30/5/16

H Toυρκία ορέγεται τη Ράκα - Προτείνει κοινές επιχειρήσεις με ΗΠΑ για να πάρουν την πόλη

77675e05-9100-492f-9cfd-92bf8e88ada8_JDX-NO-RATIO_WEB (1)
Η Τουρκία προτείνει στις ΗΠΑ να οδηγήσουν από κοινού μια ειδική επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία αλλά χωρίς την κουρδική πολιτοφυλακή που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και που υποστηρίζεται από την Washington, ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Αυτό για το οποίο μιλάμε με τους αμερικανούς είναι το κλείσιμο του θήλακα του Manjib το συντομότερο δυνατόν (…) και το άνοιγμα ενός β μετώπου», δήλωσε ο Mevlüt Cavusoglu, που αναφέρθηκε σε μια ζώνη που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος στο βορρά της επαρχίας του Χαλεπίου στη Β. Συρία».
«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας αυτοί (οι αμερικανοί ) με τις δικές τους ειδικές δυνάμεις και εμείς με τις δικές μας», είπε ο Cavusoglu  σε μαι μικρή ομάδα δημοσιογράφων εκ των οποίων ήταν και του AFP στην  Antalya. «Συμφωνούμε ότι πρέπει ν΄ ανοίξουμε ένα β μέτωπο αλλά όχι μαζί με το PYD»», συνέχισε αναφερόμενος στην πολιτική πτέρυγα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
Σύμφωνα με τον Cavusoglu, άραβες σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τουρκικές ειδικές δυνάμεις και αμερικανικές αλλά επίσης και αυτές άλλων συμμαχικών χωρών όπως Γερμανίας και Γαλλίας θα μπορούσαν εύκολα να προελάσουν προς την πόλη της Raqa που η ISIS ανακήρυξε «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» της.
Ένα άλλο σημείο που τόνισε ο Cavusoglu, ήταν η παράδοση συστοιχίας αντιαεροπορικών που είχαν υποσχεθεί οι ΗΠΑ να προωθήσουν στην Τουρκία  ως το τέλος του Μάη. Η παρα΄δοση αυτή δν θα γίνει νωρίτερα από τον Αύγουστο είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι οι «ΗΠΑ δυστυχώς δεν κρατούν την υπόσχεσή τους». AFP
Παράλληλα ο τουρκικός στρατός σκότωσε 28 τζιχαντιστές της ISIS με σφυροκόπημα πυροβολικού στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χαλεπίου. ως αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών επί τουρκικού εδάφους μετέφερε τη Δευτέρα το CNN Türk επικαλούμενο στρατιωτικό ανακοινωθέν. .Χτυπήθηκαν 58 στόχοι της οργάνωσης αναφέρει το CNN Türk.Σύμφωνα με την Sabah, 5 άτομα τραυματίστηκαν την Παρασκευή στον τομέα της τουρκικής πόλης Kilisαπό ρουκέτες που προήλθαν από συριακό εδαφος που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.Η επαρχία Kilis στοχεύθηκε από περισσότερες από 70 φορές από το Γενάρη από ζώνες της ISIS και προκλήθηκαν 21 θάνατοι. Ο τουρκικός στρατός ανταποδίδει με πυροβολικό. Reuters

4 σχόλια:

  1. Εδώ υπάρχει αγώνας δρόμου ποιος θα καταλάβει την raqqa? Αμερικάνοι και κούρδοι που είναι πολύ κοντά ή ρώσοι και ασαντ που πάνε προς τα εκεί γιατί δεν κατάλαβαν το σχέδιο των αμερικάνων-κουρδων και καθυστέρησαν? Οι τούρκοι το πήραν χαμπάρι και τώρα θέλουν να μπουν μέσα στο παιχνίδι. Μάλλον θα μείνουν απ' έξω και το κουρδικό κράτος θα είναι πλέον γεγονός μετά την raqqa. Μεγάλη παρτίδα σκάκι σε πολλά σημεία εκεί, και μόνο γεροί παίχτες μπορούν να παίξουν. Ίσως αυτό να είναι το πρόβλημα με τον νταβούντογλου που έμεινε η τουρκία έξω από το παιχνίδι και έφυγε άρον άρον. Το παιχνίδι πλήσιάζει σε μια τελική μορφή και θα μας λυθούν πολλές απορίες στο κοντινό μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μολις καταληφθει η Ρακκα,το καθεστως του ΙΚΙΛ θα καταρρευσει σε λιγες εβδομαδες.
    Με την καταληψη της (απο οποιονδηποτε) ξεκιναει ο αγωνας δρομου για το ποιος θα καταλαβει τα εδαφη που κατεχαν οι τζιχαντιστες του ΙΚΙΛ.
    Δεν αποκλειεται να δουμε κι αλλες μαχες,νεες συγκρουσεις μεταξυ πρωην ''συμμαχων'' κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "εϊ καρντάσ, καλά τα πάτε εκεί κατά την Raqa, αλλά να έλθουμε και εμείς να βοηθήσουμε! Πολεμήσατε που πολεμήσατε, θα'σαστε κουρασμένοι, άστε να 'ρθούμε τώρα και μείς και δεν ζητάμε δα και τίποτα. Μισά - μισά τα μοιραζόμαστε ύστερα."
    Κάπως , λίγο σαν να θυμίζει την κήρυξη πολέμου από τούς τούρκους κατά της Γερμανίας στις 23 Φεβρουαρίου 1945! Για όποιον δεν θυμάται υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιουνίου 1944 είχε γίνει η απόβαση στην Νορμανδία, τέλος τού ιδίου έτους απέτυχε η Γερμανική αντεπίθεση στις Αρδέννες και στις 9 Μαΐου 1945 η Γερμανία συνθηκολόγησε.
    Όταν όλα έχουν κριθεί, η τουρκία σπεύδει να συμπαραταχθεί με τούς νικητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ας μην ξεχνάμε ότι "Στην επιχείρηση αυτή, που γίνεται σε συνεργασία και συντονισμό με το στρατό και την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, συμμετέχουν περίπου 12 χιλιάδες στρατιώτες, κυρίως Κούρδοι και μερικοί Άραβες, .......τη γενική διοίκηση της όλης επιχείρησης την έχει η Ροζντά Φελάτ (Rojda Felat), Κούρδισσα καπετάνισα των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG), που θεωρούνται από την Τουρκία τρομοκράτες. (https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/05/12_25.html).
      Για ελάτε και σεις στην θέση τού CavusogluΠασά και τού μουσολιν-σουλτανίσκου Recep Tayyip Erdoğan: Να νικήσει τα κρυφίως προστατευόμενα (και ήδη πλέον κατ' ανάγκη αποκηρυσσόμενα) από την Άγκυρα κτηνάκια τού ISIS (DAESH) Κούρδισσα ;
      Γυναίκα; Και Κούρδισσα;;
      Αλλά όλα δείχνουν ότι (αχ-αχ αλλάχ) θα το πιούνε το πικρό ποτήρι.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.