11/5/16

Τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα αναγκάζονται να επιστρέψουν επείγοντος και να συνεχίσουν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία

Βαλεντίνος Βασιλέσκου στο Réseau International (Γαλλία)
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αεροναυπηγική τεχνολογία στο επίπεδο εκείνης των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, τα ρωσικά βομβαρδιστικά ήταν πολύ αποτελεσματικά στην εκστρατεία τους για 5-6 μήνες στη Συρία. Ένας από τους στόχους, ήταν να προσελκύσει μαζικές παραγγελίες ρωσικών όπλων, και έχει επιτευχθεί [1].

Ωστόσο, μετά τη συμφωνία Ρωσία - Ηνωμένες Πολιτείες για παύση των εχθροπραξιών στις 27 Φεβρουαρίου 2015, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατάξει την απόσυρση των 46 από τα 54-56 ρωσικά αεροσκάφη Su-24, Su-25, SU- 30, Su-34 και Su-35 που είχαν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση του Hmeymim στη Συρία. Η απόσυρση των ρωσικών βομβαρδιστικών ήταν άστοχη και η απουσία τους ήταν έντονα αισθητή από το Συριακό Αραβικό στρατό ο οποίος, μετά την κατάκτηση της Παλμύρας, δεν είχε ποτέ τη δύναμη να συνεχίσει την επίθεση εναντίον του ισλαμικού κράτους, στη Ράκα και το Ντέιρ αλ-Ζορ. [2] Χωρίς αεροπορική υποστήριξη, ο Συριακός Αραβικός στρατός έχει υποστεί σοβαρές απώλειες έναντι του Μετώπου Αλ Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) στην περιοχή του Χαλεπίου.

 

Επιπλέον, σε διάστημα ενός μηνός, η συριακή Πολεμική Αεροπορία έχασε τρία μαχητικά αεροσκάφη (MiG-21, MiG-23 και Su-22), που καταρρίφτηκαν στη βόρεια Συρία από τα φορητά έδαφος-αέρα που εισήχθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στη χώρα από τους ισλαμιστές μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός. Για το λόγο αυτό, η συριακή πολεμική αεροπορία δεν υπερβαίνει κατ 'ανώτατο όριο 10 ισλαμιστικούς στόχους σε μια μέρα, ο οποίος είναι ανεπαρκής για να επιτρέψει στις συριακές χερσαίες δυνάμεις να λάβουν πιο επιθετικά μέτρα. Ο Συριακός Αραβικός στρατός βρίσκεται σε μια ευαίσθητη κατάσταση, και όμως ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να δράσει κατά της διαταγής του Πούτιν και να φέρει πίσω τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα που αποσύρθηκαν από τη Συρία. Δεν φαίνεται επίσης ότι η πρόταση του αρχηγού των αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας, πτέραρχος Βίκτορ Μπονταρέφ, να δοκιμαστούν τα νέα αεροσκάφη Yak-130 στη Συρία σε αποστολές επίθεσης στο έδαφος, έχει γίνει αποδεκτή από τον Πούτιν [3] .

Η μόνη εναλλακτική λύση που έχει στεφτεί με επιτυχία υπήρξε η ανάπτυξη του μοναδικού ρωσικού αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Κουζνετσόφ στη Μεσόγειο Θάλασσα, πλησίον της συριακής ακτής. Το πρόβλημα είναι ότι το ρωσικό αεροπλανοφόρο, που εισήλθε το 2015 σε φάση επισκευής και εκσυγχρονισμού στα ναυπηγεία Sevmaş στο Severodvinsk, προγραμματίστηκε να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2016. Η αναβάθμιση σημαίνει να προσαρμοστεί το αεροπλανοφόρο να λειτουργήσει με το νέο MiG-29 Κ / KUB, αντί του παλαιού αεροσκάφους Su-33. Οι πιλότοι του αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Κουζνετσόφ εκπαιδεύτηκαν πέρυσι για απογείωση/ προσγείωση του MiG-29 Κ / KUB σε ειδικά εξοπλισμένους διάδρομους (Nitka), που αναπαραγάγουν τις συνθήκες του καταστρώματος  του αεροπλανοφόρου, στο Σάκι ( Yevpatoriya - vestul Κριμέα) και στο Yeisk (στις ακτές της θάλασσας του Αζόφ).

176131_900 

Το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνετσόφ (Σχέδιο 1143), που κινείται με αεριοστροβίλους, έχει εκτόπισμα 65.000 τόνους, και καθελκύθηκε τον Δεκέμβριο του 1990 από τα ναυπηγεία Νο 444 νότια του Nikolaev, στην σοβιετική ουκρανική λαϊκή δημοκρατία. Είχε σχεδιαστεί για να επιβιβάσει 52 έως 55 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ο Ναύαρχος Κουζνετσόφ είναι εξοπλισμένο με 8 συστήματα πυροβολικού AA τύπου AK-630 (2x30mm), 18 εκτοξευτές πυραύλων  AA τύπου 3K95 Kinzhal, 12 εκτοξευτές πυραύλων  θάλασσα-θαλασσα P-700 Granit (620 χιλιόμετρα εμβέλειας, ταχύτητα Mach 2,5) και δύο εκτοξευτές πυραύλων αντι-υποβρύχιων UDAW-1.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης των επισκευών του αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Κουζνετσόφ επισπεύσθηκε για την 1η Ιουλίου 2016. Για το λόγο αυτό, το αεροπλανοφόρο θα φέρει όχι μόνο τα MiG-29 Κ / KUB, αλλά και θα διατηρήσει ορισμένα αεροσκάφη Su -33. Η νέα διαμόρφωση του θα συμπεριλαμβάνει 12 αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου Su-33,  28 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων MiG  29 Κ / KUB, 4 εκπαιδευτικά αεροπλάνα και επίγειας επίθεσης Su-25UTG / UBP και 8 ελικόπτερα του ανθυποβρυχιακού πολέμου Ka- 27.
Τα αεροσκάφη Su-33 και MiG-29 Κ / KUB που απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνετσόφ, δεν μπορούν παρά να οπλιστούν με το 30-40% της μέγιστης σχεδιασμένης ποσότητας όπλων και καυσίμων (6-9 t). Ωστόσο, ο περιορισμός αυτός δεν τους εμποδίζει από το να παρέχουν το ίδιο αποτέλεσμα στους στόχους με τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα Su-24 και Su-34 που επιχειρούσαν στη Συρία. Πράγματι, τα αεροσκάφη Su-24 και Su-34 έφεραν το καθένα δύο βόμβες ΚΑΒ-250 S / LG 250 kg ή ΚΑΒ-500 L / Kr των 500 kg ή ΚΑΒ-1500 L / Kr, όλες κατευθυνόμενες από λέιζερ, κάμερα ή GPS, ή δύο πυραύλους αέρος-εδάφους τύπου Kh-29 L / T και T Kh-25, κατευθυνόμενους από laser ή κάμερα. [2]. Σχεδιασμένα για αποστολές αναχέτησης, τα Su-33 και MiG-29 Κ / KUB θα φέρουν επιπλέον πυραύλους αέρος-αέρος μικρής και μεσαίας εμβέλειας.

 

Το μικρό ρωσικό αεροπλανοφόρο είναι επαρκές για να χτυπήσει τους Σύρους ισλαμιστές οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν, με το ίδιο αποτέλεσμα από ένα από τα 11 πυρηνικά αμερικανικά αεροπλανοφόρα που έχουν εκτόπισμα πάνω από 100 000 t με περισσότερα από 78 αεροπλάνα (F / A-18E / F, EA-18G, Ε-2), και 12 ελικόπτερα SH-60F
Το Ναύαρχος Κουζνετσόφ δεν είναι το μόνο αεροπλανοφόρο στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν τα MiG-29 Κ / KUB. Το πρώην ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Gorskov, με εκτόπισμα 43.000 τόνους, ανακατασκευάστηκε και εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία του Severodvinsk, και παραδόθηκε στα στελέχη του ινδικού ναυτικού το 2014 με το όνομα Vikramaditya. Φέρνει μόνο 36 αεροσκάφη: 26 MiG-29 Κ / KUB και 10 ελικόπτερα Kamov Ka-28/31.

Μετάφραση ρουμανικά-γαλλικά: Avic -  Réseau International
Μετάφραση γαλλικά-ελληνικά: κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά.

 [1]. Quels étaient les objectifs annexes de la Russie en Syrie ? (http://reseauinternational.net/quels-etaient-les-objectifs-annexes-de-la-russie-en-syrie/ ).
[2]. Les opérations de l’armée arabe syrienne après la libération de Palmyre (http://reseauinternational.net/les-operations-de-larmee-syrienne-apres-la-liberation-de-palmyre/).
[3].  Des avions YAK-130 russes en Syrie ? (http://reseauinternational.net/des-avions-yak-130-russes-en-syrie/ ).




14 σχόλια:

  1. Συμπέρασμα από την ανάγνωση του άρθρου:

    Η Ρωσία μπορεί να φάνηκε αρκετή στο να εμποδίσει τους γυφτουλες εγκαθετους των αμερικανών που το επαιζαν εκει ανατροπείς, αλλά η διαγαλαξιακή υπερδύναμη των αμερικανών με το 11 σουπερ σταρ τρεκ κτλ, είναι το κατι άλλο. Συνεπώς αγοράστε αμερικανικά, συμφέρει και με κάθε οπλικό σακκουλάκι δίνει δώρο και εναν captain america

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xaxaxa φοβερη υπερδυναμη η τεως σοβιετια του πουτιν. και κατα τ αλλα καποιοι εγχωριοι φωναζουν να δωσουμε γη και υδωρ και να κανουμε τον ρωσο νεο αφεντικο μας. Δεν παμε καλα. Ειπαμε παμε παντα με τις ναυτικες αγγλοσαξωνικες δυναμεις γιατι τετοια ειμασταν (τρομαρα μας ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω οτί οπλικά υπερέχουν οι αγγλοσαξωνικές δυνάμεις σε τεχνολογία .Νομίζω ότι οι Ρώσοι υπερέχουν.Σε ποσότητα και σε δύναμη και σε logistics σαφώς υπερέουν οι αγγλοσάξωνες αλλά σε τεχνολογία και ποιότητα υπερέχουν οι Ρώσοι.Με εξαίρεση τα πυρηνικά που υπερέχουν και σε ποσότητα.

      Διαγραφή
    2. "αλλά σε τεχνολογία και ποιότητα υπερέχουν οι Ρώσοι."
      η εισαγωγη του αρθρου του Βασιλεσκου προς απαντηση σου.
      "Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αεροναυπηγική τεχνολογία στο επίπεδο εκείνης των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε αεροσκάφη πέμπτης γενιάς"
      Υπ'οψιν οτι ο Βασιλεσκου λειτουργει περιπου σαν πλασιε Ρωσσικων οπλικων συστηματων.

      Διαγραφή
    3. Αυτό δηλαδή δεν είναι πέμπτης γενεάς αεροσκάφος ?
      https://el.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_PAK_FA

      Διαγραφή
    4. @ Vassilios Goutzinopoulos
      >Υπ'οψιν οτι ο Βασιλεσκου λειτουργει περιπου σαν πλασιε Ρωσσικων οπλικων συστηματων.<

      Το λες και ξαναλές σε κάθε άρθρο του Βασιλέσκου, η επανάληψη γίνεται βαρετή.
      Αλλά εσύ άπό που το ξέρεις και είσαι τόσο σίγουρος;

      Εντεταλμένη αποστολή, τρολ, η ανταγωνιστής;

      Διαγραφή
    5. Κανενα απο τα τρια. Απλη κοινη λογικη. Αμα διαβασεις ολα τα αρθρα του Βασιλεσκου θα δεις οτι το μονο που κανει ειναι να προμοταρει τα Ρωσσικα οπλικα συστηματα.
      Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι σε προβληματιζει το να αποκαλουν πλασιε εναν πλασιε.

      Διαγραφή
    6. Όλα για όλα11 Μαΐου 2016 - 10:33 μ.μ.

      Από την ίδια τη ίδια τη παραπομπή σου:

      >Ουσιαστικά το αεροσκάφος βρίσκεται σε φάση αναπτυξιακού πρωτοτύπου/ αεροσκάφους προπαραγωγής, έχοντας πολύ δουλειά να γίνει σε ότι αφορά την βελτιστοποίηση του εξωτερικού σχήματος/επικαλύψεων (βελτιστοποίηση χαρακτηριστικών χαμηλής παρατηρησιμότητας), την ολοκλήρωση και των ηλεκτρονικών συστημάτων για τα αεροσκάφη παραγωγής και την ολοκλήρωση και ανάπτυξη της νέας γενιάς όπλων για το αεροσκάφος.<
      Αλλά αυτό το αεροπλάνο δεν είναι διαθέσιμο σήμερα, ενώ υπάρχουν ήδη 35 F-35.

      Διαγραφή
    7. @ Vassilios Goutzinopoulos11 Μαΐου 2016 - 11:04 μ.μ.

      Λες να μη διαβάζω τα άρθρα που μεταφράζω; και επιπλέον να μη διαθέσω κοινή λογική; Εν πάση περιπτώσεων, δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα.

      >Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί σε προβληματίζει το να αποκαλούν πλασιέ έναν πλασιέ<
      και που τα πλασάρει; στον Ινφογνώμονα και το Réseau International; πάντως τιμή δεν μας έχει δώσει μέχρι σήμερα! Μήπως σου έκανε προσφορά και τον αποκαλείς «πλασιέ»;

      Δεν βλέπω τίποτα το επιλήψιμο με το να αρθρογραφεί ένας πρώην στρατιωτικός με τη περιγραφή των ρωσικών οπλικών συστημάτων, και μας δίνει την ευκαιρία να ενημερωθούμε από αυτή τη σκοπιά.

      Αν ήσουν πλασιέ ελληνικών όπλων, μπορεί και να σε καταλάβαινα, αλλά παρατηρώ ότι τα άκομψα σου σχόλια είναι πάντα υπέρ του στρατιωτικού συμπλέγματος των ΗΠΑ, η μήπως κάνω λάθος;

      Διαγραφή
    8. @ Vassilios Goutzinopoulos11 Μαΐου 2016 - 11:04 μ.μ.

      ΥΓ
      Από τα πολλά άρθρα του Β. Βασιλέσκου έχω μεταφράσει μόνο αυτά που κρίνω ενδιαφέροντα για τον Ινφογνώμονα. Ασχολείται επίσης πολύ με το ΝΑΤΟ και φυσικά με τις ρουμανικές Ε.Δ.

      Διαγραφή
  3. Το Αμερικάνικο F-35 θεωρείται αεροσκάφος 5ης γενεάς ή 5ης γενειάδος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν με απατα η μνημη μου, σε καποια αναρτηση σου ειπες οτι ο γιος σου μενει στις ΗΠΑ. Απευθυνε λοιπον την ερωτηση σου σ'αυτον, πιθανως να μπορει να απαντησει πιο εμπεριστατομενα.

      Διαγραφή
    2. Ο μικρός μένει στην Ευρώπη, αλλά για πληροφορίες σχετικά με την πατάτα του F-35 μου αρκούν αυτά που του σέρνει το Πεντάγωνο.

      Γενειάδα από τις λίγες, τους ρουφάνε οι εταιρείες δισεκατομμύρια και "συντόμως" θα... το παραδώσουν, όταν θα... διορθώσουν το λογισμικό, όταν θα... καταφέρουν να πυροβολεί το κανόνι, όταν θα... πετάγεται το κάθισμα χωρίς να αποκεφαλίζει τον πιλότο, και όταν θα... καταφέρει να κερδίσει κάποια δοκιμή εναντίον του F-16.

      Μέχρι τότε τα κορόιδα θα τρώνε την γενειάδα και θα δοξάζουν την 5η γενιά που δεν πετάει.

      Διαγραφή
  4. Το ζουμί είναι πως ο Πούτιν, τον συμπαθούμε ή όχι, κατάφερε να φρενάρει την πτώση της Ρωσίας στην άβυσσο και χωρίς να ξέρω τα εσωτερικά μου μοιάζει πως σιγά και σταθερά ισχυροποιείται διαρκώς. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι οικονομικοί της δείκτες. Αντίθετα οι ΗΠΑ μάλλον έχουν αρχίσει και διαβρώνονται άσχημα απο όλο αυτό το ιδεολόγημα του διεθνιστικού φιλελευθερισμού και αν δεν την σταματήσει την κατηφόρα ο Τραμπ θα δούμε κι άλλα σημεία του πλανήτη να αποσταθεροποιούνται απο τις ΗΠΑ...

    Τα προσεχή χρόνια και δεκαετίες πάντως θα δούμε μεγάλες τεκτονικές αλλαγές. Παντού.
    Και ελπίζω να υπάρχουμε, να είμαστε σταθεροί και να έχουμε και κάποιο ρεαλιστικό όραμα (πλην του να γίνουμε φτωχομπινεδιάρικη ευρωγερμανική επαρχία της φάπας) ωστε αν όχι να ωφεληθούμε να μην ζημιωθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.