29/4/16

Εκδήλωση για το «2016 Έτος Ελλάδας – Ρωσίας» από την Ελληνορωσική Συμμαχία στη Δράμα

Γράφει ο Κόντης Ιωάννης (*)
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη  επιτυχία στην ισόγειο αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου της Δράμας, τα απόγευμα του Σαββάτου 23 Απριλίου 2016, η δευτέρα εκδήλωση της Ελληνορωσικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο των εορτασμών που γίνονται παράλληλα και στις δύο χώρες για το «Έτος Φιλίας 2016 – Έτος  Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα». Οι πολίτες της Δράμας έσπευσαν να ενημερωθούν για την Ελληνορωσική Συμμαχία  και στις 18:30, ώρα έναρξης της εκδηλώσεως, καλύφθηκαν όλες οι θέσεις της αιθούσης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης Ανάργυρος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος Χριστόδουλος, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης Άγγελος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Πολιτιστικού Οργανισμού  Δράμας κ. Τερζής Ανέστης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χατζηθεοδωρίδης  Ηρακλής, ο Συνταγματάρχης και Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Δράμας κ. Γεωργιάδης Παντελής, ο τοπικός σύμβουλος Δράμας κ. Κωνσταντινίδης Στέφανος, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Δράμας κ. Κεφαλίδης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΑ κ. Γεωργιάδης Νικόλαος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων «Η Τσάλκα» κ. Κεσίδης Λεωνίδας, καθώς και πλήθος κόσμου.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος Χριστόδουλος και ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης Άγγελος. Χαιρετισμό, επίσης, στην Εκδήλωση απέστειλε και ο κ. Σαββίδης Ιβάν. Ανεγνώσθησαν τα μηνύματα του Ελληνικής καταγωγής Ρώσου Βουλευτή της Δούμας από την Κριμαία κ. Σόνους Ιωάννη (Ιβάν) και τη εκπροσώπου του Συλλόγου Παλιννοστούντων « Η Τσάλκα» κας  Καρυπίδου Γεωργίας.
Στην Εκδήλωση της Ελληνορωσικής Συμμαχίας στη Δράμα επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Ρώσος Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέϊ Ανατόλιεβιτς Ποπόφ, ο οποίος λόγω του φόρτου εργασίας για την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρώσου Προέδρου κ. Βλαδίμηρου Πούτιν καθώς και του Πατριάρχη πασών  Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου για τα Χίλια έτη Ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο όρος, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην πόλη. Ωστόσο, ο κ. Ποπόφ απέστειλε Χαιρετισμό προς την εκδήλωση αναφερόμενος στη πολύ σημαντικό έργο που κάμει η Ελληνορωσική Συμμαχία, με τις εκδηλώσεις Εορτασμού του «Έτους 2016 – Ελλάδας Ρωσίας» σε όλη τη χώρα για την περαιτέρω ενημέρωση και σύσφιξη των σχέσεων των δύο ομόδοξων λαών. Πολλή καλή εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο το γεγονός ότι στο Χαιρετισμό του ο κ. Ποπόφ απεκάλεσε τον λαό της Δράμας «φιλότιμο και μαχητικό» και την πόλη ως «πρωτεύουσα της Ανατολικής Μακεδονίας».
Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή ενός υπέροχου βίντεο, στο οποίο αναδεικνύονταν οι ιστορικοί  και πνευματικοί δεσμοί πέραν των δέκα αιώνων που συνδέουν τους Λαούς Ελλάδος και Ρωσίας, ενώ έγινε εκτενή αναφορά στα ιστορικά και εμβληματικά πρόσωπα των δύο Χωρών που διαδραμάτισαν διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, σύσφιξη και διατήρηση των μεταξύ των σχέσεων. Ακολούθησαν οι ομιλίες των κ. Αβραμίδη Γαβριήλ - Προέδρου της Ελληνορωσικής Συμμαχίας και πρώην Βουλευτή, του κ. Κόντη Ιωάννη – Υποστρατήγου ε.α. και πρώην Ακολούθου Αμύνης στη Μόσχα, του κ. Πορτοκάλη Κωνσταντίνου – Δημοσιογράφου και Οικονομολόγου και του κ. Κυριακίδη Χρήστου – Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μικροχωρίου Δράμας.
Στην ομιλία του ο Επικεφαλής της Ελληνορωσικής Συμμαχίας τόνισε τη σημασία της γεωστρατηγικής στροφής της χώρας μας προς τον «φυσικό μας σύμμαχο», τη Ρωσία. Αναφέρθηκε ακροθιγώς στα τεράστια οφέλη της χώρας μας από την συμπόρευσή μας με την Ρωσία. Ο κ. Αβραμίδης, κλείνοντας την ομιλία του, υποσχέθηκε ότι «..τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα..».
Στη συνέχεια ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Κόντης Ιωάννης αναφέρθηκε διεξοδικά στο Έτος Φιλίας που εορτάζουμε φέτος (2016) Ελλάδα και Ρωσίας. Τόνισε τους Ιστορικούς και Πνευματικούς δεσμούς με τους οποίους συνδέονται οι δύο λαοί για περίοδο χιλίων και πλέον ετών, και τις αραγείς διπλωματικές μεταξύ των σχέσεις άνω των 185 ετών. Μετέφερε στο ακροατήριο τις εμπειρίες του από τις επαφές που είχε κατά τη θητεία του στη Μόσχα ως Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας με Ρώσους Αξιωματούχους και την αγάπη και θαυμασμό των Ρώσων για την Ελλάδα. Απαρίθμησε τις ευκαιρίες, για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τις οποίες προσφέρει το έτος Φιλίας 2016. Ο κ. Κόντης σημείωσε, επίσης, αναφερόμενος σε επίσημη δήλωση  του Ρώσου Πρέσβη στην Αθήνα, ότι "τέτοια αφιερωματικά έτη, η Ρωσία διεξάγει μόνο με τις χώρες ιδιαίτερης σημασίας. Την Ελλάδα τη θεωρούμε αξιόπιστο φίλο και ελπιδοφόρο εταίρο και προσβλέπουμε στην εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μας…».  Ο κ. Κόντης κλείνοντας την ομιλία του προέτρεψε τους παρισταμένους Δημάρχους και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να αγκαλιάσουν και να ενθαρρύνουν παράλληλες εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, και την Ελληνική Πολιτεία να μην παραμείνει μόνο σε εξαγγελίες και προθέσεις αλλά να περάσει σε ανάλογα έργα.
Ακολούθως, ο κ. Πορτοκάλης αναφέρθηκε λεπτομερέστερα στους ιστορικούς, πνευματικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς των δύο χωρών, με αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα και το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία από την Ε.Ε. Ο κ. Πορτοκάλης, μεταξύ των άλλων, σημείωσε ότι ο Ρωσικός Τουρισμός είναι υψηλού επιπέδου ενώ, για κάθε έναν (1) Ρώσο χρειάζονται επτά (7) Άγγλοι τουρίστες για να καλύψουν το οικονομικό αποτέλεσμα που αφήνουν στη χώρα που επισκέπτονται.
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με αυτή του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Μικροχωρίου κ. Κυριακίδη Χρήστου, ο οποίος έκανε μία λεπτομερή ιστορική αναφορά στον Ελληνισμό της Ρωσίας από τον 10ο αιώνα μ.Χ. έως και σήμερα. Στην ομιλία του ο κ. Κυριακίδης παρέθεσε ιστορικά στοιχεία μαχών, μεταξύ Ρωσία και Τουρκίας, προσφυγικών ροών του Ποντιακού Ελληνισμού προς τη φιλόξενη ομόδοξη χώρα Ρωσία καθώς και την ανάπτυξη – οικονομική, πολιτιστική, οικιστική κτλ, του Ελληνικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή. Τα στοιχεία της έρευνας του κ. Κυριακίδη συνοδεύτηκαν από παρουσίαση σχετικού φωτογραφικού υλικού.
Η εκδήλωση έκλεισε με Μουσική από μπουζούκι (Αναστάσιος Συμεωνίδης), βιολί (Σταματόπουλος Δημήτριος), αρμόνιο (Παπαντίδης Βασίλειος), ποντιακή λύρα (Ζεπιάδης Λάζαρος) και τραγούδια (Δημητριάδης Κωνσταντίνος) από τις περιοχές της Ελλάδας και της Ρωσίας ενώ παράλληλα, στην  είσοδο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δήμου της Δράμας υπήρχε έκθεση φωτογραφίας για τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.  
Με το πέρας της εκδηλώσεως οι κ. Αβραμίδης και Πορτοκάλης παρέλαβαν, για να τα επιδώσουν στον κ. Ποπόφ, μια πολυτελής κασετίνα με έξι (6) κρασιά από το Κτήμα Οίνου που προσέφερε το Οινοποιίο για τον Γενικό Πρόξενο, μια τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Τσάλκα» κ. Κεσίδη καθώς και σειρά ιστορικών βιβλίων για την περιοχή της Δράμας από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΑ κ. Γεωργιάδη Νικόλαο.
Την ηλεκτρονική διεύθυνση και ευθύνη της εκδήλωσης είχαν οι κ. Μπαξεβάνης Κωνσταντίνος και Δημόπουλος Μάριος.
Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο δημοσιογράφος Γεωργιάδης Παναγιώτης ενώ, Προεδρεύων ο δημοσιογράφος κ. Ηλιάδης Παναγιώτης.

(*) Ο Υποστράτηγος ε.α. ήταν πρώην Ακόλουθος Άμυνας και Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδος στην Μόσχα (Ιούλιο 2014 –Οκτώβριο 2006)



1 σχόλιο:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΟΝΤΗ Ι.ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ "ΚΙΒΩΤΟΥ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ".ΑΝΤΓΟΣ Ν.ΝΑΟΥΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.