3/5/16

«Γολγοθάς» πριν το Eurogroup - Τα μειονεκτήματα και τα ατού της Αθήνας για να κλείσει η συμφωνία

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ«Γολγοθάς» πριν το Eurogroup - Τα μειονεκτήματα και τα ατού της Αθήνας για να κλείσει η συμφωνία
Αγωνία επικρατεί στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ακόμη και πριν το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας. Οι πρώτες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσεις, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.
«Γολγοθάς» πριν το Eurogroup - Τα μειονεκτήματα και τα ατού της Αθήνας για να κλείσει η συμφωνία
Ωστόσο, τα αγκάθια παραμένουν, κυρίως σε ότι αφορά τη στάση του ΔΝΤ στη λήψη των προληπτικών μέτρων με την Αθήνα να αποκλείει την ψήφισή τους αλλά μόνο τη δέσμευση γι' αυτά.
Νέο γύρο διμερών επαφών ξεκίνησε και ο Ε. Τσακαλώτος, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το Eurogroup, έχοντας ήδη ανταλλάξει απόψεις με το Μισέλ Σαπέν, που κράτησε εξαρχής θετική στάση, αλλά και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, που κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Στις ημέρες που απομένουν, θα πυκνώσουν οι συνεννοήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου, ενώ αναμένονται επαφές του Γερούν Ντάισελμπλουμ με υπουργούς της Ευρωζώνης. Σύμφωνα, πάντως, με ευρωπαϊκές πηγές, δεν έχει κλειδώσει συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup με Τσακαλώτο, Σαπέν, Σόιμπλε, Κερέ, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί.
Λίγο πριν από την τελική μάχη για τα πρόσθετα μέτρα, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι "οι άνεμοι από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιοποιούνται την Τρίτη, θα είναι καλοί", επιτρέποντας έτσι μια σχετική αισιοδοξία στην Αθήνα.
Η ουσία είναι ότι παραμένει η κόντρα για το αν θα προβλεφθεί τελικά "κόφτης", όπως θέλει η ελληνική πλευρά ή συγκεκριμένα μέτρα, όπως ζητάει το Ταμείο. Η ελληνική "συνταγή" προβλέπει αυτόματες οριζόντιες περικοπές δαπανών, αλλά και αυξήσεις φόρων χωρίς εξειδίκευση, με "οδηγό" τα ετήσια στοιχεία της Eurostat για τα πλεονάσματα.
Από την άλλη πλευρά το Ταμείο ζητάει να νομοθετηθούν προληπτικά η αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα- νερό, μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, μείωση μισθών στο Δημόσιο, "πάγωμα" προσλήψεων αλλά και η συμμετοχή τεχνοκράτη του για τη διαπίστωση ενδεχόμενων αποκλίσεων.
Η αγορά περιμένει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης σε "αναμμένα" κάρβουνα, καθώς μόνο αν κλείσει η αξιολόγηση, μπορεί να ξεκινήσει η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, το "ξεπάγωμα" των όποιων επενδυτικών σχεδίων, η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ που θα δώσει έτσι φτηνότερο χρήμα στις τράπεζες, αλλά και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.