16/4/16

Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του μαθηματικού Κων/νου Καραθεοδωρή

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Το παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας οργανώνει εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που είχε επιστημονική συνεργασία με τον Αινστάιν.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 17 Απριλίου στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Καρδίτσας με ομιλητές δυο διακεκριμένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή θα μιλήσουν ο κ. Νίκος Λυγερός μαθηματικός-ερευνητής του Πανεπιστημίου της Λυών και ο κ. Αθανάσιος Λιποδέρζης μαθηματικός-συγγραφέας. Κοινό σημείο αναφοράς των δυο ομιλητών είναι το μουσείο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που λειτουργεί στην Κομοτηνή από το 2009.

Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς. Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Γαλλία.
Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, στην Αστυνομική Ακαδημία και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και του συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο αγώνας του για την επίλυση του Κυπριακού ήταν ο λόγος που ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουϊσμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει ιδρύσει την οργάνωση «ThePiSociety» στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.
Δημοσίευσε περισσότερα από 23.000 άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας και ποίησης.
Σήμερα συνεχίζει ν’ αγωνίζεται με διαλέξεις σ’ όλη τη χώρα για την επίτευξη της ΑΟΖ, την εξόρυξη του ζεόλιθου της χώρας που θα συντελέσουν στην καταπολέμηση της κρίσης ενώ οι μαθηματικές του ανακαλύψεις μας κρατούν αμείωτο και ζωηρό το ενδιαφέρον.

Ο Σάκης Λιπορδέζης γεννήθηκε το 1955 στην Κομοτηνή, σπούδασε μαθηματικός στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής ακόμη ασχολήθηκε με την εκπαίδευση μαθητών καθώς και με την συγγραφή πρωτότυπων μαθηματικών φυλλαδίων. Από το 1980 ίδρυσε φροντιστήριο μαθηματικών. Έχει διδάξει πάνω από 35.000 ώρες μαθηματικά σε όλες τις τάξεις ανελλιπώς από το 1978. Ανέπτυξε πλούσια και επιτυχή συγγραφική δράση με φροντιστηριακά βιβλία για το Λύκειο.
Διετέλεσε πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας.
Από το 1998 ανέλαβε δυναμική δράση για την ανάδειξη του Κ. Καραθεοδωρή ιδρύοντας το 2002 τον σύνδεσμο φίλων Καραθεοδωρή και εκδίδοντας την εφημερίδα Κ. Καραθεοδωρή. Μετά από 5ετή έρευνα στην Ελλάδα – Ισραήλ – Γερμανία βρήκε με τον Ν. Λυγερό όλα τα χειρόγραφα του συγγραφικού έργου του Κωνσταντίνου και Αλέξανδρου Καραθεοδωρή.
Έτσι σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής ιδρύθηκε το μουσείο Καραθεοδωρή που λειτουργεί στην Κομοτηνή από το 2009, του οποίου την διεύθυνση ανέλαβε ο κ. Λιπορδέζης και ο Ν. Λυγερός ως επιστημονικός σύμβουλος και ερευνητής. Η συνεργασία τους αυτή είχε ως παράλληλο αποτέλεσμα και την έκδοση του βιβλίου Μαθηματικές Προκλήσεις, που κυκλοφορεί και στη Γαλλική και Αγγλική γλώσσα.
- See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1/item/110589-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AE.html#sthash.el7YR6Ap.dpuf

9 σχόλια:

  1. Χρειάζονται 189 βαθμοί στον δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet για να καταφέρει κάποιος να καταστήσει αναξιόπιστη γεωπολιτικά μια χώρα με το φιάσκο ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ και να γκριζάρει το Αιγαίο με τη στρατηγική οριοθέτησης με βάση αμοιβαία μη γκρίζες ζώνες;

    Μάλλον πρέπει να έχω IQ ραδικιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, με την εμμονή σου αυτό δείχνεις.

      Διαγραφή
    2. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ;
      ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΝΤΕΡ "ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ", ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ;
      ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΔΕΙΧΝΕ ΥΨΗΛΟ IQ, Ε;
      ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝ, ΟΧΙ ΜΟΜΦΗ

      Διαγραφή
    3. Νόμιζα ότι οι πρώην ministres plénipotentiaires έχουν IQ παραπάνω από εκείνο του ραδικιού.
      Αλλά αφού επιμένεις και το θεωρείς τιμή σου να έχεις τέτοιο IQ, άκουσε και τη γνώμη μου, ως απλού σκεπτόμενου ταπεινού ανθρώπινου όντα, όχι ραδικιού:

      είσαι βαρετός και ανάγωγος που αισθάνεσαι ότι έχεις το δικαίωμα να λερώσεις με το άσχετο σχόλιο σου, μια ανακοίνωση για τιμητική εκδήλωση υπέρ του μεγάλου μαθηματικού Καραθεοδωρή του οποίου το IQ δεν αμφισβητείται από κανένα συνάδελφο του.
      Λάθος τόπο επέλεξες για να μιλήσεις περί IQ.
      Το γεγονός ότι επιλέχτηκε ο Νίκος Λυγερός –και όχι εσύ- ως ομιλητής έπρεπε να το σέβεσαι.

      Διαγραφή
  2. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΙΕΡΑΡΧΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ.
    ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΣΧΕΔΟΝ ΑΣΗΜΑΝΤΗ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
    ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ.
    ΥΓ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑΥΤΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλτατε φίδι-ραδίκι,
    Εντάξει, θες να μου ξεφύγεις σαν το σαπούνι -συγνώμη, βρεγμένο ραδίκι ήθελα να πω- που γλιστράει.
    Άσε τους αυτο-επαίνους περί πατριωτισμού και γκρίζων ζωνών και κοίτα να ξεφύγεις λίγο από το επίπεδο του ραδικιού. Γιατί ξεφτιλίζεσαι και είναι κρίμα με τέτοιο λαμπρό παρελθόν.

    Ο πατριωτικός χώρος χρειάζεται συναίνεση και συνεργασίες, όχι αναθέματα.
    Και ο Νίκος Λυγερός, ακούραστος και με τεράστια ενεργή δράση, ανήκει δικαιωματικά σε αυτό το χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΤΑΤΕ ΚΡΙΣΤΙΑΝ,
    ΤΟ ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ ΚΑΙ Η DE FACTO ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΚΡΙΖΩΝ ΖΩΝΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ. ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΑΙ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ, ΤΑΠΕΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΔΙΚΙΟ, ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΩ.
    ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕΣ ΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟΛΥΤΟ, ΞΕΚΑΘΑΡΟ, ΣΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΞΙΖΕ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ακομα και για εναν σπουδαιο επιστημονα στην πολιτικη το ριξατε. καταντια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 90 λέξεις η ανακοίνωση για τον σπουδαίο επιστήμονα, 240 λέξεις για άλλον, εσύ για ποιόν κατάλαβες ότι είναι το άρθρο;

      Αν θεωρείς τη συζήτηση για εθνικά θέματα "πολιτική" και "κατάντια", έχουμε διαφορετικά κριτήρια, όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιό μου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.