28/5/16

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Το νέο αφήγημα…

Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου
Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς αριστερή παρένθεση …
Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ δικαίωσε το νέο αφήγημα, γελοιοποίησε την Αντιπολίτευση και έδωσε στον Α.Τσίπρα τη δυνατότητα να κυβερνήσει όσο…θέλει, υπό την προϋπόθεση ότι οι επόμενες κινήσεις θα διέπονται από στρατηγική ανασυγκρότησης με τεχνική χειρουργικής ακρίβειας…
Η Αθήνα κέρδισε στις Βρυξέλλες τρία στα τρία:

  • Την πολυπόθητη αξιολόγηση ώστε να αυτενεργήσει με πρωτοβουλίες και νομοθετήματα που να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία.
  • Γενναία χρηματοδότηση με περισσότερα από «ζεστά» 30  δισ. συνολικά που θα επιτρέψουν μια πρώτη κίνηση της πραγματικής οικονομίας, μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια στασιμότητας.
  • Την πρώτη μεγάλη επιτυχία σε ο,τι αφορά το στρατηγικό της στόχο για ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Αλ.Τσίπρα. Δεν είναι μακριά ο καιρός που οι εταίροι χοροστατούντος του Σοϊμπλε, απέκρουαν με βδελυγμία ακόμη και την παραμικρή νύξη για το χρέος… Αλλάζουν και οι καιροί, όταν αλλάζουν οι συσχετισμοί και έτσι είδαμε τον Γερούν Νταϊσελμπλουμ να ψελλίζει για πρώτη φορά, την απαγορευμένη λέξη ελάφρυνση … Τα ύστερα του κόσμου…
Ο Σόϊμπλε και οι φίλοι του μπορεί να πέτυχαν το  χρήσιμο συμβιβασμό με το ΔΝΤ, που εμφανίζεται να μένει τόσο όσο για να σωθούν τα προσχήματα και να μη γίνει κραυγαλέα η πολιτική ήττα του πεισματάρη γέροντα, αλλά το ΔΝΤ μένει μέχρι να φύγει, στα μέσα του Φθινοπώρου…
Η κυβέρνηση  δικαιωμένη ως προς τη διαπραγματευτική της τακτική αλλά και ως προς την επιθετική της στάση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κέρδισε περισσότερα από όσα προσδοκούσε, με κόστος ιδεολογικές υπερβάσεις και επιλογές συχνά ασύμβατες με το χαρακτήρα της Αριστεράς…
Όμως το ισοζύγιο ανάμεσα στην αναγκαιότητα του ρεαλισμού και στην επιθυμία για ανατροπή, δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη την πιο αποκρουστική συνθήκη που έχει βιώσει η χώρα μετά τον πόλεμο: Το καθεστώς αποικίας το οποίο επέβαλε πριν από έξη χρόνια η συμμορία του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου…
Η κυβέρνηση κέρδισε από τη συμφωνία ικανό πολιτικό χρόνο, ο οποίος μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως γόνιμος,εάν αξιοποιηθεί καταλλήλως…
Γνωρίζει καλά ότι η «φιλικότητα» των δανειστών έχει αναγωγές κρίσιμες, περίπλοκες και πολυπαραγοντικές, οι οποίες συνιστούν μια εύθραυστη ισορροπία, ανάμεσα στο ενδεχόμενο brexit, την κατάσταση εξέγερσης στη Γαλλία, τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, την καταλυτική δυναμική του προσφυγικού, την ακροδεξιά έκρηξη στην Ευρώπη, τις διαταραγμένες σχέσεις με την Τουρκία και τον μείζονα παράγοντα των γεωπολιτικών ανακατατάξεων …
Οι Ευρωπαίοι  για λόγους ευνόητους και αυτονόητους για όλους- πλην των Κούληδων που δεν βλέπουν και ούτε πρόκειται να δουν την πολιτική τύφλα τους- δεν ήθελαν καμία εκκρεμότητα με την Ελλάδα σ’ αυτή τη φάση, γι αυτό της πρόσφεραν δωράκια…
Οι συγκυρίες αλλάζουν όμως και ο χρόνος μέχρι τον Οκτώβρη, οπότε αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση, είναι ελάχιστος…
Το πολιτικό πλεονέκτημα που αποκόμισε η κυβέρνηση από τη συμφωνία, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά βραχύβιο, εάν δεν ανατοκιστεί σε άμεσο χρόνο, με στοχευμένες ρυθμίσεις στην πραγματική οικονομία και ακόμη πιο στοχευμένες παρεμβάσεις με όρους κοινωνίας και προοδευτικό πρόσημο… Από χθές …
Αλλιώς το τενεκεδάκι που επικαλέστηκε ο Ευκλ.Τσκαλώτος, θα τσουλάει όλο και πιο κάτω στο διάδρομο που άνοιξε στο Γιούρογκρουπ…

http://www.altsantiri.gr/editorial/katerina-akrivopoulou-neo-afigima/

8 σχόλια:

  1. Ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλ’ αυτιά
    το παχνί δεν τ’ άρεσε, ήθελ’ αρχοντιά

    Ήθελε η μούρη του να φορέσει σέλα
    και να καμαρώνεται με το σύρε κι έλα

    Στο δρόμο που επήγαινε είδε μι’ αλεπού
    γάιδαρε, τον ρώτησε, για πού, για πού, για πού

    Δε σου λέω, αλεπού, τι δρόμο θε να πάρω
    την κακή τη σκέψη σου την ξέρω κυρα-Μάρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για άρθρο σε μια από τις 4 σύγχρονες αυριανές καλό ειναι! Βέβαια μπορεί να το πιστέψει μονον ένας φανατικός οπαδός του Φίλη και του Κυριτση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..."...υπό την προϋπόθεση ότι οι επόμενες κινήσεις θα διέπονται από στρατηγική ανασυγκρότησης με τεχνική χειρουργικής ακρίβεια..."...
    Άντε πεσ' το χρυσόστομη!! Με την προϋπόθεση. Αναμένωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει μια πρόταση που τελειώνει στην μέση.

    Πιστεύω ότι αυτό που λείπει είναι κάπως έτσι :

    Το καθεστώς αποικίας το οποίο επέβαλε πριν από έξη χρόνια η συμμορία του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου, κατ΄ εντολήν των Γερμανών και των πατρώνων τους στην Ουάσιγκτον.

    Κατά τα λοιπά το άρθρο προφανώς και δεν αφορά την παρέα του "Μένουμε Ευρώπη" έναντι κάθε κόστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το συγνώμη, αλλά μόνο να γελάσω μπορώ διαβάζοντας αυτό το απίστευτα ανούσιο άρθρο που μόνο κάτι συριζόσκυλα θα το πιστέψουν. Πουλάει τρέλα και αυτή όπως οι περισσότεροι της δήθεν κυβέρνησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι περίεργος να δώ τι θα λένε οι γκαιμπελίσκοι σαν την Ακριβοπούλου, όταν θα υπάρξει υστέρηση εσόδων και ενεργοποιηθούν οι κόφτες. Τότε θα νιώσουν οι πελάτες ψηφοφόροι τις συνέπειες της περήφανης διαπραγμάτευσης και του ξεπουλήματος της χώρας, που έκαναν οι γκαουλάϊτερ Τσιπροκαμμένοι.
    Το νέο αφήγημα τότε, οι νέοι οχτροί της λαοπρόβλητης κυβέρνησής μας, θα είναι οι μένουμεευροπαίοι μικροεπιχειρηματίες και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν φόρους.
    Θα δούμε σκηνικά οικονομικής τρομοκρατίας και διαπόμπευσης για να συνεχίσουν να κυβερνάνε αυτοί που νομοθετούν "το δικαίωμά τους" για ofshore εταιρείες.
    Δεν θα πλήξουμε πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποια κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κυβέρνηση.

    Φτάσαμε «αισίως» στην δια του εθνικού της πλούτου υποδούλωση της πατρίδας μας για 99 χρόνια. Συναινούντων όλων των εν τη βουλή κομμάτων του ευρωπαϊκού «δημοκρατικού» τόξου, ή εκφραζόντων δια το θεαθήναι ανώδυνες αντιρρήσεις:

    Σε πούλησαν για 99 χρόνια, http://www.logiastarata.gr/2016/05/99.html

    Πρόσφατα επίσης μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή εκτός ελέγχου του ελληνικού κράτους, η ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων)
    Ανεξάρτητη αρχή από το 2017 η ΓΓΔΕ, http://www.kathimerini.gr/860160/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ane3arthth-arxh-apo-to-2017-h-ggde

    Έτσι, πρωτοφανές διεθνώς το ελληνικό κράτος δεν θα ‘έχει στη διάθεση του τα δημόσια έσοδα του.

    Επίσης η ανεξάρτητη ΓΓΔΕ η υπαγόμενη απ ευθείας στις Βρυξέλλες, είναι αυτή που θα ενεργοποιεί τον αυτόματο κόφτη μισθών και συντάξεων. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κάτω από το 3,5% ( που σίγουρα θα είναι).

    Εν ολίγοις, η Ελληνική κυβέρνηση, που δεν θα ελέγχει ούτε τον εθνικό πλούτο (δηλαδή την Ελλάδα), ούτε τα έσοδα του Ελληνικού κράτους, θα έχει ως μοναδικό της έργο να εκτελεί τις εντολές των Βρυξελλών.

    Ήτοι η Ελληνική κυβέρνηση, τύποις θα υφίσταται. μέχρι να τροποποιηθεί από όλους αυτούς το Σύνταγμα μας, και η υπόδουλη Ελλάδα μας να κυβερνάται απ ευθείας από τις Βρυξέλλες, Μέσω των διευρυμένων περιφερειών, που προς τούτο επέβαλαν σε όλη την ΕΕ, οι Βρυξέλλες.
    Δηλαδή δεν θα υπάρχει, ούτε καν κατοχική κυβέρνηση !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.