24/3/16

FT : Αδύναμος κρίκος το Βέλγιο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια


Οι αρχές ασφαλείας του Βελγίου θεωρούνται ο αδύναμος κρίκος στην πανευρωπαϊκή αλυσίδα πληροφοριών. Η έλλειψη αστυνομικών στο φυτώριο τζιχαντιστών Μόλενμπεκ και τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για νέα ολιγωρία.
Οποιαδήποτε αντίδραση στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες είναι λογικό να ξεκινάει από την καταδίκη των δραστών και την συμπόνοια για τα θύματα και τις οικογένειες τους.
Αλλά μετά από αυτήν την εκτόνωση των συναισθημάτων, εγείρονται δύσκολα ερωτήματα για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει ώστε να αποτραπεί το χτύπημα.
Το βασικό ζήτημα εδώ είναι κατά πόσον οι αρχές ασφαλείας του Βελγίου έχουν τους πόρους και την απαιτούμενη ικανότητα να αντιμετωπίσουν την τζιχαντιστική απειλή στο έδαφος τους.
Η Ευρώπη έχει ένα εξελιγμένο δίκτυο πληροφοριών, στο οποίο οι βασικοί παίχτες είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Η ποιότητα των υπηρεσιών τους είναι αναγνωρισμένη διεθνώς αλλά οι Βέλγοι ομόλογοι τους θεωρούνται εδώ και καιρό ο αδύναμος κρίκος στην πανευρωπαϊκή αλυσίδα πληροφοριών. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις γιατί μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των τζιχαντιστών σχεδιάζεται και μεταφέρεται μέσω της βελγικής επικράτειας.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πόσο μεγάλη έχει γίνει η πρόκληση που αντιμετωπίζει το Βέλγιο. Την περασμένη χρονιά μια βρετανική δεξαμενή σκέψης, το Διεθνές Κέντρο για την Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης (Ιnternational Centre for the Study of Radicalisation), μετέδωσε ότι 440 ξένοι μαχητές ταξίδεψαν από το Βέλγιο στην Συρία και στο Ιράκ. Η αναλογία με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας είναι 40 μαχητές για κάθε ένα εκατομμύριο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ε.Ε.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.