30/3/16

Πέτυχαν το θαύμα - Ο Καρανίκας, η Τασία, ο Μουζάλας και ο Τσίπρας, με την στήριξη Καμμένου, οδηγούν σε λύση το θέμα των Σκοπίων!!!

Νίμιτς: «Το μεταναστευτικό πιέζει για λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» 
Την εκτίμησή του ότι μετά τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου στα Σκόπια θα δημιουργηθούν εκ νέου οι συνθήκες για την επίλυση της διαφοράς για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, εξέφρασε σε συνέντευξή του στις «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο κ. Μάθιου Νίμιτς, ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα. Ο κ. Νίμιτς εκτιμά ότι ζητήματα όπως η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό «καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό το να λυθεί αυτό το πρόβλημα», και επισήμανε πως αν το ζήτημα της ονομασίας είχε επιλυθεί, και οι δύο χώρες αποτελούσαν ήδη εταίρους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, τότε και το προσφυγικό θα αντιμετωπιζόταν με αποτελεσματικότερο τρόπο. 
Ο κ. Νίμιτς τόνισε, επίσης, ότι αισθάνεται απογοητευμένος, καθώς για αρκετά σημαντική χρονική περίοδο «είχαμε ένα κενό», το οποίο δεν επέτρεψε να δοθεί επαρκής προσοχή στην προσπάθεια για επίλυση του θέματος. Απέδωσε, μάλιστα, το κενό «σε προβλήματα και στις δύο χώρες, που έχουν απορροφήσει τη σκέψη και την προσοχή των ηγεσιών». Ωστόσο, όπως είπε, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εκ νέου αρχίσει τις επαφές με τους εκπροσώπους των δύο χωρών «σε τακτική βάση, για τον σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων».
Αναφερόμενος στις πολύ σκληρές, εκατέρωθεν, δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν. «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κάποιες φορές τέτοιες σκληρές δηλώσεις, αλλά νομίζω ότι η πραγματική δοκιμασία θα λάβει χώρα όταν γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις, και οι δύο πλευρές θα έχουν καθίσει στο τραπέζι και θα αντιμετωπίσουν η μία την άλλη, προσπαθώντας να επεξεργαστούν μια λύση». Μόνον έτσι, προσθέτει ο κ. Νίμιτς, μπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος. Ως προς την επιλογή αρκετών κρατών να μη χρησιμοποιούν τον όρο «ΠΓΔΜ», όπως αυτός είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Νίμιτς διευκρίνισε ότι η παλαιότερη αυτή απόφαση είναι δεσμευτική για τον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, «ως προσωρινό μέτρο, εν αναμονή της λύσης». Οπότε, κατέληξε, «σε διμερή βάση οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν, και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δέσμευσε τα έθνη να ακολουθήσουν ό,τι έχει οριστεί ως διεθνής κανόνας».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Μάθιου Νίμιτς στην εκπομπή «Ιστορίες» και τον Αλέξη Παπαχελά.
Α.Π.: Kύριε Νίμιτς σας ευχαριστώ πολύ γι αυτή τη συνέντευξη.  Να σας ρωτήσω, πρώτα απ 'όλα, όπως γνωρίζετε η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αντιμετωπίζουν μια πολύ σοβαρή προσφυγική κρίση. Νομίζετε ότι αυτό εμποδίζει τις προσπάθειες εύρεσης μιας λύσης, ή την καθιστά πιο επείγουσα;
Μ.Ν.: Από τη μία, τραβά όλη την προσοχή της ηγεσίας της κάθε χώρας, και έτσι βγαίνει από το επίκεντρο το ζήτημα του ονόματος, αλλά νομίζω ότι σε μια πιο βαθιά ανάλυση, το μεταναστευτικό ζήτημα, το θέμα των συνόρων και οι τεράστιες ευθύνες που και οι δύο χώρες έχουν αναλάβει στο πλαίσιο αυτό, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Διότι, φανταστείτε μια κατάσταση στην οποία είχε λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, οι δύο χώρες έχοντας μια πολύ καλύτερη σχέση, με την ΠΓΔΜ προς ένταξη στην ΕΕ ή ίσως και μέσα στην ΕΕ, ή στο ΝΑΤΟ, και με αυτήν  την προοπτική της συνεργασίας και του συντονισμού τα πράγματα θα ήταν τόσο πιο εύκολα. Νομίζω λοιπόν, ότι το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και άλλα θέματα στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία, καθιστούν ακόμα πιο σημαντικό το να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Α.Π.: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω το εξής, σε ποιο σημείο βρίσκεται  η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή;
Μ.Ν.: Είχαμε ένα κενό, μια περίοδο κατά την οποία δεν υπήρξε επαρκής προσοχή ως προς την προσπάθεια, και έχω απογοητευτεί από αυτό, αλλά αυτό οφείλεται σε προβλήματα και στις δύο χώρες που έχουν απορροφήσει τη σκέψη και την προσοχή των ηγεσιών. Γι’ αυτό, λοιπόν, έρχομαι σε επαφή με τους εκπροσώπους τους, σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εβδομάδων, για το σωστό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, και έχω μιλήσει με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Όμως αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι διανύουμε μια περίοδο αδράνειας, και θα πρέπει να επαναδραστηριοποιηθούμε. Βέβαια η καλύτερη στιγμή δεν θα ήταν τώρα, αλλά σε λίγους μήνες, μετά τις εκλογές και με μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια.
Α.Π.: Παρατηρώ μια σκλήρυνση των θέσεων. Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, λένε τώρα ότι δεν θα δεχθούν οποιοδήποτε άλλο όνομα, και καμία αλλαγή στον επίσημο τίτλο τους. Ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι δεν θα δεχθούν οποιοδήποτε όνομα που να περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία». Εσείς αυτό το βλέπετε σαν οπισθοδρόμηση, σαν πρόβλημα;
Μ.Ν.: Αυτές, βέβαια, ήταν οι θέσεις που λάμβαναν στο παρελθόν και οι δύο χώρες, και είναι επίσημες θέσεις. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κάποιες φορές τέτοιες σκληρές δηλώσεις, αλλά νομίζω ότι η πραγματική δοκιμασία θα γίνει όταν συγκροτηθούν σοβαρές διαπραγματεύσεις, και οι δύο πλευρές θα έχουν καθίσει στο τραπέζι και θα αντιμετωπίσουν η μία την άλλη, προσπαθώντας να επεξεργαστούν μια λύση. Αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει κάποια πρόοδος. Τις δημόσιες δηλώσεις των θέσεων της κάθε πλευράς- φυσικά τις ακούμε παραπάνω από 20 χρόνια- θα συνεχίσουμε να τις ακούμε, αλλά η πραγματική δοκιμασία θα είναι μια σοβαρή διαπραγμάτευση.
Α.Π.: Και είστε έτοιμος να συναντηθείτε και με τις δύο πλευρές, όταν έρθει η ώρα;
Μ.Ν.: Ναι, η σκέψη μου είναι ότι στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει μια προσωρινή κυβέρνηση που διοργανώνει εκλογές, προγραμματισμένες για τις αρχές του Ιουνίου, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα έχουν μια δίκαιη και αποφασιστική εκλογική διαδικασία και τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης. Και όταν υπάρξει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, νομίζω ότι και η Αθήνα και τα Σκόπια θα συναντηθούν μαζί μου και με άλλα μέρη της διαπραγμάτευσης, και θα συμμετάσχουν σε μια σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.
Α.Π.: Να σας θέσω κι ένα τεχνικό ζήτημα το οποίο μου προξενεί περιέργεια. Υπάρχει μια απόφαση του ΟΗΕ που ορίζει την ονομασία της ΠΓΔΜ, ως ΠΓΔΜ. Είναι αυτό δεσμευτικό για τα κράτη μέλη ή μήπως αυτό εξαρτάται από τις διμερείς τους σχέσεις, στην πραγματικότητα;
Μ.Ν.: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι δεσμευτική για τα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς οργανισμούς, ως προσωρινό μέτρο, εν αναμονή μιας λύσης στο θέμα του ονόματος. Έτσι, σε διμερή βάση, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν, και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δεσμεύει όλα τα έθνη να ακολουθήσουν το διεθνή κανονισμό.
Καθημερινή

10 σχόλια:

  1. Αμεσο κλεισιμο συνορων με τα Σκοπια απο πλευρας μας,και αιτημα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τη δημιουργια ζωνης ασφαλειας για την εγκατασταση προσφυγων σε βαθος 20χλμ στο εδαφος του κρατιδιου.
    Με τη συμμετοχη του ΕΣ και ΝΑΤΟικων χωρων.
    Οχι μονο καπετανιλικια στο Αιγαιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καμια διαπραγματευση με τους σκοπιανους. Μονο αποδεκτο ονομα Σκοπια ή Βαρντασκα. Αρκετα καναμε τα καλα παιδια. Αν δεν τους αρεσει προβλημα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς δεν θα γίνομε νονοί των Σκοπίων. Πρόβλημά τους να πάρουν όποιο όνομα θέλουν, αρκεί να μην περιέχει το "Μακεδονία", ή παράγωγό του. Αυτή ήταν και η αρχική απόφαση των αρχηγών κομμάτων το 1992, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε και τώρα η Ελλάδα δέχεται σύνθετη ονομασία.
      Το γεγονός ότι το θέμα δεν έχει ακόμη κλείσει με τέτοια συμφωνία, οφείλεται στην αδιαλλαξία τού Γκρουέφσκι.
      Θα είναι τεράστιο λάθος τής ελληνικής πολιτικής να δεχτεί σύνθετο όνομα, διότι σύντομα θα γίνει απλό "Μακεδονία" και θ' αρχίσουν οι "αλυτρωτισμοί" (λέγε επεκτατισμοί). Εκτός αυτού, δεν θα έχομε λόγω να τούς κρατούμε με βέτο εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ.

      Διαγραφή
  3. ποιον κοροϊδεύετε ??? Το Σκοπιανό δεν πρόκειται να λυθεί !! Οι Σκοπιανοί έχουν αλυτρωτικες σκέψεις !! Όποιος Έλληνας προσπαθήσει να λύσει το όνομα των Σκοπιών με το Μακεδονία θα είναι προδοσία !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω λεω ο Σαμαρας να δημιουργησει κομμα και να ονομαζεται ας πουμε ΠΟΛ.ΑΝ και να προσπαθησει να αλλαξει το ονομα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περιμενετε πρωτα να δουμε στις εκλογες που εχουν τον Ιουνιο ποιον θα βγαλουν γιατι πολλοι λενε οτι δε θα βγει ο Γκρουεφσκι ξανα γιατι κατηγορειται για μαυρο χρημα τηλεφωνικες υποκλοπες και αλλα.Ηταν να γινουν τον απριλιο αλλα πιεσε η ευρωπη για ιουνιο γιατι πιστευω οτι ηθελαν να ετοιμασουν τον επομενο προεδρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν τόσο καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και είναι απαράδεχτο να μη βρίσκουν μια λύση στην ονομασία της ΠΔΓΜ . Οι Σκοπιανοί και δη η κυβέρνηση τους πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την Μακεδονία και να αποδεχτούν ένα όνομα κατάλληλο για τη χώρα τους . Είναι τόσο συνδεδεμένοι οι απλοί άνθρωποι των δύο χωρών και έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και το όνομα Μακεδονία δηλητηριάζει τις σχέσεις τους . Οι περισσότεροι κάτοικοι των Σκοπίων μιλούν Ελληνικά σε αντίθεση με εμάς στην Κύπρο που σαν πρώην αποικία έχομε σαν δεύτερη γλώσσα την Αγγλική . Βέβαια αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου οι οποίες νιώθουν την Ελλάδα σαν μια ξεχωριστή χώρα και μάλιστα αρκετοί φοιτούν σε Ελληνικά πανεπιστήμια της Φλώρινας και της Βορείου Ελλάδος .
    Ακόμα κάτι .... οι κάτοικοι των Σκοπίων εκτιμούν πολύ και τα Ελληνικά προϊόντα και κατεβαίνουν στην Ελλάδα για ψώνια
    Πρέπει να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό η κατάλληλη ονομασια της FYROM για πλήρη εξομαλυνση των σχέσεων των δύο αυτών γειτονικών λαών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kalami.net: Ο Θανάσης Λαλάκος (τώρα στο Γραφείο Συνδέσμου Eλλάδας στα Σκόπια) θα είναι ο νέος πρέσβης στις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τον Χρ. Παναγόπουλο... (τυχαίο;;;)

    Πάντως, τρε τρε σικ (δλδ μοντέλο) ο κ. Νίμιτς· φαίνεται ότι θα «πέταγε στα σκουπίδια» τα ταπεράκια με τα λίαν παχυντικά εδέσματα της... κ. Βασιλάκαινας... χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.