13/4/16

O περιούσιος λαός και το εθνικό (του) νόμισμα

Του Δρ. Ιάκωβου Αράπογλου*
     Τον τελευταίο καιρό μένω με την εντύπωση ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει αρχίσει να επηρεάζει, πραγματικά όμως και όχι στα λόγια, την νοητική και συναισθηματική ισορροπία φίλων και γνωστών. Έτσι παρακολουθώ ανθρώπους που ανέκαθεν εκτιμούσα να εμφανίζονται ολοένα και πιο δεκτικοί σε “υπερβατικές” ιδέες, όπως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ή ακόμα και σε προσεγγίσεις μεταφυσικού χαρακτήρα! Κι αν για τις τελευταίες θεωρώ εαυτόν αναρμόδιο, δεν έχω καμία δυσκολία να σχολιάσω την προτεινόμενη επιστροφή στη δραχμή καθώς και  ορισμένες συναφείς οικονομικές δοξασίες.

     Εν αρχή ην ο ανιστόρητος λόγος των πάσης φύσεως δραχμολάγνων· διότι την άποψη ότι το εθνικό νόμισμα είναι αναγκαία ή/και ικανή συνθήκη για την “επιστροφή στην ανάπτυξη” μπορεί να ευαγγελίζεται μόνο μια κοινωνία που, όπως ακριβώς η ελληνική, απεχθάνεται παθολογικά την Ιστορία (όχι μόνο των άλλων αλλά και την δική της). Καμία υπόμνηση, είτε της δικής μας ιστορικής εμπειρίας (πχ. , ότι, εκτός από την τωρινή, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει άλλες πέντε (5) φορές, όλες κρατώντας ψηλά το λάβαρο της δραχμής) είτε της αντίστοιχης διεθνούς (πχ., τις θαυμαστές οικονομικές επιδόσεις, μετά τη υιοθέτηση κοινού νομίσματος, της Ελβετίας (1850) και της Γερμανίας (1875) ή το οικονομικό θαύμα των σκανδιναβικών χωρών υπό τον κανόνα του χρυσού  (1873-1914)) δεν μπορεί να διαταράξει την ιδεοληπτική αμεριμνησία του “προοδευτικού διανοούμενου”.  Αυτός αναμασάει, χωρίς φυσικά να το ξέρει,  την μόνιμη επωδό εκείνων τους οποίους (λέει ότι) απεχθάνεται : “αυτή τη φορά τα πράγματα είναι αλλιώς” (ο τίτλος του λαμπρού βιβλίου των Reinhart και Rogoff).
     Αλλιώς ίσως· αλλά πώς αλλιώς; Μια χώρα, οι πολίτες της οποίας θεωρούν δεδομένο ένα life-style που προϋποθέτει ετήσια κατανάλωση εισαγόμενων αγαθών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων, οφείλει να διαθέτει τα αντίστοιχα μέσα πληρωμής. Ο τρόπος; Προφανώς εξαγωγές ίσης αξίας. Αλλά εδώ  ακριβώς είναι που διεφάνη το δαιμόνιον της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας: διότι, βλέπετε, η (τρισκατάρατη) αγορά είναι ευέλικτη σχετικά με το πότε πρέπει να λάβουν χώρα οι προαναφερθείσες εξαγωγές· αυτές μπορούν να γίνουν στο παρόν ή στο μέλλον, με την προϋπόθεση φυσικά, στην δεύτερη περίπτωση, η  αξία τους να προσαυξηθεί με τους αντίστοιχους τόκους. Και επειδή ως γνωστόν η παραγωγική δραστηριότητα είναι πολλαπλώς επώδυνη, οι Έλληνες της μεταπολιτευτικής περιόδου αποφάσισαν να μεταθέσουν τις απαραίτητες εξαγωγές στο όσο το δυνατόν απώτερο μέλλον. Το ότι κατ' αυτόν τον τρόπο άλλοι ευωχούνται και άλλοι πληρώνουν είναι προδήλως συμπτωματικό· άλλωστε οι πάντες γνωρίζουν ότι η ελληνική κοινωνία θυσιάζεται για τα παιδιά και τα εγγόνια της, έτσι δεν είναι;. Φυσικά μια κοινωνία που συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει αύριο είναι καταδικασμένη, αργά ή γρήγορα, να συναντήσει την άρνηση των υπολοίπων να συνεχίσουν να της κάνουν δώρο το σήμερα -εκτός εάν (πέραν του εαυτού της) καταφέρει να πείσει και τους ξένους ότι αποτελεί τον περιούσιο λαό του 21ου αιώνα. Παρεμπιπτόντως, το ότι η άρνηση των ξένων προέκυψε με σχετική καθυστέρηση δείχνει ότι την πλάνη των ημέτερων προοδευτικών συμμερίζονται πολλοί “νεοφιλελεύθεροι”· φαίνεται ότι κατ' αυτούς το ενιαίο νόμισμα ήταν αρκετό να μετουσιώσει μία χώρα σε “κανονική δυτική κοινωνία”.
     Πώς λοιπόν θα βοηθήσει την Ελλάδα η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Διότι η περιβόητη υποτίμηση απλά θα μεταβάλλει την σχετική τιμή των εμπορεύσιμων αγαθών της χώρας που, σε απλά ελληνικά, σημαίνει την δραστική μείωση της αγοραστικής δυνάμεως των περισσότερων κατοίκων της ελληνικής επικράτειας τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά. Αλλά αυτός ακριβώς δεν ήταν ο στόχος  της τροϊκανής στρατηγικής έξι (6) χρόνια τώρα και σε αυτόν τον στόχο δεν εναντιώθηκε σθεναρά η ελληνική κοινωνία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα; Και πώς θα δεχτούν οι Έλληνες την μεταβολή του κλάσματος μέσω αυξήσεως του παρονομαστή (όπως συμβαίνει στην κλασσική υποτίμηση) ενώ απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την ίδια ακριβώς μεταβολή μέσω μειώσεως του αριθμητή (όπως συμβαίνει στην εσωτερική υποτίμηση); Το θέμα είναι οι προσδοκίες: μία κοινωνία της οποίας οι πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι το βιοτικό επίπεδο πρέπει να προσδιορίζεται όχι από την παραγωγικότητά τους αλλά από αυτό που οι ίδιοι πιστεύουν ότι αξίζουν, είναι μια κοινωνία που έχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα. Και δυστυχώς, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, στην κοινωνία, όχι λιγότερο απ' ότι στη φύση, η απώλεια επαφής με την πραγματικότητα έχει μοιραίες συνέπειες.

Ο Ιάκωβος Αράπογλου είναι Διδάκτωρ του City University of New York, ΗΠΑ και Καθηγητής Οικονομικών στο New York College.

59 σχόλια:

  1. Επιστροφή στη δραχμη σημαίνει επιστροφή στην δημοσιονομική ανεξαρτησία και στην απεξάρτηση απο ενα σκληρό νόμισμα.τιποτα αλλο.η οικονομική ανάπτυξη δε θα έρθει μονομιάς .η μάλλον θα έρθει σε λιγότερο χρόνο απο την μνημονιακή αναμονή άνευ αποτελέσματος.αν με τη δραχμη ορθοποδήσει η χώρα σε 10 χρονια ενώ με τη συνταγή του ευρω σε 50 να επιλέξουμε το ευρω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδη φαινεται οτι δεν εχεις καταλαβει τι σωστα ειπε ο καθηγητης στο σπαω σε διφραγκα για να το καταλαβεις :
      ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ:
      1/ Σε μια ωρα τριπλασιαζουμε η τετραπλασιαζουμε τουλαχιστον (για πλακα) το χρεος μας...πιστευω να καταλαβαινεις τι θα σημανει αυτο..
      2/ Ο μικρος μισθος σημερα πχ των 500 ευρω (με αγοραστικη αξια 500 ευρω) αν τον μειωσει στα 300 ευρω μια κυβερνηση θα γινει επανασταση, αν παμε δραχμη θα παρουμε 1000 δρχ αλλα με ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ 100 ΕΥΡΩ...θα εχουμε πολλα φραγκα στη τσεπη αλλα θα αντιστοιχουν σε 100 ευρω με ταση να πεσουν και πιο κατω..
      3/ Τα λαμογια ολα που κλεψανε και βγαλανε εξω τα λεφτα τους θα τα φερουν εδω και θα αγορασουν ολη την Ελλαδα κυριολεκτικα ΜΠΙΡ ΠΑΡΑ..ασε που τα τεραστια χρεη που εχουν θα εξοφληθουν με ελαχιστο κλασμα της αξιας των (λογω διαφορας συναλαγματος..) και θα πινουν 'εις υγειαν των κοροιδων'..
      4/ Αν νομιζεις οτι δεν επενδυει σημερα καποιος γιατι εχουμε σκληρο νομισμα τοτε αλλες χωρες με αστεια νομισματα θα ειχαν ξεχειλίσει απο επενδυσεις...αλλα δεν ειναι ετσι..
      5/ Για να αγορασεις κατι εισαγομενο (σχεδον οτι υπαρχει ειναι σημερα εισαγομενο) πχ κινητο, αυτοκινητο, τηλεοραση, ηλεκτρικα και ηλεκτρονικα ειδη , ρουχα , αρωματα, φαρμακα, βενζινες, τροφιμα, ποτα, κομπιουτερ κλπ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΟ...οχι μονο λογω ακριβειας αλλα ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ δεδομενου οτι συναλλαγμα εχουμε μονο οταν ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΣΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ....αν εσυ βλεπεις κατι τετοιο στην διαρκεια της επομενης δεκαετιας να συμβαινει στην χωρα μας τοτε δεν εισαι καν σοβαρος...
      6/ Δραματικη περαιτερω μειωση της ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ λογω τετραπλασιασμου και βαλε των τιμων των απαιτουμενων οπλων, εξαρτηματων κλπ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ..
      Αυτα τα λιγα για να σε βαλω στην εικονα της Ελλαδας με την επαναφορα της δραχμης...
      Εκεινο που θα ειχες δικιο ειναι ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ...αν ελεγες αυτο ναι μαζι σου θα συμφωνουσα οχι μονο εγω αλλα οποιοσδηποτε εχει μια ελαχιστη μορφωση...ομως τωρα που μπηκαμε ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ τουλαχιστον μεχρι να τα φερουμε παλι βολτα παλι , να ανακαμψουμε , να προσελκυσουμε επενδυσεις,να βγουμε απο τα μνημονια , να απορροφηθει το μεγαλυτερο μερος της ανεργιας και φυσικα να επιστρεψουν τα δισεκατομμυρια που φυγανε εξω, ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ...και να εχουμε κερδος..
      Μεχρι τοτε ομως οποιος μιλαει για δραχμη ΕΙΤΕ ΕΙΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΗΛΙΘΙΟΣ - ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΠΟΠΤΟΣ..
      Το ανωτερω αρθρο του καθηγητη θα επρεπε να εκλαικευτει γιατι πιστευω παρα πολλοι δεν το καταλαβαινουν καν..(εκει φτασαμε) και να διδασκεται απο το Δημοτικο σχολειο μηπως και ξυπνησουν οι επερχομενες γενιες και γλυτωσουν απο τον εφιαλτη που τους εφτειαξε η αριστερα 40 χρονια τωρα που κυβερνα με με διαφορετικα ονοματα...

      Διαγραφή
    2. Μιλάμε για χρεωκοπία και δραχμή το λέει και το ξαναλέει η Ζωή αλλά κανείς δεν την ακούει γιατί είναι τρελή όπως και άλλοι οικονομολόγοι πρώτα χρεωκοπία και μετά δραχμή δε γίνετε αλλιώς.
      Αν δε γίνει χρεωκοπία τότε ισχύουν όλα τα παραπάνω αν γίνει χρεωκοπία πρωτα μιλάμε για απελευθέρωση της Ελλαδίστσας

      Διαγραφή
    3. iordanis ,
      χρεoκοπια εχουμε ηδη, η Ελλαδα δεν απελευθερωνεται με το να την κανεις Βορειο Κορεα...η Ζωιτσα εχει τις ισχυρες αναχρονιστικες μπαγιατικες μαρξιστικες ιδεοληψιες της που οποτε και οπου εφαρμοσθηκαν στον πλανητη αυτο εφεραν πεινα , δυστυχια, εκπορνευση των λαων και αιματηρες δικτατοριες....
      Οτι εγραψα πιο πανω ισχυουν κατω απο ολες τις περιπτωσεις, ιδιαιτερως δε αν χρεοκοπια εννοεις την ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΡΕΟΥΣ..οποτε η κατασταση θα ειναι πια για την χωρα μας ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ και η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ με απωλεια ακομη και εδαφους..εξαιρετικα πιθανη ! Μιλαμε για εφιαλτη που οταν τον πληροφορηθηκε ο αστειος Τσιπρας το καλοκαιρι (ειχε ζητησει μυστικα απο οικονομολογους δικους του να του εκθεσουν τις συνεπειες σε περιπτωση χρεοκοπιας και αρνησης πληρωμης χρεους) ετρεχε στο Ερρικος Ντυναν για τα περαιτερω...και εβαλε γρηγορα-γρηγορα την υπογραφη του στο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ που υπηρξε ποτε στον πλανητη αυτον..
      Δεν το λεω γιατι πιστευω οτι το ολο το χρεος ειναι νομιμο (καλα θα καναμε να προσπαθησουμε μια αναδιαπραγματευση αλλα σημερα η διεθνης μας θεση ειναι της καρπαζιας..)αλλα δεν υπαρχει τροπος μη πληρωμης του εκτος της απολυτου καταστροφης.

      Διαγραφή
    4. Εδώ και πριν 6 χρόνια όλοι οι πραγματικοί Έλληνες Καθηγητές που αγαπούν την πατρίδα τους, φώναζαν.
      Επιστρέψτε άμεσα στη δραχμή:

      1. Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ HOWARD ΑΠΟΚΑΛΥΠΕΙ
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rL6ZK1ACj-o
      2. Ο Έλληνας Καθηγητής Ανδρέας Αθηναίος, Η ΔΡΑΧΜΗ ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ.
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=scinGYK0XAc
      3. It is in Greece’s interest to leave the euro. By Costas Lapavitsas
      http://www.ft.com/cms/s/0/a4f139ee-a4f0-11e1-9a94-00144feabdc0.html#axzz3acWImesc
      4. Έχετε φανταστεί τη ζωή σας με δραχμή από την Μαρία Δελιβάνη (1ο συνημμένο)
      5. Για την έξοδο από την πολλαπλή κρίση. Του Δημητρίου Χατζηνικολάου, αν. καθηγητή τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2ο συνημμένο)
      6. Seven Myths about the Greek Debt Crisis, http://justiceforgreece.wordpress.com/2012/09/13/seven-myths-about-the-greek-debt-crisis/ . By Stergios Skaperdas Department of Economics University of California, Irvine October 28, 2011 Modified on October 31, 2011

      Σε απάντηση και αντί ανάλυσης του σοβαρότατου θέματος, είχαμε την τρομοκρατία των υπηρετών των απατεώνων (θα εξηγηθεί) που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε. Ακούστε άλλη μια φορά την αθλιότητα των «πατριωτών» πρωθυπουργών, δοτών ή εκλεγμένων, με ψευδείς υποσχέσεις:

      Διαγραφή
  2. Όσο το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό, δεν ζούμε μ´ αυτά που βγάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να αποκαλείς περιφρονητικά πριν χρόνια τον Ολάντ, Ολαντρέου,και τώρα κάθε φορά που βλέπεις τα δύσκολα να τρέχεις σ'αυτόν σα να΄σαι το π.....άκι του. Αξία ανεκτίμητη.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλος ένας "ρεαλιστής" των προτεσταντικών κολλεγίων, οι απόφοιτοι των οποίων έχουν ρημάξει τις οικονομίες της οικουμένης και τις βιομηχανίες των πατεράδων τους (πληρώνανε εκατομμύρια οι μ@λάκες για να τους κάνουν χαραμοφάηδες Μάνους και Λαναράδες). Από πότε έχει να πατήσει στην Ελλάδα ο εν λόγω; Τα βιομηχανικά κουφάρια ανά την επικράτεια, τα έχει ΄δει; Πως θα πάρουνε μπρος; Τα κεφάλαια πως θα γυρίσουν πίσω, έστω και κερδοσκοπικά; (μόνο χάριν κερδοσκοπίας θα γυρίσουν πίσω, ας το χωνέψουμε να πάμε παρακάτω. Το τι αγωνία έχουν οι φιλελέδες για την κερδοσκοπιά των επαναπατρισθέντων κεφαλαίων δεν περιγράφεται, μόνο το ξεπούλημα είναι "έντιμο").
    Σαφώς και η δραχμή θα είναι ένα ισχυρό χαστούκι στην κοινωνία. Γι' αυτό χρειάζεται ένας τρελός για να το πράξει. Και την ιστορία την αλλάζουν οι τρελοί και όχι οι ρεαλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να ξέρεις αν κάποιος είναι λογικός ή τρελός πρέπει να ξέρεις το αποτέλεσμα των πράξεων του.Στην οικονομία όπως και σε πολλές άλλες επιστήμες οι επιστήμονες δεν ξέρουν να προβλέπουν το μέλλον.Σχεδόν σε όλες συμβαίνει ευτυχώς αυτό.
      Αν ήξεραν να μας πουν πόση θα είναι η ισοτιμία της δραχμής έναντι του ευρώ και τι θα αγοράζουμε σε ένα χρόνο με δραχμή και τι σε ευρώ θα είχαν κάθε βράδυ αφιερωμάτα με τον κύριο Μπάμπη ,την κυρία Σία και λοιπά.
      Αντί να λένε μπαρούφες στον κόσμο δε του λένε κύριοι δεν ξέρουμε αν είναι καλύτερα ή χειρότερα.
      Αλήθεια με το ευρώ τι θα γίνει αν πάει η Ελλάδα στη δραχμή ? Θα μείνουν τα κεφάλαια στο πληγωμένο έστω και από τη μικρή Ελλαδίτσα ευρώ ή θα πάνε σε Βρετανία και Σουηδία ?
      Τι θα γίνει με το δημοψήφισμα στη Βρετανία ?

      Διαγραφή
    2. Αυτά που αναφέρεις είναι τεχνικά θέματα, ενώ το πρόβλημα είναι δομικό: όλες οι χώρες του κόσμου έχουν φαλιρίσει, είτε τα λεφτά πετάχτηκαν όπως στην Ελλάδα, είτε "επενδύθηκαν" όπως -και καλά- στην Γερμανία ας πούμε. Κι αυτό λόγω της αποβιομηχάνισης της Δύσης χάριν των δούλων της Άπω Ανατολής, της χαλάρωσης των νόμων που περιόριζαν τους αεριτζήδες του χρήματος και γενικά γιατί το άλογο κουτσάθηκε: ο κάθε μικρός επιχειρηματίας γνωρίζει ότι από τα έσοδα και αφού πληρώσει τις υποχρεώσεις του, μόνο ένα 5-10% είναι δικό του. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις ΠΡΩΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. Και φυσικά επειδή δεν μένει τίποτα, πάνε σε μια τοξική τράπεζα για θαλασσοδάνειο και the φούσκα must go on. Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στέλνουν και αεροπλανοφόρα "προς άγρα πελατών".
      Πρέπει να πάμε πίσω και να πάρουμε άλλο δρόμο κι όχι να φουσκώνουμε κι άλλο τη φούσκα που όταν σκάσει θα μας κάνει πυρινικό κονιορτό. Ο όρθιος κεφτές Άδωνις πανηγύριζε που πουλήσαμε τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ γιατί "γλιτώνουμε τα έξοδα ενώ θα δρέπουμε τους φόρους που ο Μελισανίδης θα πληρώνει". Ε λοιπόν ο Μελισανίδης δε θα πληρώνει φόρους γιατί έτσι γουστάρει και γιατί δεν υπάρχει κράτος για να τους ζητήσει.

      Διαγραφή
  5. Ιάκωβε δεν πρέπει εσύ κοτζάμ καθηγητής να κάνεις παρέα με την οποιαδήποτε πλέμπα που δεν καλοβλέπει τις αρετές της Ευρωζώνης και του πολύτιμου νομίσματος του Ευρώ.

    Σε τελική κατάληξη δεν χρειάζεται κάν τους εξηγείς τα αυτονόητα.

    Μένουμε Ευρώπη έναντι κάθε κόστους για μάς και έναντι κάθε κονόμας από τους εταίρους μας.

    Όχι γυφτιές με τους κύριους και τις κυρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὁ περιούσιος λαὸς καὶ τὸ νόμισμα εἶναι ἕνα : FEDERAL RESERVE NOTE.

    Μὴν μοῦ πῇ κοτζὰμ καθηγητὴς ὅτι δὲν τὸ ξέρει γιατὶ θὰ βγάλει μουστάκι καὶ τὸ μυρμήγκι.

    Προσοχὴ FEDERAL RESERVE NOTE καὶ ὄχι UNITED STATES NOTE. Ὁ καθεῖς στὸ εἶδος του

    καὶ ὁ περιούσιος στὸ νόμισμά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ἐγὼ δὲν κατενόησα ἐπιχειρηματολογία ὑπὲρ τῆς παραμονῆς στὴν εὐρώ. Κατενόησα παρατηρήσεις ἔναντι τῆς ὠχαδελφίστικης καὶ ἐξωπραγματικῶς εὐχετικῆς (wishful thinking//ἔχει Ὁ Θεός, θὰ γένῃ) ἀπληστίας κακομαθημένων κουτοπόνηρων Ἑλλήνων.
    Ἔστω ὅτι εἶναι ἀκριβῶς ἔτςι. Περὶ Ἑλλήνων συμφωνῶ.
    Ὅμως αὐτομάτως τὸ ἐπιχείρημα μετατρέπεται ἀπὸ "οἰκονομοτεχνοκρατικό" ὅπως περίπου προαναγγέλλεται ἀπὸ τὴν ἐξόχως αὐτάρεσκο καὶ πολὺν τεχνοκρατικὸ πραγματιστικὸ ὀρθολογισμὸ ὑποσχομένη εἰσαγωγή, σὲ ζήτημα κυριολεκτικῶς πολιτικῆς παιδείας (γυμνασμοῦ-δοκιμασίας-ἐκπαιδεύσεως) ὑπὸ πεφωτισμένης ἡγεσίας. Διότι τὰ πᾶντα μετατίθενται ἐν τέλει στὸ ἐὰν εἴμεθα ὥριμοι νὰ ἐπιλέξωμε "μείωσιν ἀριθμητοῦ ἢ αὔξησιν παρανομαστοῦ", λὲς καὶ οἱοδήποτε τῶν δύο δύναται νὰ μᾶς σώσῃ ἐὰν δὲν ἐργασθοῦμε ἀναπτύσσοντας παραγωγικὲς δυνάμεις καὶ ἐπιτρέποντες σὲ αὐτὲς νὰ δημιουργηθοῦν. Τὰ δὲ προσφερόμενα παραδείγματα συνενώσεως ἢ ἑνιάσεως νομίσματος, προϋποθέτουν προτεσταντισμό, καλfινισμό, ἔθνος καὶ κοινωνία σὲ ἄνοδο καὶ ἐσωτερικὴ αἴσθησι συνοχῆς, κατ'ἐξοχὴν δὲ τέτοιο ἀποτελεῖ ἡ "τρι-τετρα-εθνής" Ἑλfετία καὶ ἂς προκαλῶ.
    [Δὲν ἀναφέρω τὸν προτεσταντισμὸ εἰρωνικῶς ἢ ἀρνητικῶς, στὴν τελικὴ ἡ κοινωνιολογία ἀρχίζει μὲ αὐτὴν τὴν παρατήρησι καὶ αὐτὸν τὸν τῖτλο ὑπὸ Μὰξ Fέβερ.]
    Πρώτη θὰ ἔβαζα τὴν Σκανδιναυία, μετὰ τὴν Ἑλfετία καὶ τελευταία τὴν Γερμανία στὸ παράδειγμα. Αὐτὸ ἀκριβῶς ποὺ ὡς δυνητικὴ ἐλπίδα αἰσθήματος ἀνατάσεως καὶ μίας πραγματικῶς ὑπαρχούσης ἔν τινι μέτρῳ εὐρωπαϊκῆς ταυτότητος κατέστρεψε πρῶτα τὰ γραφειοκρατικὸ τέρας τῶν Βρυξελλῶν μὲ εὐθύνη τῆς Γαλλικῆς γραφειοκρατικῆς δυσκοιλιότητος καὶ πονήρεψε τοὺς Γερμανοὺς ποὺ συνειδητῶς ἐκμεταλλεύονται τὴν καλοπερασάδικη -ἀλλὰ πρὸ παντὸς σιγουρατζίδικη- ἀθλιότητά μας.
    Διότι ἡ ἑλληνικὴ ψυχικὴ ἀγκύλωσι δὲν εἶναι ἡ τεβελιὰ ὡς τεβελιά, ἀλλὰ ἡ ὀκνηρία τῆς θελήσεως ἔναντι τοῦ ἀγνώστου καὶ κινδυνώδους. Ὅπως ὁ γέρος Καραμανλῆς μᾶς "ἔῤῥιξε" στὴν θάλασσα τῆς ΕΟΚ νὰ μάθωμε νὰ κολυμπᾶμε, ἡ ἐπιστροφὴ στὸ ἐθνικὸ νόμισμα, ἄλλη μία βουτιά, δὲν εἶναι ἀπὸ μόνη της λῦσις, πάντως εἶναι ἀναγκαία προϋπόθεσις ὥστε νὰ συμβοῦν ὅσα ἔλαβαν χώρα σὲ Σκανδιναυία, Ἑλfετία καὶ Γερμανία μὲ ἰδικές των τράπεζες, κρατικές, ἢ ἰδιωτικὲς ὅπως ἡ Ἐθνικὴ πρὸ τοῦ 1925, μὲ κεφαλαιούχους ποὺ εἴχαν προσωπικὲς μοῖρες συνδεδεμένες πρὸς τὰς τῶν ἐθνῶν των.
    Ἡ ἀνισοῤῥοπία ἡ ἐκβάλλουσα σὲ ὑπερβατικὲς ἑρμηνεῖες καὶ δὴ σχετικῶς μὲ τὸ ὀλέθριον τῆς ΕΚΤ καὶ τῆς Βρυξελλοκρατίας περιέργως ἔχει καταλάβει Ἰταλούς, Γάλλους καὶ ἀρκετοὺς Γερμανούς-ἂν καὶ οἱ τελευταῖοι μᾶλλον ὠφελοῦνται. Διέφυγε αὐτὸ ἀπὸ τοῦ κυρίου καθηγητοῦ!
    Περιττεύει ἆρά γε ἡ ἀναφορὰ στὴν ἄποψι τῶν Βρετανῶν ἀλλὰ καὶ τῶν πραγματικῶς φιλελευθέρων καὶ κλασσικῶν λίβεραλς ὅπου γῆς ;
    Ἁπλῶς, ἐὰν παλαιότερα ὁ Ἀγγλοσαξονικὸς (Ἀτλαντικός μαζὶ μὲ ὀλίγη Τιβεριάδα) ἄξων φοβεῖτο τὴν ἄνοδο τῆς εὐρωπαϊκῆς οἰκονομικῆς ἰσχύος ὡς δυνητικῶς φερούσης τὴν δυνατότητα ὑποκαταστάσεως τοῦ δολλαρίου ὑπὸ τῆς εὐροῦς, τώρα ἔχει σιγουρευθῇ ὅτι ἡ εὐρώ (τὸ νόμισμα τῆς εὐροῦς) εἶναι ἡ καλλιτέρα τροχοπέδη, κανονικὴ παγίδα κινουμένης ἄμμου, jὰ τὴν ἀνάδειξι αὐτονόμου Εὐρώπης. Οἱ συνδυασμένες, γαλλική, ὡς γραφειοκρατολαγνική (ἧς τρισχειρότερο κακέκτυπο ἡ ἑλληνική)ἀβελτηρία, μαζὶ μὲ τὴν κοντόφθαλμο (καὶ ψυχικῶς τραυματισμένη ἀπὸ τὴν ἀτλαντικὴ ὑποδούλωσι) γερμανικὴ "πονηρία" πρὸς κυριαρχία (πᾶντα πολὺ πίσω ἀπὸ τὴν ἀγγλική) γίνονται ἀντιληπτὲς ὡς εὐστατικοὶ (σταθεροποιητικοί) παράγοντες τῆς Εὐρώπης μαξιλάρι. Ὅλη ἡ Εὐρώπη, εἶναι πλέον ἕνα Βέλγιο. Μποροῦσε ἂν μή τί ἄλλο νᾆναι μιὰ Ἑλfετία. Ἀλλὰ ἀκριβῶς ἀπουσιάζουν οἱ κοινωνικοὶ καὶ πολιτικοὶ παράγοντες τῆς ἔξωθεν ὁμοσπόνδου συνοχῆς ποὺ ὑπηρετεῖ ἄλλα συμφέροντα. Καὶ ἡ Ἑλfετία ἐπὶ τῆς οὐσίας δημιουργήθηκε ἀπὸ συνθῆκες τοῦ 1815, ὡς χῶρος μαξιλάρι, προϋπῆρχε ὅμως μία παράδοσι σἂν τὴν ὑφαλοχωριτική (ὁλλανδική) "πόλεων ἐλευθέρων τελῶν" καὶ αὐτοδιοικουμένων. Ἡ Εὐρώπη εἶναι ἕνα μίζερο ὑπερβέλγιο ὅπως τὰ λιπώδη σκώτια τωγχηνῶνε ποὺ πᾶν jὰ πασάλειμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το 1985 η ισοτιμία μάρκου ,δραχμής ήταν 1/35 το 1999 ,ηταν 1/175 ήτοι 500%
    κι υποστηρίζετε πως η είσοδός μας σε κοινό νόμισμα με βιομηχανικά μεγαθήρια όντας μια μη ανταγωνιστική οικονομία ήταν σοφή επιλογή; Επίσης όλες οι προηγούμενες χρεοκοπίες της χώρας που αναφέρατε συνέβησαν ακριβώς μετά την ισοτιμία μ' ένα νόμισμα αναφοράς (φράγκο,δολλάριο..) αυτό ιστορικά δε διδάσκει τίποτε;Δε γνωρίζω αν η λύση είναι η δραχμή όπως δεν το γνωρίζει κι οικονομική επιστήμη που αφού δεν μπορεί να γίνει απλά μαθηματικά όπως θα ήθελε λόγω της μεταβλητότητας των οικονομικών σταθερών (Τα κράτη δεν είναι επιχειρήσεις αλλά κοινωνίες)μεταπηδά στις ανθρωπιστικές επιστήμες κατά το δοκούν.Γνωρίζω πως το πρόβλημα είναι δικό μας και πρέπει επιτέλους να οργανωθούμε παραγωγικά όπως ταιριάζει στα δικά μας δεδομένα κι όχι να μιμούμαστε 200 χρόνια ανεπιτυχώς ξένα μοντέλα είτε της απόλυτης ζούγκλας (Αμερική) είτε της μεταβιομηχανικής κεντρικής Ευρώπης που προσάρμοσε τα οικονομικά επιτεύγματα στις κοινωνίες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω το εξής:

      Όταν υπάρχει ένας επιβάτης πλοίου που σιγα - σιγά βυθίζεται, τον σκέφτεται ανάλογα τον κίνδυνο αν θα πηδήξει στη θάλασσα ή όχι. Σαν όμως το ναυάγιο μοιραία φαινεται οτι θα καταλήξει στον πάτο, τότε κανενας δεν θέλει να μείνει στο μισοβυθισμένο πλοίο.

      Το κακό με την Ελλάδα, είναι ότι "λυτοί και δεμένοι" της ελιτ και της διαπλοκής, προσπαθούν και έχουν μάλλον με επιτυχία πείσει τους έλληνες για την εξής εικόνα:

      Έχουμε ένα πλοιο (το ΕΥΡΩ) που βυθίζεται και η κατάληξη του φαίνεται να είναι ο βυθός, και τριγύρω στο ναυάγιο υπάρχουν αρκετά σωσίβια που γράφουν το καθένα επάνω τους τη λέξη "ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ", και κάποιοι τρίτοι που έχουν συμφέροντα δειχνουν τα σωσίβια σαν να ειναι αυτά η αιτία του ναυαγίου και το ναυάγιο σαν να ναι αυτή η σωτηρία.

      Τα όσα γράφω εδω βεβαίως και δεν είναι οικονομία, είναι ομως αν και αλληγορικά αυτο που πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα.

      Στην Ελλάδα για το ναυάγιο -περίπου- φταίει το σωσίβιο και όχι το πλοίο και ο πλοίαρχος και το πληρωμα του, που ναυαγεί. (αντε καληνύχτα και καλή διάσωση!)

      Διαγραφή
  10. Η Ελλάδα εγκλωβίστηκε σε ένα σημείο που και στο Ευρώ δεν μπορεί να μείνει και σε εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να πάει. Έχει εγκλωβιστεί. Παρόλα αυτά προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλυτο πρόβλημα. Το θέμα είναι αν μπορείς να "πάρεις" δέκα εκατομμύρια ψυχές επάνω σου και να τις σώσεις. Το σύνολο αυτών που κάνουν οικονομική κριτική είτε κατά του ευρώ είτε κατά της δραχμής δεν μπορούν να το κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με δικό μας νόμισμα σίγουρα θα είχαμε και αύξηση της εγχώριας παραγωγής, πρωτογενή τομέα ,αγροτικά ,κτηνοτροφία , τουρισμό !! Και εγώ δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το ευρώ !!! Ίσως να είναι καλύτερο να γίνουμε ξανά ΕΛΛΗΝΕΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι παρεμβάσεις προσώπων με ειδικό βάρος και για θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος καλό είναι να γίνονται με τεκμηριωμένα παραδείγματα.
    Θα περίμενα επομένως μια πιο συστηματική ανάλυση –προσέγγιση και με δεδομένο το γεγονός ότι η πλειονότητα των συνομιλητών έχει επιδείξει υψηλό επίπεδο γνώσεων και αντίληψης.
    Επομένως μια προσέγγιση του μοτίβου:
    Ευρώ-ευκαιρίες-αδυναμίες-κίνδυνοι
    Δραχμή-ευκαιρίες-αδυναμίες-κίνδυνοι,
    Θα ικανοποιούσε και την προσωπική αλλά και των συνομιλητών την περιέργεια και διάθεση για πλέον εποικοδομητική συζήτηση.
    Η οικονομία δεν είναι φιλοσοφικό ζήτημα και εκείνο στο οποίο στηρίζεται δεν είναι τίποτε περισσότερο από την γεωστρατηγική κατάσταση σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
    Η πληθυσμιακή δομή –ικανότητα και δυναμική αποτελούν εξίσου σημαντικό γρανάζι στην οικονομία και την κινητικότητα της.
    Το ερώτημα δραχμή ή ευρώ είναι άτοπο και άσκοπο.
    Το ερώτημα τι συμφέρει εκ των δύο έχει υπόσταση.
    Το ερώτημα τι κίνδυνοι υπάρχουν από την απομάκρυνση από το ένα στο άλλο νόμισμα έχει δυναμική ………κλπ, κλπ.
    Κάποτε ειπώθηκε ότι τα πλοία είναι ασφαλή στα λιμάνια.
    Τα πλοία όμως δεν είναι φτιαγμένα για να μένουν στα λιμάνια, αλλά να ταξιδεύουν με φουρτούνες και μποφώρια………
    Ομοίως καμία οικονομία και κανένα νόμισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής και ασφαλές από την στιγμή που καλείται να κινηθεί σε διεθνείς ατραπούς.
    Υποχρεούται να προβλέπει και προλαμβάνει , ακόμα-ακόμα και να θεραπεύει τις όποιες αστοχίες βρεθούν στον δρόμο της ή προκαλέσει και η ίδια .
    Στην στρατιωτική τέχνη, οι στρατοί με εξαιρετική εμπειρία από χαμηλής και υψηλής έντασης συμπλοκές, έχουν ανάπτυξη και χρησιμοποιούν ειδικά τμήματα τα οποία ακούν στο όνομα κυνηγοί μάχης .
    Οι ομάδες αυτές αποσκοπούν στο να εντοπίσουν αδυναμίες στην εχθρική διάταξη-σχεδιασμό ή να δημιουργήσουν συνθήκες που η εχθρική δυναμική και σχεδιασμός δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν.
    Εν ολίγοις προσπαθούν να δημιουργήσουν ρυθμό, εξαντλώντας τον αντίπαλο και μειώνοντας προς όφελος των ημετέρων το όριο αντοχής της εχθρικής πολεμικής μηχανής.
    Στην ελληνική οικονομία και πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία τεχνική μελέτη που να προσδιορίζει το όριο θραύσης της ελληνικής οικονομίας και ο αντίπαλος βάλλει συνεχώς για να εντοπίσει το όριο θραύσεως μας με μια κυβέρνηση οποία αναδιπλώνεται συνεχώς σπαταλώντας στρατηγικό έδαφος και καταναλώνοντας προσωπικό και υλικό ασκόπως.
    Δραχμή ή Ευρώ είναι ψευδοδίλλημα σε μια περίοδο όπου η σύγκρουση πλέον γίνεται με γυμνά χέρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια επαναλαμβάνονται, όπου κάποιοι ευρωλάγνοι καθυβρίζουν καποιους άλλους σαν δραμολάγνους. Ωστόσο όπως και να το κάνουμε δεν μας κατεστρεψε η δραχμή αλλά καταστραφήκαμε με το ευρώ και την πολιτική που προηγήθηκε αυτού αλλά και μεταγένεστερα από την εφαρμογή του (Σημιτήδες, Κωστακηδες, Γιωργακήδες κτλ).

    Και έχουμε και κάποια σαθρά επιχειρήματα του στιλ, ότι θα έχουμε δραχμή υποτιμήμενη και πως θα κάνουμε εισαγωγές κτλ, που ούτε από νήπιο της 1ης νηπιαγωγείο δεν συγχωρείται να λεγεται.

    Λες και αν έχουμε το πανάκριβο ευρώ, παράλληλα με έναν δανεισμό υπερμετρο και συνεχώς αυξανόμενο, και συνεπώς με υπερμετρες διογκουμενες υποχρεώσεις σε δανειστές, αλλά και με υπερμετρη φορολογία που φερνει συνεχώς την υφεση και που μειώνει ολοένα με τη σειρά της το ΑΕΠ, λες και πρέπει με ολα αυτά, με ενα δηλαδή ΑΕΠ που συνέχεια απομειώνεται περιμένουμε να έχουμε συναλλαγματικά διάθεσιμα για να εισάγουμε. Χωρια το βιωτικό επιπεδο ενος λαού που με το ευρω θα πέσει στο μηδεν, αλλά και με ελπίδα για την ανάπτυξη και αυτή να είναι κολλημένη στο μηδέν.

    Κατά τα άλλα Ευρώ και τα μυαλά στα κάγκελα γιατι μάλλον ευχαριστεί και βολεύει την τοπική ελιτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να το ξαναγράψω εντελώς περιληπτικά.

    Δεν μας κατέστρεψε η δραχμή, αλλά απεναντίας μας κατέστρεψε το ευρώ και η πολιτική που εφαρμοστηκε από τους ευρωλάγνους. Οβερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλη μια φορά που είσαι εκτός θέματος. Το θέμα είναι η νοοτροπία και η συμπεριφορά κυβερνώντων και λαού διαχρονικά και όχι το νόμισμα.

      Διαγραφή
    2. Όταν θα σε καλέσω να βάλεις εσυ το θεμα, τοτε λεα να πεις για εκτος θέματος. Κολιτσιδα ξερολα

      Διαγραφή
    3. Εγώ φταίω που εσύ λες βλακείες;;; Λες ότι από το ευρώ βολεύεται η τοπική ελίτ. Μπορείς να το αποδείξεις ή έγραψες μια μπαρούφα πριν πας για ύπνο για να κοιμηθείς ήσυχος ότι έκανες το επαναστατικό σου καθήκον; Ασχετε

      Διαγραφή
    4. Εσυ βρε ξερολα ΙΚ, μπορεις να αποδειξεις τις κοτσανες που γράφεις πιο πανω για να απαιτείς κατι τέτοιο απο τους άλλους. Αλλά στο ξαναεγραψα, τον τελευταίο που θα εβαζα κριτή μου είναι ένας ξερόλας που νομιζει οτι αυθεντία. Ι.Κ. ο ανόητος ξερόλας !!

      Διαγραφή
    5. Λακές του Τσίπρα είσαι; Τι κοτσάνες λες ότι έγραψα; Γεγονότα ανέφερα. Σε τσούζει νούμερο; Γεροξεκούτη

      Διαγραφή
    6. Εντάξει τώρα, εχεις παρεκτραπει εντελώς! Δωρεάν είναι αλλώστε και λεγε οτι σε βολεύει. Εγω απλά σε κάνω χάζι!

      Διαγραφή
    7. Έχεις δικιο αλλά μάλλον είμαστε συνομηλικοι

      Διαγραφή
    8. Τοτε να πάμε για υπνο.. Εγώ το χαμομήλι μου αν και μεσημέρι το πινω ήδη. Καλό απόγευμα λοιπόν.

      Διαγραφή
  15. Εγω μπορει να λεω βλακειες, αλλά έσενα αγνωστε ανόητε δεν θα σε βαλώ κριτη μου. Άλλωστε σε έχω παρατηρήσει να μη κανεις τιποτε άλλο απο το να το παίζεις ξερόλας, και το μονο που δεν εχω σκοπό να κάνω εδώ, είναι να χαλάσω τη διαθεση μου με εναν ανοητο που κατι νομιζει πως ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρκεί που παραδέχεσαι πως λες βλακείες. Εγώ δεν νομίζω ότι είμαι κάτι. Ερωτήσεις σου έκανα. Δεν μπορείς να απαντήσεις. Άρα αποδεικνύεται ότι έγραψες μια ΜΠΑΡΟΥΦΑ. ΓΙ'αυτό φασκόμηλο και ύπνο

      Διαγραφή
    2. Εντάξει ξερόλα μου.. όπως θες. Άλλωστε να μη σου χαλασω το κεφι, μεσημεριατικά.

      Διαγραφή
    3. Αν αυτό νομιζεις οτι σε βοηθάει να προσπεράσεις τα προβληματα σου, παρτο και σαν υποταγή.

      Διαγραφή
    4. Ελληνικό καφέ πιες να ξεμεθύσεις

      Διαγραφή
    5. ααα.. ουτε η υποταγή σε βοηθάει; Τι άλλο μπορώ να κανω διαδιακτυκα -κιολας- για να σε βοηθήσω;

      Διαγραφή
  16. νομίζω περι οικονομίας αυτός που τα λέει καλύτερα είναι ο πρώην πρύτανης του οικονομικού πανεπιστημίου, ο Γάτσιος.

    Ήταν λάθος που μπήκαμε στο ευρώ, μπήκαμε όμως και δυστυχώς η διαχείριση του ευρώ ήταν δύο φορές λάθος, και τώρα ο μόνος τρόπος να βγούμε είναι είτε μετά απο καταστροφή (ασύντακτα) ή συνθηκολογώντας με τους σχεδιασμούς του Σόιμπλε. Επίσης καταστρεπτικό μια και ο στόχος είναι η οριζόντια μείωση μισθών, συντάξεων, αξιών και μετατροπή σε κάτι κατα τί χειρότερο απο Βουλγαρία.

    Υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν να αρχίσουμε να παίρνουμε κάπως τα πάνω μας, δύσκολα πράγματα και δεν νομίζω πως ο κόσμος (μεγάλη μερίδα του) είναι έτοιμος να τα καταπιεί. Οπότε... Προσωπικά βλέπω συνθηκολόγηση. Ήτοι, δραχμή με κούρεμα χρέους και μνημόνιο.


    Τελευταίο άρθρο του:
    http://www.gatsiosblog.gr/el/το-κλειδί-της-λύσης-το-κρατάμε-εμείς-ό/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ συμφωνώ, και αν επέλεγα για τον εαυτό μου σε τι οικονομία από τώρα και στο εξής θα ήθελα να ζήσω, θα διάλεγα αυτή τη λύση που ο Σόϊμπλε προτείνει.

      Στο μονο που διαφωνώ είναι στο "μπήκαμε" το οποίο οκ καταλαβαίνω οτι είναι ένα σχήμα λόγου που δείχνει οτι σαν κοινωνία η ελληνική απλά ακολούθησε ότι της επέβαλαν, και που στο κάτω- κάτω της γραφής δεν ήταν και ο καθε μπαρμπα - μήτσος ειδικος να ξερει τι θα του συμβεί με αυτό το κακό που του το παρουσίασαν σαν πανακεια για την ευτυχία.

      Το ευρώ μας το επεβάλαν οι της Ελιτ, και αυτή συνεχίζει να το κρατάει με νύχια και με δόντια. Συνεπώς δεν "μπήκαμε" στο ευρώ, όπως επίσης στα σίγουρα δεν μας το εφερε ο αγιος βασιλης. Μας το επεβαλε η ελιτ. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε καλά για να γνωρίζουμε με τι είδους οικονομική ελιτ εχουμε να κάνουμε.

      Διαγραφή
    2. Ναι, προφανώς το επέβαλε ένα γερό κομμάτι της ελίτ, το συντριπτικά μεγαλύτερο, ειδικά αυτής που είχε ήδη πάψει να είναι παραγωγική και είχαν γίνει μεταπράτες, εισαγωγείς, τραπεζίτες και ιδιοκτήτες εταιριών συμμετοχών. Η παραγωγική ελίτ ήθελε μεν τα φτηνά δάνεια για επενδύσεις αλλά είχε επιφυλάξεις.

      Σήμερα δεν είναι σίγουρο πως το θέλει το ευρώ αυτή η ίδια ελίτ. Πολλοί έχουν τα assets έξω και τα liabilities μέσα. Την καλοβλέπουν την δραχμή. Απλά η δραχμή είναι hic sunt dracones, και καμιά βολεμένη ελίτ δεν κάνει εύκολα βήμα στο άγνωστο. Τους αρέσει η πεπατημένη, και η συντήρηση.

      Διαγραφή
  17. ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΥΡΟΥ-ᾹΣΠΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ Ἤ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ.
    Τό δίλημμα, ἄν θά μείνουμε στήν δραχμή μας διατηρώντας κάποια ἔστω δύσκολη χρηματοπιστωτική δυνατότητα βοήθειας στήν Οἰκονομίας μας, ἤ αν θά ἀπεμπολήσουμε τήν δυνατότητά μας ἐπ' ἀὀριστον νά ἔχουμε δική μας ἐξουσία ἐκδόσεως νομίσματος, καταργήθηκε ὑπέρ τοῦ γερμανικοῦ εὐρω, ἀπό Πρωθυπουργό πού ὁ ἀδελφός του - ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ... - ἐργαζόταν γιά τούς Γερμανούς σέ καίρια θέση. Ἄλλωστε, τότε οἱ Γερμανοί ἐρχόντουσαν ὡς φίλοι μας, ὅπως θά ἔλεγε καί ὁ Σταρένιος...
    ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ, ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΜΕ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ...
    - ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ; ΤΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΑΝ ΑΛΛΑ ΝΟΜΟΤΥΠΟ; ΑΥΤΟ ΤΗΣ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ" ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΜΟΝΟΝ 22% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ;... - Διότι, ἄν εἶναι νά πάμε στήν νέα δραχμή μέ τό ἴδιο πολιτικό χάλι, καί μέ τούς ἴδιους καφενόβιους, φραππεδόβιους, κοπανατζῆδες τῆς ἱστορίας, καναπεδιστές κουλτουριάρηδες, ταβερνόμαγκες, κολλεγιόμαγκες, ξερριζωτές, καταλύτες, κ.ο.κ. (δέν ἔχουν καί τόσες διαφορές σέ πολιτική ἱκανότητα) δέν ἔχει νόημα.
    Μέ αὐτούς, στήν δραχμή δέν θά πᾶμε, θά μᾶς πᾶνε. Θέλουμε δέν θέλουμε. Θα εἶναι ἡ τελευταία πράξη τοῦ δράμτος πού ἄρχισε μέ τήν ὑπαγωγή τῆς Ἑλλάδας στό ΔΝΤ.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΌΝΟ (TIMING) , ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ (ΕΘΝΙΚΗ) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    _ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΗ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΞΟΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Η ΠΑΡΑΜΟΝΉ ΣΤΌ ΕΥΡΏ ΘΆ ΚΟΣΤΊΣΗ ΜΕΝ ὉΜΟΊΩΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΊΣ ΤΕΛΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΞΕΝΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωκράτη, θες κάποια πράγματα για να εκδώσεις νόμισμα. Συναλλαγματικά διαθέσιμα, ή αποθέματα χρυσού ή κάποιος να σου δώσει πχ 50-60 δις δάνειο σε σκληρό νόμισμα ή να έχεις ισχυρές εξαγωγές ή τίποτα πετρέλαια κλπ. Τίποτα απο αυτά δεν βλέπω να έχει η Ελλάδα.

      Φοβάμαι πως αν πάμε σε δραχμή θα πάμε μετά απο μια μεγάλη καταστροφή. Ή μετά απο συνθηκολόγηση με τον Σόιμπλε, δλδ καταστροφή πάλι. Εκτός αν το διαπραγματευτεί κάποιος δεξιοτέχνης, μπας και ελαχιστοποιήσει τις ζημιές.
      Καταλαβαίνω οτι παραμένοντας στο ευρώ μοιάζει σαν μια συνεχή καταβύθιση.. Αλλά..

      Διαγραφή
    2. Μα ασφαλώς, και θέλει μεγάλη προσοχή για να μη πάμε αντι για λύτρωση πιο βαθειά στη καταστροφή.

      Άλλωστε το ευρώ, δεν είναι από μόνο του ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ που μας καταβυθισε και συνεχίζει ακόμα, στο χάος. Πιο πάνω το έγραψα ήδη, η δομή του ευρώ αλλά και ο στοχος του συμβαδίζει με τις επιδιώξεις των νεοφιλεύθερων δημιουργών του. Στο κάτω- κάτω της γραφής πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει.

      Θέλει λοιπόν νέα πολιτική αλλά και νέα ασφαλώς ελιτ, και βεβαίως πιο συνειδητοποιημένους πολίτες και ανθρώπινο δυναμικό πιο σωστά εκπαιδευμένου. Θέλει πολλές και δύσκολες αλλαγές, αλλά ομως διαφορετικά θα ζήσουμε οσοι αντέξουμε σε ένα κράτος ζόμπι και ίσως μεσοπροθεσμα καταλήξουμε να πάθουμε ότι έπαθαν τα άλλα μεσογειακά κράτη που εντελώς διαλύθηκαν όχι με χρεοκοπίες και μνημόνια αλλά με τα όπλα.

      Διαγραφή
    3. Εγώ νομίζω πως πρέπει να διαλυθούν κάποιες ψευδαισθήσεις που δυστυχώς καλλιεργούνται λες και όλη η Ελλάδα έχει γίνει μια μονοκαλλιέργεια ψευδαισθήσεων.

      Είναι τόσες πολλές που βαριέμαι τώρα να τις αναφέρω, να πω μόνο πως είναι και "αριστερές" και "δεξιές" ψευδαισθήσεις. Θα πω μία βασική.

      Καλό είναι να έχεις δική σου νομισματική πολιτική αλλα σήμερα, εν έτη 2016, τα περιθώριά της δεν είναι τόσο μεγάλα όσο ήταν κάποτε. Η κεντρική τράπεζα μιας μικρής οικονομίας είναι πολλαπλά δεμένη απο τις πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
      Ας δεί κανείς την νομισματική πολιτική οποιαδήποτε χώρας με δικό της νόμισμα και θα καταλάβει.

      Χοντρικά λοιπόν υπάρχουν δύο δρόμοι. (A) Είτε θα αποτραβηχτείς απο την αρένα σαν την Βόρεια Κορέα, και θα ζείς φτωχά με ελέγχους κεφαλαίων και δασμούς, αλλά τουλάχιστον θα ζούν όλοι σχετικά αξιοπρεπώς, ή (B) θα μείνεις στην αρένα και θα παλέψεις με τους άγριους κανόνες αυτού του παιχνιδιού που είναι νεοφιλελεύθεροι. Αν τα καταφέρεις καλά μπορείς να κάνεις και κάποια έξυπνα πραγματάκια που μοιάζουν αριστερά ωστε να βοηθήσεις όσους αυτό το σύστημα τείνει να πετάξει στο περιθώριο.

      Κατά την γνώμη μου το (Α) εκτός από ηττοπαθές είναι και ανέφικτο λόγω γεωπολιτικών πιέσεων.

      Αν σε 10-20 χρόνια αυτή η σκληρή νεοφιλελεύθερη αρένα καταρρεύσει καλώς να καταρρεύσει, αλλα δεν γίνεται να την ρίξουμε εμείς..

      Διαγραφή
  18. Η συζήτηση για Ευρώ ή Δραχμή δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη συγκυρία.
    Και τούτο, διότι η Ελλάδα θα πάει στη Δραχμή, αν πάει, από ανάγκη και όχι από επιλογή.
    Αυτό ακυρώνει τη Δραχμή, ως λύση.
    Θα είχε νόημα μια τέτοια συζήτηση, με ανταλλαγή επιχειρημάτων, αν ήμασταν νηφάλιοι για να την κάνουμε και όχι υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης.
    Ενδεχόμενη επιστροφή μας στη Δραχμή, έτσι απροετοίμαστοι που είμαστε, θα ισοδυναμούσε με εθνική τραγωδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Relative to other countries that experienced a financial crisis of their own —based on data that comes from Carmen Reinhart and Kenneth Rogoff, two Harvard experts on financial crises— the U.S. experience has been fairly typical. That is, as Figure III indicates, the U.S. growth path has been in line with what the history of recoveries from financial crisis would suggest it would be. For the most part, economies that have undergone a financial crisis go back to the “normal” they experienced before the crisis after an extended period of slow growth. We should be, if history is a guide, on track to return to normal. And Figure III suggests that we are."
    http://docs.house.gov/meetings/WM/WM00/20160202/104364/HHRG-114-WM00-Wstate-HassettK-20160202.pdf

    Προφανώς ο συγγραφέας αγνοεί (ή επιλέγει σκοπίμως να αγνοεί) το ρόλο τής φορολογίας στην επαναφορά τής μεγέθυνσης, ο οποίος, στην περίπτωση χωρών με πρόγραμμα προσαρμογής που καταλήγει σε οικονομική ατροφία είναι σκοπίμως ΜΟΝΙΜΑ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ εκτός steady-state.

    Συνεπώς το άρθρο είναι... https://youtu.be/y_DDDv0y52g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συζητάμε ως Υπνοβάτες σε μια χώρα που λειτουργικά ταλαντώνεται αποσβενώμενη, ούτως ή άλλως από τα 10 εκατομμύρια είναι ζήτημα αν μόλις τα 2 παραπέμπουν σε Έλληνα σε ότι αφορά την συμπεριφορά, το πνεύμα, το ήθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δρ. ΙΑΚΩΒ, ασε τους περιουσιους λαους και τους ειρωνικους τιτλους κατα μερους. Ειναι αδικο για μια χωρα κατεστραμενη απο το οικονομικο συστημα που υπερασπιζεσαι απο την μια και κατηγορεις απο την αλλη ( διοτι ειναι το ΙΔΙΟ συστημα με αλλο νομισμα), να κατηγορειται που καταστραφηκε απο θεωρητικους οπως εσυ και πρακτικους εφαρμοστες του συστηματος αυτου. Επισης μπες στον κοπο να αναφερεις την "συνεισφορα" των Αμερικανων στην Ελληνικη τραγωδια ..Ξερεις τοτε με τις Αμερικανικες χρηματιστηριακες εταιριες που καθε τοσο εισηγαγαν και ενα νεο τιτλο καποιου προιοντος για να δημιουργησουν και μια νεα απατη..Εχουν γινει και ταινιες πλεον!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Από τον περισπούδαστο καθηγητή του New York College, μέχρι τον ξερόλα κ. Ι.Κ., ένας ποταμός ματαιολογίας που αποκαλύπτει ότι μετά έξη χρόνια στην πρέσα και στην αφαίμαξη και ειπράκτορες καρπαζών, χλευασμών και ταπεινώσεων, ένας άλλοτε ευφυής και ανυπότακτος λαός τίποτα δεν εκατάλαβε τίποτα δεν εδιδάχθη.
    Αερολογεί και τσακώνεται και πουλάει ( μερικοί, με απύλωτη και βρώμικη γλώσσα) εξυπνάδα, όταν το σπίτι του διπλανού του βγαίνει στο σφυρί, του πάρα δίπλα το παιδί φεύγει σκλάβος στη Γερμανία, η σύνταξή του ξανακόβεται, η πατρίδα του αλλάζει πληθυσμό, το έθνος του πεθαίνει...ΜΕ ΕΥΡΩ!
    Ο Χάρος του φωνάζει: Λίγο ακόμη, ΕΦΘΑΣΕΣ!
    Κι' αυτός εξακολουθεί να "διαβουλεύεται" για "τους κινδύνους που ασφαλώς κρύβει ο άγνωστος δρόμος" επιστροφής σε νόμισμα που θα εκδίδει και θα ρυθμίζει ο ίδιος, με την ελληνική κυβέρνηση που θα ελέγχει, και όχι η Μέρκελ του 4ου Ράϊχ και ο Ντράγκι της Γκόνταμν Σάκς.
    Καλημέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια καλημέρα, με τα μυαλά που κουβαλάς;; Πες μας, πότε άλλοτε (που λες) ήταν ευφυής και ανυπότακτος ο ελληνικός λαός;;; Για να καταλάβω αν ξέρεις τι σου γίνεται.

      Διαγραφή
    2. Προς Ι.Κ., κράτησε ένα επίπεδο ή άλλαξε site.

      Διαγραφή
    3. Το επίπεδο εσύ το μετράς με τις λέξεις που εκφράζονται ή με τα ηλίθια νοήματα που θέλει καθείς να διατυπώσει;; Ε;

      Διαγραφή
    4. Συμφωνῶ μέ τόν Economist.
      ΙΚ να σε βάλουμε σέ δημοψήφισμα; Καί ὅλοι ὄχι νά σοῦ ποῦμε, ἐσὐ φοβᾶμαι ὅτι ναί θά βγάλης...Γιατί ΑΠΛΩΣ δέν παύεις τίς προσωπικές ἐπικρίσεις καί ὕβρεις;
      Γίνεται διάλογος καί "μέ ἐπίπεδο" καί "χωρίς ἐπίπεδο". Ἔκκλησις, νά διαλέξης μόνιμα τόν διάλογο "μέ ἐπίπεδο" (ἤτοι: μέ καλό ἐπίπεδο εὐγενικῆς συνενοήσεως).
      Πλανᾶσαι ἄν νομίζεις ὄτι οἱ ἀλήθειες κερδίζουν κάτι, σέ πειθώ ἤ σέ ἀλήθεια, ὅταν πλήττουν ἤ μειώνουν ἤ προσβάλλουν τό πρόσωπο τοῦ ἄλλου.
      ΥΓ.Νά πλήξεις τό πρόσωπο ἑνός πολιτικοῦ πού κάνει ἀνοησίες καί μεγάλο κακό, τό κατλαβαίνω, ἀλλά τό πρόσωπο ἀνθώπων πού σχολιάζουν κάτι σοβαρά (σοβαρά ὅσο μποροῦν τοὐλάχιστον) σέ ἕνα μπλόγκ;

      Διαγραφή
    5. Φίλε Σώκρατες, μόνο ο Τσίπρας το ΝΑΙ το έκανε ΟΧΙ. Δεν προσβάλλω, ανταλλαγή επιχειρημάτων κάνουμε με μια ένταση. Δικαιολογούμαστε. Η ηλικία το δικαιολογεί. Έχουμε ζήσει πολλά για να είμαστε ψυχρό αίμα. Αλλά δεν προσβάλλω.

      Διαγραφή
    6. Σύμφωνα με τη μεταφυσική λογική της εδώ και τώρα δραχμολαγνείας οι Έλληνες που 400 χρόνια ζούσαν κάτω απο τούρκικο ζυγό ήταν ολιγόψυχοι και τουρκοτσολιάδες. Γιατί και σήμερα κάτω απο ζυγό βρισκόμαστε αλλά διαφορετικού τύπου. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι πως εκείνοι οι Έλληνες αρδεύανε απο μια ζωντανή πνευματική παράδοση που τους έτρεφε και ήταν ικανή να τους διατηρήσει άλλα χίλια χρόνια ζωντανούς κάτω αποιονδήποτε ζυγό. Το αποδεικνύει άλλωστε και ο τεράστιος πολιτισμός που παρήχθη μέσα στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Οι σημερινοί νεοέλληνες μας έχουν φλομώσει στα ψευτονταηλίκια και στους ψευτοτσαμπουκάδες άνευ περιεχομένου.Ας κάνουμε πρώτα την πνευματική επανάσταση που έχει ανάγκη αυτός τόπος και δεν μας εμποδίζει κανένας και μετά έρχονται και τα υπόλοιπα.
      Η Ελλάδα διαλύεται και καταρρέει απο μέσα. Οι έξω απλά τα βρήκαν όλα έτοιμα...

      Διαγραφή
  23. ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=AoKkE90D5yA 1.50-1.53 λεπτό πεῤί ΑΝΑΓΚΗΣ για δύο χρόνια ἐκτός εὐρώ καί βλέπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.