3/5/16

FT : «Καμπάνα» από Κομισιόν στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

Στα €250.000 ανά πρόσφυγα προσδιορίζεται το κόστος για τις χώρες της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση υποδοχής αιτούντων άσυλο στο σχέδιο της Κομισιόν. Στο 1,5 δισ. το κόστος για Πολωνία αν περάσουν οι προτάσεις. Το καθεστώς του Δουβλίνου και η Βρετανία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να μοιραστούν το βάρος των προσφυγικών ροών θα υποστούν χρέωση περίπου 250.000 ευρώ ανά μετανάστη, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν για αλλαγές στο σύστημα ασύλου της ΕΕ.
Η τιμωρητική ρήτρα πληρωμής είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της πρότασης της Κομισιόν για αλλαγές στη νομοθεσία ασύλου που παρουσιάζονται την Τετάρτη.
Αποτελεί την προσπάθεια της ΕΕ να διασώσει το σύστημα ασύλου που κατέρρευσε υπό το βάρος των μεγάλων προσφυγικών προς την Ευρώπη πέρυσι, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνθήκη Σένγκεν και την διέλευση χωρίς διαβατήριο από τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί λόγω των αυξημένων ελέγχων στα δυτικά Βαλκάνια και της συμφωνίας με την Τουρκία για επιστροφή των αιτούντων ασύλου που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, η ΕΕ παραμένει διχασμένη για την ενίσχυση της νομοθεσίας ασύλου.

Ενώ αναγνωρίζονται αυτοί οι πολιτικοί περιορισμοί, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Κομισιόν στοχεύουν στη σταδιακή μετάθεση της ευθύνης από τις πιεσμένες χώρες στα σύνορα, όπως η Ελλάδα, μέσω αυτόματου συστήματος κατανομής προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη εάν μια χώρα δέχεται αιφνίδιες έντονες ροές.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.