9/5/16

Εκδηλώσεις μνήμης Ποντίων και Αρμενίων

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο των Στύλων του Ολυμπίου Διός, για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στις 21 Μαΐου. Περιλαμβάνεται σε σειρά εκδηλώσεων για τις δύο επετείους μνήμης, οι οποίες θα διαρκέσουν για περίπου μία εβδομάδα, έπειτα από την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις με την Τουρκία (η οποία αρνείται ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία προχώρησε σε γενοκτονίες των πληθυσμών της Ανατολίας) βρίσκονται σε κρίση, λόγω της έντονης κινητικότητας που υπάρχει στο Αιγαίο. 
Παρά την προσπάθεια για μείωση της έντασης στο Αιγαίο, υπερπτήσεις στην περιοχή των Οινουσσών και της παρακείμενης νησίδας Πασάς εξακολουθούν να πραγματοποιούνται. Η τελευταία καταγράφηκε το βράδυ της 5ης Μαΐου, όταν ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε στις 22.20 πάνω από την παραπάνω νησίδα, σε ύψος 24.000 ποδιών.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, η Υδρογραφική Υπηρεσία Σμύρνης ανανέωσε και τις Navtex, οι οποίες δεσμεύουν μέρος του κεντρικού Αιγαίου για ασκήσεις. Χθες, μάλιστα, αναρτήθηκε η Navtex 347/16, με την οποία προσδιορίζονται βολές σε μια περιοχή μεταξύ Εύβοιας, Ψαρών και Σκύρου.

Εντός του Σαββατοκύριακου, η Ελλάδα ακύρωσε μια σειρά από τουρκικές Navtex, με τις οποίες γινόταν η προσπάθεια να επεκταθεί το σενάριο ασκήσεων των τουρκικών πλοίων που επιχειρούν στα διεθνή ύδατα του κεντρικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, από τα τουρκικά πλοία εξεπέμφθη σήμα προς τα εμπορικά που τύχαινε να βρίσκονται σε κάποιο δρομολόγιο  στην περιοχή,  με το οποίο τούς ζητήθηκε  η εθελοντική συμμετοχή σε ένα σενάριο της άσκησης. Η Ελλάδα παρενέβη αμέσως, με δική της Navtex, με την οποία ακύρωνε την αντίστοιχη τουρκική.

«Μόνιμα πεδία βολής»

Προφανώς πρόκειται για διαδικασία που συνιστά ρουτίνα για τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στο Αιγαίο έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη, και αυτές οι κινήσεις συνεκτιμώνται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξήγησης της τουρκικής συμπεριφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, ήδη από τα τέλη του 2015, έχει οριοθετήσει τέσσερις περιοχές στο Αιγαίο (μία στο βόρειο, δύο στο κεντρικό και μία στο ανατολικό του αρχιπελάγους), τις οποίες θεωρεί ως μόνιμα πεδία βολής και ασκήσεων για τις Ενοπλες Δυνάμεις της. Κάτι που, βεβαίως, η Αθήνα δεν δέχεται, αλλά η Αγκυρα εξακολουθεί να δεσμεύει και να χρησιμοποιεί.
http://www.kathimerini.gr/858971/article/epikairothta/ellada/ekdhlwseis-mnhmhs-pontiwn-kai-armeniwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.