4/4/16

Ο ρόλος της Τουρκίας στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Στην Τουρκία, το καθεστώς των ισλαμιστών του Ερντογάν και του Νταβούτογλου συνέλαβε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραιόπουλα και σε Συναγωγή. Την ίδια ώρα, όμως, νέα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν το μέγεθος της συνεργασίας ανάμεσα στους ισλαμιστές τρομοκράτες και το τουρκικό κράτος.
Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ενημέρωσαν έγκαιρα τις αντίστοιχες τουρκικές για την επικείμενη τρομοκρατική επίθεση ενάντια σε εβραιόπουλα στην Τουρκία. Στόχος ήταν η συνοικία Μπεϋόγλου στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονται δίπλα το ένα με το άλλο, ένα εβραϊκό σχολείο, ένα κοινοτικό πολιτιστικό κέντρο και μια συναγωγή. Τουρκική πηγή ανέφερε πως επρόκειτο για συνωμοσία, που αν είχε πραγματοποιηθεί οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες. 
Ήδη το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν παγώσει τις σχέσεις τους και παρ' όλο που γίνονται προσπάθειες για την αναθέρμανσή τους, αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Οι τουρκικές Αρχές την περασμένη βδομάδα συνέλαβαν έξι στελέχη του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας και, όπως φαίνεται, κάποιος από αυτούς «μίλησε». Το έμαθαν οι Ισραηλινοί και έσπευσαν να ενημερώσουν την τουρκική κυβέρνηση. Έτσι αποφεύχθηκε μεγάλο αιματοκύλισμα.

Περίπου πριν από δύο βδομάδες, βομβιστής αυτοκτονίας έπεσε πάνω σε Ισραηλινούς τουρίστες και ανατινάχθηκε. Σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, από τους οποίους τέσσερεις ήταν Ισραηλινοί. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, πίσω από αυτές τις δύο τρομοκρατικές ενέργειες βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος που, όπως φαίνεται, είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη δράση του τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και σε άλλες περιοχές.

Εκτός από τους έξι, τη βδομάδα που πέρασε συνελήφθησαν στην Τουρκία άλλα τρία στελέχη του Ισλαμικού Κράτους. Η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» σημειώνει πως ενώ η Τουρκία ιδροκοπά για να προστατέψει τον εαυτό της, από τις επιθέσεις, οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μετά τη σφαγή στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη, λέγοντας πως η Τουρκία είχε συλλάβει έναν από τους δράστες τον περασμένο Ιούνιο και τον είχε στείλει πίσω στη χώρα του, το Βέλγιο, με την προειδοποίηση προς τις Αρχές αυτής της χώρας, πως ο συλληφθείς (Ιμπραήμ αλ Μπακράουι) ήταν τρομοκράτης. Οι βελγικές Αρχές δεν έδωσαν σημασία. Παρ' όλα αυτά, νέα έγγραφα, που έπεσαν στα χέρια των Κούρδων μαχητών YPG (People’s Protection Units) και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που μάχονται στο πλευρό τους, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, ότι η Τουρκία εμποδίζει το Ισλαμικό Κράτος και την Al Nusra (οργάνωση της Αλ Κάιντα στη Συρία) από το να ταξιδέψουν διαμέσου της Τουρκίας και να φτάσουν στη Συρία.
Τα έγγραφα που κατασχέθηκαν σε αρχηγεία του Ισλαμικού Κράτους σε επτά περιοχές, περιλαμβανομένου του Κομπανί, δείχνουν ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα από το Καζακστάν, την Ινδονησία και το Τατζικιστάν, είχαν πάρει άδεια να διασχίσουν την Τουρκία για να φτάσουν στη Συρία.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Firat, κουρδικής ιδιοκτησίας, που η ιστοσελίδα του επανειλημμένα έχει μπλοκαριστεί στην Τουρκία από τα τουρκικά δικαστήρια, μετέδωσε πως εκατοντάδες έγγραφα δείχνουν ότι από το 2013 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ενώ έχουν πάρει άδεια από το επίσημο τουρκικό κράτος να διαμένουν στην Τουρκία, μέχρις ότου περάσουν στο έδαφος της γειτονικής Συρίας.
Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης εισιτήρια λεωφορείων, ηλεκτρονικές τουρκικές βίζες, άδειες διαμονής και χαρτιά με σφραγίδες αξιωματούχων της τουρκικής υπηρεσίας μετανάστευσης. Στα έγγραφα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς πως χημικά και εκρηκτικά υλικά μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στη Συρία. Ένα τέτοιο έγγραφο φέρει την υπογραφή του Προϊσταμένου Αλλοδαπών της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Κωνσταντινούπολης Ερκάν Αβντογκά. Οδηγίες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι εκρηκτικές ύλες δόθηκαν επίσης από τους Τούρκους στους τζιχαντιστές.
Αναλυτές στο Ισραήλ ισχυρίζονται πως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, το γεγονός ότι η Τουρκία παίζει διπλό και επικίνδυνο παιγνίδι με τη Δύση. Από καιρό, τουρκικά όπλα παραδίδονται στους τζιχαντιστές της αλ Κάιντα στη Συρία και, όμως, αυτά τα γεγονότα περνούν απαρατήρητα από τα Δυτικά ΜΜΕ. Σε μια ευρείας έκτασης επιχείρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ασφαλές κρησφύγετο στη Συρία, το καλοκαίρι του 2015, ανακαλύφθηκαν τεράστιες ποσότητες εγγράφων που αποδεικνύουν τους αδιαμφισβήτητους δεσμούς της Τουρκίας με τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Ένα άλλο γεγονός που αγνοείται είναι ότι η Τουρκία είναι από το 2012 ο βασικός οικονομικός χορηγός του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, και πως με προσωπική εντολή του Ερντογάν, μεταφέρονται κάθε χρόνο 250-300 εκατομμύρια δολάρια στο Ισλαμικό Κράτος (Burlan Ozbilici/AP).

Γ.Σ.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.