15/4/16

H επικίνδυνη ένταση στο Αιγαίο

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου 
Η Ρωσία είναι μια πολύ ισχυρή χώρα, πολύ ισχυρότερη της Τουρκίας. 'Οταν η 'Αγκυρα κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος προ μηνών, η Ρωσία δεν απήντησε καταρρίποντας τουρκικό αεροσκάφος.
Είναι άραγε “κότα” ο Πούτιν; Προφανώς όχι. Δεν κατέρριψε κανένα τουρκικό αεροσκάφος, αν και προφανώς μπορούσε. Επέφερε όμως πολύ σοβαρά, ίσως συντριπτικά πολλαπλά πλήγματα στον Ερντογάν.
Οι συμμετρικές απαντήσεις δεν είναι συνήθως οι πιο έξυπνες. Αν η Αθήνα χρειάζεται να απαντήσει στις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο, μπορεί να το κάνει με πάρα πολλούς τρόπους, πολύ ασφαλέστερους για την Ελλάδα και πιο οδυνηρούς για την Τουρκία, από μια ευθεία στρατιωτική απάντηση εκεί που περιμένει η 'Αγκυρα και όποιες διεθνείς δυνάμεις, για πολύ γενικότερους και πολύ σοβαρότερους λόγους, επιδιώκουν ίσως ένα θερμό επεισόδιο τώρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στο μέτρο που, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας δεν συνοδεύονται από άλλες ενδείξεις προετοιμασίας μείζονος επιθετικής επιχείρησης εναντίον ελληνικού εδάφους.

Η σημερινή συγκυρία προσφέρει εξάλλου ένα σχεδόν “ατομικό όπλο” στην Ελλάδα για να αποτρέψει περαιτέρω τουρκικές προκλήσεις, χωρίς να πάει σε θερμή σύγκρουση με την Τουρκία η οποία, στην παρούσα πολύπλευρη απειλή για την ίδια την υπόσταση της χώρας, θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες, εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες.

Το καθεστώς Ερντογάν αντιμετωπίζει την αναζωπύρωση της σύγκρουσης με τους Κούρδους στο έδαφός του, που απειλεί την ίδια τη σταθερότητα του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης, ενώ λέγεται ότι διαφορες διεθνείς δυνάμεις υποστηρίζουν πλέον και με όπλα τους Κούρδους αυτονομιστές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Πρωθυπουργός χρειάζεται να πάρει τηλέφωνο τον κ. Ερντογάν και να του εξηγήσει πειστικά δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα βλάψει και τις δύο χώρες. Δεύτερο, ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει εκεί ακριβώς που πονάει την Τουρκία. Και να το κάνει αν χρειαστεί.

Το δεύτερο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να ειδοποιήσει άμεσα, προληπτικά τις πρωτεύουσες όσων δυνάμεων τυχόν εμπλέκονται στα παρασκήνια της εξελισσόμενης έντασης ότι θα βλάψουν τα συμφέροντά τους.

Να κλείσουμε (προς το παρόν) υπενθυμίζοντας ότι, από την αρχή της μνημονιακής λαίλαπας, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη δυνάμεων που θα ήθελαν ενδεχομένως μια ελληνοτουρκική σύγκρουση. Μια ελληνοτουρκική διένεξη μπορεί να συνδέεται με πολύ ευρύτερα σχέδια, όπως είναι αυτό της διάλυσης της ΕΕ – και του τι θα τη διαδεχθεί- ή της ανακοπής του ρωσικού παράγοντα. (Γιατί αίφνης ένα ινστιτούτο όπως το αμερικανικό Heritage χαρακτηρίζει πολύ επιθυμητή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη;) Χώρια τους νεοσυντηρητικούς που έχουν κάθε λόγο να δημιουργήσουν χάος στην περιοχή για να τορπιλίσουν την αμερικανο-ρωσική συνεννόηση (παρ' ολίγον να ξεσπάσει ήδη πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν).

30 σχόλια:

  1. ναι το πιο σοβαρο πληγμα ειναι που θυμωσε ο Πουτιν. ετσι μετα απ αυτο ο πουτιν τσαντισμενος εφυγε απο την Συρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ JOHN,

    Αν και υπογράφεις ως "MAKR", η πολιτική σου όραση είναι βραχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η άφιξη του θωρηκτού Αβέρωφ στον λιμένα του Δεδέαγατς, δηλαδή της Αλεξανδρουπόλεως, συνοδεύθηκε κατόπιν και εντολής του βασιλέως Κωνσταντίνου από 101 κανονιοβολισμούς, για μία Ελλάδα που θα την σέβονται οι φίλοι και θα την φοβούνται οι εχθροί της, όπως διακηρύχθηκε από τον Κωνσταντίνο.
    Αν τώρα τα κανόνια αντικαταστάθηκαν με τα τηλέφωνα, αυτό μπορεί να έχει και μια λογική αν λάβουμε υπόψη ότι για την μάχη των οχυρών 10-14 Απριλίου 2016, ουδείς παρευρέθη και ούτε μια λέξη δεν γράφτηκε για την συντριβή των γερμανικών στρατευμάτων στην γραμμή των οχυρών Ρούπελ.
    Προφανώς κάποιο τηλέφωνο ανάγκασε το σύνολο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να ……..σωφρονιστεί;
    Όσο για το παραμυθάκι με τους Κούρδους , αυτό το φάγαμε στην δεκαετία του 80 και όταν ο Οτσαλάν έριξε και την πρόταση για άμεση εμπλοκή της Ελλάδος, μετά από ολίγον καιρό κατέληξε στα χέρια της τουρκικής ΜΙΤ προδομένος από τους δήθεν Έλληνες μεγαλοσυμμάχους του.
    Φαντάζομαι δε ότι μόλις ο Έλληνας πρωθυπουργός πάρει τηλέφωνο τον Ερντογάν, ο τελευταίος από την χαρά του, θα στείλει αμέσως μερικές δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται στην χώρα του και αδημονούν να κάνουν διακοπές στην Λέσβο την Χίο και την Ειδομένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζουμε:
    Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Πρωθυπουργός χρειάζεται να πάρει τηλέφωνο τον κ. Ερντογάν και να του εξηγήσει πειστικά δύο πράγματα.
    Παρατήρηση:
    Ως γνωστόν ο Ερντογάν δεν μίλα Αγγλικά.
    Του Τσιπρα είναι για κλάματα.
    Πως θα γίνει η σχετική επικοινωνία;;;;;;;;;;
    Επίσης γνωστό ότι ο Ερντογάν έχει κινητό τηλέφωνο, (90) 533 81. …., στο οποίο απαντά αγγλόφωνος συνεργάτης του.
    Ο κύριος Τσίπρας έχει συνεργάτη που να απαντά στην Τουρκική;;

    Διαβάζουμε:
    Η σημερινή συγκυρία προσφέρει εξάλλου ένα σχεδόν “ατομικό όπλο” στην Ελλάδα για να αποτρέψει περαιτέρω τουρκικές προκλήσεις, χωρίς να πάει σε θερμή σύγκρουση με την Τουρκία η οποία, στην παρούσα πολύπλευρη απειλή για την ίδια την υπόσταση της χώρας, θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες, εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες.
    Παρατήρηση :
    Όπως γράφτηκε πριν μερικές μέρες στο Foreign Policy,Η ευρωπαϊκή ένωση κάνει τα στραβά μάτια για το πολιτειακό στην Τουρκία σε αντάλλαγμα τις μεταναστευτικές ροές από αυτήν προς την Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή ξοδεύει για ανθρωπιστική βοήθεια περίπου 4 δις. Δολάρια σε 121 χώρες του κόσμου.
    (Επομένως η Ελλάδα, αποτελεί το θυματάκι της Ε.Ε και αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να περιορίσει τις προσφυγικές ροές, το καθήκον αυτό ανέλαβαν τα Σκόπια και Η Βουλγαρία οι οποίες θα ανταμειφτούν και δεόντως σε δεδομένο χρόνο.)
    Αυτό σημαίνει ότι οι προσφυγικοί καταυλισμού μπορούν άνετα να συντηρηθούν εντός τουρκικού εδάφους και από ιδία τουρκικά κεφάλαια, αλλά αντί αυτού η Τουρκία εξαιρετικά δεξιοτεχνικά χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως στρατηγικό όπλο!
    Η Τουρκία εφαρμόζει τακτικές ασύμμετρου πολέμου εναντίων της Ευρώπης και το ανατολικό αιγαίο που θυμίζει την γραμμή Μαζινώ και θα έπρεπε και κυριολεκτικά να είναι γραμμή Μαζινώ , έχει μετατραπεί σε Ελβετικό τυρί.
    Επομένως ατομική βόμβα έχει πέσει αλλά μέσα στην Ευρώπη.
    Η Ελλάδα ζημιώνεται καθημερινά στο ανατολικό αιγαίο και στην Ειδομένη και στα επιτελεία γνωρίζουν ότι καλή τη θέληση της γείτονος ακόμα δεν έχουμε χάσει κάποιο νησί στο ανατολικό αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (...ίδια στιγμή ξοδεύει για ανθρωπιστική βοήθεια περίπου 4 δις. Δολάρια σε 121 χώρες του κόσμου.)
      H Τουρκία κινείται σε 121 χώρες και ξοδεύει το ανωτέρω ποσό.

      Διαγραφή
  5. ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΠΑΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΟΜΩΣ ΩΣ ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ!...ΕΙΝΑΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΛΑΟΣ...ΔΡΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ..ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ...ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΒΙΑΖΕΤΑΙ...ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ....ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ!...ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!...ΚΟΜΑΤΑΚΙ!...ΚΟΜΑΤΑΚΙ!...ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟ ΕΔΕΙΞΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ...ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ...ΝΑ ΚΥΛΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η βασική ομοιότητα των Ρώσων με τον πάλαι ποτέ Ελληνικό κόσμο είναι ο πραγματισμός και η διάθεση για συνδιαλλαγή, η Ορθοδοξία των Ρώσων απέχει πολύ από αυτήν των Ελλήνων

      Διαγραφή
  6. Τείνω να πιστέψω αυτά που έγραφαν σχολιαστές προ ημερών, ότι ο Κωνσταντακόπουλος κάτι έχει πάθει.
    Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ο -τουλάχιστον- φραστικός ενδοτισμός του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από το να πάρει ο Τσίπρας τηλέφωνο τον Ερντογάν θα προτιμήσει να πάρει κανένα ηρεμιστικό χάπι παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προειδοποιούμε... Αν δεν είστε αποφασισμένοι για το επόμενο βήμα, τότε παίζετε με τη φωτιά κι αυτό θα φέρει νέα Ίμια.

    Προσέξτε κύριοι γιατί η ανεύθυνη διαχείριση στη διακεκαυμένη γεωπολιτική ζώνη που έχει εγκλωβίσει τη χώρα μας στην περιδίνησή της, υπό προϋποθέσεις δεν απέχει πολύ από την εθνική τραγωδία...

    Προφανώς είναι ενδιαφέρουσα εξέλιξη, το γεγονός ότι ξεκίνησε η επάνδρωση με καταδρομείς μικρών νησίδων, εκεί όπου κλιμακώνεται επικίνδυνα η Τουρκική προκλητικότητα…

    Προφανώς είναι επίσης ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η ευρείας έκτασης άσκηση των ενόπλων δυνάμεων στη βόρεια Ελλάδα, μετά τον επικίνδυνο παροξυσμό των τελευταίων ημερών, όπου η υπερσυσσώρευση λαθρομεταναστών, διευκολύνει προσχηματικούς τυχοδιωκτισμούς εκ μέρους των βορείων γειτόνων (δυστυχώς και εδώ με την παρότρυνση της Τουρκίας να είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη).

    Και προφανώς απεδείχθη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη εξέλιξη, η κλιμάκωση της πιεστικής αντίδρασης της πολεμικής μας αεροπορίας απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο βόρειο Αιγαίο.

    Ο κίνδυνος όμως να μετεξελιχθεί η όποια ανάταση και ο ενθουσιασμός που τροφοδοτούν αυτές οι παρεμβάσεις, σε αυτοκτονική διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας, ΚΑΙ παραμένει υπαρκτός ΚΑΙ κυρίως τείνει να καταστεί αυξημένος, αν η...
    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2016/04/blog-post_534.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήπως, (επαναλαμβάνω μήπως), έχει μηνύματα τα οποία δεν μπορεί να τα πει ευθέως, αλλά τα παρουσιάζει εμμέσως; Αν το πρωτεύον μήνυμα, αυτό που αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης εκ πρώτης όψεως πάσχει τόσο κατάφωρα, μήπως πρέπει να κοιτάξουμε στο λανθάνον μήνυμα;

    Μήπως και με αφορμή την προφανή αστοχία του πρώτου συλλογισμού (πάρε τηλέφωνο....), να εξετάσουμε ότι έχει να δώσει ένα πιο σημαντικό (δευτερεύον κατά τη διατύπωση του κειμένου) μήνυμα.

    Δεν είναι βλάκας ο άνθρωπος το αντίθετο, όσο και αν οι αριστερές του περγαμηνές και καταβολές διαθλόνται στην πολυσύνθετη σκέψη του (ενίοτε παρεκτρεπόμενη σε θεωρητικές και αφηρημένες ατραπούς), η δημόσια πορεία του κάθε άλλο παρά αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί, ιδίως οι παρεμβάσεις του σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα ήταν καίριες και καθοριστικές.

    Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να αναρωτηθούμε: α) αν διαθέτει συγκεκριμένη πληροφόρηση, την οποία ασφαλώς δεν μπορεί να παρουσιάσει αυτούσια, αλλά συγκεκαλυμμένα, β) αν δεν διαθέτει πληροφόρηση, αλλά η αναλυτική του σκέψη και προσέγγιση, οδηγεί σε προβληματισμό βάσιμο για ενδεχόμενη εκτροπή με τους γείτονες;;;;;;

    καλημέρα σε όλο τον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε και ανταποδίδουμε την καλημέρα.
      Γράφεις αγαπητέ φίλε:
      Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να αναρωτηθούμε: α) αν διαθέτει συγκεκριμένη πληροφόρηση, την οποία ασφαλώς δεν μπορεί να παρουσιάσει αυτούσια, αλλά συγκεκαλυμμένα, β) αν δεν διαθέτει πληροφόρηση, αλλά η αναλυτική του σκέψη και προσέγγιση, οδηγεί σε προβληματισμό βάσιμο για ενδεχόμενη εκτροπή με τους γείτονες;;;;;;
      Απάντηση:
      Διάβασε λοιπόν τι λένε και πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην Ελλάδα σε μεγάλη αραβική χώρα η οποία πρωταγωνιστεί στην μεσανατολική σκηνή. Πιθανόν η μεγαλύτερη.
      Η χώρα ,( αραβική), όσο απολάμβανε υψηλές πετρελαϊκές τιμές έκανε και μερικά παραπάνω έξοδα!; Και κινήσεις μεταξύ των οποίων ήταν και η εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού.
      Σήμερα και το πλάνο μέχρι το 2030, προβλέπει την απομάκρυνση του μέγιστου αριθμού ξένων εργαζομένων με συνοπτικές διαδικασίες και την επάνδρωση της οικονομίας με ντόπιους, αφού η χώρα αριθμεί περίπου 5.000.000 νέων ατόμων ηλικίας μέχρι 25 ετών, οι οποίοι λιάζονται και τρώνε τα έτοιμα!
      Φυσικά δεν τίθεται ζήτημα παράνομης εργασιακής απασχόλησης από αλλοδαπούς, διότι οι ποινές για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη δεν περιορίζονται σε τυπικές υποδείξεις ή χρηματικά πρόστιμα.
      Με τον τρόπο αυτό η εσωτερική –εξωτερική ασφάλεια της χώρας διατηρείται σε υψηλα επίπεδα.
      Στην Ελλάδα αν αύριο το πρωί καλέστε σε μια επιστράτευση για παράδειγμα, σχεδόν κανείς δεν θα παρουσιαστεί ,διότι το εσωτερικό μέτωπο της χώρας είναι διάτρητο από αλλοδαπούς αγνώστων στοιχείων και διαθέσεων και σκοπιμοτήτων και κανείς δεν θα θελήσει να αφήσει το σπίτι του και να απομακρυνθεί από αυτό, αφού αυτό θα γίνει έρμαιο και κτήμα των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών που σας έχουν κατακλύσει και θα βρίσκονται στις πλάτες σας και τα κρεβάτια των γυναικών και θυγατέρων σας!!!!
      Μα τι κάνουν οι αρχές σας;;
      Επομένως, δεν υπάρχει ενδεχόμενη εκτροπή.
      Η εκτροπή υφίσταται και είναι σε πλήρη εξέλιξη.
      Το μόνο που μένει είναι να αλλάξουν εν μία νυχτί ιδιόκτητες και αναίμακτα μάλιστα σε μερικά νησιά του αιγαίου, όπως και αναίμακτα έπεσε η βρετανική φρουρά στα Φώκλαντ και υποχρεώθηκε η Βρετανία σε πολεμική εκστρατεία.
      Εν πάση περιπτώσει, το κισμέτ της χώρας ούτε ο γράφων θα το αλλάξει ούτε ο κύριος Κωνσταντακόπουλος.
      Πάντως , ο κύριος Κωνσταντακόπουλος απέδειξε με τις γραφές του ότι ο λαός βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας και αδυναμίας , παραπληροφόρησης.
      Στην θέση που βρίσκεται πλέον η ελληνική ενδοχώρα μόνο ο θεός της Ελλάδος μπορεί να την σώσει!
      Το 1987, ο κύριος Κωνσταντακόπουλος γνωρίζει ότι αυτά δεν θα τα έγραφε.
      Πράγματι, ξεγύμνωσε την ελληνική πραγματικότητα που είναι η παθητικότητα και η υποχωρητικότητα!
      Ουδείς τον θεωρεί βλάκα.
      Brainstorming κάνει και καλώς το κάνει.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    2. α) ο τρόπος που παρουσιάζεις τη σκέψη σου, είναι κουραστικός, δεν βολεύει καθόλου στο να εντοπίσουμε τον πυρήνα, το σημαντικό, την ουσία.

      β) χρειάστηκαν να διαβάσω 2-3 φορές το σχόλιο για να καταλάβω αν έχει κάποια σχέση - απαντά σε αυτό που έγραψα

      γ) "Επομένως, δεν υπάρχει ενδεχόμενη εκτροπή.
      Η εκτροπή υφίσταται και είναι σε πλήρη εξέλιξη."
      (το υπόλοιπο που έγραψες δε νομίζω ότι έχει καμία σχέση με αυτό που έγραψα)
      καλά περίμενε, θα ακολουθήσουν γεγονότα που θα κλάψουν μανούλες. βάζω και στοίχημα χωρίς δισταγμό. Το μόνο ερώτημα είναι ποιος θα χρησιμοποιηθεί ως "χρήσιμος ηλίθιος" που λέγαμε και προχθές, στα χέρια του οποίου θα σκάσει η βόμβα.

      ότι πρόφαση, αφορμή, δικαιολογία, παραμύθι, προπαγάνδα και να χρησιμοποιήσουν, ούτε ο κόσμος θα μπορέσει να το καταπιεί αμάσητο και να το περάσει στο ντούκου, χωρίς αντίδραση, ούτε θα είναι χωρίς συνέπειες για την άρχουσα τάξη της χώρας (πολιτική κυρίως)

      καλό μεσημέρι

      Διαγραφή
    3. Δοθείσης της ευκαιρίας αγαπητέ φίλε να περιγράψω ακόμα ένα σκηνικό και να σε αφήσω να αναλογιστείς ανάλογα.
      Στις ειδικές επιχειρήσεις εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να εντοπίσουμε τις απειλές εκείνες που ο αντίπαλός θεωρεί ως μη αξιολογήσιμες περαιτέρω, άρα ανάξιες προσοχής ή να δημιουργήσουμε απειλές που αγνοεί την πηγή και την δυναμική τους και επομένως είτε δεν μπορεί να αντιμετωπίσει είτε θα χρειαστεί επάρκεια-( χάσιμο) χρόνου για να αντιμετωπιστούν.
      Εν ολίγοις ειδικές δυνάμεις και ειδικές επιχειρήσεις δεν είναι ούτε οι Ράμπο ούτε οι Τομ Κρουζ.
      Απαιτείται λοιπόν και αντίστοιχο προσωπικό το οποίο να μπορεί να αντιληφθεί και ελιχθεί σε αντίστοιχα πεδία.
      Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό τρωτό σημείο το οποίο αξιοποιείται δεόντως από τον αντίπαλο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό και υλοποιείται με απόλυτη επιτυχία σε τακτικό επίπεδο.
      Αυτό το σημείο ονομάζεται Πολιτική Βούληση και στην ελληνική πραγματικότητα έχει αρνητικό πρόσημο.
      Η ελληνική πολιτική σκηνή διαγκωνίζεται σε ποιο βαθμό θα υποχώρηση χαμηλότερα από την αντίπαλη πολιτική ομάδα για να μπορέσει είτε να διατηρηθεί στην εξουσία είτε να την καρπωθεί.
      Αυτό το σκηνικό το παρατηρούμε με την μεταναστευτική εισβολή και η οποία κάθε άλλο παρά αυθόρμητη είναι.
      Υπάρχει μια κλασσική εξίσωση την οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε, προσαρμοσμένη ανάλογα, ακόμα και στην συμβατική καθημερινότητα μας.
      Αυτή είναι:
      ( Σ.Δ+Δ.Δ )χ (Σ.Ν χ Σ.Σ χ Π.Β)
      Σ.Δ= ΣΤΑΘΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (πληθυσμός-έδαφος…)
      Δ.Δ=ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (οικονομία-στρατός…)
      Σ.Ν=ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
      Σ.Σ=ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
      Π.Β= Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η Β Ο Υ Λ Η Σ Η.
      Αν η πολιτική βούληση είναι μηδέν, όλες ο άλλες παράμετροι της εξίσωσης μηδενίζονται.
      Ο Αμπντουλχαμιτ κράτησε για 20 ολόκληρα χρόνια τον ισχυρό οθωμανικό στόλο δεμένο στο μουράγιο και σάπισε ……..

      Διαγραφή
    4. Συγνώμη αλλά το σκεπτικό οτι μπορεί ο συγγραφέας να προσπαθεί να αποκαλύψει -κάτι- που είναι τοσο σημαντικό μυστικό και που δεν πρέπει να το αποκαλύψει γιατι θα γίνει ζημία !!! μοιάζει με κάποια παιδάκια νηπιακής ηλικίας που αναμεταξύ τους λένε ένα μυστικό (ψιψιψιψι) για να πικάρουν ένα άλλο τρίτο παιδάκι.

      Κατα την ταπεινή μου άποψη ο συγγραφέας του άρθρου με βλακωδέστατο τρόπο απλά προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

      Θα ήταν πιο σωστό δηλαδή να γράψει απλά ότι "δεν έχουμε τα κότσια ή την θέληση να αντιδράσουμε", ή έστω να μη μιλήσει καθόλου.

      Απο τη στιγμή ομως που μιλαει και μάλιστα έτσι όπως το κάνει, δυστυχώς δείχνει να παραπλανεί και μάλιστα υπέρ συμφερόντων που δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα.

      Διαγραφή
    5. Και για να μη παρεξηγηθώ στην τελευταία πρόταση που σχολίασα ακριβώς πιο πάνω, ένας συγγραφέας οταν γράφει ένα άρθρο μπορεί απλά και μονο να εξυπηρετεί την ανάγκη να εκφραστει, και τιποτε παρα πάνω. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει οτι εξ ορισμού τον βάζει σε θέση σωστή ή λάθος, που άλλωστε μπορεί να κάνει και τα δύο.

      Άλλωστε το ιδιο σημβαίνει και με εμάς που το δημόσιο βήμα μας περιόρίζεται απλά και μόνο στον σχολιασμό άλλων κύριων άρθρων.

      Διαγραφή
  10. Αυτη η αντιμετωπιση απο Ελληνικης πλευρας προυποθετει γνωση πολιτικης και χαρισμα πολιτικου , κατι που λειπει απο ολους αυτους που νεμονται τον δημοσιο κορβανα !!!! Μακαρι να εχω αδικο !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ἔχει δίκηο ὁ Κωνσταντακόπυλος, ὅτι πρέπει νά ἀντιδράσουμε, ὄχι βέβαια ἐκεῖ πού μᾶς περιμένει ὁ Ἐρτνογκάν καί ἐνδεχομένως καί ἄλλοι -"σύμμαχοι".... Τοῦτο, παρά τίς δυσχέρειες στόν τρόπο μέ τόν ὁποῖο θά διατυπωθῆ καί θά γίνῃ ἡ ἀντίδρασή μας, πού δέν χρειάζεται νά εἶναι ἴση σέ δύναμη, ἀλλά ἐπαρκής γιά ἀποτροπή.
    ΤΟ ΟΛΙΓΩΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ τῶν ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥκαί ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ (πού δέν χρειάζεται νά ἔχουν τό ἴδιο ἀκριβῶς περιεχόμενο οὔτε τόν ἴδιο τόνο..., ἀλλά νά εἶναι ἐπαρκῆ ὡς πρός τό ἀποτέλεσμά τους), ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ. Οὔτε στήν Τουρκία, οὔτε στήν Βόρεια Συρία.
    Πρός τοῦτο, συμμάχους βρίσκουμε ΠΑΝΤΟΥ καί ἀποτέλεσμα φέρνουμε.
    Ὅσο γιά ὅσους μᾶς στέλνει ὁ Ἐρντογκάν, ἐπειδή στήν ΟΥΣΙΑ τούς στέλνει καί στήν Εὐρώπη ὅπου θά πᾶνε ἀργά ἤ γρήγορα (ἐκτός καί ἄν πέραν τῶν κλειστῶν συνόρων ἡ Ε.Ε. θέλει νά ἀλλάξουμε γεωπολιτικό στρατόπεδο, πρᾶγμα συζητήσιμο...), πρέπει νά βρεθῆ πολιτικός καί οἰκονομικός τρόπος (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ἀπό Ε.Ε.) νά τοῦ γυρίσει μπούμερανγκ.
    ΠΑΝΤΩΣ νά μήν πέσουμε στήν ἕτοιμη παγίδα τοῦ τουρκικοῦ (made in Victoria Nuland's head?) timing τῶν στρατιωτικῶν προκλήσεων....καί τό μέλλον τῆς Μικρᾶς Ἀσίας θἀ ἐξαρτηθῆ ἀργά ἤ γρήγορα καί ἀπό τήν Ἑλλάδα, ἡ ὁποία πάντα εἶχε ὄχι κατακτητικές ἀλλά ἀπελευθερωτικές βλέψεις ἐκεῖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ἔχει δίκηο καί ὁ Γ. Δογηβάνης, πού λέει ὅτι "Αν η πολιτική βούληση είναι μηδέν, όλες ο άλλες παράμετροι της εξίσωσης μηδενίζονται".
    Στήν Ἑλληνική πολιτική ἡγεσία, ὑπάρχει βούληση, ἀλλά ὄχι ΠΟΛΙΤΙΚΗ μέ τήν κλασσική καί πλήρη ἔννοια τοῦ ὅρου, βούληση δηλαδή γιά τό γενικό καλό τοῦ λαοῦ καί τοῦ ἔθνους. Ὑπάρχει βούληση ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΗ, καί πολύ ἰσχυρή. Ταύτιση τῆς κομματικῆς καί προωπικῆς ἰδεολογίας, μέ τό πολιτικό μέλλον τοῦ Τσίπρα, μέσα σέ μιά πιό ἀριστερή "Εὐρώπη"..., καθώς καί μέ τό ..."ἐθνοτικό" συμφέρον τοῦ "χώρου Ἑλλάδα", ταύτιση δέ τοῦ τελευταίου μἐ τό ἐθνικό συμφέρον, κ.ο.κ. Αὐτά ὡς πρός τήν ἰδιαιτερότητα τοῦ Τσίπρα.
    Ὅσον ἀφορᾶ δέ τήν ἰδιοτέλεια τῶν λοιπῶν παρατρεχάμενων, περιλαμβανομένων τῶν οἰκονομικῶς "ὑπευθύνων" καί λοιπῶν ἀνευθύνων, βούληση ὑποταγῆς (στόν ἀρχηγό καί στούς ξένους μαζί, λόγω ἀθλίου πολιτικοῦ συστήματος), καί βούληση ἄμεσου ντοῦ καί ἁρπαχτῆς ....
    ΑΣΘΕΝΟΥΜΕ ΒΑΡΕΩΣ δέ, ὄχι τόσο ἀπό ἔλλειψη ἰσχύος, ὅσο ἀπό ἔλλειψη σθένους.
    Ὁ ἔχων σθένος καί ἀποφασιστικότητα συγκριτικῶς ἀνίσχυρος, εἶναι γενικῶς ἰσχυρότερος τοῦ μή ἔχοντος σθένος ἰσχυροῦ.
    Καί γιά νά καταλάβει ὁ Τσίπρας ὅτι ἔχει μέν ἰσχυρὀτατη βούληση ἀλλά ὄχι πραγματικά πολιτική καί ὅτι στερεῖται σθένους, αὐτό γίνεται μόνο μέ θαῦμα τοῦ Θεοῦ στόν ὁποῖο ὅμως δέν πιστεύει.
    Γιά νά καταλάβουν δέ οἱ παρατρεχάμενοι τί εἰδους βούληση ἔχουνε, φοβᾶμαι, οὔτε τό θαῦμα θά δεχθοῦν, θά τό παρερμηνεύσουνε γιά νά διατηρήσουνε τήν βούληση τῆς ἁρπαχτῆς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολλές φορές , για να διαφυλάξεις τα συμφέροντα σου , την πατρίδα σου , το σπίτι σου κ.ο.κ. θα πρέπει να κάνεις πράγματα που δεν λέγονται , υπόγεια , χωρίς τυμπανοκρουσίες. Φτιάχνεις από πρίν τα εργαλεία για να τα χρήσιμοποιήσεις όταν και άν χρειαστεί. Δυστυχώς δεν ζούμε σε κόσμο αγγέλων και πρέπει να προσαρμοστούμε αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι.Έτσι κάνουν οι χώρες που έχουν σοβαρούς ηγέτες. Σε αυτό πιστεύω μπορεί να μας δώσει παραδείγματα ο κος Καλεντερίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι απίστευτες οι εξελίξεις που συμβαίνουν και ακομα πιο αστείες οι δικαιολογίες για να μην κάνουμε απολύτως τίποτε.

    Κατ΄ αρχάς ο συγγραφέας μπερδεύει τη βούρτσα με την ... τούρτα, αφού τις επιθετικές επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας, τις αναμιγνύει με τις κινήσεις της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή.

    Αλλά οι Ρώσοι εκεί κτυπούσαν με πραγματικά πυρά τουρκμένους και μάλλον τους έλειωναν στην κυριολεξία, ένα πληθυσμό δηλαδή που η Τουρκία θεωρεί ότι είναι δική της μειονότητα. Που ακόμα και αν μέρος αυτού του πληθυσμού έκανε αντάρτικο εκει η τουρκία καλώς ή κακώς θεώρησε οτι έπρεπε να το προστατέψει.

    Ακόμα και αυτή η ενδοτική ελλάδα, αν κάποια μεγάλη δύναμη βομβάρδιζε ελληνική μειόνοτητα σε κάποια για παράδειγμα βορεια γειτονική χώρα, ακόμα και εκεί η πιο μαλακή αντιδραση θα είχε κάποιες πολύ πιο σκληρότερες εκ μέρους μας αντιδράσεις. Συνεπώς ότι εγινε έγινε εκεί και η Ρωσία συνέχισε την εκκαθάριση και τους βομβαρδισμούς χωρίς να ιδρώσει το αυτάκι της κάνοντας τη δουλειά της αλλά εκανε και τις κινήσεις που επρεπε για να καταλαβει ο τουρκος οτι αλλη τετοια κινηση θα ειναι απολυτως καταστροφική για την Τουρκία.

    Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό λοιπόν με την ευθεία παραβίαση εθνικού μας χώρου η οποία όλο και περισσότερο κλιμακώνεται και αμφισβητείται; Γιατι οπως το πηγαίνει ο συγγραφέας, οι τουρκοι θα βομβαρδίζουν και θα καταλαμβανουν την ακρόπολη και εμεις θα τους σαμποτάρουμε πχ το δικό τους πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων.

    Αλλά με τέτοια μυαλά σαν "τούρτες" δεν παμε καλά καθόλου ..

    Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι με τρόπο ξεκάθαρο να δηλώσουμε στο εξωτερικό και προς κάθε κατεύθυνση οτι τετοιες παραβιάσεις στο άμεσο μέλλον (απο χθες δηλαδή) θα έχουν την απάντηση, όποια και να είναι αυτή, όπως προβλέπεται με παρόμοιες εχθρικές ενέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τη διαβάζουν εδώ μέσα, προβάλλουν τα στερεότυπα που έχουν αποκρυσταλλωθεί στη σκέψη τους και δεν έχουν αντιληφθεί ούτε στοιχειωδώς το πνεύμα των διαχειριστών του ιστολογίου

    να τους παραπέμψω κατευθείαν στην απάντηση του Σάββα:

    http://www.pontos-news.gr/article/149228/imeres-1974-sto-aigaio

    και να σταματήσουν να κοιτάμε το κάδρο, αλλά το θέμα, το δάσος και όχι το δέντρο, και καίρια & σημαντικά και όχι τα μικρά και ανούσια

    αυτά τα ολίγα και για το σημερινό άρθρο και το προχθεσινό με τους χρήσιμους ηλίθιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Ρωμιέ,
    Οι παρατηρήσεις σου σε ξεχωρίζουν, ως ασύνηθες είδος Ρωμιού θαμώνα διαδικτυακών καφενείων αμπελοφιλοσοφικών διαξιφισμών, με την λιτότητα, την ευστοχία και τον σοβαρό πραγματισμό τους: Συνελόντι ειπείν, με την οργανωμένη πειθαρχημένη σκέψη, που διακρίνεται ως δροσερή όαση στην βοή του ανέμου της σαχλαμάρας.
    Νομίζω πως πρέπει να παρεμβαίνεις συχνότερα προς όφελος του συνόλου. Επειδή ορισμένες παρεμβάσεις έχουν τουλάχιστο αυτή την δικαίωση: Διδάσκουν το ορθώς σκέπτεσθαι,ή το απλώς σκέπτεσθαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Αστέριε, σκέφτηκα αρχικώς να ευχαριστήσω για τον 2ο σε λίγες ημέρες έπαινο και τα καλά σας λόγια, όμως η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους επισημάνσεις περισσότερο με θλίβουν, γιατί επιβεβαιώνουν και αναδεικνύουν την γενικότερη ανεπάρκειά μας, και ιδίως το βαθύτατο πρόβλημα αξιολόγησης της πραγματικότητας (και κατ' επέκταση τις αιτίες κτλ), στην οποία έχουμε περιέλθει.

      Να 'στε καλά, καλό βράδυ (πρωί, ότι ώρα είναι όταν/αν δείτε το παρόν), χαίρετε

      Διαγραφή
  17. Μερικοί ίσως να νομίζουν ότι διαβάζοντας ένα άρθρο, διαβάζουν ένα βαθυτερο νόημα που ένας κομιστής αφήνει σε μπουκάλι καταμεσίς στο πέλαγος με σκοπο να το πιάσει κάποια στιγμή ο ενδιαφερόμενος και να το αποκωδικοποίησει και να συνετισθεί.

    Αλλά αν περιμένουμε απο κάποιον να συνετισθεί από πλάγια μηνύματα που σκορπιουνται καθ΄ όδον από μερικούς συγγραφείς αλλά την ίδια στιγμή δεν συνετίζεται από τα φανερά και επικίνδυνα μηνύματα (πχ. αντιεροπορικά και άλλα), τότε μαλλον έχουμε αστειρευτη φαντασία.

    Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει το να γίνουν άλλες ενέργειες, αλλά τα μηνύματα αυτού του τύπου δίνονται στον παραλήπτη εμπράκτως και πάντως οχι αναμέσα από κρυμμένα άρθρα τύπου "Κόνδωρ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το προβλημα ειναι οτι Τουρκια και Ελλαδα ειναι φιγουρες στα χερια του ιδιου αφεντικου. Δεν μπορουν να ασκησουν κυριαρχη πολιτικη, απλα ακολουθουν οδηγιες. Στην προσφατη αναρτηση του ιστολογιου, μπορειτε να δειτε τους εργολαβους των αφεντικων. Αν λοιπον η χωρα μας ειχε ελληνικη κυβερνηση, θα επρεπε
    1. Να ανακτησει τον ηγετικο πνευματικο της ρολο, μετατρεποντας την χωρα σε ενα απεραντο πανεπιστημιο.
    2. Να ασκει επιθετικη πολιτικη συνεργασιων κυριως με την Ρωσια, αλλα και με την τουρκια, προτεινοντας σταθερα την δημιουργια οικονομικης ζωνης σε ολο το μηκος των συνορων. Αυτο δεν θα ειχε μεν αποτελεσμα, αλλα θα εξεθετε τις προθεσεις της Τουρκιας και θα της αφαιρουσε τους λογους διεκδικησης ελληνικου χωρου.
    3. Οι εθνικες εκλογες να γινοντουσαν με ενιαιο ψηφοδελτιο.
    4. Διεκδικηση των ολυμπιακων αγωνων σαν εθνικη περιουσια, να γινονται σταθερα στην Ελλαδα.
    5. Δημιουργια ενος παγκοσμιου ουσιαστικου συντονιστικου οργανου, της παγκοσμιας ελληνικης συνειδησης, με κορυφαιο οργανο, το παγκοσμιο συνεδριο του, καθε δυο τρια χρονια.
    6. Μονιμο αιτημα δημιουργιας ενος ανεξαρτητου κρατιδιου στην Κωνσταντινουπολη, για ελευθερη λειτουργια του οικουμενικου πατριαρχειου.
    7. Συντονισμος μιας σταθερης αφυπνιστικης ενημερωσης για την καταγωγη των ευρωπαϊκων γλωσσων και αξιων. Οι ευρωπαιοι απλα πρεπει να κατανοησουν οτι μιλανε παραφθαρμενα ελληνικα και οτι οι εξιες τους ειναι καθαρα ελληνικες.
    8. Μονιμη προταση για καθιερωση της ελληνικης γλωσσας σαν πρωτης επισημης στην ΕΕ.
    Αυτα επρεπε να κανει μια ελληνικη κυβερνηση, και οχι να σερνεται στα 4 σαν παλιατσος απο τα σιωνιστικα σκουπιδια, που εχουν φυτευτει στους ευρωπαικους θωκους. οσο δεν συμβαινουν αυτα, να ξερετε οτι η Ελλαδα του κοσμου ειναι υπο κατοχη απο τα βρωμερα υποκειμενα που εκαναν την υφηλιο ενα παζαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 13 και 14 Απριλίου 2016 ,ψες δηλαδή,διεξήχθη στην Κωνσταντινόπολη διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια στις θάλασσες.
    Ανάμεσα στα άλλα που ειπώθηκαν διακρίνω το εξής:
    Whosoever commands the sea commands the trade; whosoever commands the trade of the world commands the riches of the world and consequently the world itself.
    Sir Walter Raleigh
    NAVAL EXPLORER
    Αν σταθούμε και μόνο στο ανωτέρω η ελληνική πολιτική στο ανατολικό αιγαίο αποτελεί μάθημα προς αποφυγή!
    Τι προτίθεται να κάνει η ελληνική πολιτεία στο ανατολικό αιγαίο για να το προστατέψει και κατ΄επέκταση την ενδοχώρα;




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 13 και 14 Απριλίου 2016 ,ψες δηλαδή,διεξήχθη στην Κωνσταντινόπολη διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια στις θάλασσες.
    Ανάμεσα στα άλλα που ειπώθηκαν διακρίνω το εξής:
    Whosoever commands the sea commands the trade; whosoever commands the trade of the world commands the riches of the world and consequently the world itself.
    Sir Walter Raleigh
    NAVAL EXPLORER
    Αν σταθούμε και μόνο στο ανωτέρω η ελληνική πολιτική στο ανατολικό αιγαίο αποτελεί μάθημα προς αποφυγή!
    Τι προτίθεται να κάνει η ελληνική πολιτεία στο ανατολικό αιγαίο για να το προστατέψει και κατ΄επέκταση την ενδοχώρα;




    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.