6/4/16

Συμφιλίωση του Ισραήλ με την Τουρκία

Του Μιχαήλ Στυλιανού
Η είδηση, που επαναφέρει στην πεζότητα του ρεαλισμού, δημοσιεύθηκε χθες από την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, αλλά  αναμενόταν από τους πληροφορημένους ήδη από τις 21 Μαρτίου, με την εσπευσμένη μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη του Γενικού Γραμματέα του Ισραηλινού Υπουργείου των Εξωτερικών κ. Dore Gold, θερμού υπερασπιστή της ισραελο-τουρκικής στρατηγικής συνεργασίας.

Ο κ. Γκόλντ, εγκατέλειψε την σημαντικότατη ετήσια διάσκεψη των αμερικανό-εβραϊκών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη, για να σπεύσει στην Κωνσταντινούπολη, με το άκουσμα της είδησης για την εκεί αιματηρή τρομοκρατική επίθεση, που δεν ωφείλετο σε Κούρδο με στρατιωτικό στόχο, κατά την πρώτη τουρκική ανακοίνωση, αλλά σε ισλαμιστή και με στόχο ισραηλινούς τουρίστες, όπως οι Ισραηλινοί εγνώριζαν. Τρείς Ισραηλινοί ήσαν μεταξύ των θυμάτων.
Ο Ερντογάν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στο Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν  Ριβλίν, ο οποίος τον ευχαρίστησε τηλεφωνικώς λίγες μέρες αργότερα, σε εξάλεπτη συνομιλία, γράφει η Χααρέτζ. ΄Ηταν η πρώτη συνομιλία αυτού του επιπέδου, από τον Μάρτιο του 2013 όταν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απολογήθηκε στον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν για τους νεκρούς Τούρκους στο επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά.
Τις τελευταίες εβδομάδες –αναφέρει η Χααρέτζ- ο Ερντογάν έστελνε μηνύματα στη Ιερουσαλήμ, δημόσια ή δια της διπλωματικής οδού, με την επιθυμία του για μια συμφωνία συμφιλίωσης. Και στις συναντήσεις του με την ηγεσία των μεγαλυτέρων εβραϊκών οργανώσεων στην Αμερική ετόνιζε την ταχύτερη δυνατή επίτευξη της συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, την ημέρα του τηλεφωνήματος του Προέδρου Ριβλίν, δήλωσε σε πρες-κόνφερενς πως ελπίζει ότι η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στις διαπραγματεύσεις θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.
«Επιθυμούσαμε πάντοτε ορθές σχέσεις με την Τουρκία και δεν είμαστε εμείς που αλλάξαμε την πορεία των σχέσεων», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Αν είναι δυνατόν, θα θέλαμε να  αποκαταστήσουμε φυσιολογικές σχέσεις».
Η συνάντηση των αντιπροσωπειών θα γίνει την Πέμπτη «στην Ευρώπη».  Τα θέματα που μένουν  να λυθούν είναι το ισραηλινό αίτημα να τερματίσει η Τουρκία  τη λειτουργία του αρχηγείου της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη και το τουρκικό αίτημα να καταργήσει το Ισραήλ το εμπάργκο στην Γάζα και να επιτρέψει στην Τουρκία να φέρει ένα σκάφος-ηλεκτρογεννήτρια για τον εφοδιασμό του πληθυσμού της Λωρίδας με ηλεκτρισμό.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος εδήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρισθεί στην Τουρκία ειδικό καθεστώς στην Γάζα και ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να της επιτρέψει να ενεργεί εκεί υπό τους ίδιους όρους με οποιαδήποτε χώρα προσφέρει βοήθεια. Ανέφερε επίσης ότι μόνο όταν αρθεί στη Τουρκία η δίωξη κατά των Ισραηλινών στρατιωτών της υπόθεσης Μαβή Μαρμαρά θα καταβάλει το Ισραήλ τα 20 εκ. δολάρια σε ανθρωπιστική οργάνωση για την αποζημίωση των οικογενειών των Τούρκων θυμάτων.



3 σχόλια:

  1. Και χωρίς να υπάρχουν ορθές σχέσεις υπάρχει πλήρης ταύτιση των δυο χωρών σε στόχους στην περιοχή και παγκοσμίως. Γνωρίζουν άλλωστε και οι δυο καλα το θέμα τρομοκρατία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι λεξεις φιλοτιμο και αξιοπρεπεια λειπουν απο την φτωχη εβραίικη γλωσσα. Μετα την απολυτη ξεφτιλα που τους επεφυλαξε ο ημιτρελλος Ερντογαν , μετα απο τον κτηνωδη διασυρμο που υπεστησαν οι διπλωματες των εβραιων απο τους τουρκους, μετα απο τα συνεχη αγρια διεθνη φτυσιματα που εφαγαν απο τον ψευτοσουλτανο Ερντογαν σε ολα τα διεθνη φόρα, κατεβασαν δουλικα την κεφαλα τους και εκλιπαρησαν 'ελεος' απο τον τουρκαλά αφεντη τους που ασφαλως θα υπομειδιεί αυτη τη στιγμη με απολυτη ηδονη..
    Δυστυχως αυτη ειναι η αληθεια και προσωπικως ουδεποτε πιστεψα στα περι 'ελληνοισραηλινης' φιλιας, ουτε στα οτι μετα τον σοδομισμο που υπεστησαν απο τους τουρκους θα ξεσηκωθουν εναντιον των...ΤΡΙΧΕΣ επιεικως θα ελεγα, αν τους τραβαγε και κανενα ακομη μπερτακι ξυλο ο Ταγίπ θα πηγαιναν γονατιστοι απο το Τελ Αβιβ μεχρι την Αγκυρα να γλειψουν τα βρωμικα ποδαρια του ντεμεκ-σουλτανου ζητωντας επιείκεια...
    Δυστυχως ομως και στον τοπο μας υπαρχει εν αφθονια τετοιου ειδους ψοφοδεης εξωτερικη πολιτικη/διπλωματια συνοδευομενη (ωιμε !) απο τυχαρπαστους εθνικους μειοδοτες πολιτικους που πρωταγωνιστουν και διαγκωνιζονται σε εθνικες υποχωρησεις απο το 1973 και μετα..(επιμενω στο 1973 και οχι στο 1974..).
    Νομιζω ομως οτι ειμαστε πλεον στο τελος μιας ακομη ΑΚΡΩΣ ΘΛΙΒΕΡΗΣ πολιτικης εποχης και μενει μονο να δουμε ΠΟΙΟ ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ για να περασουμε στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ..
    Οι λαθρομεταναστες ενα καλο φερνουν μονο και αυτο ειναι η πτωσις αυτου του παναθλιου καθεστωτος. Τα υπολοιπα στην οθονη σας προσεχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην πείτε στη μητέρα μου ότι ασχολούμαι με την πολιτική. Νομίζει ότι είμαι πιανίστας σε μπουρδέλο. Mark Twain

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.