4/5/16

Η επόμενη μάχη για την διάσωση της οικονομίας στην Ελλάδα


Άλλο ένα μακρύ καλοκαίρι στην Αθήνα
Η ελληνική κρίση ξέσπασε το 2009 και κορυφώθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2010. Ανήμπορη να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο χρέος της, η Ελλάδα διασώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Το σχέδιο διάσωσης απέτρεψε μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, αλλά σηματοδότησε την έναρξη ενός παρατεταμένου οικονομικού και πολιτικού δράματος που εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Στην Ελλάδα, η κρίση κορυφώθηκε δύο φορές: Το καλοκαίρι του 2012, όταν δύο διαδοχικές εκλογές άφησαν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα στο χάος [1], και το καλοκαίρι του 2015, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα [2] απείλησε ανεπιτυχώς [ 3] τους ευρωπαϊκούς πιστωτές της και το ΔΝΤ με μαζική χρεοκοπία σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να κερδίσει κάποια ελάφρυνση χρέους και έναν αποχωρισμό από τις πολιτικές λιτότητας.
Σε κάθε σημείο καμπής, σχολιαστές ήταν ανήσυχοι για την πιθανή «μόλυνση» από μια καταστροφική ελληνική χρεοκοπία και την επακόλουθη έξοδο από την ευρωζώνη. Η παρ’ ολίγον κατάρρευση του Ιουνίου-Ιουλίου 2015 ήταν ίσως η πιο δραματική, κορυφούμενη με το κλείσιμο των τραπεζών και ένα παράξενο δημοψήφισμα [4], στο οποίο ο βαλλόμενος Έλληνας πρωθυπουργός και υπέρμαχος κατά της λιτότητας, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τους Έλληνες να απορρίψουν ένα πακέτο διάσωσης που μόλις είχε διαπραγματευθεί με την Τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας.

Για τη συνέχεια FA

5 σχόλια:

  1. Δηλ. με Δραχμή, χωρίς μνημόνιο και με διαγραφή χρέους και εκτός γερμανικής ένωσης δεν γίνεται;θα μας κάνει ντα ο Σόιμπλε;Το πρόβλημα του χώρου(χώρας για μερικούς) είναι ένα και λέγεται κυνοβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως προεξοφλούν κάποιοι με ποιο σύστημα θα παίξει η Ελλάδα; Και ειδικά άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από πολιτικοοικονομικό ποδόσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως προεξοφλούν κάποιοι με ποιο σύστημα θα παίξει η Ελλάδα; Και ειδικά άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από πολιτικοοικονομικό ποδόσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδη

    με ευρω, οικονομικη κατοχη αντι ανεξαρτησιας
    με δανεικα παρασιτικου καπιταλισμου και ολιγαρχιας μετασοβιετικου τυπου
    εντος γερμανοκρατουμενης ΕΕ και με αυτοφιλανδοποιημενη Ελλαδα πολιτικα/οικονομικα στην ΕΕ και στρατιωτικα στο ΝΑΤΟ εχουμε ελπιδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι και να διαλέξουμε τωρα ειμαστε πλεον καταδικασμένοι αφου επρεπε να είχαμε επεξεργαστεί λυσεις για ολες τις πιθανες καταστασεις όταν είχαμε τις ευκαιριες.
    Τωρα το μονο που μπορούμε να επιλεξουμε είναι ο τροπος θανάτωσης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.