4/5/16

Τι τρέχει στις Οινούσσες με τους Τούρκους

Εντονη ανησυχία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας 
Η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας γίνεται ενώ στο Αιγαίο βρίσκεται ισχυρή ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ - Τα τρία σενάρια που θεωρούν πιθανότερα οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων
Μάκης Πολλάτος
Έντονη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Με επίκεντρο την περιοχή της Χίου, η Άγκυρα λειτουργεί σε καθημερινή βάση σαν να έχει αποφασίσει να καταστήσει τις Οινούσσες «γκρίζα ζώνη».
Με συχνότητα που δημιουργεί προβληματισμό για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης Νταβούτογλου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις πάνω από νησιά και νησίδες στην περιοχή των Οινουσσών ενώ πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής προσπαθούν να σταματήσουν ελληνικές δραστηριότητες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών παρενοχλώντας αλιευτικά που ψαρεύουν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να αποστείλουν το μήνυμα ότι η κυριαρχία του νησιωτικού συμπλέγματος είναι αμφισβητούμενη! 

Το παράδοξο είναι ότι η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, 20 χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια, γίνεται ενώ στο Αιγαίο βρίσκεται ισχυρή ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ η οποία έχει ενεργοποιηθεί με σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Ωστόσο, ενώ οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων που αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία γίνονται κάτω από την... μύτη συμμαχικών πολεμικών πλοίων, το ΝΑΤΟ τηρεί στάση απόλυτης ουδετερότητας η οποία στην πράξη καθίσταται ουδετεροφιλία υπέρ της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής. 

Όσο λοιπόν το ΝΑΤΟ κρατά στάση παρατηρητή, οι Τούρκοι περιπολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με επίκεντρο την περιοχή των Οινουσσών σαν να πλέουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, παρενοχλώντας ελληνικά αλιευτικά και μη υπακούοντας στις οδηγίες από τα πληρώματα των ελληνικών κανονιοφόρων να απομακρυνθούν από την ελληνική χωρική θάλασσα. 

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων θεωρούν τρία τα πιθανότερα σενάρια που πυροδοτούν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας: 

1. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του ελληνικού κράτους, οι Τούρκοι θέλουν να εξαντλήσουν την ελληνική πλευρά, αφού αναγκάζουν το Πεντάγωνο να διαθέτει σημαντικό αριθμό πόρων (είτε πρόκειται για ανθρώπινες δυνάμεις, είτε για περιπολίες πλοίων ή πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών) σπαταλώντας καύσιμα και ανεβάζοντας το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα αφού οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας συνεχίζονται, 

2. Η τουρκική πλευρά δοκιμάζει πολεμικά σενάρια και αναζητά «τρύπες» στα ελληνικά αμυντικά σχέδια ενώ ελέγχει και τον βαθμό ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο

3. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να στήνει μια κρίση αντίστοιχη με αυτή στα Ίμια το 1996. 

Από σήμερα ξεκινά τουρκική άσκηση στην περιοχή νοτίως της Ρόδου, ενώ για την επόμενη εβδομάδα η τουρκική πλευρά έχει σχεδιάσει μεγάλης κλίμακας άσκηση στο Αιγαίο, από την εξέλιξη της οποίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρούν ότι θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. 

Η κανονιοφόρος «Κραταιός» εκδιώκει την τουρκική ακταιωρό

 

Μετά το επεισόδιο της Μεγάλης Παρασκευής στις Οινούσσες όπου η ελληνική κανονιοφόρος Κραταιός εξεδίωξε ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής όμως οι Τούρκοι πέτυχαν τελικώς την απομάκρυνση τόσο της ελληνικής μηχανότρατας που ψάρευε γύρω από το νησί, όσο του ελληνικού πολεμικού πλοίου αλλά και των τουρκικών σκαφών που έπλευσαν στην περιοχή για να ενισχύσουν την ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής, η Άγκυρα δεν επέλεξε την αποκλιμάκωση αλλά συνέχισε τις προκλήσεις. Τουρκικά σκάφη παραβίασαν την ελληνική χωρική θάλασσα ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα ενώ οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και την Δευτέρα του Πάσχα με νέους πλόες πλοίων της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις Οινούσσες. 

Ανησυχητικό είναι το γεγονός της ανάδειξης από μέρος του τουρκικού Τύπου, όπως η φιλοκυβερνητική «Sozcu», των διεκδικήσεων της Άγκυρας και του ισχυρισμού ότι δήθεν 17 νησιά στο Αιγαίο έχουν... καταληφθεί από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε την τουρκική φρεγάτα Gokova, επίσκεψη που σύμφωνα με τους Τούρκους έγινε μετά την υποτιθέμενη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου -σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή- από τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη κατά την διάρκεια επίσκεψής του ναυάρχου Αποστολάκη σε νησιά των Δωδεκανήσων στις 20 Απριλίου.

Πρώτο Θέμα

51 σχόλια:

  1. Δεν ανησυχώ καθόλου. Θα τους αντιμετωπίσουμε με... ψαλμούς! Δοκιμασμένο υπερόπλο.

    Κι αν συνεχίσουν, θα ευχηθεί ο Αμβρόσιος (αυτός ο άγιος άνθρωπος) να σαπίσει το χέρι & το στομάχι των Τούρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ κε καθηγητά επιστήμονα,

      Μην εξάπτεσθε και μην παραφέρεσθε. Δεν τα είπα εγώ αυτά. Αν διαφωνείτε, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε προς τον "άγιο πατέρα" που ευχήθηκε "να σαπισουν τα χέρια & τα στομάχια" και προς τον "άγιο αρθρογράφο" που συνέταξε το κείμενο περι άτακτης υποχώρησης Τουρκικής ακταιωρο υπό την απειλή... ψαλμών.

      Διαγραφή
    2. και το επαναλαμβανεις. Αλλα δεν φταις εσυ. Να ναι καλα το site που ειχε σπευσει να μας ενημερωσει για το συμβαν αυτο.

      Διαγραφή
    3. http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/prosbolh-ths-orthodojhs-pisths-tou-laou-mas-apo-thn-enwsh-athewn.-parti-kre

      Mhpws se autous anaferotan o Ambrosios? Koita na deis pou katantisame na prepei na mpoume sto site ths Xryshs Aughs gia na enhmerwthoume!!!!!!!! Autes oi eidhseis den pairnane sta systhmika MME....

      Διαγραφή
    4. @ κε καθηγητά επιστήμονα,

      Κάθε φορά που απαντάτε, γίνεται όλο και καλύτερο. Δηλαδή (αν κατάλαβα καλά) δεν σας ενόχλησε οτι ο Αμβρόσιος εκδηλώθηκε και εξέφρασε όλη την κακία και το μίσος που κρύβει μέσα στη μαύρη ψυχή του, αλλά το οτι έτυχε να βρίσκονται κάμερες μπροστά για να καταγράψουν το γεγονός και να τον κάνουν "ρόμπα". Δεν σας πείραξε δηλαδή η πράξη, αλλά το οτι αποκαλύφθηκε!

      Χμ, ενδιαφέρον! Πείτε μας κι άλλα, πείτε μας κι άλλα...

      Διαγραφή
    5. Ω μεγαλα μαυρα ρασα,
      ω στα ματια μας τα γρασα,
      ω μεγαλα μαυρα ρασα,
      σας πληρωνουμε ολοι φεσι,
      τον Ιουδα τον μπαγασα,
      τη δουλεια αφησε στη μεση

      Διαγραφή
  2. Μολονότι έχω κάποιες αρκετά καλές γνώσεις τής αγγλικής γλώσσας ενοχλούμαι ως Έλληνας χρήστης τού διαδικτύου να διαβάζω σε Ελληνικό site σχόλια διατυπωμένα στα αγγλικά. Και μάλιστα από σχολιαστές οι οποίοι νομίζω ότι δεν είναι ξένοι. Ως προς την ουσία των σχολίων αυτών για Ελληνοτουρκική Federation, ας θυμηθούμε ότι υπάρχει υπάρχει η προεργασία Ελευθερίου Βενιζέλου και Παναγή Τσαλδάρη στην δεκαετία τού 1930, αλλά και το προηγούμενο τής χούντας (21/4/1967), όταν Γ. Παπαδόπουλος δεκήρυσσε την αναγκαιότητά της (σχετικά και «Ιστορία του ελληνοτουρκικού Χώρου» (1928 – 1973), σελ. 305 – 307, Εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», αλλά και στο λήμμα "Ελληνοτουρκισμός" στην --ttps://el.wikipedia.org/wiki/Ελληνοτουρκισμός). Κατά τα λοιπά αυτή η "φωτεινή" idea (προφέρεται "αϊντία") είναι παλιός πόθος τής Washington ήδη από την δεκαετία τού 1950.
    Coincidence και αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Προσυπογράφω. Να σταματήσει πια αυτή η αηδία με τα αγγλικά σχόλια. Όποιος θέλει να γράφει σε ιστολόγιο ελληνικό, όπως αυτό, οφείλει να σέβεται και την γλώσσα του και τούς αναγνώστες του.
      Αν εγώ έγραφα σε αγγλόφωνο ιστολόγιο γαλλικά ή ελληνικά, θα γίνονταν δεκτά;

      Διαγραφή
  3. Συγνώμη αλλά επειδή δεν το κατέχω το θέμα με τους εξοπλισμούς κτλ.

    Η Ελλάδα δε θα μπορούσε σε συντομο χρόνο εκμεταλλευόμενη τις συγκυρίες και την θέληση της Ρωσίας, να εξοπλίσει έτσι τα νησιά ώστε το μειονέκτημα μας στο να τα διαφυλάξουμε, να καταστεί έτσι ένα τεράστιο πλεονέκτημα;

    Κάτι δηλαδή σαν 20 αβύθιστα αεροπλανοφόρα στο Αιγαίο ή και πολλά - πολλά ξερονήσια σαν βάσεις anti-ship κτλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφαίρεσε κάποιος τα μισά σχόλια κατά λάθος; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, με την αφαίρεση του αρχικού σχόλιου σβήνονται και όλες οι απαντήσεις.

      Διαγραφή
  7. @ GEORGE DOGIVANIS

    Θεωρώ άτοπο, απαράδεκτο για έμπειρο και συνεπή σχολιαστή, για να μη σε χαρακτηρίσω προβοκάτορα, τη παραπομπή σε παλιό petition (τουλάχιστον 10 μηνών) που αναρτήθηκε από κάποιο Καναδό ψώνιο προβοκάτορα του Τορόντο (εκεί συχνάζουν πολλοί λυσσασμένοι Σκοπιανοί) και στο οποίο σχεδόν κανείς δεν ανταποκρίθηκε (200 υπογραφές σε >10μήνες) με αντικείμενο την ελληνοτουρκική ένωση.
    Προφανώς δεν πρόκειται για «πολύπλευρη ενημέρωση».
    Έπρεπε το «σχόλιο σου» να σβηστεί εξ αρχής καθώς καταρχάς δεν αφορά το αντικείμενο της ανάρτησης, αλλά λόγω των άγιων ημερών που πέρασαν, ατόνησε κάπως ο μετριασμός των σχόλιων.
    Μαζί με την αφαίρεση του σχόλιου σου σβήνονται αυτόματα και όλες οι απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
      •Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
      -----
      Ο γράφων θεώρησε ότι η αναφορά στην wikipedia, petition καθώς και το άρθρο περί τριμερούς κρατικής οντότητας, συνεισφέρει στην διαμόρφωση καλύτερης εικόνας για τις απειλές που δέχεται η χώρα πέραν των εμφανών.
      Ως κατέχων πτυχίο αναλυτού κινδύνου, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο blog, λειτουργεί στο πνεύμα του brainstorming και με γνώμονα το ανωτέρω, πιστεύω ότι η συνεισφορά μου με τις σχετικές τοποθετήσεις βρίσκονται εντός του πνεύματος braistorming.
      Το αρχικό κείμενο είναι ανοιχτό σε ερμηνείες και τοποθετήσεις,( πλην περιορισμών τους οποίους θέτει το blog και ακολούθησα πιστά παρά τον οχετό ύβρεων) και ειδικά οι αρχικές λέξεις ,τονισμένα γράμματα, αφήνουν ευρύτατο περιθώριο τοποθετήσεων:
      Η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας…….
      Το ανωτέρω αποτελεί για τον γράφοντα εξαιρετική αφορμή για να εντοπίσει τους λόγους αυτής της έξαρσης και αναφέρθηκε στα σχετικά δημοσιεύματα με σκοπό να καλύψει, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, αυτού που περιγράφεται και αναζητείται στην διαχείριση κινδύνου, δηλαδή:
      Την Πηγή
      Τον Μηχανισμό
      Το Αποτέλεσμα
      Ο κίνδυνος που εκπέμπεται από την τουρκική στάση, έχει πηγή/ες, μηχανισμό/ους και παράγει αποτελέσματα.
      Η αναφορά μου στην Wikipedia,petition,και την Εβραϊκή ιστοσελίδα, αποτελούν και μόνο μικρό κομμάτι μιας πηγής και ενός μηχανισμού δημιουργίας απειλής τον οποίο θεώρησα ότι πρέπει να γνωρίζουν οι συνομιλητές.
      Ως επιστήμονας που τυγχάνεται και μάλιστα της Ναυπηγικής αξιότιμε κύριε Κριστιάν, γνωρίζεται πολύ καλά ότι κατά την σχεδίαση ενός σκάφους υπολογίζονται και συζητούνται από τις ομάδες εργασίας τα πλέον απίθανα σενάρια-απόψεις-ισχυρισμοί!
      Είναι δε πολλοί περισσότερα τα εργαλεία από το brainstorming.
      Eιδικά η αναδρομή σε παρελθοντικά γεγονότα θεωρείται επιβεβλημένη και εκτιμάται δεόντως ασχέτως της βαρύτητας που παρουσίασε.
      Κάτι αντίστοιχο σε μικρότερη μορφή γίνεται και εδώ στο blog με την θεματολογία του και φυσικά οι τοποθετήσεις όλων λαμβάνονται υπόψη και μελετώνται δεόντως από αυτούς που πραγματικά έχουν ενδιαφέρον για τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.
      Τουλάχιστον αυτό εκλαμβάνει ο γράφων .
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε το θέμα της προώθησης της ελληνοτουρκικής ένωσης είναι άσχετο με το θέμα της ανάρτησης.
      Ωστόσο, όποιος πιστεύει ότι είναι σημαντικό θέμα η ελληνοτουρκική ένωση (η κράτος) και ότι πρέπει να ενημερωθούν οι αναγνώστες μας, ας μας στείλει το κείμενο του προς ανάρτηση και σχολιασμό.

      Διαγραφή
  9. Προς όλους τους σχολιαστές
    Το ιστολόγιο είναι ανοικτό σε όλες τις απόψεις και κλειστό σε προβοκάτορες και ανόητους.
    Όποιος προσπαθεί να δικαιολογήσει διεκδικήσεις οποιασδήποτε χώρας εναντίον της πατρίδας μας, για οποιονδήποτε λόγο και αν το κάνει, χαρακτηρίζεται εξ αντικειμένου προβοκάτορας ή ανόητος.
    Μπορεί να χρειάζεται να αναλύσουμε το σκεπτικό του άλλου, εκείνου που διεκδικεί, για να κατανοήσουμε την δυναμική του εγχειρήματος και να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίσουμε.
    Ποτέ όμως δεν υιοθετούμε την άποψη και την επιχειρηματολογία του αντιπάλου και φυσικά ποτέ δεν την προβάλουμε "αμάσητη".
    Αυτό είναι θανάσιμο λάθος και εν καιρώ πολέμου κάτι τέτοιο τιμωρείται με θάνατο.
    Γι' αυτό, παρακαλώ τους σχολιαστές να σεβαστούν τις αρχές του ιστολογίου και να σταματήσουν τις... πατινάδες.
    Ευχαριστώ τον Κριστιάν, γιατί παρακολουθεί τα σχόλια και κάνει τις παρεμβάσεις που πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω πιστευω ότι δεν χρειαζεται καν να αναλυσουμε το σκεπτικο του αλλου που διεκδικεί,του λες ένα μεγαλοπρεπεστατο ΟΧΙ και τελειωσε.
      Φανταζεσαι ο Μεταξας να αρχιζε τις αναλυσεις την βραδυα εκεινη ;,ακομα σε συζητηση θα ηταν.
      Οι Σπαρτιάτες δεν ρωτουσαν ποσοι και ποιοι και γιατι ηλθαν οι εχθροι,το μονο που ρωτουσαν ηταν : Που είναι οι εχθροι.

      Διαγραφή
  10. Άρα όλες οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και ένα σωρό δημόσια πρόσωπα που υιοθετούν, αναπαράγουν και προβάλλουν τις θέσεις των άλλων για τη χώρα είναι ή προβοκάτορες ή ανόητοι και τους αναμένει η τιμωρία του θανάτου αν προκύψει κανένας πόλεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κρινω τουλάχιστον προσφατα Ελληνικες κυβερνησεις,πωλητικους,παπαγαλακια και μερικα 'δημοσια προσωπα'που υιοθετησαν,αναπαρηγαν και επροβαλλαν και μαλιστα με θερμη,τις θεσεις των γνωστων ξενων κεντρων επιβολης μνημονιων,σιγουρα ηταν και είναι όχι απλως ανόητοι αλλα θανάσιμοι διαχειριστες της τυχης των Ελλήνων και της χωρας.

      Διαγραφή
    2. χμ,προβοκατορες η ανοητοι... φοβαστε κ.παπαδοπουλε να χρησιμοποιησετε τον ορο προδοτες;

      Διαγραφή
    3. Οι προδότες έχουν και έναν ηρωϊσμό, ρισκάρουν τη ζωή τους και πολλές φορές την χάνουν, αυτοί που κυβερνούν και όλος ο συρφετός γύρω τους είναι ανθρωπάκια που θυσιάζουν τους άλλους για να συνεχίσουν οι ίδιοι να καλοπερνούν, υπάρχει μια ωραία ταινία του Μπέργκμαν για αυτά τα ανθρωπάκια με τίτλο Ντροπή

      Διαγραφή
    4. Αξίζει να τη δει κανείς
      https://www.youtube.com/watch?v=ptYLUOEkpkI&list=PL2xTYn1eydIWVstzb2PoDQXfzyewL8AbG

      Διαγραφή
  11. Το ιστολόγιο αυτό έχει ιδιοκτήτη και ονομάζεται Σάββας Καλεντερίδης.
    Εγώ ορίζω τους κανόνες λειτουργίας.
    Είσαι υποχρεωμένος να τους σεβαστείς.
    Είναι το ηλεκτρονικό μου σπίτι, που δέχεται να φιλοξενεί σχολιαστές που υπακούουν στις αρχές που θέτει ο ιδιοκτήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλοι μάλωσαν, εγώ εξέφρασα την άποψή μου για το τί θα μπορούσε να γίνει πριν ένα αιώνα αλλά δεν έγινε

      Διαγραφή
    2. Γιώργο
      η παρατήρησή μου δεν αφορά μόνο εσένα, αλλά όλους...

      Διαγραφή
  12. Ας υποθέσουμε ότι οι Τούρκοι με μια αιφνιδιαστική ενέργεια καταλαμβάνουν μια ελληνική νησίδα ή νησί, εκεί που δεν το περιμένουμε και δεν έχουμε εγκατεστημένη φρουρά. Οι ελληνικές δυνάμεις σπεύδουν να κάνουν ανακατάληψη, αλλά "προ του κινδύνου να γενικευτεί η σύρραξη και να προκληθεί μείζον κακό στη συμμαχία" παρεμβαίνουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που όλως τυχαίως βρίσκονται στην περιοχή και αποσοβούν τα χειρότερα. Μένει, βέβαια η νησίδα ή το νησί στους Τούρκους, αλλά όλο και κάποιος Υπουργός θα μας εξηγήσει με περισπούδαστο ύφος, ότι έτσι είναι καλύτερα, παρά να γίνει πόλεμος και να μη καταστραφεί το ναυτικό μας, ώστε να μπορεί να πολεμήσει όταν χρειαστεί...(sic!) Απίθανο σενάριο; Ή μήπως το ΝΑΤΟ και η Γερμανία μας έχουν ήδη πουλήσει; Μήπως έτσι εξηγείται και η, ανεξήγητη κατά τα λοιπά, παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ στα όρια του FIR Αθηνών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Einai para poly pithano to senario o epitithemenos tha exei to pleonekthma!

      Διαγραφή
    2. To έχω γράψει σε τούτο το blog εδώ και πολύ καιρό, θα είναι ευκαιρία-μπίζνες για διαμεσολαβητές, δημοσιογράφους, πολιτικούς, συνέδρια, συναυλίες, σασπένς στα δελτία ειδήσεων

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. @ ΟΡΦΕΥΣ,

      Η πλεύση ξένων πλοίων στο Αιγαίο δεν ήταν ποτέ αναξήγητη, ούτε απαγορευμένη εφόσον τα πλοία ακολουθούσαν συγκεκριμένες πορείες και βρισκόταν πάντοτε εκτός Ελληνικών χωρικών υδάτων. Για παράδειγμα, δεν είναι ούτε περίεργο, ούτε παράνομο, Τουρκικό πολεμικό σκάφος, ακολουθώντας συγκεκριμένη πορεία και διερχόμενο μέσα από το Αιγαίο έτσι ώστε να μην πλησιάσει αρκετά σε ακτές νησιών εεγύτερα από την ελάχιστη απόσταση που οριοθετεί τα χωρικά ύδατα, να φτάσει πχ λίγα νμ έξω από την Σιθωνία Χαλκιδικής. Επιπλέον, τα ΝΑΤΟικά πλοία, δεν ήρθαν στο Αιγαίο από μόνα τους - κάποιος τα κάλεσε. Μάντεψε ποιος...

      Στο τέλος της τοποθέτησής σου, κάπου μπερδεύεις τα πράγματα συγχέοντας την ΝΑΤΟική ναυτική παρουσία με το FIR Αθηνών, το οποίο δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα.

      Διαγραφή
    5. Τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών γενικώς ταυτίζονται με την δυνητική ελληνική ΑΟΖ, αλλά και με τα θαλάσσια όρια Ελλάδας- Τουρκίας στην περιοχή των Οινουσών και της νήσου Πασά, οπότε για λόγους συντομίας της έκφρασης επελέγη ως αναφορά. Ανεξήγητη σίγουρα δεν είναι η πλεύση ξένων πλοίων στο Αιγαίο (δηλ. η αβλαβής διέλευσή τους από τα χωρικά μας ύδατα ή η πλεύση τους σε διεθνή ύδατα), αλλά η παρουσία πολεμικών σκαφών με τους αισθητήρες και τα οπλικά τους συστήματα σε λειτουργία, εντός των χωρικών υδάτων μας, μετά βέβαια από πρόσκληση- όπως ορθώς επισημαίνετε- αλλά με πολλές απορίες για τα πραγματικά κίνητρα τόσο της παρουσίας όσο και της πρόσκλησης. Επίσης, κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι τα σκάφη αυτά θα εκπληρώσουν τους σκοπούς της πρόσκλησης και όχι άλλους, άλλων...

      Διαγραφή
  13. http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/katarriptetai-to-prosfugiko-drama-diashmh-oikogeneia-pou-perase-apo-thn-kw

    Oi prosfyges.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-mouzalas-antimetwpise-to-lathrometanasteutiko-prosfuges-tou-petajan-mpouk

    Oi prosfyges re

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Τί τρέχει στις Οινούσσες με τούς Τούρκους";
    Ο Nativist, που ξέρει τόσο καλά αυτά που λέει ο Ν. Λυγερός, δε θυμάται την οριοθέτηση με βάση τις αμοιβαία μη γκρίζες ζώνες, στρατηγική που δημόσια, ενυπόγραφα στηρίζει ο Ν. Λυγερός;
    (Δείτε το εδώ http://www.rieas.gr/images/konofagos21.pdf, μιας και το αρχικό http://www.lygeros.org/articles?n=9815&l=gr, δυστυχώς, έπαψε να λειτουργεί...)
    Αυτό ακριβώς τρέχει (και) στις Οινούσσες με τούς Τούρκους: εφαρμόζουν την προαναφερόμενη στρατηγική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον λάθος έκανα εγώ. Μπέρδεψα τις Οινούσσες με το Κατσελόριζο, τού οποίου η ΑΟΖ αμφισβητείται από την Τουρκία.

      Διαγραφή
    2. Τη νησίδα Στρογγυλή Μεγίστης να θύμασαι πάντα, εκεί είναι το κλειδί της ελληνικής ΑΟΖ.

      Διαγραφή
    3. Μάλλον δίκιο έχεις. Έχω καιρό ν' ασχοληθώ με την ΑΟΖ, διότι δεν την βλέπω να ανακηρύσσεται με τίποτε και τα έχω ξεχάσει.
      Να είσαι καλά.

      Θυμάμαι τον Ν. Λϋγερό σε εκπομπή τού ΚΡΗΤΗ TV, Ιανουάριο τού 2013 κι έλεγε ότι η ανακήρυξη τής ΑΟΖ είναι θέμα ... ημερών.

      Διαγραφή
    4. Ναι για αυτό ανέβασα την ανάρτηση http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/05/blog-post_98.html... μη πέσει το θέμα εντελώς στη λήθη!
      Να πω και μια κακία, τι να πει ο Λυγερός; Έτσι που τον κυνηγάει μια Ανακόντα 25 μέτρων...

      Διαγραφή
  16. Οι υποχωρήσεις από μέρους μας συνεχίζονται και δικαίως θα πεί κάποιος, διότι είναι θέμα ελιγμών. Ο Μεταξάς όταν βύθισαν την Έλλη δεν απάντησε, όταν όμως είδε τον Γκράτσι να του κραδαίνει το τελεσίγραφο, απάντησε. Εμείς τι θα απαντήσουμε στον δικό μας "Γκράτσι"; Υπάρχει στις τάξεις του Στρατού το ανάλογο του Κατσιμήτρου, να θέσει όριο το "Καλπάκι" και να συγκρουσθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο σκοτώθηκαν χιλιάδες Έλληνες, χώρια οι ακρωτηριασμοί, αυτοί που χάσαν τα μάτια τους, την ακοή τους, δεν είμαστε για τέτοια

      Διαγραφή
    2. Για ματια και ακοη δεν τους νοιαζει τους πωλητικους,ισως να είναι καλλιτερα,νοιαζονται για τα χερια που θα τους ψηφισουν.

      Διαγραφή
  17. 2 απλα βηματακια.
    Παμε σε ενα μαγαζι με στρατιωτικα και αγοραζουμε:

    1) μια εξαρτυση με 20-30 ευρω
    2) ενα ζευγαρι αρβυλα
    3) μια στολη παραλλαγης

    Και ο θεος βοηθος,γιατι θα μας βλεπω σαν τιποτα Ουκρανους να χει καταρρευσει το στρατευμα και να τρεχουμε να κλεβουμε G3 απ'τις αποθηκες και TOW απ'τις ΒΟΠ να κανουμε δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.