19/4/16

Η Εγγύς Ανατολή έμεινε ορφανή


Τιερί Μεϊσάν
Ο κόσμος αλλάζει ξαφνικά, αλλά εμείς το αντιλαμβανόμαστε με μεγάλη καθυστέρηση. Ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) που ανακοίνωσε το 2012 την άφιξη της Ρωσίας στη Συρία  -η οποία έγινε ορατή μόνο τρία χρόνια αργότερα-,  ανακοινώνει σήμερα την αποχώρηση των δύο υπερδυνάμεων από την Εγγύς Ανατολή.
Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 19 Απριλίου 2016

Κατά τα επόμενα έτη, η Εγγύς Ανατολή θα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματά της μόνη της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιβάλλουν τη θέλησή τους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ρωσία, που πολέμησε εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, δεν θέλουν πλέον να παίζουν σημαντικό ρόλο εκεί. Οι λαοί της περιοχής, τους οποίους αποβλάκωσαν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις για αιώνες και σήκωναν τον έναν κατά του άλλου, θα πρέπει τώρα να συμπεριφέρονται σαν ενήλικούς.

Οι δύο υπερδυνάμεις είναι ταυτόχρονα θύματα σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Η Ουάσινγκτον η οποία, στην εποχή του George W. Bush, φιλοδοξούσε ότι ο εικοστός πρώτος αιώνας θα ήταν «αμερικανικός» δεν έχει πλέον τα μέσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αφήνουν χώρο για τη Ρωσία και τη Κίνα. Πρέπει σήμερα να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην Άπω Ανατολή, όσο μπορούν ακόμα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το επιτελείο του έδωσαν πολύ μεγάλες συνεντεύξεις στον Jeffrey Goldberg που συντίθενται σε ένα μακροσκελές άρθρο που δημοσιεύθηκε από το The Atlantic [1]. Εκθέτουν την πεμπτουσία των τελευταίων επτά χρόνιων στον Λευκό Οίκο: να κρατήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, να μη συμμετέχουν σε επιχειρήσεις πλέον στην Εγγύς Ανατολή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. 
Το σύμφωνο του Quincy, που υπογράφτηκε από τον Ρούσβελτ το 1945 και που ανανεώθηκε για 60 χρόνια από τον Μπους το 2005, δεν έχει πλέον κανένα λόγο ύπαρξης: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται πλέον το σαουδαραβικό πετρέλαιο και σπαταλούν το χρόνο τους με Ουαχαμπίτες ανίκανους να προσαρμοστούν στον σύγχρονο κόσμο. 
Πέθανε το Δόγμα Κάρτερ του 1980 σύμφωνα με το οποίο το Πεντάγωνο πρέπει να ελέγχει τις πετρελαιοπηγές της Μέσης Ανατολής και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της CENTCOM. Αν και η ασφάλεια του Ισραήλ θα είναι πάντα εγγυημένη, το Τελ Αβίβ δεν θα πρέπει να βασίζεται στην βοήθεια των ΗΠΑ για να προσπαθήσει να επεκταθεί από το Νείλο μέχρι τον Ευφράτη.

Μιλώντας στην εκπομπή-μαραθώνιο του Απευθείας Σύνδεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν εξίσου σαφής [2]. Λόγω των δυτικών κυρώσεων, η χώρα γνώρισε μια ύφεση πέρυσι κατά 3,7% και αναμένεται να ανέλθει στο 1,8% το επόμενο έτος, πριν επιστρέψει ίσως στην ανάπτυξη. Γνωρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει παρά μόνο κεφαλαιοποίηση 387 δισεκατομμύρια ρούβλια, η Ρωσία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λιτή, προκειμένου να επιβιώσει σε αυτή τη καταιγίδα.

Γι 'αυτό και απέσυρε τα βομβαρδιστικά της από τη Συρία και δεν θα επιστρέφουν. 

Πριν από την αναχώρηση τους, οι Ρώσοι προίκισαν τον Συριακό Αραβικό στρατό με σύγχρονο εξοπλισμό και το εκπαίδευσαν για τη χρήση του. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Πούτιν, διαθέτει ό τι χρειάζεται για να ανακτήσει μόνος του το χαμένο έδαφος.

Το μόνο πράγμα που εξακολουθεί να κρατά τη Ρωσία στην περιοχή είναι η ανάγκη για την ίδια  -όπως και για τους ΗΠΑ-  να ανατρέψει τον πρόεδρο Ερντογάν πριν η ρατσιστική πολιτική του και η προσωπική του διαχείριση της τρομοκρατίας προκαλέσουν παγκόσμια καταστροφή. 
Ως εκ τούτου, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον υποστηρίζουν σήμερα τους Κούρδους κατά του ίδιου, και αν οι τελευταίοι θα έρθουν σε σύγκρουση με τη Συρία, κανένας από τους δυο Μεγάλους θα ανακατευτεί.

Όσο απροσδόκητη και ξαφνική να είναι, η αποχώρηση των δύο υπερδυνάμεων, είναι ήδη γεγονός. 
Αφήνουν ορφανή την Εγγύς Ανατολή. 
Και επειδή η φύση απεχθάνεται το κενό, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν μάχονται μετωπικά από τούδε και στο εξής με σκοπό να επεκτείνουν την επιρροή τους.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Αθήνα, 19.4.2016


[1] « The Obama Doctrine » (γαλλική μετάφραση εδώ), Jeffrey Goldberg, The Atlantictats-Unis) , Voltaire Network, 10 March 2016.

[2] « Прямая линия с Владимиром Путиным » (αγγλική έκδοση εδώ ), Владимир В. Путин, Сеть Вольтер, 14 апреля 2016.



Al-Watan 2379
(PDF - 183.6 ko)


5 σχόλια:

  1. Εάν οι Αμερικάνοι σταματήσουν να υποστηρίζουν την αχόρταγη φαμίλια των Σαούντ, αυτοί δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ούτε για ένα χρόνο.

    Η περιφερειακή δύναμη στην περιοχή λέγεται Ιράν.

    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έτσι στα καλά καθούμενα οι Αμερικάνοι να παραδώσουν την Μέση Ανατολή στο Ιράν.

    Εξ άλλου αυτά είναι δουλειά του επόμενου Προέδρου, συγνώμην της επόμενης μαριονέττας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζουμε:
    Το σύμφωνο του Quincy, που υπογράφτηκε από τον Ρούσβελτ το 1945 και που ανανεώθηκε για 60 χρόνια από τον Μπους το 2005, δεν έχει πλέον κανένα λόγο ύπαρξης: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται πλέον το σαουδαραβικό πετρέλαιο και σπαταλούν το χρόνο τους με Ουαχαμπίτες ανίκανους να προσαρμοστούν στον σύγχρονο κόσμο.
    Παρατήρηση:
    Το ότι δεν υπάρχει φορολογία στην Σαουδική Αραβία, είναι έλλειψη προσαρμοστικότητας προς τον σύγχρονο κόσμο;
    Το ότι η τιμή της βενζίνης είναι περίπου 14 σεντς το λίτρο είναι έλλειψη προσαρμοστικότητας;
    Το ότι δεν υπάρχει και δεν μαστίζει την χώρα της Σαουδικής Αραβίας η κεντροαμερικανική και νοτιοαμερικανική εγκληματικότητα είναι έλλειψη προσαρμοστικότητας;
    Το ότι μπαχαλάκηδες και λοιπά παράσιτα δεν γκουβερναρουν την χώρα είναι έλλειψη προσαρμοστικότητας των ουχαμπιτών;
    Το ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δωρεάν είναι έλλειψη προσαρμοστικότητας ;
    Ο τόσο πολύτιμος αμερικανικός χρόνος που σπαταλήθηκε για τους Ουαχαμπίτες, πόσα αμερικανικά εργοστάσια κράτησε ζωντανά και έδωσε τροφή στους αμερικανούς πολίτες οι οποίοι κοιμούνται στα πεζοδρόμια και κάτω από γέφυρες, μόλις χάσουν την εργασία τους;
    Το ότι στην Σαουδική Αραβία δεν κοιμούνται στα παγκάκια και τους δρόμους , δεν υπάρχουν άστεγοι εν ολίγοις, είναι ένδειξη μη προσαρμοστικότητας;
    Όπως είπε και ο Κίσινγκερ:
    Οι Η.Π.Α κάποτε, θα περιοριστούν στο …νησί τους!
    Σε τελική ανάλυση οι Η.Π.Α, είναι ένα κράτος, με βαθιές πληγές από τον αφγανοιρακινό πόλεμο, με ένα στρατό και μια κοινωνία ή οποία ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει τι έγινε σε εκείνα τα μέτωπα, με χιλιάδες αμερικανούς να έχουν αυτοκτονήσει εξαιτίας της εμπλοκής τους στην αφγανοιρακινή εκστρατεία και μια μουσουλμανική ηγεσία, Ομπαμα, η οποία δεν έχει κανένα μπούσουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αραβες, τουρκοι και οι ομοιοι, ειναι ολοι βαρβαροι . ηγετες του φοβου και του τρομου.
    Οποιος νομιζει οτι ειναι καλοι, να παει να μεινει εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζουμε:
    Εκθέτουν την πεμπτουσία των τελευταίων επτά χρόνιων στον Λευκό Οίκο: να κρατήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, να μη συμμετέχουν σε επιχειρήσεις πλέον στην Εγγύς Ανατολή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
    Παρατήρηση:
    Μα και να ήθελαν δεν έχουν πλέον καμία δυνατότητα, αφού σε επιχειρησιακό και οικονομικό επίπεδο ο στρατός των ΗΠΑ διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του!
    Η αραβοϊσραηλινή προσέγγιση εναντίων ενός κοινού και ύπουλου εχθρού όπως είναι το Ιράν, έχει κατατρομάξει την αμερικανική Πολιτικοστρατιωτική ηγεσία, η οποία αποτιμά ότι η αποχή από τα μελλοντικώς δρώμενα στην περιοχή δεν θα την εκθέσει σε ανυπολόγιστο και διαχρονικό κίνδυνο.
    Μα το αναφέρει και το αρχικό κείμενο, περί οικονομικής δυσπραγίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
    Πέραν αυτού αποδείχθηκε ότι η δυτική τακτική πολέμου, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σε καμία περίπτωση των ψυχισμό των αράβων, οι οποίοι τον μόνο μάστορα που καταλαβαίνουν είναι το Ισραήλ.
    Αλλά και η δήλωση Πούτιν, έχει την δική της βαρύτητα.
    Ήταν επί σοβιετικής ένωσης όταν οι σοβιετικοί επιτελείς στον πόλεμο των 6 ημερών-1967- διερρήγνυαν τα ιμάτια τους από το γεγονός ότι οι Σύριοι δε ακολουθούσαν τα σχέδια τους.
    Όπως γράφει και στο κλασσικό πλέον βιβλίο του ο υιός Τσώρτσιλ, οι Σύριοι αντί να βομβαρδίζουν τις θέσεις του Ισραηλινού στρατού σφυροκοπούσαν τις συνοριακές πόλεις και χωριά του Ισραήλ σε μία προσπάθεια τρομοκράτησης του πληθυσμού κάτι το οποίο είχε εξοργίσει αφάνταστα τους σοβιετικούς.
    Στην Συρία, ετοιμάζεται τελικό λουτρό αίματος και οι ρώσοι τεχνιέντως δεν θέλουν να συμμετέχουν.
    Από το παιχνίδι-αποχώρηση Ρώσο-αμερικάνων, βγαίνει κερδισμένη η τουρκοαραβική συνεργασία για τον εξανδραποδισμό του Ασαντ, μια ήττα που θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις με το Ιράν και την Χεζμπολα στον Λίβανο και φυσικά εντός της Συρίας σε σχέση με το Κουρδικό.

    Το γεγονός ότι η Συρία προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα πάρει πίσω το Γκολάν , πριν μερικές μέρες, αποτελεί κραυγή αγωνίας της Δαμασκού μήπως και συσπειρώσει τον αραβικό κόσμο κατά του Ισραήλ.
    Δυστυχώς για την μέση ανατολή και την ανατολική μεσόγειο, οι ρώσο-αμερικανοί, αποδείχτηκαν για μία ακόμη φορά κακό σπυρί.
    Η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της αραβο-ισραηλινής προσέγγισης καθώς και την τουρκική τακτική και να μην σέρνεται πίσω από τυχοδιωκτισμούς υπερδυνάμεων οι οποίες έχουν δικό τους αμανέ!
    Υ.Γ
    Τα σχόλια είναι προσωπικές εκτιμήσεις και δεν απευθύνονται ούτε αφορούν συγκεκριμένο/ους αναγνώστες, παρά και μόνο το αρχικό κείμενο του όποιου ο αρθρογράφος δεν χρειάζεται αυλοκόλακες και συνηγόρους για το υπερασπιστεί.
    Το εκθέτει σε δημόσια κριτική και αυτό γίνεται.
    Σχολιασμός και κριτική.
    Επίσης καλό είναι αναγνώστες που δεν έχουν την ευγένεια να αναφέρονται με το όνομα τους, να είναι πλέον ευγενείς προς αυτούς που το χρησιμοποιούν.
    Όποιος θέλει να σχολιάζει και ασκεί κριτική κατά προσώπων, σεβαστό και αρεστό αρκεί να γίνεται με ονοματεπώνυμο, όπως και με ονοματεπώνυμο λειτουργεί το συγκεκριμένο blog παρά του κυρίου Καλεντερίδη.
    Υπάρχουν άλλοι ιστοχώροι όπου ζει και βασιλεύει το τρολάρισμα και το ψευδώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hey dowg no hating brother.
      Greece is my biggest love and Aquilles is who I am.
      Use your great analytical skills to help the country, and don't get bitter with patriots,
      You described Arabia as the promise land? I think you fumbled the ball on this one. Just an opinion.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.