Μπόμπολας ίδρυσε το MEGA, τον πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.
Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες του επιχειρηματία είχαν αρχίσει να γιγαντώνονται. Το 1996 υπογράφεται η σύμβαση για την Αττική Οδό και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ενώ τρία χρόνια μετά η ΑΚΤΩΡ συγχωνεύεται με την Ελληνική Τεχνοδομική, δημιουργώντας τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Την περίοδο της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα, η εταιρεία αναλαμβάνει ό,τι κατασκευή «κινείται» στα δημόσια έργα και μπαίνει στο στόχαστρο των ανταγωνιστών και της αντιπολίτευσης για «προνομιακές αναθέσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης Σημίτη, με αντάλλαγμα την προνομιακή κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης. Ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για «νταβατζήδες» και υποσχέθηκε να πολεμήσει το σύστημα της «διαπλοκής». Όντως, έφερε τον νόμο «Περί Βασικού Μετόχου», απαγορεύοντας σε βασικούς μετόχους μέσων ενημέρωσης να αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Εντούτοις, ο νόμος δεν έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν λόγο για «επηρεασμό» των Βρυξελλών.

ΧΡΥΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Τα τρία παιδιά της οικογένειας Μπόμπολα ανέλαβαν καθήκοντα. Από το 2015 ο Φώτης κατέχει επίσημα τα ηνία της Πήγασος Α.Ε. και του MEGA, η Μαρία ασχολείται με τα περιοδικά του ομίλου και ο Βενιαμίν της οικογένειας, Λεωνίδας, με την κατασκευαστική ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όπως και ο πατέρας του, ο Λεωνίδας Μπόμπολας έκανε σπουδές πολιτικού μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι χαμηλών τόνων και απεχθάνεται τα φώτα της δημοσιότητας. Μόνο πέρυσι απασχόλησε τα
Μέσα, όταν συνελήφθη τον Απρίλη του 2015 για φοροδιαφυγή €4,1 εκατ. Πλήρωσε αμέσως το ποσό που όφειλε και αφέθηκε ελεύθερος. Η «αποστολή» του δεν είναι εύκολη. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ περιλαμβάνει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων, με «χρυσά» συμβόλαια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός συνόρων, και πολυσχιδείς δραστηριότητες. Παρά τα έσοδα, ύψους €742 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο βραχνάς των δανείων ύψους €1,5 δισ. επιβάλλει ψαλίδισμα στις δαπάνες προκειμένου να διατηρηθεί στις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Ευρώπης (46η το 2014).

Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.
5,6% Γιώργος Μπόμπολας
26,3% Μαρία Μπόμπολα
48,8% Φώτης Μπόμπολας
Έντυπα: Έθνος, Ημερησία και GoalNews, Elle, Car&Driver, Ιδανικό Σπίτι, CookBook, Αρμονία, Άστρα & Όραμα, TvZapping, CloseUp κ.ά.

MEGA
32,7% κατέχει η Πήγασος Εκδοτική στην «Τηλέτυπος» (ΜEGA), όπου ανήκει και η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Άνωση»

ΕΛΛΑΚΤΩΡ
15% κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας
10% τα αδέρφια Σάκης και Δημήτρης Καλλιτσάντσης
10% το MiticaFund
O όμιλος διαθέτει 30.000 μετόχους, έχει παρουσία σε 23 χώρες και από το 2007 διαχειρίζεται γύρω στο 50% του εθνικού δικτύου της Ελλάδας. Στους ισχυρούς συμμάχους βρίσκονται η J&PΆβαξ, η γαλλική Vinci και η γερμανική Hochtief.
Μερικές θυγατρικές του ομίλου:
- ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις: Ηγετική παρουσία στα δημόσια έργα
- ΗΛΕΚΤΩΡ: Κυρίαρχη στη διαχείριση απορριμμάτων (αγορά με έργα προϋπολογισμού €2 δισ. ετησίως στην Ελλάδα). Ο όμιλος καινοτομεί στις μεθόδους διαχείρισης σκουπιδιών και έχει έργα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Γερμανία και Βαλκάνια
- ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος: Ανάπτυξη αιολικών πάρκων
- REDS: Ανάπτυξη εμπορικών πάρκων και συγκροτημάτων σε Ελλάδα και Βαλκάνια
O όμιλος επενδύει και στον τουρισμό με 30% στην AthensResortCasino. Με τα Ελληνικά Λατομεία ελέγχει σχεδόν το 60% των λατομείων της χώρας, ενώ το 2004 απέκτησε τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική έναντι €11 εκατ.

7 σχόλια:

  1. Ο Μπόμπολας έπαιρνε άδειες από το σοβιετικό πρακτορείο, ο Κόκκαλης φυτεύτηκε στην Ελλάδα από την Στάζι. Την ίδια ώρα, γίνονταν εκκαθαρίσεις από την άλλη μεριά τη συνδρομεί των τρομοκρατών και δεν έμεινε κανείς. Τζώρτζης-Αθανασιάδης, Μομφεράτος, Μπακογιάννης. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο άλλαξε το σκηνικό μεταπολιτευτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύρια υπεύθυνη για την αλλαγή είναι η Νέα Δημοκρατία το τύποις δεξιό κόμμα.Ο ίδιος ο ΚαραμανΑλής ο μεγάλος Εθνάρχης (εφάμιλλος σε εθνηγεσία του Μπενί Σαλόμ Βενιζέλου) είπε στις κόρες του Αθανασιάδη να πνίξουν το θέμα για να μην γίνει εθνικός διχασμός.

      Διαγραφή
    2. "Συμπτώσεις" φίλτατε. Just coincidence!
      Εξ άλλου η imitation δεξιόστροφη Ελενίτσα πρόλαβε να παραδώσει εγκαίρως τον εξοπλισμό της στον Κοσκωτά. Σήμερα οι τίτλοι της ανήκουν στον Μπόμπολα (ΕΠΙΚΑΙΡΑ από τις πρώην ΕΙΚΟΝΕΣ) και στον Αλαφούζο (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) ενώ τής ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗΣ αι στο ψυγείο τού αστέρος Μαυρίκου.
      Κάτι άλλοι όπως ο Δημήτρης Ρίζος (βάλε και Γιώργος Κύρτσος) που έμειναν θυμίζουν χαμομηλάκια στο δάσος με τις οξιές.
      Το στοίχημα τού "βασικού μετόχου" χάθηκε άδοξα αλλά όχι και ανεξήγητα, αφού εκείνα τα χρόνια μεσουρανούσε ο Μπερλουσκόνι, ενώ κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για το ότι όσοι το προώθησαν τότε δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, πάλεψαν πράγματι με όλες τους τις δυνάμεις και δίχως ΔΟΛιες ταλαντεύσεις.
      Η ιστορία γράφεται συχνά από κάποιες τέτοιες "συμπτώσεις" ...

      Διαγραφή
    3. Στο σχόλιο του,

      Σταύρος Πραστιώτης27 Μαρτίου 2016 - 3:46 μ.μ.

      Ειδικά για τον Κόκκαλη η Γερμανική Βουλή είχε δημοσιοποιήσει σχετικά έγγραφα που τον ενεφάνιζαν με το κωδικοποιημένο όνομα Krokus.

      Σχετικό άρθρο είχε δημοσιευθεί στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ από την δημοσιογράφο Αριστέα Μπουγάτσου με φωτοτυπίες των εγγράφων της γερμανικής Βουλής!

      Δεν μπορώ να θυμηθώ την ημερομηνία που τα ανωτέρω δημοσιεύθηκαν.

      Χρήζει έρευνας στο Σώμα πλαιοτέρων εκδόσεων της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ την εποχή που η μακαρίτισα Μπουγάτσου δημοσιογραφούσε εκεί.

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  2. Σας ξεφυγε κατι. Και ο Σερβος Εισαγγειλες εχει διαταξει ερευνα σε βαθμο κακουργηματος, για τον κ. Μπομπολα. Ως εκ θαυματος η Ελλαδα ειναι η μονη χωρα στην οποια συμπεριφερεται " νομιμα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στο σχόλιο του

    Κρίτωνος Καππαδόκη στις 27 Μαρτίου 2016 - 7:02 μ.μ.

    Το ζήτημα του "βασικού μετόχου", ως νομίζω το ανακίνησε ο Προκόπης Παυλόπουλος σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και χάθηκε άδοξα αλλά όχι και ανεξήγητα, αφού εκείνα τα χρόνια μεσουρανούσε στην Ιταλία ο Μπερλουσκόνι, αλλά και ο Μαρσέλ Ντασσώ στην Γαλλία και ο Άξελ Σπρίνγκερ στην Γερμανία.

    Όλοι τους "βασικοί μέτοχοι"... διαθέτοντες εφημερίδες και τηλεοπτικά και άλλα μέσα .....!

    Επρόκειτο για μεγίστη βλακεία του "εισηγητή" ο οποίος όφειλε να γνωρίζει "το γίγνεσθαι" στην Ευρωπαίκή Ένωση και να μην εκθέσει τον Κώστα Καραμανλή και την τότε Ελληνική κυβέρνηση.

    Όμως καθώς φαίνεται ο "Πάκης", εξακολουθεί να παραμένει σύμβουλος του "Κωστάκη του κοψιδοφάγου" προς μεγίστη ζημία των Έλληνων αστών!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.